Thumbnail
Όταν τα ελληνικά spreads εκτινάχθηκαν με αφορμή την πολιτική κρίση στην Ελλάδα στα ύψη, τα ιταλικά ή τα ισπανικά δεν ακολούθησαν

Ο διάλογος που έχει ανοίξει στα διεθνή ΜΜΕ με αφορμή τις επικείμενες πλέον εκλογές στην Ελλάδα, έχει επαναφέρει στο κέντρο της προσοχής όχι απλά το ενδεχόμενο “ατυχήματος” στην Ελλάδα, αλλά το αν κάτι τέτοιο μπορεί να συμπαρασύρει το ευρώ και ό,τι έχει οικοδομηθεί πάνω στα θεμέλια της Συμφωνίας του Μάαστριχτ το 1992. 

Με άλλα λόγια αν το ευρώ μπορεί να αντέξει μια “διαπραγμάτευση” που μπορεί να αμφισβητήσει το γερμανικό δόγμα στην Ευρωζώνη.

Οι αρχικά εντελώς αρνητικές εκτιμήσεις για τις συνέπειες του εκλογικού αποτελέσματος της 25ης Ιανουαρίου έχουν αρχίσει σταδιακά να δίνουν “χώρο” σε εκτιμήσεις και σχόλια που είτε προβλέπουν αναδίπλωση και προσαρμογή στις θέσεις του Σύριζα αν αποκτήσει την κυβερνητική διαχείριση, είτε – τελευταία – αρχίζουν να συνδέουν την κυβερνητική παρουσία του Σύριζα στην Ελλάδα με την δυνατότητα αναπροσαρμογής του μείγματος οικονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, ανεξάρτητα από την τελική “τύχη” της Ελλάδας στην διαδικασία αυτή.

Σε επίπεδο οικονομικό η “επίσημη” γραμμή είναι ότι η Ευρωζώνη συνεχίζει την πορεία της με ένα πλαίσιο οικονομικής πολιτικής που θα στηρίζεται στο περιβόητο αναπτυξιακό πακέτο Juncker, στην πιο χαλαρή νομισματική πολιτική από την πλευρά της ΕΚΤ και την “συνεπή” δημοσιονομική πολιτική των κρατών μελών της Ευρωζώνης.

Σ΄ αυτό το “κάδρο”, το ενδεχόμενο οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα στο ευρώ, προς το παρόν απαντάται με την “θέση” ότι η Ευρωζώνη τώρα διαθέτει τα εργαλεία (EFSF, τραπεζική ενοποίηση, θεσμικό πλαίσιο για bail-in, κ.λ.π.) εκείνα που θα μπορούσαν να αποκλείσουν την μετάδοση της “μόλυνσης” στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Η αλήθεια είναι βέβαια –και αυτό αναγνωρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις αγορές– ότι αυτοί που κινδυνεύουν να μολυνθούν έχουν μέγεθος πολλαπλάσιο της Ελλάδας (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία) και τα “εργαλεία” που έχουν δημιουργηθεί με αφορμή την Ελλάδα είναι πολύ μικρά για τέτοια μεγέθη. Για παράδειγμα το EFSF διαθέτει κεφάλαια τα οποία με δυσκολία θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες εξυπηρέτησης του ιταλικού χρέους για ένα χρόνο...

Παρ΄ όλα αυτά, οι αγορές την τελευταία περίοδο έχουν δείξει ότι ξεχωρίζουν έμπρακτα το ελληνικό χρέος από εκείνο των άλλων προβληματικών οικονομιών στον ευρωπαϊκό νότο.

Όταν τα ελληνικά spreads εκτινάχθηκαν με αφορμή την πολιτική κρίση στην Ελλάδα στα ύψη, τα ιταλικά ή τα ισπανικά δεν ακολούθησαν.

Για πολλούς αυτό δείχνει ότι ένα “ατύχημα” στην Ελλάδα δεν θα συμπαρέσυρε και τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης. Αυτό το επιχείρημα έχει πάρει έκταση τον τελευταίο καιρό στον προβληματισμό που έχει αναπτυχθεί σχετικά στα διεθνή ΜΜΕ.

Υπάρχει όμως και ο αντίλογος ο οποίος είναι εξ ίσου ...πειστικός.

Η αντίδραση αυτή των αγορών με τον σαφή διαχωρισμό συμπεριφοράς μεταξύ των ελληνικών και όλων των άλλων ομολόγων, είναι πολύ πιθανό να συνδέεται, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές που παρακολουθούν με πολύ προσοχή τις μεταβολές στην νομισματική πολιτική, στο γεγονός ότι έχει ισχυροποιηθεί πολύ η προσδοκία πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει είτε στις 22 Ιανουαρίου είτε στις 5 Μαρτίου σε πρόγραμμα αγοράς κρατικών και εταιρικών ομολόγων ανάλογο εκείνου που έκανε η FED.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η ΕΚΤ θα μπορούσε, όπως επισημαίνεται, να παρέμβει στις αγορές και να εκτονώσει όποιες πιέσεις εμφανισθούν στο κρατικό χρέος και να απομονώσει την περίπτωση της Ελλάδας.

Το ερώτημα είναι  κατά πόσο η ΕΚΤ θα κάνει αυτή την διάκριση παίρνοντας πάνω της όλο το βάρος μιας ανασχετικής πολιτικής απέναντι στις συνέπειες του φαύλου κύκλου υπερχρέωσης και αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη ή θα περιορισθεί μόνο στο να δώσει και πάλι χρόνο με την παρέμβασή της στις κυβερνήσεις για να αλλάξουν το μείγμα οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται μέχρι σήμερα. 

Στο δίλημμα αυτό άλλωστε στηρίζονται όλοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το νέο ελληνικό “πείραμα” ανεξάρτητα από την έκβασή του θα μπορούσε να είναι το πεδίο για μία συνολική αναπροσαρμογή της οικονομικής πολιτικής απέναντι στην σοβούσα από το 2008 κρίση στην Ευρωζώνη.

Όπως και να έχει πάντως, το γεγονός ότι οι εκλογές στις 25 Ιανουαρίου στην Ελλάδα είναι το πρώτο εκλογικό επεισόδιο φέτος στην Ευρωζώνη που θα ακολουθηθεί από ένα ανάλογο στην Ισπανία και ενδεχομένως στην Ιταλία (αν τελειώσει πρόωρα η τύχη του κ. Renzi) κρατάει ανοικτά όλα τα ερωτηματικά για την τύχη του ευρώ και της μέχρι σήμερα πορείας του.      

Πηγή: capital.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

exetaseis
"Ανάτυπο"-"αντίτυπο", "απόμαχος"-"παλαίμαχος" κλπ : Τα πιο συχνά λάθη στις ομόρριζες λέξεις
Δεν είναι λίγες οι φορές που κάνουμε λάθη όταν μιλάμε για λέξεις που μοιάζουν φωνολογικά, μορφολογικά ή σημασιολογικά μεταξύ τους,
"Ανάτυπο"-"αντίτυπο", "απόμαχος"-"παλαίμαχος" κλπ : Τα πιο συχνά λάθη στις ομόρριζες λέξεις