αμφιθεατρο
Η ΔΗΠΑΚ ΑΠΘ κάνει λόγο για υποβαθμισμένες συνθήκες διαβίωσης και μέτρα που περιορίζουν τα δικαιώματα των οικότροφων φοιτητών, καλώντας σε υπεράσπιση της δημόσιας φοιτητικής μέριμνας

Η ΔΗΠΑΚ ΑΠΘ παρεμβαίνει με ανακοίνωσή της για την κατάσταση στις φοιτητικές εστίες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, περιγράφοντας σοβαρά προβλήματα υποδομών, υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και καταγγέλλοντας νέους κανονισμούς που –όπως υποστηρίζει– ενισχύουν τον έλεγχο και περιορίζουν τα δικαιώματα των οικότροφων φοιτητών.

Παράλληλα, ασκεί κριτική στις πρυτανικές αρχές για τη διαχείριση της κατάστασης και εκφράζει στήριξη στις κινητοποιήσεις των φοιτητών, ζητώντας ενίσχυση της δημόσιας χρηματοδότησης και ουσιαστικές παρεμβάσεις αναβάθμισης των εστιών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ (ΔΗΠΑΚ) ΑΠΘ

Φοιτητικές εστίες ΑΠΘ: εγκατάλειψη υποδομών και πειθάρχηση οικότροφων φοιτητών

Η κατάσταση στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ είναι γνωστή τόσο στην πανεπιστημιακή κοινότητα όσο και ευρύτερα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ασυντήρητα ή εκτός λειτουργίας ασανσέρ με πρόσφατο μάλιστα σχετικό ατύχημα, άθλιες συνθήκες υγιεινής στις κοινόχρηστες τουαλέτες, απαρχαιωμένος εξοπλισμός στις κουζίνες και στα πλυντήρια, απουσία αντισεισμικής και αντιπυρικής προστασίας, υποτυπώδεις συνθήκες διαβίωσης στα δωμάτια και τους κοινόχρηστους χώρους. Αντί το Υπουργείο Παιδείας και οι Πρυτανικές Αρχές να επιλύσουν τα χρόνια και εκρηκτικά προβλήματα των φοιτητικών εστιών στη Θεσσαλονίκη επιδίδονται σε εμβαλωματικού και επικοινωνιακού χαρακτήρα παρεμβάσεις, ξεδιπλώνοντας παράλληλα ένα οργουελικής έμπνευσης σχέδιο πειθάρχησης των οικότροφων φοιτητριών/των. Πιο συγκεκριμένα:

  • Ζητούν από τους εστιακούς φοιτητές να υπογράψουν - ειδάλλως οδηγούνται σε άμεση έξωση - ιδιωτικό συμφωνητικό για την παραμονή τους στις εστίες, στο οποίο καλούνται να αποδεχτούν εν λευκώ διατάξεις του νέου Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας (ΕΚΛ) των εστιών καθώς «και κάθε τυχόν τροποποίηση τους στο μέλλον» (§12 ιδ. συμφωνητικού)!
  • Ζητούν επίσης από τους εστιακούς φοιτητές να υπογράψουν εν λευκώ ότι αποδέχονται τη τήρηση των Σχεδίων Ασφαλείας του ΑΠΘ στις εστίες (άρθρο 9, ΕΚΛ), σχέδια ασφαλείας τα οποία ουδέποτε τους έχουν γνωστοποιηθεί, παραμένουν κρυφά από το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας και αντικειμενικά περιλαμβάνουν την εκτεταμένη χρήση καμερών ασφαλείας και σημείων ελεγχόμενης πρόσβασης στις εστίες.
  • Ζητούν από τους εστιακούς φοιτητές να υπογράψουν εν λευκώ ότι αποδέχονται έκτακτες εφόδους στα δωμάτια τους, χωρίς την παρουσία τους, με αντικλείδι που τηρεί ο Επόπτης των εστιών (άρθρο 8, ΕΚΛ), παραβιάζοντας έτσι κάθε έννοια ιδιωτικού ασύλου της κατοικίας.
  • Επιχειρούν να μετακυλήσουν στους οικότροφους φοιτητές το οικονομικό βάρος της φυσικής φθοράς των δωματίων τους, καθώς μονοπρόσωπο όργανο (ο επόπτης των εστιών) θα αποφασίζει αν οι φθορές στο δωμάτιο είναι προϊόν έλλογης χρήσης ή υπαιτιότητα του οικότροφου (άρθρο 8 ΕΚΛ).
  • Εισάγουν αυθαίρετα και αντικοινωνικά ανώτατα όρια ηλικίας για εισαγωγή στις εστίες, 25ο έτος για προπτυχιακούς και 27ο έτος για μεταπτυχιακούς φοιτητές (άρθρο 5 ΕΚΛ), τα οποία δεν είναι ούτε καν σύννομα με τα αντιεκπαιδευτικά ανώτατα όρια σπουδών (ν+2 και ν+3) του Ν.5224/25.

Πρυτανικές Αρχές ΑΠΘ: Συκοφαντικές επιθέσεις σε όσους τολμούν να αντισταθούν

Οι Πρυτανικές Αρχές πέραν της εγκατάλειψης των επί δεκαετίες ασυντήρητων εστιών, της απόπειρας πειθάρχησης των οικότροφων φοιτητών, με τη χθεσινή τους ανακοίνωση «περί προπηλακισμού του Αντιπρύτανη Φοιτητικής Μέριμνας» επιχειρούν τώρα και τη συκοφάντηση των δίκαιων διεκδικήσεων των οικότροφων φοιτητών.

Χρησιμοποιώντας ψεύδη, επιτηδευμένες ασάφειες και ασύνδετα γεγονότα επιχειρούν με ένα επικοινωνιακό μπαράζ να παρουσιάσουν τους οικότροφους φοιτητές, τους φοιτητικούς συλλόγους και τα μέλη ΔΕΠ που στέκονται αλληλέγγυα στο αγώνα τους, ως «βίαιες μειοψηφίες», ενώ γνωρίζουν ότι κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης τους την Πέμπτη 30/4/26 δεν σημειώθηκε κανένας απολύτως  «προπηλακισμός», δεν προκλήθηκε ουδεμία φθορά ή ζημιά στο κτίριο της Πρυτανείας, δεν διακόπηκε από τους φοιτητές καμία συνεδρίαση οργάνου ή άλλη ακαδημαϊκή συνάντηση και δεν σημειώθηκε κανένα ιατρικό συμβάν κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης.

Οι Πρυτανικές Αρχές βαπτίζουν το συνωστισμό και τη ζέστη στο Φουαγιέ της Πρυτανείας κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης ως βίαιες και αντιδημοκρατικές πράξεις (αποκρύπτοντας μάλιστα τη νηφάλια παρέμβαση των παρευρισκόμενων μελών του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης μέχρι και την αποχώρηση του κ. Αντιπρύτανη), μόνο και μόνο για να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους για την κατάσταση  στις  εστίες, τις αυθαίρετες απαιτήσεις τους και την κοινωνική τους αναλγησία έναντι των οικότροφων φοιτητριών/τών του ΑΠΘ.

Η πανεπιστημιακή κοινότητα, οι καθηγήτριες/τες, οι εργαζόμενες/οι του ΑΠΘ στέκονται αλληλέγγυοι στον αγώνα των οικότροφων φοιτητών, διεκδικώντας αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για πλήρη ανακαίνιση και ασφαλή λειτουργία των εστιών, άμεσα μέτρα αντισεισμικής και αντιπυρικής θωράκισης τους, απόσυρση των εκβιαστικών ιδιωτικών συμφωνητικών και του αντιδραστικού νέου εσωτερικού κανονισμού.

Κανένας μόνος, καμία μόνη. Με αλληλεγγύη και κοινούς αγώνες υπερασπίζουμε το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση στο ύψος των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μετρο
Μετρό: Νωρίτερα κλείσιμο σε κεντρικούς σταθμούς λόγω εργασιών – Ποιοι επηρεάζονται
Αλλαγές σε δρομολόγια και ωράρια στη Γραμμή 2 – Πλήρης λίστα με τελευταίες αναχωρήσεις και εναλλακτικές μετακινήσεις
Μετρό: Νωρίτερα κλείσιμο σε κεντρικούς σταθμούς λόγω εργασιών – Ποιοι επηρεάζονται
Μηχανογραφικό 2025. Πίνακας με χέρι
Κοινά Τμήματα στο Μηχανογραφικό: Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα
«Αυτό που συνέβη και έφερε την εκτίναξη του αριθμού των κοινών Τμημάτων ήταν η καθιέρωση της ΕΒΕ, που ερήμωσε τα περιφερειακά, κυρίως, ΑΕΙ»
Κοινά Τμήματα στο Μηχανογραφικό: Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα
προσφυγικα
Σε απεργία πείνας και δεύτερη κάτοικος στα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας
Διπλή απεργία πείνας από κατοίκους των Κατειλημμένων Προσφυγικών – Ζητούν ακύρωση της ανάπλασης και παραμονή των κατοίκων στις εστίες τους
Σε απεργία πείνας και δεύτερη κάτοικος στα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας