Thumbnail
Το ψηφιακό γράφημα του πολέμου στα κοινωνικά δίκτυα

Επιμέλεια - Απόδοση: Παναγιώτης Κάτσικας

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι Παλαιστίνιοι ανασύρουν τους νεκρούς τους, με τα όπλα να έχουν σιγήσει καθώς έχει κηρυχθεί τριήμερη εκεχειρία από την Τρίτη (5/07).

Όπως αναφέρει το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, 1.875 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 430 παιδιά και έφηβοι και 243 γυναίκες σκοτώθηκαν από την έναρξη της Ισραηλινής επίθεσης.

Πριν λίγες ημέρες, αναρτήθηκε ένα ενδιαφέρον άρθρο - έρευνα από τον Gilad Lotan στο medium.com/i-data όπου αναλύει τον τρόπο που λειτουργούν και διαμεσολαβούν τα media και συγκεκριμένα τα κοινωνικά δίκτυα, στην διάχυση των πληροφοριών και των ειδήσεων με παράδειγμα τον Πόλεμο στην Γάζα.

Με μία πρώτη σκέψη, θα έλεγε κάποιος ότι σε αντιπαράθεση με το καναλιζάρισμα που κάνουν τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, τα κοινωνικά δίκτυα παρέχουν την δυνατότητα στους χρήστες τους, να λάβουν - συναντήσουν όλου του είδους της πληροφορίες σχετικά με ένα γεγονός όπως για παράδειγμα ο πόλεμος στην Λωρίδα της Γάζας.

Αυτό που φαίνεται αν δεν "ξύσουμε τον τοίχο", είναι πως η τεχνητή ιεράρχηση, οι "φύλακες" της ενημέρωσης και οι ελεγκτές των ειδησεογραφικών ροών δεν έχουν ρόλο στην εποχή των social media. Είναι όμως έτσι; Μήπως ο νέος και άτυπος συντονιστής του τι θα διαβάζουμε , τι θα εμφανίζεται στον τοίχο μας, είναι ο αλγόριθμος του Facebook ή twitter κλπ, όπου σαν άλλος bigbrother με γνωμονα το κέρδος γνωρίζει τι ψάχνουμε, φιλτράρει τις "άχρηστες πληροφορίες", και σερβίρει στο πιάτο, εν προκειμένου στο newsfeed μας "στοχευμένο" περιεχόμενο.

Ας διαβάσουμε την έρευνα του Gilad Lotan στο medium.com/i-data

Είναι δύσκολο να αποτινάξεις  το εντελώς καταθλιπτικό συναίσθημα που δημιουργείται αυτές τις ημέρες με την κάλυψη των ειδήσεων. Ο Ισραηλινός στρατός  και η Χαμάς είναι βρίσκονται μέσα σε ένα βίαιο φαύλο κύκλο, όπου αυτή τη φορά φαίνεται πολύ πιο έντονος. Ενώ ο πόλεμος μαίνεται στο έδαφος της Γάζας και στους Ισραηλινούς ουρανούς, εκτυλίσσεται ένας πόλεμος υπερπληροφόρησης στα κοινωνικά δίκτυα.

Όχι μόνο έχουν δημιουργηθεί πολλά περισσότερα media, αλλά οι πληροφορίες έρχονται σε εμάς με ταχύτερους ρυθμούς και από πιο πολλές πηγές.  Στον βαθμό που τα προφίλ μας συγκροτούνται δινωντας πληροφορίες για το τι ήδη γνωρίζουμε,  ποια είναι τα ενδιαφέροντα μας , τα κοινωνικά δίκτυα είναι τέλεια σχεδιασμένα για να ενισχύουν τις ήδη υπάρχουσες αντιλήψεις μας. Εξατομικευμένοι χώροι, βελτιστοποιημένοι για εμπλοκή (engagement), και στοχευμένο περιεχόμενο δημιουργούν μεγαλύτερη κίνηση• όσο περισσότερο κλικάρουμε, κοινοποιούμε, κάνουμε like, τόσο μεγαλύτερη εμπλοκή και διάδραση ανιχνεύει η υπηρεσία. Το περιεχόμενο που μας κάνει να νιώθουμε άβολα, φιλτράρεται.

«Στην κοινωνία «εκπομπή», υπήρχαν «φύλακες», εκδότες, οι οποίοι ήλεγχαν τις ροές των πληροφοριών. Μετά ήρθε το διαδίκτυο, το οποίο τα σάρωσε όλα και έδωσε την δυνατότητα να συνδεόμαστε όλοι μεταξύ μας, το οποίο ήταν φοβερό. Αυτό όμως δεν μοιάζει επί της ουσίας, με το τι συμβαίνει τώρα!» Eli Pariser, the Filter Bubble

Εμείς δεν βλέπουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που αναφέρει η Eli Pariser. Μία υγιής δημοκρατία εξαρτάται από την ύπαρξη ενός υγειούς συστήματος μέσων ενημέρωσης.

Ως δημιουργοί αυτών των ψηφιακών χώρων δικτύωσης, πως είμαστε σίγουροι ότι βελτιστοποιούμε όχι μόνο την κίνηση και την εμπλοκή των χρηστών αλλά και την ενημέρωση του κοινού;

Τα Media κατασκευάζουν την πραγματικότητα

Καθώς γράφω αυτές τις γραμμές, υπάρχουν πληροφορίες πως η Ισραηλινή αεροπορία επιτέθηκε με πυραύλους στην είσοδο του σχολείου του ΟΗΕ στην Ράφα. Από αυτήν την επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άνθρωποι, και τραυματίστηκαν πολλοί περισσότεροι. Ο Ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται πως ο στόχος ήταν 3 μέλη της οργάνωσης «Ισλαμική Τζιχάντ», τα οποία επέβαιναν σε μία μηχανή κοντά στο σχολειο, και όχι το ίδιο το σχολείο.

Μέσα σε μία ώρα, τα κορυφαία αγγλική-γλώσσας ενημερωτικά portal έχουν βάλει τους παρακάτω τίτλους για το γεγονός (Δείτε στους ενεργούς συνδέσμους)

The New York Times:  «Αεροπορική επιδρομή κοντά σε σχολείο του ΟΗΕ σκοτώνει 10»

Google News: «Αποτροπιασμός στην Αμερική από τον αισχρό βομβαρδισμό του σχολείο του ΟΗΕ»

CNN: «Ο ΟΗΕ κραυγάζει για το χτύπημα στο καταφύγιο στην Γάζα «ηθική εκτροπή»

Huffington Post: «Υπουργείο Εξωτερικών: Ντροπή για τον βομβαρδισμό του Ισραήλ»

Όταν ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα κορυφαία ισραηλινά ψηφιακά μέσα ενημέρωσης, δεν υπάρχει σχεδόν η παραμικρή αναφορά για το γεγονός

Ynet:  «Ανασυνταξη  του Ισραηλινού στρατού – Η Χαμάς έριξε 95 ρουκέτες σήμερα» Υπάρχει μία πολύ μικρή  αναφορά για το γεγονός αρκετά κάτω.

Mako (Channel 2 News): Στρατηγός του Ισραηλινού στρατου (IDF): «Θα μπούμε  στην Γάζα και θα καταστρέψουμε κάθε τούνελ που θα ανακαλύψουμε» καμία αναφορά  για το γεγονός

Nana:  Καμία αναφορά για το γεγονός

Ha’aretz: Έχει άρθρο σχετικά με τον βομβαρδισμό

Όπως θα δείτε, δεν υπάρχει σχεδόν καμία αναφορά για τον βομβαρδισμό στα κορυφαία Ισραηλινά ψηφιακά μέσα ενημέρωσης. Η Ha’aretz καλύπτει τα γεγονότα, η οποία όμως συγκεντρώνει λιγότερο από το 10% της αναγνωσιμότητας, καθώς θεωρείται ότι αναπαράγει ακραίες φιλελεύθερες απόψεις. Η έντυπη μορφή της επίσης χάνει συνδρομητές οι οποίοι εξοργίζονται με τα άρθρα που κριτικάρουν τον Ισραηλινό Στρατό.

Οι Ισραηλινοί είναι πεπεισμένοι  πως τα μέσα ενημέρωσης ανά τον κόσμο είναι μονόπλευρα, τοποθετημένα ενάντια στο Ισραήλ, και αρκετά μεροληπτικά προς την υπόθεση της Παλαιστίνης. Ωστόσο, λίγοι συγκρούονται με τα δικά τους μεροληπτικά, ιδιαίτερα συγκεντρωτικά ιδιόκτητα μέσα ενημέρωσης (βλ. Mozes family , Sheldon Adelson).

Η παραπάτω εικόνα, που δημιουργήθηκε το 2012 ως απάντηση στο CNN για την συγκάλυψη που έκανε στην δικτατορία του Μπαχρείν, έχει κοινοποιηθεί ευρέως σε Ισραηλινές σελίδες στο Facebook κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων. Απεικονίζει  το κοινό Ισραηλινό αίσθημα προς τα δυτικά ΜΜΕ, ως παράλογα και αποκομμένα από την πραγματικότητα

Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης

Το τοπίο εδώ είναι πολύ πιο σύνθετο και, ιδιαίτερα εξατομικευμένο.  Με το να διαλέγουμε, κάνουμε follow ή like σε συγκεκριμένες σελίδες, δημιουργούμε μια αναπαράσταση των ενδιαφερόντων μας. Όσο περισσότερο εμπλεκόμαστε με ένα συγκεκριμένο τύπο περιεχομένου,  όλο και πιο παρόμοιο περιεχόμενο θα γίνεται ορατό στα newsfeed μας. Η σύσταση και η βαθμολόγηση λειτουργιών στηρίζεται στις κοινωνικές επαφές και τις on-line δράσεις μας, κατασκευάζοντας έτσι ένα μοντέλο βελτιστοποίησης της εμπλοκής των χρηστών με το ψηφιακό περιβάλλον (περιεχόμενο, χρήστες κλπ). Όσο μεγαλύτερη  εμπλοκή,  περισσότερη κίνηση , κλικ, like, κοινοποιήσεις και ούτω καθεξής,  τόσο μεγαλύτερη η αξία της επιχείρησης!

Facebook

Το Facebook παίζει καίριο ρόλο στην μετάδοση των πληροφοριών στο σύνολο του πληθυσμού. Ενώ μερικοί ισραηλινοί κοινοποιούν ειδησεογραφικά άρθρα, πολλοί  χρησιμοποιούν ειδησεογραφικό περιεχόμενο, που προέρχεται  από έναν αριθμό πολύ δημοφιλών σελίδων. Αυτές οι σελίδες είναι δημόσιες , των οποίων το προφίλ είναι με εικόνες που τραβούν την προσοχή (τύπου BuzzFeed), περιεχόμενο δηλαδή που κοινοποιείται αρκετά και εύκολα, ότι πρέπει  δηλαδή  για  αλληλεπίδραση στο Facebook.

StandWithUs (413k likes) – Μία διεθνή μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στην «ενημέρωση του κοινού σχετικά το Ισραήλ και την καταπολέμηση του εξτρεμισμού και του αντισιμιτισμού» δεν αναφέρει τίποτα σχετικά με τον βομβαρδισμό του σχολείου του ΟΗΕ

Τα ίδια και για την σελίδα Kikar Hashabar (117K Likes) και ο λογαριασμός στο tweeting Statuses (605K likes),

Αντ’αυτού  ο παραπάτω χάρτης της Λωρίδας της Γάζας, ως ναρκοπέδιο δημοσιεύτηκε με το εξής σχολιο: “εξαπλώνεται πρόσφατα και στο WhatsApp”

Ο συντονιστής της σελίδας, έλαβε προφανώς την φωτογραφία από μία ομάδα στο WhatsAPP (εφαρμογή δωρεάν μυνημάτων και chat), και την ανάρτησε στο Facebook, η οποία πήρε πάνω από 11 χιλιάδες Like, εκατοντάδες κοινοποιήσεις και μέχρι στιγμής  και 133 σχόλια.

Για άλλη μια φορά οι Ισραηλινές πηγές δεν είχαν καμιά αναφορά για το γεγονός του βομβαρδισμού του σχολείου, ούτε προφανώς τα ΜΜΕ, ούτε οι δημοφιλής σελίδες στο Facebook

Twitter

Η παρακάτω διάγραμμα αναπαριστά τους λογαριασμούς του Twitter που εξηγούν με διαφορετικό τρόπο το περιστατικό  στο σχολείο του ΟΗΕ στην Beit Hanoun ανάμεσα στις 25 και 30 Ιουλίου. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ποιος είναι υπεύθυνος για τον βομβαρδισμό του σχολείου,  μολονότι κάποιος έχει σαφώς μάθει τα κόλπα του google SEO (δες εδώ τι αποτέλεσμα βγαίνει πρώτο στην αναζήτηση της Google)

Τα ονόματα (hastags, accounts κλπ) που φαίνονται στον παρακάτω γράφημα, είναι κόμβοι και οι συνδέσεις μεταξύ τους αναπαριστούν ποιος κόμβος ακολουθεί ποιον. Όσο μεγαλύτερος σε μέγεθος απεικονίζεται ένας κόμβος, τόσο μεγαλύτερη είναι η «κεντρικότητά» του, δηλαδή τόσοι περισσότεροι ακολουθούν αυτό το hastag ή λογαριασμό! Τα διαφορετικά χρώματα αντιπροσωπεύουν τις κοινότητες, περιοχές επίδρασης τα οποία παρουσιάζουν σημαντικά επίπεδα συνδεσιμότητας.

Αυτό το γράφημα του δικτύου παρουσιάζει λεπτομερώς το τοπίο των λογαριασμών που ασχολήθηκαν με το βομβαρδισμό του σχολείου του ΟΗΕ

Τα διαγράμματα δικτύων είναι μαθηματικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για να μοντελοποιήσουν τις σχέσεις μεταξύ δύο αντικειμένων και είναι εξαιρετικά χρήσιμα για κάποιον που δουλεύει με κοινωνικά δεδομένα. Αναλύοντας την δομή τους, δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσουμε εις βάθος εικόνα του πολιτισμού και της κοινωνίας μας. Στο προηγούμενο γράφημα βλέπουμε δεξιά  καθαρά τις φιλο-παλαιστίνιακές ομάδες ακτιβιστών(πράσινο χρώμα) και τους δημοσιογράφους και ΜΜΕ (γκρι χρώμα). Τα γκρι σημεία των blogger, δημοσιογράφων και διεθνών media συνδέονται στενά με τις ομάδες των φιλο-Παλαιστινιών ακτιβιστών, πράγμα που σημαίνει ότι η πληροφορία μπορεί να εξαπλωθεί πολύ πιο πιθανά μεταξύ των δύο. Αυτή η χαρακτηριστική δομή του γραφήματος, ενισχύει την ευρύτερο ισραηλινό αίσθημα σχετικά με τις μεροληπτική τοποθέτηση των διεθνών ΜΜΕ.

Από την άλλη βλέπεις  τους τα φιλο-Ισραηλινά γκρουπ, συμπεριλαμβανομένων  των ΜΜΕ, Ισραηλινών δημόσιων προσώπων, διάφορων Αμερικάνων Σιωνιστών καθώς και κάποιων συντηρητικών του tea party

Επί της ουσίας  ο Gilad Lotan, με τα εξής γραφήματα θέλει να πει, ότι η δομή και η λειτουργία των κοινωνικών δικτύων, δημιουργούν εν προκειμένου δύο πόλους ενημέρωσης αντιπαραθετικής ταυτότητας, όπου η πληροφορία είναι σχεδόν αδύνατο να φτάσει από το έναν στο άλλον.

Instagram 

Στις Instagram βλέπουμε παρόμοιες δυναμικές. Η γλώσσα που χρησιμοποιείται για να περιγράψει  το φιλο-ισραηλινό περιεχόμενο περιλαμβάνει εντολές όπως: #IsraelUnderFire #IStandWithIsrael #PrayForIsrael και #Peace Από την άλλη βλέπουμε: # FreeGaza, # PrayForGaza, # # Genocide και BoycottIsrael.

 
 
Πηγή: medium.com

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

albanian police
Θρίλερ στην Αλβανία: Ζευγάρι ηλικιωμένων Ελλήνων βρέθηκε δολοφονημένο στο σπίτι του
Η αστυνομία της Αλβανίας ανακοίνωσε ότι το ζευγάρι εντοπίστηκε στο σπίτι του στο χωριό Μποντρις από τους γείτονές τους, οι οποίοι ειδοποίησαν τις...
Θρίλερ στην Αλβανία: Ζευγάρι ηλικιωμένων Ελλήνων βρέθηκε δολοφονημένο στο σπίτι του
Βραβεία μαθητών
Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα: «Σάρωσαν» τα μετάλλια οι Έλληνες μαθητές
Ποιοι μαθητές πήραν το χρυσό, το αργυρό και τα χάλκινα μετάλλια στην 41η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα
Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα: «Σάρωσαν» τα μετάλλια οι Έλληνες μαθητές
viasmos
Σοκ στην Κρήτη: Νονός βίαζε το βαφτιστήρι του από όταν ήταν 9 ετών
O 50χρονος ασχολείται με τη μουσική και δίδασκε στο παιδί μουσική και με αυτό το πρόσχημα έβρισκε την ευκαιρία να βρεθεί πολλές στιγμές μόνος μαζί του
Σοκ στην Κρήτη: Νονός βίαζε το βαφτιστήρι του από όταν ήταν 9 ετών