Αντιαισθητική χαρακτηρίζει την παρουσία των ζώων στις παραλίες γι’ αυτό και προτείνει να μην επιτρέπεται αυτά να κολυμπούν μαζί με τους ανθρώπους ο Τομέας Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Αυτόν τον απαράδεκτο χαρακτηρισμό που βασίζεται όχι στην επιστήμη αλλά στην αισθητική (!) – και μια σειρά από αντικρουόμενες μεταξύ τους διατυπώσεις – συνέταξε ο καθηγητής Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, Βασίλης Κοντός, που είναι μεταξύ άλλων και ιδιοκτήτης του Αττικού Νοσοκομείου Ζώων προκειμένου να συμβουλέψει να γνωμοδοτήσει προς το Υπουργείο Υγείας για το αν τα ζώα στις παραλίες είναι επικίνδυνα για την υγεία των ανθρώπων ή όχι.
Θυμίζουμε ότι η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) εδώ και ένα χρόνο στις (8 Ιουλίου 2013) έχει ζητήσει από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου να αναθεωρήσει τον Γενικό Κανονισμό Λιμένα (άρθρο 230), και την εγκύκλιο Μ.Φ. 2119.4/3/06/16-06-2006 που ορίζει, ότι αν κάποιος ενοχληθεί από το ζώο σας στην παραλία θα πρέπει να το πάρετε από εκεί και να φύγετε και επί της ουσίας επιτρέπει τα σκυλιά να κάνουν μπάνιο μαζί με τους ανθρώπους μόνο σε ερημικές ακτές.
Η Π.Φ.Π.Ο. απευθύνθηκε και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.) το οποίο προτείνει στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου να αναθεωρήσει το κανονισμό και την εγκύκλιο και να μην απαγορεύεται τα ζώα να κάνουν μπάνιο στις μη οργανωμένες παραλίες μαζί με τους ιδιοκτήτες τους αρκεί να τηρούνται κάποιες βασικές προϋποθέσεις.
Η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠ.Α.Α.Τ., Χρυσούλα Δηλέ τονίζει απευθυνόμενη στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου μεταξύ άλλων ότι: «Η µη πρόσβαση αυτή καθ εαυτή των ζώων στους χώρους λουοµένων δεν υποβαθμίζει την ευζωία του ζώου συντροφιάς, η δε πρόσβαση τους, από πλευράς υγειονοµικής, δεν απειλεί την δηµόσια υγεία». Διαβάστε εδώ την πρόταση του ΥΠ.Α.Α.Τ.
Όμως το Υπουργείο Υγείας (Διεύθυνση Δημόσιας Υγιεινής και το Τμήμα Επιδημιολογίας Νοσημάτων) και ένας κτηνίατρος χαρακτηρίζουν από τις 29 Αυγούστου του 2013 την παρουσία των ζώων μαζί με τους ανθρώπους στις παραλίες ως κάτι το αντιαισθητικό!
Ο κ. Κοντός μάλιστα επιμένει αδίκως και για τις ασθένειες που μπορεί να κολλήσουν οι άνθρωποι από τα ζώα τις χαρακτηρίζει «ζωοανθρωπονόσους» ενώ ουσιαστικός κίνδυνος συντρέχει μόνο για την ασθένεια της λύσσας.
Ο κ. Κοντός επί της ουσίας διαψεύδει με την επικίνδυνη άγνοια του όσα οι συνάδελφοι του κτηνίατροι καθηγητές Παρασιτολογίας και Παρασιτικών Νοσημάτων τεκμηριωμένα διατυπώνουν στις έρευνες τους.
Διαψεύδει τους επιστήμονες κτηνιάτρους που εξειδικεύονται σε αυτό τον τομέα και τονίζουν ότι δεν κινδυνεύει ο άνθρωπος από τα ζώα και η μόνη νόσος που κολλάει το ανθρώπινο είδος από τα σκυλιά, γατιά ή άλλα είδη ζώων – εφόσον έχουν νοσήσει – είναι π.χ. η λύσσα, που ακόμα δεν έχει φτάσει στις παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας.
Ο κ. Κοντός παραβλέπει ότι τα σκυλιά δεν κατουράνε στη θάλασσα, δεν βρωμίζουν το τοπίο, δεν θάβουν τις γόπες τους στην άμμο, δεν εγκαταλείπουν στις ακτές κάθε είδους απορρίμματα εκεί φεύγοντας και χαρακτηρίζει την παρουσία τους αντιαισθητική, επειδή έτσι θέλει! Και μάλιστα αυτά τα καταγράφει σε επίσημο έγγραφο μιας υπηρεσίας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.
Προφανώς ο κ. Κοντός εντοπίζει στις ελληνικές θάλασσες και ακτές να κολυμπούν κούροι και κόρες που πληρούν απολύτως τα πρότυπα της αισθητικής του. Δεν βλέπει πουθενά ανθρώπους κοντούς, χοντρούς, ανάπηρους, ηλικιωμένους, άρρωστους, ταλαιπωρημένους και θίγεται η αισθητική του όχι από το πώς έχει καταντήσει ο αιγιαλός από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις αλλά από την παρουσία των ζώων!
Η επιεικώς απαράδεκτη όσο και ήξεις - αφίξεις πρόταση του κ. Κοντού για το αν θα πρέπει ή όχι τα σκυλιά να κάνουν μπάνιο στις ελεύθερες – μη οργανωμένες παραλίες
Συγκεκριμένα ο κ. Κοντός επισημαίνει: «α) Πέραν των άλλων, τουλάχιστον για λόγους αισθητικής, όχι μόνο στις περιπτώσεις που υπάρχουν εγκαταστάσεις ή παραχώρηση αλλά και στις ελεύθερες παραλίες, όπου προσφεύγει αριθμός πολιτών για κολύμπι, δεν πρέπει να κολυμπούν και τα ζώα».
Όμως στην επόμενη παράγραφο αναιρεί αυτό που ήδη έχει γράψει για τις ελεύθερες παραλίες και ότι δεν θα πρέπει να κολυμπούν και τα ζώα εκεί τονίζοντας: «Στις ελεύθερες παραλίες και εφόσον υπάρχει σχετική απόσταση από τους λουόμενους πολίτες ασφαλώς και μπορεί να επιτραπεί το κολύμπι των σκύλων που ελέγχονται και συνοδεύονται από τους ιδιοκτήτες τους, όπως ορίζει το άρθρο 5 του Νόμου 4039/12».
Και τελικά αφού ο κ. Κοντός έχει αλλάξει γνώμη δύο φορές για το αν επιτρέπεται ή όχι τα σκυλιά να κολυμπούν στις ελεύθερες παραλίες καταλήγει στο εξής: «γ) Έτσι, στην όποια νέα εγκύκλιο του Λιμενικού δεν μπορεί να υφίσταται γενική απαγόρευση ή να εφαρμόζονται με υπερβάλλοντα ζήλο, τα όποια μέτρα, αλλά να οριοθετούνται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των πολιτών».
Η Π.Φ.Π.Ο. καταγγέλλει τον αντιεπιστημονικό τρόπο βάσει του οποίου γνωμοδοτεί ένας κτηνίατρος και αυτό το τονίζει σε σχετική επιστολή που απευθύνει στις 9 Ιουλίου 2014 στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου σχετικά με το θέμα της «Άρσης της απαγόρευσης λουσίματος κατοικιδίων ζώων στη θάλασσα».
Συγκεκριμένα η Π.Φ.Π.Ο. επισημαίνει: «Με έκπληξη παραλάβαμε την κοινοποίηση σας για το ζήτημα της συνύπαρξης λουομένων και κατοικίδιων στις ελεύθερες παραλίες, στην οποία περιλαμβάνατε την απάντηση του καθ’ ύλην αρμόδιου(;) Υπουργείου Υγείας το οποίο με τη σειρά του είχε απευθυνθεί προς γνωμοδότηση στον Καθηγητή της Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Κοντό.
Η έκπληξη μας συνίσταται στην όλως αντιεπιστημονική συμπεριφορά που επεφύλαξε το Υπουργείο Υγείας για το θέμα. Καθώς ο κ. Κοντός υπήρξε κάποτε Επίκουρος Καθηγητής της καθ’ ύλην αρμόδιας Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία διαθέτει περίσσεια όλως επίκαιρων ειδικών επιστημόνων και εργαστηρίων.
Θα έπρεπε λοιπόν τουλάχιστον να γνωμοδοτήσουν οι απολύτως ειδικοί καθηγητές των εργαστηρίων Παρασιτολογίας και Επιδημιολογίας της παλαιότερης και εγκυρότερης Κτηνιατρικής Σχολής της χώρας, αντί των διδασκόντων μιας μη ειδικού αντικειμένου ανωτέρας σχολής.
Φυσικά και γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ζωοανθρωπονόσοι οπωσδήποτε σπανιότατα και δύσκολα μεταδιδόμενες και όχι βέβαια μέσω της γειτνίασης με άμμο η θαλάσσιο ύδωρ. Με αυτήν την λογική ο καθ’ όλα σεβαστός κ. Κοντός θα έπρεπε να επισημάνει και τις ανθρωποανθρωπονόσους (από τις απλές ουρολοιμώξεις μέχρι τα βαρύτατα δερματολογικά νοσήματα) που μπορούν όντως να μας ‘’δωρίσουν’’ οι συλλουόμενοι μας πού κατά γενικό κανόνα είναι ανεμβολίαστοι και θολού ιατρικού ιστορικού.
Τέλος για το ... αλήστου ιλαρότητας διακύβευμα της αισθητικής θα έπρεπε να ερωτηθούν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι καθηγητές Αισθητικής και της Φιλοσοφίας της Τέχνης των Φιλοσοφικών Σχολών και των Ανωτάτων Σχολών Καλών Τεχνών των Πανεπιστημίων μας, οι οποίοι συνήθως καταλήγουν ενεώτες όχι από το θέαμα των λουομένων κατοικίδιων, όσο από το θέαμα της παραμόρφωσης των ημίγυμνων torso (κορμός σώματος) του σήμερον, που προσβάλλουν βαθύτατα οιανδήποτε έννοια ανθρώπινου σώματος παρέδωσε η Τέχνη από τον αρχαίο κόσμο μέχρι την Αναγέννηση.
Εν κατακλείδι εκπλαγήκαμε και λυπηθήκαμε, επειδή για άλλη μια φορά οι απαντήσεις των Υπουργείων επανέλαβαν τον μίζερο μικροαστισμό που διέπει ευρύτατα την σημερινή νεοελληνική κατάσταση» καταλήγει η Π.Φ.Π.Ο..
Πηγή: zoosos.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη