Μία Πακιστανή που δολοφονήθηκε άγρια από την οικογένειά της είναι μία περίπτωση στις αμέτρητες περιπτώσεις βίας και κακοποίησης κατά των γυναικών από τους "δικούς της" ανθρώπους.
Σύμφωνα με την αστυνομία του Πακιστάν, να τι συνέβη στις 27 Μαϊου, την ημέρα που μία έγκυος γυναίκα η Farzana Parveen πέθανε. Σχεδόν είκοσι άντρες κρατώντας ξύλα και πετώντας πέτρες σκότωνσαν την Parveen, ετών 25, έξω από το δικαστήριο της πόλης Lahore. Οι επιτιθέμενοι σταμάτησαν μόνο όταν πέθανε η κοπέλα, κάποιος εξ αυτών την πυροβόλησε και στην κνήμη, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβανόταν ο αδελφός της και ο πατέρας της όπως οι παραδέχτηκαν.
Ήταν πολύ θυμωμένοι επειδή η κοπέλα παντρεύτηκε αυτόν που επέλεξε και όχι αυτόν που ήθελαν οι άντρες της οικογένειάς της. Ο πατέρας της παραδέχτηκε ότι τη σκότωσε αλλά δεν το μετάνιωσε καθόλου αφού δήλωσε "μας προσβαλε αφού παντρεύτηκε έναν άντρα χωρίς τη συγκατάθεσή μου".
Τα εγκλήματα τιμής δεν είναι άγνωστα στο Πακιστάν, αφού 869 καταγεγραμμένες υποθέσεις σημειώθηκαν το 2013 σύμφωνα με την επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Πακιστάν.
Στην περίπτωση της Parzeev οι μάρτυρες λένε ότι η αστυνομία ήταν παρούσα και ό φόνος έγινε μέρα μεσημέρι.
Όμως ας μη σταθούμε σε αυτή την περίπτωση του Πακιστάν. Η βία κατά των γυναικών από τις οικογένειές τους και από τους συντρόφους τους δεν είναι "πρόβλημα του Πακιστάν". Ας δούμε και τι λένε τα νούμερα. Το 40% των δολοφονιών γυναικών σε όλο τον κόσμο γίνεται από άτομο στενό, ιδιαιτέρως γνωστό, προς το θύμα. Και αυτό το νούμερο δεν διαφοροποιείται ούτε στις ΗΠΑ. Έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2013 υπολογίζει ότι μία στις τρεις γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχει ζήσει περιστατικό βίας από τα χέρια του συντρόφου της και σε μερικές περιπτώσεις για όλη της τη ζωή.
Όμως τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά δεν καταγράφονται, μόλις το 7% δηλώνει το γεγονός ή ζητά βοήθεια από αντίστοιχες οργανώσεις.
Ούτε και το θέμα της αστυνομίας που συνήθως μένει αμέτοχη είναι ζήτημα μόνο του Πακιστάν και της δύστυχης Parveen.Πολλές γυναίκες δεν δηλώνουν τα περιστατικά βίας γιατι σπάνια γίνονται πιστευτές από τις αρχές.
Μόλις το ένα πέμπτο των βιασμών, το ένα τέταρτο κάθε φυσικής επίθεσης και το ένα δεύτερο όλων των επιθέσεων που γίνονται από οικεία πρόσωπα των γυναικών αναφέρονται στην αστυνομία. Η πλειοψηφία των γυναικών πιστεύει ότι η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει τίποτα. και υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα, περίπου 600 εκατομμύρια γυναίκες ζουν σε χώρες όπου η βία στο σπίτι δεν θεωρείται έγκλημα όπως στη Ρωσία, την Αλγερία και φυσικά το Πακιστάν.
Αυτό που έγινε στο Πακιστάν με την δύσμοιρη 25χρονη ίσως βάλει το λιθαράκι του για να σκύψει ο κόσμος περισσότερο στην βία στο σπίτι και να μπορέσει να εξαλειφθεί, ή τουλάχιστον να υπάρχουν αυστηροί νόμοι και η ίδια η κοινωνία να μην θεωρεί περισσότερο στιγματισμένη τη γυναίκα θύμα από τον θύτη.
επιμέλεια: Κλειώ Ιωάννου
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη