Στην τελευταία έκτακτη Γενική Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Olympic Royal Hotel, συμμετείχε η ΕΛΜΕ Νέας Σμύρνης – Καλλιθέας – Μοσχάτου, εκπροσωπούμενη από τον πρόεδρό της Γιώργο Γκρίλη.
Η Συνέλευση συγκλήθηκε ύστερα από αίτημα του 10% των ΕΛΜΕ, με βασικό θέμα την αντίδραση του κλάδου απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές για το νέο πειθαρχικό δίκαιο, τις αυταρχικές πρακτικές και την προοπτική άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο.
Κριτική στις πολυτελείς συνεδριάσεις
Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ επέκρινε το γεγονός ότι όλες οι πρόσφατες συνελεύσεις πραγματοποιούνται σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων, με υψηλό κόστος που –όπως υπογράμμισε– «πληρώνεται από το υστέρημα των εκπαιδευτικών». Το ποσό των 6.000 ευρώ που έχει δαπανηθεί για τέσσερις συνελεύσεις, σημείωσε, θα μπορούσε να διατεθεί για την κάλυψη νομικών εξόδων συναδέλφων που διώκονται πειθαρχικά λόγω συμμετοχής στην απεργία-αποχή.
«Πειθαρχικά για τους αγώνες μας»
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ αναφέρθηκε στις χιλιάδες πειθαρχικές διώξεις που έχουν κινηθεί εναντίον εκπαιδευτικών τα τελευταία χρόνια:
Ολόκληροι σύλλογοι διώκονται επειδή ανέδειξαν κτιριακά προβλήματα.
Εκπαιδευτικοί, όπως η Έφη Λάζου, οδηγούνται σε πειθαρχικά γιατί ανέβασε θεατρική παράσταση εκτός σχολείου.
«Πρόκειται για οργανωμένη επίθεση ενάντια όχι μόνο στην εκπαίδευση, αλλά και στην τέχνη, στον πολιτισμό, στην ελεύθερη έκφραση και τη Δημοκρατία», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφορές σε ευρύτερα πολιτικά ζητήματα
Η εισήγηση εντάχθηκε σε ένα γενικότερο πλαίσιο κοινωνικής κριτικής, με αναφορές σε ζητήματα όπως οι υποκλοπές, το δυστύχημα στα Τέμπη, οι αδιαφανείς αναθέσεις έργων και το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με τον ομιλητή, «η ακραία διαφθορά έχει στήσει σκηνικό πολέμου εναντίον της εκπαίδευσης».
Η αξιολόγηση και οι «Ιφιγένειες»
Με αφορμή την αξιολόγηση, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ άσκησε δριμεία κριτική στην πλειοψηφία της ΟΛΜΕ, κατηγορώντας την ότι εγκαλεί τις ΕΛΜΕ που συνεχίζουν την απεργία-αποχή. «Δεν δημιουργούμε εμείς τις Ιφιγένειες», είπε, «αλλά εκείνοι που διασπούν τον αγώνα και αφήνουν συναδέλφους εκτεθειμένους».
Το μήνυμα
Η εισήγηση ολοκληρώθηκε με συνθήματα:
«Λευτεριά στην αξιοπρέπειά μας!»
«Λευτεριά στον φυλακισμένο εκπαιδευτικό που κρύβουμε μέσα μας!»
«Λευτεριά στην Παλαιστίνη!»
Ολόκληρη η ομιλία του Προέδρου της ΕΛΜΕ Ν. Σμύρνης – Καλλιθέας – Μοσχάτου στη Γενική Συνέλευση Προέδρων
“ Αγαπητές και αγαπητοί συναδέλφισες και συνάδελφοι
Βρισκόμαστε εδώ με απόφαση διευρυμένου ΔΣ, το οποίο καταψήφισε την πρόταση της πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ, διότι θεωρήθηκε πως είναι υπόδειγμα λόγου να μιλάς και να μην λες τίποτα και υπερψήφισε το μαχητικό πρόγραμμα των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων. Πριν ξεκινήσω, θα ήθελα να κάνω μία παρατήρηση.
Τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει 4 Γενικές Συνελεύσεις Προέδρων – όλες σε 5άστερα ξενοδοχεία!
Οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις – προς τιμήν τους – είναι η μόνη παράταξη που διαφωνεί με αυτή την πρακτική και επισημαίνει κάθε φορά πως οι ΓΣ θα πρέπει να γίνονται στον φυσικό μας χώρο, το σχολείο. Μία απλή μαθηματική πράξη μας δείχνει το εξής: 4 Χ 1250 (που κοστίζει εκάστη ΓΣ) ίσον 6000 ευρώ. 6000 ευρώ! Αυτά τα χρήματα είναι από την τσέπη και από το υστέρημα του κάθε συναδέλφου και καθεμίας συναδέλφισσας. Και αναρωτιέμαι: Γι΄ αυτό πληρώνει άραγε ο καθένας από εμάς 15 ευρώ κάθε χρόνο στην ΟΛΜΕ; Για να κάνουμε εμείς εδώ συνδικαλισμό πολυτελείας σε βελούδινες καρέκλες; Επιπλέον, εάν αντί να δίνουμε αυτά τα χρήματα στα 5άστερα ξενοδοχεία και αν επιλέγαμε την απείρως πιο οικονομική, αλλά και λογική λύση, να κάνουμε τις Συνελεύσεις μας στον φυσικό μας χώρο, ως εκπαιδευτικοί που αγαπάμε το σχολείο, αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν και θα έπρεπε να διατίθενται σε όλες τις ΕΛΜΕ και σε όλους τους συναδέλφους που έχουν δικαστικές περιπέτειες εξαιτίας της συμμετοχής τους στην Απεργία Αποχή και όχι να δίνονται με το σταγονόμετρο και με αδιαφανή κριτήρια μόνο στις ΕΛΜΕ που επιθυμεί η πλειοψηφία του ΔΣ (ΔΑΚΕ – ΠΕΚ – ΣΥΝΕΚ).
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, στα δικαστήρια βρισκόμαστε όχι επειδή ξυπνήσαμε μία ωραία πρωία και είπαμε “Ας αρνηθούμε την αξιολόγηση!” Στα δικαστήρια και στα Πειθαρχικά βρισκόμαστε “τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι”, επειδή δηλαδή συμμετέχουμε στην Απεργία Αποχή που έχει προκηρύξει μεταξύ άλλων και το Προεδρείο της ΟΛΜΕ! Δεν επαιτούμε αυτά τα χρήματα, τα απαιτούμε! Οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στο Σωματείο δεν πληρώνουν τον οβολό τους για να περνάμε εμείς εδώ καλά, ούτε για να κάνουμε κυβερνητικό συνδικαλισμό! Το κάνουν γιατί το Σωματείο μας όρισε αυτόν τον αγώνα και περιμένουν από αυτό να στηρίζει ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ αυτόν τον κοινό αγώνα μας! Δεν επαιτούμε λοιπόν… Απαιτούμε τη χρηματική στήριξη της ΟΛΜΕ στους Αγώνες μας!
Τι ζούμε συναδέλφισσες και συνάδελφοι; Ζούμε σε ένα αδιανόητα βορβορώδες τοπίο. Για να θυμηθούμε μερικά από τα highlights αυτού που μας πνίγει: Ø Υποκλοπές: ολόκληρος Νίξον είχε πέσει για παρόμοιο σκάνδαλο, εδώ είναι απλά Δευτέρα…
Ø Τέμπη: ένα προαναγγελθέν έγκλημα για το οποίο οι μόνοι που πληρώνουν είναι οι συνδικαλιστές που προειδοποιούσαν και τώρα απολύονται ο ένας μετά τον άλλον και οι συγγενείς των θυμάτων που, αφού βρήκαν τα οστά των ανθρώπων τους πεταμένα στην κυριολεξία στα σκυλιά, ζούνε μία άνευ προηγουμένου και ηθικού ξεπεσμού επίθεση από τα φιλοκυβερνητικά τρολς, αντιμετωπίζουν μία πέρα για πέρα εχθρική προς αυτούς δικαστική εξουσία και εσχάτως, αν έχουμε τον Θεό μας, στη χώρα της Αντιγόνης, ένας πατέρας αφήνεται να πεθάνει γιατί απαιτεί να μάθει από τι πέθανε ο γιος του!
Ø ΟΠΕΚΕΠΕΔΕΣ: από τις μπανανιές στον Όλυμπο μέχρι τα βοσκοτόπια της Κρήτης στην Πίνδο, θα είχαμε ένα ανέκδοτο που θα γελούσαν μέχρι και τα εγγόνια μας, αν δεν ήταν τραγωδία, αφού το πληρώνουμε ήδη 500 εκ. ευρώ πρόστιμο Ø συν πόσα άλλα βγαίνουν τώρα με τις απ΄ ευθείας αναθέσεις και πόσα άλλα αφήνουμε στην άκρη γιατί αν θα τα απαριθμούσαμε όλα δεν θα μας έφτανε το Σαββατοκύριακο. Ζούμε σε ένα καθεστώς ακραίας διαφθοράς λοιπόν, η οποία όμως δεν ήρθε με τανκς, κάποιοι την έφεραν και κάποιοι, δυστυχώς, συνεχίζουν να τη στηρίζουν.
Αυτή η ακραία διαφθορά είναι που έχει στήσει ένα σκηνικό πολέμου εναντίον της εκπαίδευσης. 2500 πειθαρχικά (τα πρώτα πειθαρχικά για συνδικαλιστικούς λόγους μετά το 1968, μετά τη Χούντα δηλαδή!) είναι πόλεμος ενάντια στην Εκπαίδευση και πόλεμος ενάντια στη Δημοκρατία και θα ήταν αδιανόητο να έχει συμβεί σε οποιαδήποτε προηγούμενη εποχή! Κι όμως, συμβαίνει τώρα και δεν κουνιέται φύλλο!
Γιορτάζει η ΟΛΜΕ έναν αιώνα δράσης και αγώνα, με ποιον τρόπο; Να έρχεται άρση της μονιμότητας και να μη μιλάμε! Υπάρχει ένα καθεστώς κατατρομοκράτησης. Πειθαρχικά για ό,τι μπορεί να διανοηθεί κανείς: από ολόκληρους Συλλόγους Εκπαιδευτικών που διαμαρτύρονται για τα κτιριακά προβλήματα γιατί φοβούνται να μην πέσει το ταβάνι στο κεφάλι των παιδιών μέχρι τη συναδέλφισσα Έφη Λάζου που διώκεται επειδή έγραψε και σκηνοθέτησε (εκτός σχολείου!) ένα θεατρικό έργο για την ειρήνη και τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη! Οργανωμένη επίθεση ενάντια όχι μόνο στην Εκπαίδευση, αλλά και ενάντια στην τέχνη, στον πολιτισμό, στην ελεύθερη έκφραση, στην ίδια τη Δημοκρατία!
Κι εμείς τι κάνουμε; Φοβόμαστε να μιλήσουμε ακόμη για Πανεκπαιδευτική απεργία – όπως προτείνουν οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις. Συγγνώμη που θα το πω, αλλά αναδεικνυόμαστε απολύτως κατώτεροι των περιστάσεων. Δεν μπορεί να βρίσκεται η άρση της μονιμότητας έξω από την πόρτα μας και να μην κουνιέται φύλλο – είναι αδιανόητο!
Ο Δάσκαλος που μαθαίνει τα παιδιά να πετούν, δεν μπορεί να ζει σε κλουβί συναδέλφισσες και συνάδελφοι…
Θέλω να τελειώσω με μία αναφορά σε κάτι που ακούστηκε εδώ στο κλείσιμο της τελευταίας Συνέλευσης Προέδρων από κάποιον από το Προεδρείο. Ειπώθηκε λοιπόν ότι όσοι επιμένουμε στην Απεργία Αποχή στην αξιολόγηση, δημιουργούμε Ιφιγένειες. Θα θυσιάσουμε δηλαδή τους συναδέλφους ή θα θυσιαστούμε και εμείς οι ίδιοι στον αγώνα μας ενάντια στην επιστροφή του καθεστώτος των επιθεωρητών στα σχολεία μετά από 40 χρόνια. Και αναρωτιέμαι: έχει αλλάξει στάση η ΟΛΜΕ απέναντι στην αξιολόγηση; Είναι υπέρ της αξιολόγησης; Γιατί, αν έχει αλλάξει στάση, τότε γιατί προκηρύσσει εκ νέου τρίωρες στάσεις εργασίας και παραπέμπει τους συναδέλφους στην Απεργία Αποχή της ΑΔΕΔΥ; Εάν όμως δεν έχει αλλάξει στάση, τότε γιατί εγκαλεί για τη δημιουργία Ιφιγενειών εμάς που, όπως είπα και πιο πριν, ακολουθούμε τις δικές της προσταγές και στοιχιζόμαστε μαζί της στον κοινό μας αγώνα ενάντια στον επιθεωρητισμό;
Φτάνουν διαρκώς στα αυτιά μας κραυγές αγωνίας συναδέλφων που βρίσκονται σε ΕΛΜΕ όπου πλειοψηφεί το μπλοκ του φιλοκυβερνητικού συνασπισμού (ΔΑΚΕ, ΠΕΚ, ΣΥΝΕΚ), οι οποίοι απευθύνονται στα προεδρεία των ΔΣ τους και εκείνοι ευγενικά και διακριτικά, πλην όμως με απόλυτη σαφήνεια, τους υποδεικνύουν να αξιολογηθούν… “για να ξεμπερδεύουν”!
Όχι αγαπητές και αγαπητοί συναδέλφισσες και συνάδελφοι! Δεν δημιουργούμε εμείς τις Ιφιγένειες. Εμείς είμαστε συνεπείς στον κοινό μας αγώνα. Αυτοί που τις δημιουργούν είναι εκείνοι που διασπούν τον αγώνα μας και ανοίγουν Δούρειους Ίππους. Η διπροσωπία του φιλοκυβερνητικού συνδικαλισμού δημιουργεί εξιλαστήρια θύματα και όχι ο αγώνας μας! Γιατί, αν κάνουμε όλες και όλοι απεργία αποχή, τι θα κάνει η κυβέρνηση; Θα απέλυε 150.000 εκπαιδευτικούς; Η απάντηση είναι προφανής νομίζουμε… Αυτά είχαμε να πούμε και…
Λευτεριά στην Αξιοπρέπειά μας!
Λευτεριά στον φυλακισμένο εκπαιδευτικό που κρύβουμε μέσα μας! Και πάνω απ΄ όλα…
Λευτεριά στην Παλαιστίνη!
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 4/10
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ