Thumbnail
Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, που εμπλέκονται στη λήψη αποφάσεων, εκτιμούν ξεκάθαρα ότι η μείωση των συντάξεων, μεσοσταθμικά κατά 10%, είναι μονόδρομος

Της Ρούλας Σαλούρου 

Θρυαλλίδα στη δραματική μείωση εσόδων, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς το υπουργείο Εργασίας, βάσει του προσχεδίου στον κρατικό προϋπολογισμό 2014, αλλά και αστάθμητοι παράγοντες όπως τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου στις τράπεζες και το λουκέτο στις επιχειρήσεις της αμυντικής βιομηχανίας.  

Η ισορροπία τρόμου που με χίλιες δυσκολίες διατηρούν τα ταμεία κάθε μήνα, καταβάλλοντας στην ώρα τους (ή σχεδόν στην ώρα τους) τις συντάξεις, αναμένεται να χαθεί και μάλιστα βίαια, από τους πρώτους κιόλας μήνες του 2014. Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης όπως αυτή προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, κατά 1,8 δισ. ευρώ, θεωρείται για πολλούς η θρυαλλίδα που θα ανατινάξει το ασφαλιστικό. 

Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, που εμπλέκονται στη λήψη αποφάσεων, εκτιμούν ξεκάθαρα ότι η μείωση των συντάξεων, μεσοσταθμικά κατά 10%, είναι μονόδρομος, επισημαίνοντας ότι το 2014 θα είναι δραματικό έτος, αναφορικά με τα έσοδα των ταμείων. Σε αυτό το εκρηκτικό σκηνικό πρέπει να προστεθεί η προεξοφλημένη μείωση των επικουρικών συντάξεων αλλά και των εφάπαξ παροχών. 

Δεν είναι μόνο η μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, σημειώνουν οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, ξεκαθαρίζοντας βέβαια, ότι από μόνη της, αρκεί για να τινάξει το σύστημα στον αέρα.

Είναι μια σειρά επιπλέον παραμέτρων, που δεν έχουν ληφθεί υπ’ όψιν στην κατάρτιση των προϋπολογισμών των ταμείων, στους οποίους το έλλειμμα αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ. 

Στην τρύπα δηλαδή που αφήνει στα ταμεία η μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, προστίθενται τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που εφαρμόζουν εσχάτως οι τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και ο ξαφνικός θάνατος επιχειρήσεων τύπου ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ.  Όλα αυτά, στερούν σημαντικά έσοδα από τα ταμεία και κυρίως το ΙΚΑ, και μαζί με την προδιαγεγραμμένη μείωση των εσόδων εξαιτίας της υψηλής ανεργίας, της μείωσης των μισθών αλλά και της αύξησης των οφειλών από επιχειρήσεις που αδυνατούν να πληρώσουν, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στο υπουργείο Εργασίας θεωρούν ότι με την έλευσή της η Τρόικα στα τέλη Σεπτεμβρίου, θα ανοίξει διάπλατα το θέμα του ασφαλιστικού, το οποίο ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης επιθυμεί να κρατά κλειστό, όσο μπορεί και πληρώνει συντάξεις έστω και με  δανεικά...  Το Capital.gr αποκάλυψε ότι το ΙΚΑ δανείζεται 150 εκατ. ευρώ και τον Σεπτέμβριο, από το ΓΛΚ, για να καλύψει τη μείωση των εσόδων και να πληρώσει συντάξεις Οκτωβρίου.

Στην οδό Σταδίου εκτιμούν ότι ένα από τα πιθανά σενάρια «ατυχήματος» κατά την έλευση των δανειστών είναι το ασφαλιστικό, αφού τα ελλείμματα μεγεθύνονται, η ρύθμιση οφειλών δεν τραβάει, η χρηματοδότηση μειώνεται, ενώ επιβάλλεται και μείωση των εργοδοτικών εισφορών. 

Στις συνεχείς συσκέψεις που πραγματοποιούνται στο υπουργείο Εργασίας, δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση στην δύσκολη εξίσωση της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών χωρίς να μειωθούν τα έσοδα των ταμείων. Την περασμένη εβδομάδα, στο υπουργείο Εργασίας βρέθηκε ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, η υπογραφή του οποίου υπάρχει στις περισσότερες ασφαλιστικές μεταβολές (επί τα χείρω) των τελευταίων ετών, και συμφωνήθηκε να τονιστεί στην Τρόικα, ότι το έλλειμμα για τα ταμεία από την εφαρμογή της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κινείται στο 1 δισ. ευρώ, έως το 2016, ποσό που δεν μπορεί να αντέξει το σύστημα. Εάν η Τρόικα επιμείνει, συμφωνήθηκε να προταθεί η μείωση με κίνητρα και μπόνους προς τους συνεπείς εργοδότες.  

«Πάγο» θα επιδιώξουν να βάλουν, και όσον αφορά στη μείωση - περικοπή των φόρων υπέρ τρίτων που εν είδει εργοδοτικών εισφορών, καταλήγουν στα ταμεία. Εκτιμάται ότι το έλλειμμα, εάν εφαρμοστεί η μνημονιακή δέσμευση, θα είναι της τάξης των 2 δισ. ευρώ.     

Και βέβαια, ακόμη ψάχνουν τρόπο για να πείσουν την τρόικα ότι οι ατομικοί λογαριασμοί που προβλέπονται για τα ταμεία επικούρισης και εφάπαξ δεν μπορούν αν εφαρμοστούν παρά μόνο από το 2014 και μετά. 

Ένα ακόμη αγκάθι είναι η μη εφαρμογή της εισφορές επί του τζίρου των επιχειρήσεων, για τη διάσωση του ΟΑΕΕ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αυτό που εξετάζει πλέον η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, πρωτίστως όμως, το υπουργείο Οικονομικών, είναι η πιθανή εφαρμογή εισφοράς επί των κερδών των επιχειρήσεων.

Πηγή: capital.gr

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα