ψηφιακοι νομάδες
Πλέον η εργασία από απόσταση, με τον εργαζόμενο να βρίσκεται σε άλλη πόλη ή ακόμα και σε άλλη χώρα από αυτή που δραστηριοποιείται η εταιρεία του, αποτελεί παγκόσμια τάση με ανοδική πορεία, ειδικά σε τομείς όπως η τεχνολογία, ο προγραμματισμός, οι τηλεπικοινωνίες.

Η εποχή που η εργασία προϋπέθετε απαραιτήτως τη μετάβαση του εργαζόμενου σε κάποιον επαγγελματικό χώρο ή εταιρικό γραφείο έχει αρχίσει να αλλάζει αισθητά με την ολοένα αυξανόμενη υιοθέτηση της εξ αποστάσεως εργασίας.

Το εργασιακό αυτό μοντέλο εφαρμοζόταν και προ πανδημίας. Ωστόσο, οι ιδιαίτερες συνθήκες που δημιούργησε ο covid19 με την ευρεία ανάπτυξη της τηλεργασίας, έδωσε μεγαλύτερη ώθηση στην εφαρμογή της απομακρυσμένης εργασίας.

Πλέον η εργασία από απόσταση, με τον εργαζόμενο να βρίσκεται σε άλλη πόλη ή ακόμα και σε άλλη χώρα από αυτή που δραστηριοποιείται η εταιρεία του, αποτελεί παγκόσμια τάση με ανοδική πορεία, ειδικά σε τομείς όπως η τεχνολογία, ο προγραμματισμός, οι τηλεπικοινωνίες.

Δυο άνδρες που κατοικούν στα Χανιά αλλά εργάζονται καθημερινά σε εταιρείες του εξωτερικού περιγράφουν στο flashnews.gr πώς λειτουργεί για εκείνους η ιδιότυπη αυτή εργασιακή συνθήκη

«Οι εταιρείες πλέον ψάχνουν εργαζόμενους από όλο τον κόσμο, ειδικά στον χώρο του προγραμματισμού και της τεχνολογίας»

Ο Α.Π.  είναι 29 χρόνων, γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στα Χανιά. Είναι προγραμματιστής και εργάζεται σε εταιρεία που εδρεύει στη Γερμανία και προσφέρει λογισμικό σε άλλες εταιρείες. Έχει σπουδάσει προγραμματιστής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στο Βερολίνο και αμέσως μέσω του Πανεπιστημίου βρήκε δουλειά στη συγκεκριμένη εταιρεία. Όπως μας είπε: «Στο Βερολίνο, το Πανεπιστήμιο σου βρίσκει δουλειά. Παίρνουν πολλούς για πρακτική στην οποία πληρώνεσαι και μετά αν είσαι καλός οι εταιρείες σε κρατάνε. Η δουλειά σε τέτοια εταιρεία είναι σε άλλο επίπεδο. Βλέπεις ότι οι εργοδότες σκέφτονται αλλιώς, είναι πιο ανοιχτόμυαλοι και ανοιχτοί στη συζήτηση».

Εργαζόταν ήδη 5 χρόνια στην εταιρεία όταν λόγω της πανδημίας άρχισε να εφαρμόζεται καθεστώς τηλεργασίας με τον ίδιο να επιστρέφει στον τόπο καταγωγής του. «Η εταιρεία προσαρμόστηκε άμεσα ώστε κάθε εργασία να μπορεί να γίνει εξ αποστάσεως από τους υπαλλήλους. Μάλιστα, στη Γερμανία πέρασαν και νόμοι που προστατεύουν τους εργαζόμενους που δουλεύουν από άλλες χώρες» αναφέρει ο 29χρονος προγραμματιστής

Εργάζεται από το σπίτι του μέσω του υπολογιστή του καθημερινά,  ακολουθώντας το ωράριο της εταιρείας στη Γερμανία (συνυπολογίζοντας τη μια ώρα διαφορά των δυο χωρών).

Προς το παρόν δεν τίθεται από την εταιρεία, θέμα επιστροφής του Α.Π. στα γραφεία του Βερολίνου. Εξάλλου όπως λέει και ο ίδιος, η εξ αποστάσεως εργασία κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος: «Είναι κάτι που έχω διαπιστώσει, καθώς είμαι από τους ανθρώπους που κάνουν και προσλήψεις. Τώρα πια έχει ανοίξει η αγορά και αντί να ψάχνουμε για εργαζόμενους που είναι μόνο στο Βερολίνο ψάχνουμε για άτομα από όλο τον κόσμο. Οι εταιρείες πλέον δεν ψάχνουν προσωπικό μόνο στους τόπους όπου εδρεύουν, ειδικά στον χώρο του προγραμματισμού και της τεχνολογίας. Εξάλλου, ο προγραμματιστής είναι μια από τις δουλειές που απαιτεί μόνο έναν υπολογιστή και ίντερνετ».

Τα συν και τα πλην της εξ αποστάσεως εργασίας

Κάθε νόμισμα έχει δυο όψεις. Για τον Α.Π. η εξ αποστάσεως εργασία έχει και τα θετικά και τα αρνητικά της: «Από τη μια γλιτώνεις πολύ χρόνο που πριν σπαταλούσες στη συγκοινωνία. Ειδικά στο Βερολίνο έκανα 40 λεπτά να πάω στη δουλειά και 40 λεπτά να γυρίσω. Επίσης, είναι μικρότερο το κόστος, όχι μόνο λόγω απουσίας μετακίνησης αλλά και γιατί όταν είσαι σπίτι δεν τρως έξω.

Από την άλλη δεν παύει να είσαι μόνος σου. Είναι διαφορετικό να δουλεύεις – όπως έκανα τόσα χρόνια – στο γραφείο, να κάνεις ένα διάλειμμα και να μπορείς να μιλήσεις από κοντά με τους συναδέλφους σου και είναι διαφορετικό να είσαι τελείως μόνος σου και να μιλάτε μέσω κλήσης. Χάνεις την επαφή»


«Η δουλειά στον τομέα μου, γίνεται πλέον διαδικτυακά κατά 80-90%»

Ο Π.Σ. είναι 44χρόνων και μένει τα τελευταία 10 χρόνια στα Χανιά. Δουλεύει ως εκπαιδευτής κάνοντας εκπαιδευτικά σεμινάρια σε προσωπικό εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Η εταιρεία στην οποία εργάζεται εδρεύει στη Σουηδία.

Όπως αναφέρει στο flashnews.gr: «Εργάζομαι από το σπίτι μου κάνοντας τηλεκπαίδευση, όμως υπάρχουν και φορές που ταξιδεύω σε χώρες εκτός Ελλάδας, για να εκπαιδεύσω προσωπικό εταιρειών. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η δουλειά γίνεται περισσότερο διαδικτυακά. Η εκπαίδευση εξ αποστάσεως γινόταν και πριν τον Covid19, τώρα όμως το ποσοστό έχει ανέβει. Η δουλειά δηλαδή, γίνεται πλέον διαδικτυακά κατά 80-90%. Ειδικά στον δικό μας χώρο των τηλεπικοινωνιών υπάρχει μεγάλη αύξηση της τηλεργασίας. Σε αυτόν τον τομέα, σε όλον τον κόσμο, δουλεύουν τώρα έτσι».

Στην αρχή προσπαθούσε να προσαρμόσει τη δουλειά του και όσα έκανε και πρόσφερε στα δια ζώσης σεμινάρια να μπορεί να τα παράσχει και μέσω τηλεκπαίδευσης, μέσω δηλαδή υπολογιστή. Τώρα πια, όπως λέει, μετά από εμπειρία τόσων χρόνων, έχουν απλουστευτεί τα πράγματα και η απόδοση και η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης είναι περίπου η ίδια με αυτήν που θα είχαν οι εκπαιδευόμενοι αν τα σεμινάρια πραγματοποιούνταν από κοντά.

Όλες οι ειδήσεις για νέες θέσεις εργασίας, Προκηρύξεις, Διορισμούς, ΑΣΕΠ στην Ελλάδα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Tα εξεταζόμενα μαθήματα και όλη Η ΥΛΗ ΕΔΩ

ΕΚΤΑΚΤΟ ΝΕΟ - Πιστοποίηση Ιταλικών για ΑΣΕΠ ΕΥΚΟΛΑ και ΑΜΕΣΑ (ΕΞΤΡΑ Μοριοδότηση 2ης Ξένης Γλώσσας)

ΑΣΕΠ: Πάρτε το πιο ΕΥΚΟΛΟ online PROFICIENCY στην Ελλάδα σε 2 ΜΟΝΟ ημέρες (Μόνο 95 ευρώ)

ΑΣΕΠ Πιστοποίηση ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ELIC ή ECDL σε 2 ΜΟΝΟ ημέρες με εξ αποστάσεως τεστ  - 97% επιτυχία στις εξετάσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

hoynta.jpg
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
57 χρόνια πριν τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
dictionary-lexiko-xenes_glosses-foreign_lagnuage.jpg
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;
Επειδή σε λίγο, για να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας ή για να δούμε τηλεόραση, θα χρειαζόμαστε πτυχίο αγγλικής φιλολογίας, μήπως είναι πιο εύκολο να τα...
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;