Thumbnail
Πλήρης Οδηγός

Είτε σε Προπτυχιακό είτε σε Μεταπτυχιακό επίπεδο, οι σπουδές στον τομέα της Ψυχολογίας βρίσκονται υψηλά στην ζήτηση των υποψηφίων. Ιδιαίτερα για τους προπτυχιακούς κύκλους Σπουδών όπως αναλύει ο Οδηγός Σπουδών και Επαγγέλματος 2017 του Χρήστου Κάτσικα, υπάρχει "συνωστισμός".

Παρόλη την αποδιάρθωση που πραγματοπείται τα τελευταία χρόνια στις κοινωνικές δομές, δομές υποστήριξες, στην κρατική πρόνοια και γενικότερα στην υγειονομική σφαίρα της χώρας μας, το επάγγελμα του ψυχολόγου είναι ένα από τα ελάχιστα που αντέχει στην οικονομική κρίση, τουλάχιστον στο επίπεδο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ή ως ένα καλό εισιτήριο για εργασία στο εξωτερικό.

Κάθε χρόνο πληθαίνει ο κόσμος που απευθύνεται σε ειδικούς επιστήμονες και ζητάει θεραπεία και υποστήριξη.

Σε προπτυχιακό επίπεδο η ζήτηση των υποψηφίων για τα τέσσερα πανεπιστημιακά τμήματα που παρέχουν Σπουδές στο πεδίο της Ψυχολογίας είναι τεράστια.

Πού μπορούν να βρουν δουλειά οι απόφοιτοι

Τα τμήματα Ψυχολογίας αποσκοπούν στην άρτια θεωρητική κατάρτιση των φοιτητών στους εξής βασικούς κλάδους της ψυχολογικής επιστήμης: Ψυχοφυσιολογία, Νευροψυχολογία, Πειραματική, Γνωστική, Κοινωνική, Εξελικτική και Κλινική Ψυχολογία. Παράλληλα, δίνουν τη δυνατότητα στους υποψήφιους ψυχολόγους να καταγράψουν, να κατανοήσουν και να ερμηνεύσουν την ανθρώπινη συμπεριφορά μέσω της εξοικείωσης και της άσκησης στους βασικούς κανόνες και μεθόδους της επιστημονικής έρευνας. Βασικός στόχος είναι εξάλλου η περαιτέρω ανάπτυξη της επιστήμης της Ψυχολογίας στο πλαίσιο των επιστημών του ανθρώπου και της κοινωνίας. Οι απόφοιτοι των τμημάτων Ψυχολογίας μπορούν να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές και σε αντικείμενα όπως: Διαφήμιση, Δημόσιες Σχέσεις, Συμβουλευτική και Επαγγελματικός Προσανατολισμός, Κοινωνιολογία, Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων κ.ά.

Οι πτυχιούχοι μπορούν να εργαστούν σε νοσοκομεία, ψυχιατρικά τμήματα, ερευνητικά κέντρα, ψυχιατρικές κλινικές, κέντρα αποκατάστασης αναπήρων, θεραπευτικές κοινότητες, σχολεία, στον στρατό, σε σωφρονιστικά καταστήματα, συγκοινωνίες, οικοτροφεία, βιομηχανικές επιχειρήσεις (εργασιακοί ψυχολόγοι). Ακόμα, στη Διαφήμιση και το Marketing, αποκτώντας ενδεχομένως μεταπτυχιακή ειδίκευση στα αντικείμενα αυτά. Ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε δικό τους γραφείο, συμβουλευτικό κέντρο κ.ά. Στο Δημόσιο, σε ψυχιατρικά τμήματα, στην πρόνοια, στην εκπαίδευση, στον αθλητισμό, στις συγκοινωνίες, στον στρατό, στην αστυνομία, γενικά σε κάθε τομέα ή δραστηριότητα της ανθρώπινης ζωής. Ο κυριότερος χώρος απορρόφησης των ψυχολόγων μέχρι τώρα ήταν ο χώρος της Υγείας, αλλά τώρα φαίνεται ότι τα πράγματα αλλάζουν καθώς ο χώρος αυτός αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και άρα δεν υπάρχει μεγάλη δυνατότητα απασχόλησης για τους νέους ψυχολόγους. Για τους λόγους αυτούς οι περισσότεροι πτυχιούχοι προτιμούν να ανοίγουν δικά τους γραφεία ή να συνεταιρίζονται με συναδέλφους τους ίδιας ή παρεμφερούς ειδικότητας.

To Spoudase.gr σε αυτό το αφιέρωμα στην επιστήμη της Ψυχολογίας καταγράφει όλα τα Μεταπτυχιακά των Ελληνικών Πανεπιστημίων πάνω σε αυτό το πεδίο.

Μεταπτυχιακά στην Ψυχολογία παρέχει το ΕΚΠΑ, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΔΠΘ, το ΠΑΜΑΚ, το Χαροκόπειο, το ΕΑΠ, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Δείτε εδώ στο spoudase.gr όλα τα Μεταπτυχιακά στην Ελλάδα στον τομέα της Ψυχολογίας

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/5

Ξεπεράστηκε κάθε όριο: Χιλιάδες παίρνουν online Proficiency σε 1 ημέρα ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Καρκίνος του μαστού
Δραματική αύξηση καρκίνων του παχέος εντέρου σε παιδιά, έφηβους και νέους την τελευταία 20ετία
Oι ερευνητές υπολόγισαν τις τάσεις στα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου για άτομα ηλικίας 10-44 ετών από το 1999 ως το 2020
Δραματική αύξηση καρκίνων του παχέος εντέρου σε παιδιά, έφηβους και νέους την τελευταία 20ετία