Thumbnail
Πανελλαδικές Εξετάσεις και βάσεις εισαγωγής

Σε... θρίλερ εκτυλίσσονται εφέτος οι βάσεις εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Και αυτό διότι ενώ ο βασικός παράγων διαμόρφωσης των βάσεων -οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων- οδηγεί σε πτώση τους, καθώς είχαμε χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με το 2014 σε βασικά μαθήματα (π.χ., Μαθηματικά, Φυσική, Αρχαία, Βιολογία), η δραστική συρρίκνωση του αριθμού των μετεγγραφών (έως και 80% στο ΕΜΠ και το ΑΠΘ) και η ανησυχία των γονέων για τις εξελίξεις μετά και το capital control επηρέασαν σημαντικά την επιλογή σχολών - «πολλοί γονείς απέτρεψαν τα παιδιά τους να δηλώσουν σχολές μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, γεγονός που δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια και μπορεί να προκαλέσει ανατροπές στη διαμόρφωση των βάσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Κ» ο μαθηματικός-αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης. Κάτι που θα έχει αποτύπωμα και στην τελική διαμόρφωση των βάσεων, κυρίως των «μεσαίων» σχολών, που δεν αποτελούν την πρώτη επιλογή πολλών υποψηφίων.

Ετσι, κατά την ανακοίνωσή τους, περί τα τέλη Αυγούστου, αναμένεται διεύρυνση της ψαλίδας αυξομειώσεων στις βάσεις ανά σχολή και επιστημονικό πεδίο.

Ενδεικτικά, η Ιατρική Αθηνών εκτιμάται ότι θα κινηθεί περί τα 19.000 μόρια, με πτώση περίπου 250 μορίων, όμως σε πανεπιστημιακά τμήματα χαμηλής ζήτησης αναμένεται οι βάσεις να κατρακυλήσουν έως και κατά 1.500 μόρια, ενώ στα αντίστοιχα τμήματα ΤΕΙ έως και κατά 2.000 μόρια. Την ίδια στιγμή, θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξουν και σχολές με άνοδο βάσης, κυρίως εκείνες που βρίσκονται στις μέτριες βαθμολογικές κλίμακες (12 με 15), όπου φέτος υπήρξε υπερσυγκέντρωση υποψηφίων.

Οσο για το βαθμολογικό κατώφλι εισαγωγής, αναμένεται ότι θα είναι στο 3 ή το 4, με δεδομένο ότι το 2014, χρονιά ανόδου των βάσεων, στα πανεπιστήμια ήταν 7.773 μόρια, ενώ στα ΤΕΙ το κατώφλι ήταν 4.054 μόρια.

Για τους 93.982 υποψηφίους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, οι οποίοι προσήλθαν στις εξετάσεις, «διατίθενται» 68.345 θέσεις σε ΑΕΙ/ΤΕΙ, με το ποσοστό επιτυχίας να διαμορφώνεται στο 72,7%.

H «K» καταγράφει σήμερα μία εκτίμηση για τις βάσεις από τον κ. Στρατηγάκη. Να σημειωθεί ότι για την πρόβλεψη των βάσεων υπάρχει περιθώριο σφάλματος έως ±150 μορίων. Ως εκ τούτου ουδείς μπορεί να θεωρήσει τις εκτιμήσεις αυτές τελεσίδικο «όριο» εισαγωγής.

Πηγή: Απόστολος Λακασάς - Καθημερινή

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

metegrafes_foititwn_2015_1_2.jpg
Φοιτητές: Οδηγός για τις κατ' εξαίρεση μετεγγραφές/μετακινήσεις - Από σήμερα οι αιτήσεις
Αιτήσεις για χορήγηση κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής/ μετακίνησης υποβάλλονται αποκλειστικά για σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις ή...
Φοιτητές: Οδηγός για τις κατ' εξαίρεση μετεγγραφές/μετακινήσεις - Από σήμερα οι αιτήσεις
PAIDEIAS
Τα δυσπρόσιτα σχολεία σε όλη τη χώρα και η διπλή μοριοδότηση εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας-Τι ισχύει για αναπληρωτές και μόνιμους
Τα δυσπρόσιτα σχολεία και τα μόρια που αποδίδουν
Τα δυσπρόσιτα σχολεία σε όλη τη χώρα και η διπλή μοριοδότηση εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας-Τι ισχύει για αναπληρωτές και μόνιμους
taxeis_mathiteias.jpg
Τάξη Μαθητείας Ειδικών ΕΠΑΛ 2025-26: Διαδικτυακή σύσκεψη Διευθυντών στις 13 Μαΐου και οδηγίες προετοιμασίας
Η υποβολή των αιτήσεων για το Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου του 2025
Τάξη Μαθητείας Ειδικών ΕΠΑΛ 2025-26: Διαδικτυακή σύσκεψη Διευθυντών στις 13 Μαΐου και οδηγίες προετοιμασίας
ekpaideytikos
Διορισμοί με βάση την εντοπιότητα; Πρόταση δημάρχου για τα ακριτικά σχολεία
Η πρόταση για «διορισμό με εντοπιότητα» δεν είναι νέα, αλλά επανέρχεται σε κάθε εκπαιδευτική κρίση.
Διορισμοί με βάση την εντοπιότητα; Πρόταση δημάρχου για τα ακριτικά σχολεία