Thumbnail
Ποιος φοβάται το... δίκαιο;

Της ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΟΥ καθηγήτριας - διδάκτορος πολιτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών [email protected]

Είναι ωραίοι οι λεονταρισμοί του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της κρατικής τηλεόρασης και ειδικότερα οι δηλώσεις της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του, Ε.Χριστοφιλοπούλου, αλλά θα πρέπει κάποιος να τους υπενθυμίσει ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλούν για σχοινί».

Η Ε. Χριστοφιλοπούλου δεν ήταν αυτή που ως υφυπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση Παπαδήμου προχώρησε στην κατάργηση του μαθήματος γενικής παιδείας «Πολιτική και Δίκαιο», μετατρέποντάς το σε μάθημα επιλογής στη Β' Λυκείου, δρομολογώντας ταυτόχρονα τη σταδιακή απόλυση περίπου 900 εκπαιδευτικών του κλάδου, που δεν συμπληρώνουν πλέον το απαιτούμενο ωράριο της πρώτης ανάθεσης, που ορίζει ο νόμος;

Ω,ναι, η κ. Χριστοφιλοπούλου είναι αυτή, η οποία ούσα η ίδια πολιτικός επιστήμονας(!), ούσα η ίδια βουλευτής(!), ούσα η ίδια κοινοβουλευτική εκπρόσωπος(!) και δεξί χέρι του (και) συνταγματολόγου(!) αρχηγού της Ε. Βενιζέλου, πήρε μια απόφαση που δεν μειώνει μόνο τις ώρες του μαθήματος, αλλά και το κύρος της επιστήμης που η ίδια διατείνεται ότι υπηρετεί! Τόσο στο πανεπιστήμιο όσο και στη Βουλή! Η είδηση που προκαλεί όνειδος για τη δημοκρατία είναι ότι οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι, που «κόπτονται» για τα συνταγματικά δικαιώματα, που υπερθεματίζουν για τη θωράκιση των θεσμών on camera, καταργούν τη σπουδαιότητα ενός μαθήματος που αποτελεί την alma mater για την προάσπιση της δημοκρατίας σε μια εποχή που η δημοκρατία πλήττεται και οι θεσμοί αμφισβητούνται. Είναι οι ίδιοι αυτοί πολιτικοί που αφού συνετέλεσαν με την επί χρόνια ασκούμενη πολιτική τους στην καταβαράθρωση των θεσμών και στη γέννηση του αβγού του φιδιού, ζητούν τώρα συστράτευση από τα κόμματα του λεγόμενου συνταγματικού τόξου (sic) χωρίς να λαμβάνουν βεβαίως υπόψη τους ότι συστράτευση δεν συντελείται πρωτίστως με κατασταλτικά μέτρα, αλλά κυρίως με μέτρα πρόληψης.

Και το πλέον ενδεδειγμένο μέτρο είναι η διδασκαλία των θεσμών σ' εκείνο κυρίως το κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, τους εφήβους, που οι έρευνες δείχνουν ότι τα φασιστικά μορφώματα τυγχάνουν μεγάλης απήχησης. Θα είχε ενδιαφέρον να μας εξηγήσει η καλή πολιτικός τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, πόσω μάλλον που η ίδια υπηρετούσε σε μία δοτή και όχι εκλεγμένη κυβέρνηση και πόσω μάλλον που το νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου δεν επιφύλασσε παρόμοια ρύθμιση για να ισχύει, έστω, το άλλοθι της εφαρμογής τού ήδη προειλημμένου σχεδίου! Προς τι, επομένως, ο ζόφος της απόφασης; Αν οι λόγοι ήταν απλώς συντεχνιακής φύσεως, όπως ορισμένοι διαδίδουν, η κ. Χριστοφιλοπούλου και η εκάστοτε κ. Χριστοφιλοπούλου, που διαβαίνει το κατώφλι του υπουργείου Παιδείας για κάποιο διάστημα, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι δεν είναι διευθύνων σύμβουλος σε... σούπερ μάρκετ, που εισηγείται καλύτερη ή χειρότερη θέση σε ένα «προϊόν» αναλόγως της «προμήθειας» που λαμβάνει από τον «προμηθευτή» του προϊόντος! Επιπροσθέτως κανένα κόμμα πλην του σημερινού ΠΑΣΟΚ και πιθανώς και της Χ.Α. δεν «συστρατεύεται» με παρόμοιες αποφάσεις, που υποβαθμίζουν ένα μάθημα που αποτελεί τον βασικό πυλώνα της αγωγής του αγαθού της δημοκρατίας στα σχολεία, όπως κατέδειξε η ημερίδα του κλάδου. Δεν χρειάζεται δε να αναφέρουμε την αυξημένη βαρύτητα που προσδίδουν στη διδασκαλία αυτού του μαθήματος όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ και η οποία διατρέχει όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσής τους!

Εκκρεμεί τώρα η απόφαση (και εδώ) του ΣτΕ, καθώς το θέμα έχει παραπεμφθεί ήδη στις δικαστικές καλένδες, με τη διαφορά ότι, εδώ, δεν πρόκειται απλά για ένα συντεχνιακό ζήτημα, αλλά για μία απόφαση που οφείλει να αποκαταστήσει και το ίδιο το κύρος της δικαστικής εξουσίας, διότι έχει ως συνέπεια -εκτός των προαναφερθέντων- ότι ενώ στο Γενικό Λύκειο διδάσκονται σχεδόν όλα τα ειδικά μαθήματα που προετοιμάζουν τους υποψήφιους φοιτητές για την είσοδό τους στα αντίστοιχα ΑΕΙ, να απουσιάζει το μοναδικό που προετοιμάζει τους υποψηφίους για την εισαγωγή τους στις σχολές Νομικών και Πολιτικών Επιστημών!

Απομένει πλέον να δούμε την απόφαση των δικαστών για να συμπεράνουμε αν η δικαστική εξουσία είναι όντως στη χώρα μας ανεξάρτητη, όπως την ήθελε ο Μοντεσκιέ, ή αν έχει απολέσει και αυτή το διακριτό της ρόλο, όπως φοβόταν ο αείμνηστος Στέφανος Ματθίας (επίτιμος πρόεδρος του Αρείου Πάγου, βλ. αναλυτικά «Επιστήμη και Κοινωνία», τεύχος 15, 2005). 

Αναδημοσίευση από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

zaxaraki.jpg
Ζαχαράκη: Το νέο σχέδιο της Κυβέρνησης απαγορεύει τα social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών
«Η Ελλάδα δεν θα πάει σε ένα μοντέλο ολικής απαγόρευσης αλλά θα εστιάσει στο μοντέλο του αυστηρού γονεϊκού ελέγχου»
Ζαχαράκη: Το νέο σχέδιο της Κυβέρνησης απαγορεύει τα social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών
πιερρακακης στον αντεννα
Πιερρακάκης: Ερχεται μάθημα στο σχολείο για το πως να διαχειρίζονται τα παιδιά τον εαυτό τους στο διαδίκτυο
Ερωτηθείς αν υπάρχουν σκέψεις για απαγόρευση των social media σε παιδιά ηλικίας μέχρι 15-16 ετών, είπε ότι το θέμα της σχέσης των παιδιών με το...
Πιερρακάκης: Ερχεται μάθημα στο σχολείο για το πως να διαχειρίζονται τα παιδιά τον εαυτό τους στο διαδίκτυο