ekpaideftikos_eidiki_agogi
«Ένας μήνας από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και για ακόμα μια φορά  οι μαθητές με αναπηρία αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια στη φοίτηση τους»

Σε κινητοποιήσεις για την ειδική αγωγή προχωρούν έξω από τη Βουλή οι εκπαιδευτικοί την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, στις 18:00 το απόγευμα.

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν γενναία αύξηση της χρηματοδότησης της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, επαρκή χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, κατάργηση του ΦΠΑ σε ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο για τα σχολεία, προσλήψεις, να καλυφτούν όλα τα δρομολόγια μεταφοράς μαθητών, αύξηση της χρηματοτότησης προς τους δήμους, συνολικό σχέδιο για τις σχολικές υποδομές και πλήρη στελέχωση από μόνιμο προσωπικό.

Το κάλεσμα των εκπαιδευτικών

Αναλυτικά, το κάλεσμα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κερατσινίου – Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης»:

Πάρτε ΤΩΡΑ μέτρα για την ειδική αγωγή και εκπαίδευση!

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΙΣ 26 ΟΚΤΩΒΡΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΙΣ 18.00 ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΤΟΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!

Εδώ και τώρα να γίνει γενναία αύξηση της χρηματοδότησης μπροστά στην κατάθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού

΄Ενας μήνας από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και για ακόμα μια φορά  οι μαθητές με αναπηρία αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια στη φοίτηση τους, καθώς δεν έχουν καλυφτεί τα κενά σε προσωπικό, ειδικό εκπαιδευτικό, επιστημονικό και βοηθητικό. Έτσι, δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στο προσφερόμενο έργο, καθώς οι αναγκαίες επιστημονικές παρεμβάσεις, εργοθεραπείας, λογοθεραπείας, φυσικοθεραπείας, ψυχικής στήριξης κα, είναι αναντικατάστατες για την ολόπλευρη στήριξη και την εν γένει, πρόοδό τους.

Τα δρομολόγια μεταφοράς, σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν ξεκινήσει, αφήνοντας στο σπίτι, τουλάχιστον, 1000 παιδιά, μόνο στην Αττική, συμφωνα με δήλωση της υφυπουργού παιδείας. Στο ιδιωτικοποιημένο σύστημα μεταφορών, οι συμβάσεις που ανά διαστήματα κάνουν τον κύκλο τους λήγουν, και μέχρι να επανανεωθούν αφήνουν για διαστήματα ακάλυπτα τα δρομολόγια. Βέβαια ακόμη και αν αυτά καλύπτονται οι όροι και οι προϋποθέσεις μεταφοράς, δεν προσδιορίζονται με αυστηρά επιστημονικά κριτίρια. Οι οδηγοί και οι συνοδοί δεν εχουν την αναγκαία  κατάρτιση για να το κάνουν.

Αντίστοιχα παραμένει το διαχρονικό και οξυμένο το πρόβλημα με τα σχολικά κτίρια των ειδικών σχολείων και νηπιαγωγείων. Χαρακτηριστικά των κτηρίων είναι η ακαταλληλότητα,  η υποσυντήρηση. Η ασφάλεια των παιδιών και των εργαζόμενων μπαίνει σε κίνδυνο ,ενώ αναδεικνύονται και προβλήματα επιστημονικής παρέμβασης καθώς δεν υπάρχουν, σε πολλές περιπτώσεις  κατάλληλοι και διαθέσιμοι χώροι για την πραγματοποίηση των αναγκαίων επιστημονικών παρεμβάσεων.

Το κτιριακό πρόβλημα έρχεται να συνδυαστεί με το γεγονός ότι υπάρχουν εδώ και δεκαετίες  ιδρυμένα ειδικά σχολεία που δεν έχουν λειτουργήσει (ΕΕΕΕΚ Περιστερίου και Αθήνας, Ειδικό Δημοτικό Φιλαδέλφειας), με αποτέλεσμα τα υπάρχοντα να μη μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες, και στην κυριολεξία, να στοιβάζονται οι μαθητές.

Η υποχρηματοδότηση με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων χτυπά ακόμη πιο πολύ τα Ειδικά σχολεία καθώς δεν καλύπτονται οι ιδιαίτερες ανάγκες σε επιστημονικά, τεχνολογικά, παιδαγωγικά σύγχρονα μέσα που χρειάζονται οι εκπαιδευτικοί για να κάνουν την παρέμβασή τους. Στην συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων υπάρχουν ελλείψεις ή είναι απαρχαιωμένα και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, με κόπο και μεράκι, παλεύουν να τα καλύψουν, φτιάχτοντας οι ίδιοι το υλικό και τα μέσα.

Επιπλέον, όλων αυτών, εξίσου σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στον τομέα της διάγνωσης και αξιολόγησης των μαθητών, καθώς και τα ΚΕΔΑΣΥ, είναι υποστελεχωμένα.

Τοποθετούνται σε αυτά στην συντριπτική τους πλειοψηφία αναπληρωτές, γι’ αυτό οι αναμονές είναι πολύμηνες. Επίσης,  πολλά από τα κτίρια είναι ακατάλληλα. Μόνο στην Αθήνα προβλήματα στέγασης αντιμετωπίζει το ΚΕΔΑΣΥ Δυττικής Αττικής, Β’ Αθηνών, 1ο Γ΄ Αθήνας. Την ίδια στιγμή  δεν καλύπτονται πλήρως, για όλους τους εργαζόμενους η επιμόρφωση στα επιστημονικά εργαλεία που απαιτούνται για την αξιολόγηση, ενώ πολλά από τα ΚΕΔΑΣΥ δε διαθέτουν τα αναγκαία σύγχρονα και προηγμένα εργαλεία.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΖΩΗ!

ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΗ!

Οργανώνουμε τον αγώνα μας μαζί με τους γονείς των μαθητών μας και διεκδικούμε όλα τα αναγκαία μέτρα για τη σύγχρονη και ασφαλή λειτουργία των Ειδικών Σχολείων!

Οι μαθητές μας δεν είναι παιδιά δεύτερης κατηγορίας! Είναι παιδιά που έχουν κάθε δικαίωμα ολόπλευρης στήριξης, ώστε να αναπτυχθούν στις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 18.00 ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ!

Γιατί πάνω απ’ όλα έχουμε το νου μας στο παιδί...!

Εδώ και τώρα απαιτούμε:

Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης μπροστά στην κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2023-2024

Επαρκή χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, ώστε να μην παγώσουμε το χειμώνα, να μπορούν να καλυφθούν όλα τα αναλώσιμα.

Κατάργηση του ΦΠΑ σε ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο για τα σχολεία.

Προσλήψεις ώστε να καλυφτούν όλα τα κενά σε προσωπικό, εκπαιδευτικό, επιστημονικό, βοηθητικό. Μονιμοποίηση όλων όσων εργάζονται στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση. Επιπλέον, μόνιμες προσλήψεις για να καλυφτούν όλες οι ανάγκες στα ειδικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας. 

Να καλυφτούν όλα τα δρομολόγια μεταφοράς μαθητών. Ενιαίο δημόσιο σύστημα μεταφοράς με ευθύνη του κράτους, με την εξασφάλιση των κατάλληλων μέσων και το κατάλληλα επιμορφωμένο προσωπικό

Αύξηση της χρηματοτότησης προς τους δήμους για να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες συντηρήσεις, αναπαλαιώσεις. Έναρξη της λειτουργίας όλων των ιδρυμένων σχολείων. Συνολικό σχέδιο για τις σχολικές υποδομές με την ανέγερση νεών σύγχρονων ειδικών σχολείων σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια.

Πλήρης στελέχωση από μόνιμο προσωπικό, κατάλληλη στέγαση, διάθεση επιστημονικών εργαλείων στα ΚΕΔΑΣΥ ώστε να μπορούν να επιτελούν το επιστημονικό έργο ολόπλευρα, χωρίς καθυστερήσεις για όσα παιδιά το χρειάζονται.

Η διάγνωση και αξιολόγηση πρέπει να ξεκινά όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα ώστε να είναι πιο ουσιαστική και αποτελεσματική η παιδαγωγική και επιστημονική παρέμβαση.

Διάθεση όλου του αναγκαίου παιδαγωγικού, επιστημονικού, τεχνολογικού, υλικοτεχνικού υλικού ώστε η επιστημονική και παιδαγωγική παρέμβαση να είναι ολόπλευρη, σύγχρονη και ως εκ τούτου αποτελεσματική.

 

Το γενικό κάλεσμα

Το κοινό κάλεσμα του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής και Νήσων, του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 6ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου & 6ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Αθηνών, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 10ου Ειδικού Δημοτικού Αθηνών, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΕΕΕΕΚ Τυφλών-Πολυαναπηρων Αιγάλεω, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΚΕΑΤ, της Ομοσπονδίας Γονέων Περιφέρειας Αττικής, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Ρόζα Ιμβριώτη», του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης «Μ. Παπαμαύρος», του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Γ. Σεφέρης» και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων:

Διαμαρτυρόμαστε για την κατάσταση στην Ειδική Αγωγή

Τετάρτη 26 Οκτώβρη στις 6μμ Παράσταση Διαμαρτυρίας

έξω από το Κοινοβούλιο

Εδώ και 40 ημέρες ξεκίνησε η σχολική χρονιά και μόνο στην Αττική 1.000 παιδιά με αναπηρίες δεν έχουν περάσει ακόμα την πόρτα του σχολείου τους. Οι λόγοι:

Μεταφορές των παιδιών με σχολικά δρομολόγια που δεν πραγματοποιούνται.

Δρομολόγια που ξεκίνησαν αλλά δε συνεχίζονται γιατί δε συμφέρει στον μεταφορέα.

Κενά στο εκπαιδευτικό προσωπικό που ακόμα καλύπτεται, με αναπληρωτές στην πλειοψηφία του. 

Κενά που δεν πρόκειται ποτέ να καλυφθούν. 

Σχολικά κτίρια για παιδιά με αναπηρία ακατάλληλα κατά κανόνα μέχρι και επικίνδυνα.

 Το ΕΝΕΕΓΥΛ στο Περιστέρι εκτός ορίων, γονείς , παιδιά, εκπαιδευτικοί σε απόγνωση από τους τυχοδιωκτισμούς κυβέρνησης και δήμου.  

17 νήπια στο φάσμα του αυτισμού στην Αθήνα στο 6ο Ειδικό Νηπιαγωγείο χωρίς σχολείο λόγω κορεσμού του υπάρχοντος σχολείου και μη εύρεσης άλλης στέγης έως σήμερα

 Την ίδια στιγμή μια σειρά σχολεία συνεχίζουν να μένουν στα χαρτιά όπως το ΕΕΕΕΚ Αθηνών και Περιστερίου, ειδικά δημοτικά του Βύρωνα και της Νέας Φιλαδέλφειας και όχι μόνο. Και για να μην ξεχνιόμαστε έχουμε και ειδικά σχολεία σε container!

Χωρίς  νοσηλευτές αρκετά ειδικά σχολεία και τα περισσότερα γενικά σχολεία.

Η φρίκη με τη 12χρονη ανέδειξε με τον πιο δραματικό τρόπο την ανάγκη ενός σχολείου που στο κέντρο του θα είναι ο μαθητής και οι ολόπλευρες μορφωτικές και παιδαγωγικές ανάγκες. Σχολείο ολόπλευρα στελεχωμένο με επιστήμονες, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς σε αναλογία δασκάλων, ειδικών και μαθητών που να μπορεί ολόπλευρα να στηρίζεται το παιδί.

Ο πιο δύσκολος χειμώνας λένε αλλά για ποιους; Τα παιδιά μας κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς θέρμανση, χωρίς τα απαραίτητα, τα παιδιά με αναπηρία χωρίς το σχολείο τους, χωρίς τις θεραπείες τους.

Δεν προσαρμοζόμαστε! Δεν είμαστε αναλώσιμοι! 

Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις αν αγωνιστούμε να αλλάξει αυτή η κατάσταση. 

Ο συμβιβασμός, η ανοχή είναι συνενοχή. 

Αγωνιστικά Διεκδικούμε:

Μαζικές προσλήψεις, στελέχωση με μόνιμο προσωπικό στην ειδική αγωγή εκπαιδευτικού, ειδικού επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών και συμβασιούχων.

Σύγχρονα επιστημονικά αναλυτικά προγράμματα με προοπτική ολόπλευρης προετοιμασίας των παιδιών που μπορούν να πάνε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και αυτών που δεν μπορούν, μέσα από σύγχρονα προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης. Με ευθύνη του κράτους να εντάσσονται στην παραγωγή.

Με ευθύνη της κυβέρνησης να βρεθεί άμεση λύση για να ξεκινήσει η σχολική χρονιά για τα 1.000 παιδιά στην Αττική και για τα πολλά περισσότερα στην υπόλοιπη Ελλάδα που μέχρι και σήμερα είναι εκτός της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Νοσηλευτές σε όλα τα σχολεία και ο αριθμός τους να προσαυξάνεται συνυπολογίζοντας τον αριθμό των μαθητών του συγκεκριμένου σχολείου με χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης. 

Στελέχωση όλων των σχολικών μονάδων με ειδικότητες όπως εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές κ.λπ. ούτως ώστε στα πλαίσια του σχολικού ωραρίου οι μαθητές της ειδικής αγωγής να κάνουν όλες τις θεραπείες τους. Ταυτόχρονα όλες οι σχολικές μονάδες γενικής και ειδικής εκπαίδευσης να στελεχώνονται με κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνιολόγους, ψυχολόγους ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών κάθε σχολικής μονάδας

Άμεση μεταφορά των ειδικών σχολείων που λειτουργούν σε επικίνδυνα κτίρια όπως στην ΕΛΕΠΑΠ, ΕΝΕΕΓΥΛ Περιστερίου, 10ο Αθηνών, 6ο Αθηνών, πολλαπλά αναπήρων Αιγάλεω, αλλά και αυτά της Μυτιλήνης, Ηρακλείου και Σητείας που λειτουργούν σε containerς σε ασφαλή κτίρια που θα διαμορφωθούν με ευθύνη του δημοσίου μέχρι να ανεγερθούν νέα σύγχρονα σχολικά κτίρια.

Γενναίο πρόγραμμα ανέγερσης νέων, σύγχρονων ειδικών σχολείων για την αντικατάσταση των ακατάλληλων και την αραίωση του μαθητικού πληθυσμού γιατί όλα τα ειδικά σχολεία είναι υπεράριθμα. 

Να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες για την προσωρινή στέγαση και ανέγερση των σχολείων του ΕΕΕΕΚ Αθήνας και Περιστερίου που μέχρι και σήμερα παραμένουν στα χαρτιά.

Αποφασιστική αύξηση των πιστώσεων για όλες τις σχολικές επιτροπές ειδικών και γενικών σχολείων , για να μη μείνει κανένα σχολείο χωρίς θέρμανση και να μη μειωθούν οι μέρες και ώρες φοίτησης των παιδιών. 

Δωρεάν σχολικά γεύματα για όλα τα παιδιά χωρίς καμία εξαίρεση των ειδικών και γενικών σχολείων. 

Αντιμετώπιση ΤΩΡΑ  με ευθύνη της κυβέρνησης, της μεταφοράς όλων των παιδιών για όλη τη χρονιά στην προοπτική ίδρυσης δημόσιου φορέα που με τα ανάλογα ειδικά μέσα και στελέχωση θα εξασφαλίζει για όλους τους μαθητές που έχουν ανάγκη σε όλη την Ελλάδα τη μεταφορά τους προς και από τα σχολεία, χωρίς καμία επιβάρυνση των οικογενειών.

Καλούμε όλους τους φορείς να στηρίξουν τον αγώνα παιδιών, εκπαιδευτικών και της ένωσης γονέων του Περιστερίου για να εξασφαλιστεί ΤΩΡΑ με ευθύνη της κυβέρνησης και του δήμου ασφαλές κτίριο για το ΕΝΕΕΓΥΛ που να πληροί όλες τις προδιαγραφές. Αρκετά πια με τους τυχοδιωκτισμούς, κτίριο σύγχρονο στο ΕΝΕΕΓΥΛ! 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

nosokomeia-proslipseis.jpg
ΔΥΠΑ: Παράταση στο ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στον δημόσιο τομέα Υγείας
Παρατείνεται για έναν χρόνο το ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στον δημόσιο τομέα της Υγείας
ΔΥΠΑ: Παράταση στο ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στον δημόσιο τομέα Υγείας
κατσικάκια
Μεξικό: Διευθυντής ζωολογικού σκότωσε 4 κατσικάκια για να τα σερβίρει σε πάρτι
Οργή προκαλεί και μια ακόμη καταγγελία ότι ο ίδιος είχε ανταλλάξει μία ζέρβα για μερικά εργαλεία που χρειαζόταν
Μεξικό: Διευθυντής ζωολογικού σκότωσε 4 κατσικάκια για να τα σερβίρει σε πάρτι