ειδική_αγωγή
Αναγκαία τα μέτρα για την ειδική αγωγή - Κενά και υποχρηματοδότηση καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί

Την κυβερνητική αναλγησία για τις σοβαρές ελλείψεις στο εκπαιδευτικό προσωπικό Ειδικής Αγωγής, καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί, ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ραγδαία επιβράδυνση της πρόοδου των μαθητών.

Μια ανάσα πριν την άφιξη του Νοέμβρη και οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, ειδικό εκπαιδευτικό, επιστημονικό και βοηθητικό, παραμένουν ακόμη, όπως τονίζει ο Σύλλογος ΠΕ Σεφέρης.

Ως αποτέλεσμα, οι μαθητές με αναπηρία έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρά εμπόδια στη φοίτησή τους, στερούμενοι αναντικατάστατες παρεμβάσεις, όπως εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, φυσικοθεραπεία, ψυχικής στήριξη κ.α, για την ολόπλευρη στήριξή τους και τελικά την πρόοδό τους.

Κωλυσιεργία στα δρομολόγια - Εκτός πάνω από 1.000 παιδιά στην Αττική

Αναφορά για τα δρομολόγια μεταφοράς που έχουν αφήσει «εκτός» πάνω από 1.000 παιδιά στην Αττική, κάνουν οι εκπαιδευτικοί και τονίζουν ακόμη πως στο ιδιωτικοποιημένο σύστημα μεταφορών, οι συμβάσεις που ανά διαστήματα κάνουν τον κύκλο τους λήγουν, και μέχρι να επανενωθούν, αφήνουν για διαστήματα ακάλυπτα τα δρομολόγια. 

Συμπληρώνουν ακόμη πως «αν αυτά καλύπτονται οι όροι και οι προϋποθέσεις μεταφοράς, δεν προσδιορίζονται με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια. Οι οδηγοί και οι συνοδοί δεν έχουν την αναγκαία  κατάρτιση για να το κάνουν».

Αναγκαία η χρηματοδότηση για τα σχολεία

Μαζί με τα προβλήματα που προκύπτουν από τα εκπαιδευτικά κενά, το παζλ συμπληρώνει το διαχρονικό και οξυμένο πρόβλημα στα σχολικά κτίρια.

Η ασφάλεια των παιδιών και των εργαζόμενων μπαίνει σε κίνδυνο ,ενώ αναδεικνύονται και προβλήματα επιστημονικής παρέμβασης καθώς δεν υπάρχουν, σε πολλές περιπτώσεις  κατάλληλοι και διαθέσιμοι χώροι για την πραγματοποίηση των αναγκαίων επιστημονικών παρεμβάσεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα εδώ και δεκαετίες  ιδρυμένα ειδικά σχολεία που δεν έχουν λειτουργήσει (ΕΕΕΕΚ Περιστερίου και Αθήνας, Ειδικό Δημοτικό Φιλαδέλφειας), με αποτέλεσμα τα υπάρχοντα να μη μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες, και στην κυριολεξία, να στοιβάζονται οι μαθητές.

Παράλληλα, η υποχρηματοδότηση, χτυπά ακόμη πιο πολύ τα Ειδικά σχολεία καθώς δεν καλύπτονται οι ιδιαίτερες ανάγκες σε επιστημονικά, τεχνολογικά, παιδαγωγικά σύγχρονα μέσα που χρειάζονται οι εκπαιδευτικοί για να κάνουν την παρέμβασή τους. «Στην συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων υπάρχουν ελλείψεις ή είναι απαρχαιωμένα και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, με κόπο και μεράκι, παλεύουν να τα καλύψουν, φτιάχτοντας οι ίδιοι το υλικό και τα μέσα», όπως επισημαίνουν οι εκπαιδευτικοί.

Σοβαρές ελλείψεις (και) στο Ν. Κιλκίς

Τις ελλείψεις του Ν. Κιλκίς κατήγγειλε η βουλευτής Δράμας και Υπεύθυνη Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χαρά Κεφαλίδου, μαζί με τον Γεώργιο Φραγγίδη, βουλευτή Κιλκίς και Υπεύθυνο Τομέα Υγείας.

Όπως τονίζεται στην ερώτηση, η Β΄ φάση αναπληρωτών, ωστόσο τα αναρίθμητα κενά παραμένουν στην ειδική αγωγή. 

Επιπλέον τονίζει πως παρά την αναγνώριση της αξίας της Ειδικής Αγωγής στην εκπαίδευση, η Πολιτεία δεν έχει φροντίσει να παρέχεται με ισότητα και επάρκεια σε όλους τους μαθητές που αποδεδειγμένα την έχουν ανάγκη.

«Τα κενά που καταγράφονται σε Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Σχολικούς Νοσηλευτές, κ.ά) και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας, ακόμα και μετά τη Β’ φάση αναπληρωτών, εξακολουθούν να είναι μεγάλα και δημιουργούν προβλήματα στη φοίτηση των εν λόγω παιδιών και στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ερώτηση.

Άρα στις πόσες ελλείψεις εκπαιδευτικών, ασφαλών κτιρίων και χρηματοδοτήσεων προκύπτει η «ειδική αγωγή» στην Ελλάδα;

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το σεμινάριο Ειδικής Αγωγής με το χαμηλότερο κόστος από ΑΕΙ - ΜΟΝΟ 50 ευρώ εγγραφή έως 6-10

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Ύλη, Προετοιμασία, Ειδικότητες, παλιά θέματα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ - με μόνο 65 ευρώ εγγραφή

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΙΓΙΝΑΣ
Διεύθυνση Εκπαίδευσης έστειλε οδηγία να ανοίγουν νωρίτερα τα σχολεία!
Εγγραφο - οδηγία λαγός… στα πλαίσια της αυτονομίας της σχολικής μονάδας… γιατί αυτό είναι η περιβόητη αυτονομία της σχολικής μονάδας!
Διεύθυνση Εκπαίδευσης έστειλε οδηγία να ανοίγουν νωρίτερα τα σχολεία!
δασκαλος
Με την ευκαιρία της ημέρας να σας πούμε εμείς τι σημαίνει να είσαι εκπαιδευτικός!
Αφόπλισε τον ωχαδελφισμό, τη λογική τού «τόσα παίρνω, τόσο δουλεύω». Κατέβασε την καρδιά σου από την έδρα, αφουγκράσου τα χτυποκάρδια, μετάτρεψε τους...
Με την ευκαιρία της ημέρας να σας πούμε εμείς τι σημαίνει να είσαι εκπαιδευτικός!