iatriki apth
«Πώς ακριβώς θα πραγματοποιηθούν οι εργαστηριακές ασκήσεις των προκλινικών ετών με αριθμό ατόμων που σε "κανονικές" συνθήκες ξεπερνούσε κατά πολύ –σε ορισμένες περιπτώσεις- τους 30, με το ελάχιστο διδακτικό προσωπικό που απέμεινε στο Τμήμα»

Την άμεση λήψη μέτρων για την ασφαλή διενέργεια των κλινικών και εργαστηριακών ασκήσεων, καθώς και των παραδόσεων στα αμφιθέατρα όλων των ετών, ώστε να μην κινδυνεύσει η υγεία κανενός φοιτητή, ασθενή και διδάσκοντα ζητά ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «είμαστε ήδη μπροστά σε νέο κύμα της πανδημίας», ενώ «τους φοιτητές Ιατρικής μας προβληματίζει ιδιαίτερα, την ώρα που το Υπουργείο Παιδείας μιλά για "ομαλή συνέχιση της φοίτησης", τι θα γίνει με τις κλινικές ασκήσεις, τι μέτρα θα παρθούν».

Επιπλέον, ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του θέτει το ερώτημα «πώς ακριβώς θα πραγματοποιηθούν οι εργαστηριακές ασκήσεις των προκλινικών ετών με αριθμό ατόμων που σε "κανονικές" συνθήκες ξεπερνούσε κατά πολύ –σε ορισμένες περιπτώσεις- τους 30, με το ελάχιστο διδακτικό προσωπικό που απέμεινε στο Τμήμα».

Παράλληλα, στη σχετική ανακοίνωση καταγγέλλονται οι «τραγικές ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό» σε πολλά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής του ΑΠΘ απαιτεί να παρθούν άμεσα μέτρα για τη δημιουργία προγράμματος με μικρότερες ομάδες για τη διενέργεια κλινικών-εργαστηριακών ασκήσεων και αμφιθεατρικών παραδόσεων όλων των ετών. 

Όπως υπογραμμίζει: «Αυτό προϋποθέτει να εξασφαλιστεί τώρα το κατάλληλο μόνιμο προσωπικό. Να πραγματοποιηθεί ενημέρωση από ομάδα λοιμωξιολόγων για την επιστροφή των φοιτητών. Να υπάρξει ειδική φροντίδα για τους νέους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού πανελλαδικά, ο μεγάλος αριθμός στη Θεσσαλονίκη και τα 24 θετικά κρούσματα σε υγειονομικό προσωπικό στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Παπαγεωργίου, αναδεικνύουν τις τεράστιες ανεπάρκειες και ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το χρόνο που κερδήθηκε από το πρώτο κύμα, δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο στην κατεύθυνση ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Τα κρούσματα αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεκάδες είναι αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε προληπτική καραντίνα, αφήνοντας αναντικατάστατα κενά σε ολόκληρες κλινικές, όπως στην Α’ Παθολογική Κλινική, επιβεβαιώνουν ότι το ΕΣΥ «νοσεί» βαριά, ότι η λειτουργία του βρίσκεται σε οριακή κατάσταση, με ευθύνη της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, προμηνύοντας μόνο τα χειρότερα σε περίπτωση που η πανδημία πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Οι καταγγελίες εργαζομένων για τραγικές ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό δεν αφορούν, φυσικά, μόνο αυτά τα δύο νοσοκομεία. Είναι παρόμοια η κατάσταση στο Ιπποκράτειο, το Παπανικολάου, το Θεαγένειο, τον Άγιο Δημήτριο και το Ψ.Ν.Θ, με χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις, άναρχες μετακινήσεις προσωπικού από τμήμα σε τμήμα, έντονη εντατικοποίηση της εργασίας και χειρισμοί που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία υγειονομικών, φοιτητών και ασθενών.

Τα νοσοκομεία αδυνατούν, λόγω της ένδειας των υποδομών τους, να οργανώσουν ακόμη και κτιριακά τον έλεγχο των ύποπτων περιστατικών. Εμφανίζονται φαινόμενα με συγχρωτισμό "ύποπτων" -και μηπεριστατικών, ασθενείς να συνωστίζονται στα ΤΕΠ των νοσοκομείων. Το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, που θα έπρεπε σε αυτήν τη φάση να παίζει καθοριστικό ρόλο, στέκεται αδύναμο να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες του λαού, αποτέλεσμα της συνεχούς απαξίωσης χρόνων.

Η κατάσταση διαψεύδει καθημερινά την εικόνα ετοιμότητας του δημόσιου συστήματος υγείας, που προσπαθούν να παρουσιάσουν τα κυβερνητικά στελέχη. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει τη δική της τεράστια ευθύνη, την ίδια ώρα που κλιμακώνει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική που μας οδήγησε ως εδώ και στον τομέα της υγείας: την πολιτική της υποχρηματοδότησης, των περικοπών και της υποστελέχωσης, της εμπορευματοποίησης και της παράλληλης ενίσχυσης των ιδιωτικών ομίλων, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα επέκτασης των ΣΔΙΤ.

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!

Καταγγέλλουμε, παράλληλα, τη στάση του Υπουργείου Υγείας και συνολικά της κυβέρνησης, που τις τελευταίες μέρες επιδίδονται σε ένα χυδαίο παιχνίδι κατασυκοφάντησης του αγώνα και των διεκδικήσεων των συναδέλφων γιατρών και υγειονομικών. Μας βρίσκουν απέναντι στην επιχείρηση εμπαιγμού και τρομοκράτησης των εργαζόμενων και των σωματείων τους, όπως συνέβη στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου με την διοίκηση να απειλεί εργαζόμενους με ΕΔΕ επειδή “τόλμησαν” να αποκαλύψουν την ύπαρξη κρουσμάτων στο νοσοκομειακό προσωπικό. Αντίστοιχα, την ενορχηστρωμένη επίθεση στους νοσοκομειακούς γιατρούς και την Ομοσπονδία τους (ΟΕΝΓΕ), για την καταγγελία αποσιώπησης κρουσμάτων σε τουριστικούς προορισμούς(!).

Είμαστε ήδη μπροστά σε νέο κύμα της πανδημίας

Τους φοιτητές Ιατρικής μας προβληματίζει ιδιαίτερα, την ώρα που το Υπουργείο Παιδείας μιλά για «ομαλή συνέχιση της φοίτησης», τι θα γίνει με τις κλινικές ασκήσεις, τι μέτρα θα παρθούν ακριβώς ώστε να μην κινδυνεύσει η υγεία κανενός φοιτητή, ασθενή και διδάσκοντα. Πώς ακριβώς θα πραγματοποιηθούν οι εργαστηριακές ασκήσεις των προκλινικών ετών με αριθμό ατόμων που σε «κανονικές» συνθήκες ξεπερνούσε κατά πολύ –σε ορισμένες περιπτώσεις- τους 30, με το ελάχιστο διδακτικό προσωπικό που απέμεινε στο Τμήμα.

Οι εξαγγελίες της Υπουργού κανέναν δεν μπορούν να καθησυχάσουν, καθώς είναι πιθανό το ενδεχόμενο να επαναληφθεί το αίσχος της τηλεκπαίδευσης, για τους 2οετείς και 1οετείς νέους συναδέλφους της Ιατρικής και  της Οδοντιατρικής Σχολής που τα προηγούμενα χρόνια στοιβάζονταν -πάνω από 250- στο ίδιο αμφιθέατρο για την παρακολούθηση των μαθημάτων τους.

Απαιτούμε να παρθούν άμεσα μέτρα για τη δημιουργία προγράμματος με μικρότερες ομάδες για τη διενέργεια κλινικών-εργαστηριακών ασκήσεων και αμφιθεατρικών παραδόσεων όλων των ετών. Αυτό προϋποθέτει να εξασφαλιστεί τώρα το κατάλληλο μόνιμο προσωπικό. Να πραγματοποιηθεί ενημέρωση από ομάδα λοιμωξιολόγων για την επιστροφή των φοιτητών. Να υπάρξει ειδική φροντίδα για τους νέους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο!

Ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής στάθηκε από την αρχή της πανδημίας στο πλευρό των μαχόμενων υγειονομικών. Από κοινού οργανώσαμε την επιτυχία της πανυγειονομικής απεργίας της 16ης Ιούνη, μαζί διεκδικήσαμε ουσιαστική ενίσχυση του συστήματος Υγείας. Σήμερα, με το δεύτερο κύμα πανδημίας να πλήττει τη χώρα, απαιτούμε από την κυβέρνηση αντί να αναμασά την καραμέλα της “ατομικής ευθύνης” και να κουνά το δάχτυλο στο λαό και τη νεολαία, να αναλάβει τις δικές της ευθύνες, προχωρώντας άμεσα σε:

• Συστηματικά, δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ για φοιτητές και υγειονομικούς.
• Μέτρα προστασίας για εργαζόμενους και φοιτητές σε όλους τους χώρους υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης.
• Στελέχωση των υγειονομικών μονάδων με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών εργαζομένων.
• Να ανοίξουν τώρα τα Νοσοκομεία "Παναγία" και Λοιμωδών που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια.
• Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του Ιδιωτικού Τομέα Υγείας, για να μπει σε εφαρμογή σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα