Τις τελευταίες 2 εβδομάδες, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης βρισκόμαστε σε κινητοποιήσεις σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.
Προβλήματα τα οποία, όπως τονίζουμε και μέσα από τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων του Συλλόγου μας, οφείλονται στην τεράστια υποχρηματοδότηση του ΔΠΘ από τον κρατικό προϋπολογισμό, την οποία δημιούργησαν και διατήρησαν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Έτσι, έχουμε φτάσει πλέον σε μια οριακή κατάσταση, όσον αφορά συγκεκριμένες λειτουργίες του Πολυτεχνείου, η οποία θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη υποβάθμιση την ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, αλλά και τους όρους εργασίας κι έρευνας των υποψήφιων διδακτόρων.
Πιο συγκεκριμένα, δεδομένων των συνταξιοδοτήσεων εργαστηριακού προσωπικού τα τελευταία χρόνια στο Πολυτεχνείο (και των μη προσλήψεων νέου), οι υποψήφιοι διδάκτορες καλούμαστε να καλύψουμε σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό τις τεράστιες «τρύπες» κι αναλαμβάνουμε εργασίες άσχετες με την έρευνα που πραγματοποιούμε (όπως π.χ. πραγματοποίηση εργαστηριακών ή φροντιστηριακών ασκήσεων σε άλλα αντικείμενα, επιτηρήσεις στις εξετάσεις, τεχνική υποστήριξη, ακόμα και γραμματειακή υποστήριξη). Ωστόσο, για την επικουρία των μελών ΔΕΠ και τις επιτηρήσεις των εξετάσεων, μόνο οι υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) αποζημιώνονταν με αντιμισθία σαν βοηθοί διδασκαλίας, κι αυτοί με το ποσό-χαρτζιλίκι των 234,8 ευρώ «μικτά» το μήνα (αν και μιλάμε κατά βάση για διπλωματούχους μηχανικούς, αρκετούς και με μεταπτυχιακό), για τους πλήρεις μήνες μαθημάτων.
Ακόμη όμως και αυτή την αντιμισθία-«χαρτζιλίκι», σε αυτό το μοναδικό Τμήμα στο οποίο υπήρχε, έρχεται η Διοίκηση του Πανεπιστημίου να την καταργήσει. Έτσι, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού ενημερωθήκαμε πως δεν πρόκειται να πληρωθούμε για την εργασία που πραγματοποιήσαμε από τον Απρίλιο και μετά (καθώς «δε φτάνουν» τα χρήματα), ούτε και για αυτή που θα πραγματοποιήσουμε για το υπόλοιπο του χρόνου των συμβάσεων μας, οι οποίες παραμένουν σε ισχύ για όλο το 2019.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, κινητοποιηθήκαμε προχωρώντας σε αποχή από τις επιτηρήσεις στο Τμήμα των ΗΜΜΥ καθώς και σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στη Συνέλευση του Τμήματος και στη Σύγκλητο, ζητώντας το αυτονόητο: Να συνεχίσουμε να αμειβόμαστε για την εργασία που παρέχουμε, όπως άλλωστε προβλέπεται κι από το νόμο. Θεωρούμε απαράδεκτο να καλούμαστε να δουλεύουμε «τζάμπα» τα επόμενα χρόνια και η εύρυθμη λειτουργία του Πολυτεχνείου να στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στο «φιλότιμό» μας. Κι όλα αυτά ενώ υπάρχει Απόφαση της Συνέλευσης του ίδιου του Τμήματος ΗΜΜΥ (10-09-2019), η οποία τονίζει:
- «Εκ του νόμου 4485/17, αρθ. 88 εδαφ. α’, δεν δύναται ο Βοηθός Διδασκαλίας να ασκεί συνεπικουρία στα προπτυχιακά μαθήματα χωρίς χρηματική αμοιβή» και πως
- «Χωρίς Βοηθούς Διδασκαλίας τα εργαστηριακά μαθήματα που αποτελούν αναμφίβολα ένα πολύ μεγάλο μέρος του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών και κατ’ επέκταση η εκπαιδευτική οργάνωση του Τμήματος θα οδηγηθεί σε κατάρρευση».
Πέρα από τα παραπάνω ωστόσο, ενημερωθήκαμε από τους αρμόδιους αντιπρυτάνεις και τη Σύγκλητο πως με βάση τον προϋπολογισμό του ιδρύματος η χρηματοδότηση για τις μεταφορές επαρκεί μόνο έως τα μέσα Οκτωβρίου και πως εάν δεν έρθει έκτακτη χρηματοδότηση από το κράτος, θα σταματήσουν τα δωρεάν δρομολόγια, επιβαρύνοντας έτσι την τσέπη των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και των οικογενειών τους και δυσχεραίνοντας τη δυνατότητά τους να σπουδάζουν. Επιπλέον, σημαντικό θέμα αποτελεί η απαράδεκτη κατάσταση του κτιρίου εστιών των μεταπτυχιακών φοιτητών στην ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ, η αναγκαία συντήρηση του οποίου ήταν να πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι με βάση μελέτη της τεχνικής υπηρεσίας και η οποία περιμένει ακόμη τη χρηματοδότηση... Τέλος, θεωρούμε απαράδεκτη τη γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, καθώς το Τμήμα ΗΜΜΥ να είναι το μόνο το οποίο παρέχει δωρεάν μεταπτυχιακό στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης, και το οποίο μάλιστα ο αντιπρύτανης οικονομικών πρόσφατα «παρότρυνε» να ξανασκεφτεί την πολιτική του για δίδακτρα. Πόσο μάλλον όταν και στα μεταπτυχιακά επί πληρωμή η παρεχόμενη γνώση παραμένει υποβαθμισμένη, όπως σε διατμηματικό μεταπτυχιακό στο οποίο συμμετέχει το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και στο οποίο υπήρχαν μαθήματα του προγράμματος σπουδών τα οποία δε διδάχθηκαν και δεν εξετάστηκαν καν…
Η απάντηση της Συγκλήτου πως η μόνη περίπτωση να επανεξεταστούν τα προβλήματά μας, είναι εάν κι εφόσον έρθει έκτακτη χρηματοδότηση από το υπουργείο, δεν μας καλύπτει. Δε μπορούν να ιεραρχούνται οι ανάγκες μας τελευταίες, την ώρα που η Διοίκηση παραχωρεί κάθε είδους διευκολύνσεις, όταν αυτό αφορά επιχειρηματική δραστηριότητα στο Πανεπιστήμιο (π.χ. παραχώρηση χώρου του Πανεπιστημίου για το Περιφερειακό Γραφείο του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, ίδρυση «φυτωρίου» για νεοφυείς επιχειρήσεις το επόμενο διάστημα).
Διεκδικούμε τώρα αύξηση της χρηματοδότησης του ΔΠΘ, όπως και των υπόλοιπων Ιδρυμάτων, από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις σε εργαστηριακό προσωπικό ώστε να καλυφθούν τα υπάρχοντα κενά, να σταματήσει η υποβάθμιση της ποιότητας σπουδών. Δε δεχόμαστε το να αντιμετωπίζονται οι υποψήφιοι διδάκτορες σαν φθηνό επιστημονικό δυναμικό, να καλούμαστε να δουλεύουμε «τζάμπα» για να καλύπτουμε τις «τρύπες» του πανεπιστημίου. Δε δεχόμαστε να βάζουμε το χέρι στην τσέπη για τις σπουδές μας (πχ. δίδακτρα, εισιτήριο για τις μεταφορές), ή να μένουμε σε κτίρια «ερείπια». Συνεχίζουμε τον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας. Καλούμε σε αυτό τον αγώνα όλους τους φοιτητικούς συλλόγους, τους συλλόγους μεταπτυχιακών φοιτητών, επιστημονικούς συλλόγους και τα εργατικά σωματεία.
Απαιτούμε:
- Άμεση αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.
- Κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά.
Για τις συμβάσεις των βοηθών διδασκαλίας
- Να διασφαλιστεί ότι οι υπάρχουσες συμβάσεις στους ΗΜΜΥ θα συνεχίσουν να πληρώνονται κανονικά.
- Να πληρωθούν όλες οι ώρες για τις οποίες παρέχουμε εργασία στο Τμήμα.
- Η αποζημίωση για τους βοηθούς διδασκαλίας να επεκταθεί και στα υπόλοιπα Τμήματα στα οποία οι υποψήφιοι διδάκτορες παρέχουμε τέτοιο έργο. Να σταματήσουν να υπάρχουν μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες, σε όλα τα τμήματα της πολυτεχνικής σχολής, που παρέχουν οποιασδήποτε μορφής έργου στο πανεπιστήμιο και δεν πληρώνονται.
- Αύξηση των αμοιβών, έτσι ώστε να αντιστοιχηθούν με το παρεχόμενο έργο και να μπορούν να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες μας.
- Να προσληφθεί άμεσα εργαστηριακό και εκπαιδευτικό προσωπικό (ΕΤΕΠ/ΕΔΙΠ), ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες εργαστηριακής διδασκαλίας των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων και να αναβαθμιστούν ουσιαστικά, να μην καλούμαστε να διεξάγουμε εργαστηριακές ασκήσεις σε αντικείμενα άσχετα με το ερευνητικό μας αντικείμενο.
Για τη φοιτητική μέριμνα
- Ούτε σκέψη για εισιτήριο στα λεωφορεία. Να συνεχιστούν κανονικά τα δρομολόγια από Οκτώβρη.
- Να εξασφαλιστεί η δωρεάν μεταφορά μας και για τα επόμενα χρόνια.
- Άμεση επισκευή των εστιών της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ, με βάση τη μελέτη της τεχνικής υπηρεσίας.
- Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη από το πανεπιστήμιο για όλους τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και τους υποψήφιους διδάκτορες.
Ακολουθούν οι αποφάσεις του Συλλόγου:
03/09/2019
Επιστρέφοντας από το καλοκαίρι, βρήκαμε μια σειρά από προβλήματα του Δ.Π.Θ. να έχουν έρθει σε οριακή κατάσταση, λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έχουμε τονίσει αρκετές φορές με αποφάσεις μας σαν Σύλλογος το γεγονός ότι το Δ.Π.Θ. αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, προσωπικό εργαστηρίων, υλικοτεχνικές υποδομές κ.α., όπως και τα περισσότερα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Το ίδιο και το ότι οι ελλείψεις αυτές, σε συνδυασμό με την έλλειψη χρηματοδότησης για την πλειοψηφία των υποψήφιων διδακτόρων, αναγκάζει τους υποψήφιους διδάκτορες να αναλαμβάνουν εργασίες εντελώς άσχετες με την έρευνα που πραγματοποιούν (όπως π.χ. πραγματοποίηση εργαστηριακών ή φροντιστηριακών ασκήσεων σε άλλα αντικείμενα, επιτηρήσεις στις εξετάσεις, τεχνική υποστήριξη, ακόμα και γραμματειακή υποστήριξη).
Για τους υποψήφιους διδάκτορες, η αμοιβή για τις παραπάνω εργασίες είναι στην ουσία «χαρτζιλίκι» το οποίο δεν φτάνει για την κάλυψη ούτε των βασικών αναγκών, ενώ τις περισσότερες φορές καταβάλλεται με πολύ μεγάλες καθυστερήσεις. Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις υποψηφίων διδακτόρων που ενώ κάνουν τέτοιες εργασίες δεν αμείβονται καν καθώς δεν έχουν σύμβαση με το πανεπιστήμιο, ακόμη και υποψηφίων διδακτόρων που επειδή συμμετέχουν σε ερευνητικά έργα με «μπλοκάκι» ζητούν να μην πληρώνονται για την εργασία τους (δεδομένων των εξευτελιστικών αμοιβών), καθώς θα κληθούν να καταβάλλουν στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία περισσότερα χρήματα από αυτά που θα πάρουν!
Σε αυτά τα πλαίσια ωστόσο, η υποχρηματοδότηση και οι περικοπές εις βάρος μας βλέπουμε να εντείνονται χρόνο με το χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019, η επιχορήγηση του ΔΠΘ απ' τον τακτικό προϋπολογισμό του κράτους μειώθηκε κατά 1 εκατομμύριο ευρώ σε σχέση με το 2018 (από τα 12.325.000 στα 11.432.000). Με τη σειρά της, η Διοίκηση του Ιδρύματος επέλεξε στον προϋπολογισμό του 2019 να περικόψει τη χρηματοδότηση κατά 57% τις αποζημιώσεις για τους βοηθούς διδασκαλίας σε ΗΜΜΥ, ΤΕΦΑΑ, Νομική (οι μόνες σχολές στις οποίες οι υποψήφιοι διδάκτορες είχαν συμβάσεις, από 70.000 για το κάθε τμήμα σε 30.000 ευρώ), κατά 55% για τις μεταφορές (από 675.000 το 2018, στις 300.000 ευρώ για το 2019) και κατά 45% για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων (από 295.000 στις 160.000 ευρώ). Μια υποχρηματοδότηση η οποία οφείλεται τόσο στις προηγούμενες κυβερνήσεις, όσο και στη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ η οποία συνεχίζει στον ίδιο δρόμο.
Έτσι, έχουμε φτάσει πλέον σε μια κατάσταση στην οποία παρόλο που οι υπ. Διδάκτορες στους ΗΜΜΥ έχουν συμβάσεις σαν βοηθοί διδασκαλίας έως και το Δεκέμβρη του 2019, ο αντιπρύτανης οικονομικών του ΔΠΘ μας ενημέρωσε ότι δεν πρόκειται να πληρωθούν άλλα χρήματα μετά τον Απρίλη, καθώς έχουν εξαντληθεί οι πόροι και πως δεν θα ξαναγίνουν συμβάσεις το 2020! Στην ουσία καταργούν τη μοναδική αποζημίωση που υπήρχε στο Πολυτεχνείο για την εργασία που προσφέρουμε στα εργαστήρια, για την οποία και η συνέλευση του Τμήματος είχε τονίσει σε προηγούμενη απόφασή της ότι είναι αναγκαία για να συνεχίσει να λειτουργεί το Τμήμα.
Έτσι πλέον, καλούμαστε να παρέχουμε επικουρικό έργο στο Τμήμα ΗΜΜΥ (με τη μορφή επιτηρήσεων στην εξεταστική, της διεξαγωγής εργαστηριακών ασκήσεων κ.α.) παρόλο που έχουμε ενημερωθεί ότι δεν πρόκειται ποτέ να πληρωθούμε για τις ώρες που δουλέψαμε και θα δουλέψουμε. Θεωρούμε απαράδεκτο να καλούμαστε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε τζάμπα για τους υπόλοιπους μήνες του 2019, για τα επόμενα χρόνια, καλύπτοντας τις «τρύπες» που υπάρχουν σε εργαστηριακό προσωπικό κλπ. «απ’ την καλή μας την καρδιά».
Σήμερα είναι ανάγκη να τροποποιηθούν οι κανονισμοί εκπόνησης διδακτορικών διατριβών όλων των τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής και να εισάγουν την αμοιβή των υποψήφιων διδακτόρων που αναλαμβάνουν επικουρικό έργο, ως υποχρέωση του ιδρύματος. Ταυτόχρονα, είναι ανάγκη να εξασφαλιστεί η υποχρεωτική αμοιβή μας σε όλες τις περιπτώσεις, αντί να επαφίεται στην κατάσταση των οικονομικών του κάθε Τμήματος, Σχολής ή Ιδρύματος. Παράλληλα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι οι υποψήφιοι διδάκτορες που συμμετέχουν σε κάποιο ερευνητικό έργο με «μπλοκάκι» και αναλαμβάνουν τέτοιες εργασίες δεν θα καλούνται να πληρώσουν στην εφορία υπέρογκα ποσά, ενώ θα αναγνωρίζονται οι πραγματικές ώρες που απασχολείται ένας υποψήφιος διδάκτορας και η ωριαία αντιμισθία θα ανταποκρίνεται τόσο στις ανάγκες μας όσο και στην επιστημονική ειδίκευση των υποψήφιων διδακτόρων, που αναλαμβάνουν το επικουρικό έργο.
Πέρα όμως από τα παραπάνω, μας έγινε γνωστό και ότι λόγω των περικοπών από αρχές Οκτώβρη θα διακοπούν τα δωρεάν δρομολόγια και θα πληρώνουμε εισιτήριο! Απόφαση που πλήττει άμεσα τόσο εμάς, όσο και τους προπτυχιακούς φοιτητές οι οποίοι καλούμαστε να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για άλλη μια φορά, με πολλούς από εμάς να αδυνατούμε να ανταπεξέλθουμε οικονομικά σε άλλο ένα τέτοιο βάρος. Καλούμε άμεσα σε αγώνα και τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους της Ξάνθης, συνολικά του ΔΠΘ, να μην επιτρέψουμε μια τέτοια εξέλιξη, να συντονίσουμε τον αγώνα μας το επόμενο διάστημα.
Τέλος, η δέσμευση που είχαμε πάρει ότι θα προχωρήσει η επισκευή των εστιών μεταπτυχιακών της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ το καλοκαίρι, έμεινε κενό γράμμα. Η έλλειψη στη συντήρηση του κτιρίου είναι πιο εμφανής από ποτέ, ενώ η μελέτη που πραγματοποίησε η τεχνική υπηρεσία για το ζήτημα περιμένει αρκετούς μήνες στα «συρτάρια» να εγκριθεί…
Απέναντι στα προβλήματα που μεγαλώνουν καθημερινά, η μόνη λύση είναι ο συλλογικός αγώνας! Καλούμε τους φοιτητικούς συλλόγους, τους συλλόγους μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων, σωματεία εργαζομένων και άλλους μαζικούς φορείς της πόλης, να βάλουμε φρένο σε στην χειροτέρευση των συνθηκών ζωής μας, να εντείνουμε τον αγώνα μας για την αναπλήρωση των απωλειών των προηγούμενων χρόνων.
Απαιτούμε:
- Άμεση αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.
- Κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά.
Για τις συμβάσεις των βοηθών διδασκαλίας
- Να διασφαλιστεί ότι οι υπάρχουσες συμβάσεις στους ΗΜΜΥ θα συνεχίσουν να πληρώνονται κανονικά.
- Να πληρωθούν όλες οι ώρες για τις οποίες παρέχουμε εργασία στο Τμήμα.
- Η αποζημίωση για τους βοηθούς διδασκαλίας να επεκταθεί και στα υπόλοιπα Τμήματα στα οποία οι υποψήφιοι διδάκτορες παρέχουμε τέτοιο έργο. Να σταματήσουν να υπάρχουν μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες, σε όλα τα τμήματα της πολυτεχνικής σχολής, που παρέχουν οποιασδήποτε μορφής έργου στο πανεπιστήμιο και δεν πληρώνονται.
- Αύξηση των αμοιβών, έτσι ώστε να αντιστοιχηθούν με το παρεχόμενο έργο και να μπορούν να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες μας.
- Να προσληφθεί άμεσα εργαστηριακό προσωπικό (ΕΤΕΠ/ΕΔΙΠ), ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες εργαστηριακής διδασκαλίας των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων και να αναβαθμιστούν ουσιαστικά, να μην καλούμαστε να διεξάγουμε εργαστηριακές ασκήσεις σε αντικείμενα άσχετα με το ερευνητικό μας αντικείμενο.
Για τη φοιτητική μέριμνα
- Ούτε σκέψη για εισιτήριο στα λεωφορεία! Να συνεχιστούν κανονικά τα δρομολόγια από Οκτώβρη.
Να εξασφαλιστεί η δωρεάν μεταφορά μας και για τα επόμενα χρόνια. - Άμεση επισκευή των εστιών της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ, με βάση τη μελέτη της τεχνικής υπηρεσίας.
- Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη από το πανεπιστήμιο για όλους τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και τους υποψήφιους διδάκτορες.
Προχωράμε σε:
- Αποχή από τις επιτηρήσεις στους ΗΜΜΥ την Παρασκευή 6/9, τη Δευτέρα 9/9 και την Τρίτη 10/9
- Κινητοποίηση στη Φοιτητική Μέριμνα για τις μεταφορές, την Παρασκευή 6/9 στις 13:30
- Κινητοποίηση στο επόμενο Τμήμα ΗΜΜΥ
- Κινητοποίηση στην επόμενη Σύγκλητο
- Γενική Συνέλευση την Τρίτη 10/9, στις 20:00, για τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα μας
10/09/2019
Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μια πλούσια δράση, ξεκινώντας μια διαδικασία κινητοποιήσεων σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σαν μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες. Ιδιαίτερα, με αφορμή τις περικοπές στις αμοιβές των βοηθών διδασκαλίας στους ΗΜΜΥ προχωρήσαμε με απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης οργανωμένα σε αποχή από τις επιτηρήσεις, ενώ πραγματοποιήσαμε κινητοποίηση στο Τμήμα για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήσαμε την Παρασκευή παράσταση διαμαρτυρίας στη μέριμνα για το ζήτημα των μεταφορών, των εστιών της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ και της σίτισης, στην οποία συμμετείχε και ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης, ενώ θέσαμε και το ζήτημα απαλλαγής των διδάκτρων στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Νέα υλικά και τεχνολογίες στο σχεδιασμό δομικών κατασκευών».
Όσον αφορά τα παραπάνω:
- Για το Διατμηματικό ΠΜΣ, καταφέραμε μετά από τη στήριξη του Συλλόγου μας στο αίτημα των εκπροσώπων του μεταπτυχιακού για απαλλαγή των διδάκτρων, να παρθεί σχετική απόφαση και να προωθηθεί αίτημα στη Σύγκλητο για κατάργηση των διδάκτρων.
- Για το ζήτημα εστιών της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ, έγιναν κάποιες άμεσες εργασίες (πχ. τεχνικά προβλήματα σε δωμάτια, μυοκτονία), ωστόσο παραμένει το συνολικό κτιριακό πρόβλημα. Η απάντηση που πήραμε από την υπεύθυνη της μέριμνας ήταν ότι έχει γίνει ο διαγωνισμός για την ανακαίνιση του κτιρίου, αλλά αναζητείται η χρηματοδότηση.
- Για το ζήτημα των μεταφορών, μας ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση στους υπαλλήλους για διακοπή των δωρεάν δρομολογίων και αναμένουν ενημέρωση.
- Για το ζήτημα της σίτισης, μας απάντησαν ότι ο εργολάβος έχει ζητήσει λίστες σίτισης αλλά ο Πανεπιστήμιο δε τις παραχωρεί (προς το παρόν) και παραμένει το υπάρχον καθεστώς.
- Για τις συμβάσεις των βοηθών διδασκαλίας στους ΗΜΜΥ, το Τμήμα αποφάσισε να στηρίξει τα αιτήματά μας και να ετοιμαστεί κείμενο το οποίο θα κατατεθεί στην επόμενη Σύγκλητο εκ μέρους του Τμήματος και το οποίο θα αναφέρει πως η χρηματοδότηση των βοηθών διδασκαλίας είναι απαραίτητη για τη λειτουργία των εργαστηρίων.
Όλα τα παραπάνω, δε θα μπορούσαν να γίνουν αν δεν είχαμε οργανωθεί μέσα από το Σύλλογό μας. Θα περνούσαν «αναίμακτα», αν δεν είχαμε συζητήσει γι’ αυτά, αν δε τα είχαμε διεκδικήσει συλλογικά. Είναι πολύ σημαντικό ότι άνοιξε επιτέλους η συζήτηση για τα προβλήματά μας. Δώσαμε μια πρώτη απάντηση στους σχεδιασμούς που υπάρχουν από τη Διοίκηση του ΔΠΘ να νομιμοποιηθεί το καθεστώς της απλήρωτης εργασίας από όλους τους υπ. διδάκτορες, δείξαμε ότι δε δεχόμαστε άλλο να μας αντιμετωπίζουν σαν φτηνό (έως και τζάμπα) εργατικό δυναμικό το οποίο θα καλύπτει τις «τρύπες» που υπάρχουν στο εργαστηριακό προσωπικό του Πανεπιστημίου, λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης από τις διάφορες κυβερνήσεις. Δώσαμε απάντηση στο ότι δε θα δεχθούμε να βάζουμε το χέρι στην τσέπη για να παίρνουμε απαραίτητη γνώση στα μεταπτυχιακά, να πληρώνουμε για τη φοιτητική μέριμνα (πχ. λεωφορεία) ή να δεχόμαστε με «σκυμμένο το κεφάλι» την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρίσκεται (πχ. εστίες).
Είδαμε όμως και τις προτεραιότητες που βάζει η Διοίκηση του ΔΠΘ, η οποία ενώ υποτίθεται πως δε μπορεί να βρει ούτε ένα ευρώ για τις συμβάσεις μας και τη φοιτητική μέριμνα, βρίσκει χρήματα για άλλα πράγματα που θεωρεί «απαραίτητα». Ιδρύει, για παράδειγμα, τον έναν μετά τον άλλον μια σειρά νέους οργανισμούς οι οποίοι ενισχύουν την επιχειρηματική λειτουργία του Πολυτεχνείου, όπως ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), γραφεία του οποίου εγκαινιάστηκαν τον Ιούνη, ή η «θερμοκοιτίδα» για νεοφυείς επιχειρήσεις που ετοιμάζεται το επόμενο διάστημα. Χρηματοδοτεί δράσεις όπως τα εγκαίνια περιπτέρου του ΔΠΘ στη ΔΕΘ και πραγματοποιεί εκδηλώσεις σε συνεργασία με τον ΟΒΙ για να διαφημίσει την «καινοτομία» και την «έρευνα» του Πανεπιστημίου, όλα αυτά την ίδια ώρα που αφήνει απλήρωτους τους υποψήφιους διδάκτορες που διεξάγουν αυτή την έρευνα…
Φαίνονται όμως και οι προτεραιότητες που δίνουν οι διάφορες κυβερνήσεις, τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και η νέα της ΝΔ. Δεν είναι τυχαίο ότι από τα πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης ήταν το νομοσχέδιο για το άσυλο, προσπαθώντας να περιορίσει το δικαίωμά μας να διεκδικούμε μέσω των συλλόγων μας στα Πανεπιστήμια, ενώ συνέχισε ανακοινώνοντας πακτωλούς χρημάτων για τους επιχειρηματικούς ομίλους μέσω της μείωσης της φορολογίας και άλλα τέτοια "δωράκια". Την ίδια ώρα, για τα Πανεπιστήμια η κατεύθυνση είναι να ενισχυθεί η «αυτονομία» των Ιδρυμάτων, το να βρίσκουν μόνα τους πόρους. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ένταση της υποχρηματοδότησης (με το πρόσχημα της «αυτονομίας»), το να ενταθούν φαινόμενα όπως τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά για να βρεθούν αυτοί οι πόροι. Γι’ αυτό και δεν ήταν καθόλου τυχαία η απάντηση της Διοίκησης του ΔΠΘ στο αίτημα του Τμήματος ΗΜΜΥ να δοθεί επιπλέον χρηματοδότηση για τους βοηθούς διδασκαλίας: «να βάλετε δίδακτρα στο μεταπτυχιακό» (από τα τελευταία που έχουν διατηρήσει το δωρεάν χαρακτήρα τους).
Η κοινή κατεύθυνση των κυβερνήσεων και της Διοίκησης του ΔΠΘ φαίνεται κι από την άψογη συνεργασία τους, καθώς τον Ιούνιο πχ. στην ίδρυση του Περιφερειακού Γραφείου του ΟΒΙ στην Ξάνθη χαιρέτιζε ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιαννακίδης, ενώ το Σάββατο που μας πέρασε τα εγκαίνια του περιπτέρου στη ΔΕΘ πραγματοποίησε η υπουργός Παιδείας της ΝΔ κ. Κεραμέως. Η Διοίκηση φυσικά υποδέχθηκε και τους δύο με ανοιχτές αγκάλες, την ίδια ώρα που αρνείται να συναντηθεί με το Σύλλογό μας για τα προβλήματα των μεταπτυχιακών και διδακτόρων…
Μόνο αν συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα το επόμενο διάστημα, μπορούμε να έχουμε νίκες. Δε δεχόμαστε άλλο να είναι οι ανάγκες μας τελευταία προτεραιότητα. Δε δεχόμαστε να γίνουμε φτηνό επιστημονικό δυναμικό. Δε δεχόμαστε τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, να μένουμε σε εστίες οι οποίες «ρημάζουν». Διεκδικούμε δουλειά με πλήρη δικαιώματα, με βάση το επίπεδο της επιστημονικής μας ειδίκευσης. Διεκδικούμε φοιτητική μέριμνα με βάση τις επιστημονικές και τεχνικές δυνατότητες του 2019. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας!
Απαιτούμε:
- Άμεση αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.
- Κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά.
Για τις συμβάσεις των βοηθών διδασκαλίας
- Να διασφαλιστεί ότι οι υπάρχουσες συμβάσεις στους ΗΜΜΥ θα συνεχίσουν να πληρώνονται κανονικά.
- Να πληρωθούν όλες οι ώρες για τις οποίες παρέχουμε εργασία στο Τμήμα.
- Η αποζημίωση για τους βοηθούς διδασκαλίας να επεκταθεί και στα υπόλοιπα Τμήματα στα οποία οι υποψήφιοι διδάκτορες παρέχουμε τέτοιο έργο. Να σταματήσουν να υπάρχουν μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες, σε όλα τα τμήματα της πολυτεχνικής σχολής, που παρέχουν οποιασδήποτε μορφής έργου στο πανεπιστήμιο και δεν πληρώνονται.
- Αύξηση των αμοιβών, έτσι ώστε να αντιστοιχηθούν με το παρεχόμενο έργο και να μπορούν να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες μας.
- Να προσληφθεί άμεσα εργαστηριακό προσωπικό (ΕΤΕΠ/ΕΔΙΠ), ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες εργαστηριακής διδασκαλίας των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων και να αναβαθμιστούν ουσιαστικά, να μην καλούμαστε να διεξάγουμε εργαστηριακές ασκήσεις σε αντικείμενα άσχετα με το ερευνητικό μας αντικείμενο.
Για τη φοιτητική μέριμνα
- Ούτε σκέψη για εισιτήριο στα λεωφορεία! Να συνεχιστούν κανονικά τα δρομολόγια από Οκτώβρη.
Να εξασφαλιστεί η δωρεάν μεταφορά μας και για τα επόμενα χρόνια. - Άμεση επισκευή των εστιών της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ, με βάση τη μελέτη της τεχνικής υπηρεσίας.
- Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη από το πανεπιστήμιο για όλους τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και τους υποψήφιους διδάκτορες.
Προχωράμε σε:
- Κινητοποίηση στη Σύγκλητο την Πέμπτη 12/9.
- Αποχή από τις επιτηρήσεις στους ΗΜΜΥ μέχρι και την Πέμπτη 12/9. Συνέχιση της αποχής μέχρι την Τετάρτη 18/9, αν δε λυθεί το πρόβλημα από τη Σύγκλητο.
- Αποστολή Δελτίου Τύπου στα μέσα ενημέρωσης
- Γενική Συνέλευση την Τετάρτη στις 20:00 για να αποφασίσουμε για τη συνέχιση του αγώνα μας.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη