H Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου του 1821. Μέσα στην αδυσώπητη ροή του χρόνου κάποιες ημερομηνίες φαντάζουν ως αξιολογικοί οδοδείκτες στην ιστορική και πολιτισμική πορεία του Ελληνικού Έθνους. Μία τέτοια ημερομηνία είναι και η 25η Μαρτίου του 1821 κατά την οποία επίσημα ξεκίνησε η Εθνικοαπελευθερωτική Επανάσταση η οποία σήμανε την Ελεύθερη πορεία του Νέου Ελληνικού Κράτους. Το ότι η Επανάσταση του 1821 ήταν Εθνικοαπελευθερωτική έμμεσα το παραδέχεται αναγκαστικά μέσα από τα γραπτά του ο ιδρυτής του επιστημονικού σοσιαλισμού Κάρολος Μάρξ. Διότι η Ελλάδα ως υπόδουλος χώρα στην οθωμανική αυτοκρατορία δεν πληρούσε καμία από τις προϋποθέσεις οι οποίες ήταν αναγκαίες ώστε να 1συζητούμε για «κοινωνική προλεταριακή επανάσταση». Πληρούσε όμως στο έπακρον όλες τις Εθνικές προϋποθέσεις όπως αυτές τέθηκαν από τους Νεοέλληνες Διαφωτιστές. Αυτές ήταν η αγάπη για το ένδοξο παρελθόν και η προσπάθεια αυτό να αναβιώσει και να συνεχισθεί μέσα από την κουλτούρα και τον πολιτισμό του Ελευθέρου Νέου Ελληνικού Κράτους.
Η 25η Μαρτίου του 1821 σηματοδοτεί την Εθνική Επανάσταση των Ελλήνων διότι όλοι, πλούσιοι και πτωχοί, άνδρες και γυναίκες, ετερόκλητοι άνθρωποι θέλησαν να ζήσουν σε ένα Ελληνικό Κράτος ελεύθερο το οποίο θα συνέχιζε τον πολιτισμό και τις αξίες του Αρχαίου και του Βυζαντινού Ελληνικού κόσμου. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στο λόγο που εκφώνησε στην Πνύκα προς τους νεαρούς μαθητές τονίζει ακριβώς το συνεχές Εθνικό στοιχείο της Επανάστασης του 1821 λέγοντας ότι βλέποντας οι Έλληνες το Θεμιστοκλή και τον Αριστείδη και όλους τους άλλους ενδόξους προγόνους θέλησαν να συνεχίσουν τις ιδέες και τις αξίες αυτών των ανθρώπων δημιουργώντας όμως ένα ελεύθερο κράτος, το Νέο Ελληνικό Κράτος. Η σύνδεση μάλιστα που κάνει ο Γέρος του Μωριά με την θεότητα του Χριστού είναι εκπληκτική. Όπως φωτίσθηκαν οι μαθητές του, παρόμοια και οι Έλληνες μέσα από την πίστη τους και το φρόνημά τους απέκτησαν πίστη σε αυτό που φάνταζε αδύναμο και ελευθερώθηκαν δημιουργώντας ένα Κράτος το οποίο θα φιλοξενούσε τις προαιώνιες Εθνικές αξίες αυτού του τόπου.
Το ότι η Επανάσταση του 1821 δεν είχε καμία σχέση με τις κοινωνικές επαναστάσεις της ίδιας εποχής στην Ευρώπη αποδεικνύεται και από τον εξής απλούστατο λόγο. Η Ιερά Συμμαχία κατά τη συνεδρία της στη Βερόνα (1822) αποφάσισε να καταπνίξει στρατιωτικά τα κοινωνικά κινήματα της Ευρώπης (καρμπονάροι κ.λ.π). Δεν επενέβη όμως στην Ελληνική Επανάσταση διότι κατάλαβε ότι προέρχεται από λόγους και κίνητρα Εθνικά, οι Έλληνες ώριμοι μέσα στο χρόνο θέλησαν την Πατρίδα τους προκειμένου να συνεχίσουν το ένδοξο και γόνιμο ιστορικό και πολιτισμικό ταξίδι τους. Εξάλλου έχουμε την αδιάσειστη ιστορική μαρτυρία του Γέρου του Μωριά ο οποίος μπροστά σε ένα ενθουσιώδες πλήθος το οποίο είχε συρρεύσει στα Βέρβενα το καλοκαίρι του 1821 βροντοφώναξε ότι οι Έλληνες πολεμώντας για το Έθνος και του Χριστού την Πίστη την Αγία δεν έχουν καμία σχέση «με καρμπονάρους, ρέμπελους και ακατάστατους». Τα κοινωνικά κινήματα φαίνονταν στο μυαλό του Έλληνα Αρχιστράτηγου ακατάστατα διότι οι Έλληνες ήθελαν μονοιασμένοι μέσα στο Έθνος-Κράτος τους όλοι ως ομοεθνείς να πορευθούν δημιουργώντας ένα σύγχρονο κράτος ευημερίας. Συνολικά όλες οι τάξεις και όλες οι ανθρώπινες δυνάμεις τις οποίες διέθετε ο Ελληνισμός βοήθησαν στην έκρηξη, γιγάντωση και επιτυχία της Ελληνικής Επανάστασης.
Οι μορφωμένοι Νεοέλληνες διαφωτιστές, οι έμποροί οι οποίοι όχι μόνο ίδρυσαν τη Φιλική Εταιρεία αλλά πλουσιοπάροχα μοίρασαν την περιουσία τους για το κοινό καλό. Ο κλήρος ο οποίος κράτησε όσο μπορούσε πιο υψηλό το μορφωτικό επίπεδο των Ελλήνων. Ο Λαός ο οποίος νοιώθοντας τη φωνή των προγόνων του μέσα του αποτίναξε τον οθωμανικό ζυγό γράφοντας ακόμη μία ένδοξη σελίδα στο λαμπρό βιβλίο του Ελληνισμού. Η διαχρονική αξία και σημαντικότητα της Επανάστασης του 1821 είναι προφανής. Οι Έλληνες σήμερα επιβάλλεται να αγωνισθούμε για τη διατήρηση της Εθνικής ακεραιτότητας της χώρας μας, την ανάπτυξη και την ευημερία του Ελληνικού Λαού. Η λαϊκή ψυχή και τα αιώνια ιστορικά διδάγματα πρέπει να διαπνέουν και τους σημερινούς απογόνους Έλληνες ώστε και οι θυσίες των αγωνιστών του 1821 να ανθίσουν και η Ελλάδα ένδοξα να συνεχίζει την ιστορική της πορεία.
Για το Δ. Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε.
Διαβάστε επίσης στο alfavita.gr
Μοριοδοτούμενο εξ αποστάσεως σεμινάριο του Παν.Πελοποννήσου: Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης
Σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών: Λάβε 4 μόρια με ECDL εξ αποστάσεως
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Τα 5 ιδιωτικά σχολεία που εξαγοράστηκαν από funds και τα 2 που επίκειται
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 16/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ