ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρίες και κύριοι είναι η πρώτη μας οργανωμένη και επίσημη επαφή. Η πρώτη ήταν προχθές όταν κουβεντιάσαμε τις πρώτες μας εντυπώσεις εδώ από το Υπουργείο, θέλω να επικαλεστώ όμως και να μου το επιτρέψετε να το κάνω αυτό, όσα είπα από την πρώτη μέρα που ήρθα εδώ όχι σε εσάς, αλλά με την παρουσία σας.
Ήρθαμε και οι τρεις σε αυτό το Υπουργείο και το είπαμε από την πρώτη μέρα ότι θα αγωνιστούμε για να λειτουργήσουν εύρυθμα όλα τα τμήματά του σε όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων του που αφορούν δηλαδή την παιδεία και την εκπαίδευση.
Φιλοδοξία μας είναι να βοηθήσουμε και όχι να προκαλέσουμε ανώφελη αναστάτωση, προσπαθώντας να υπηρετήσουμε τη ματαιοδοξία της σύνδεσής μας με δήθεν μεταρρυθμίσεις για να μείνουμε τάχα στην ιστορία. Δεν σκεφτόμαστε έτσι. Άλλωστε για να ευδοκιμήσουν οι μεγάλες αλλαγές στο χώρο της εκπαίδευσης και της παιδείας απαιτούνται δυο κοινοβουλευτικές περίοδοι, δηλαδή οκτώ χρόνια πιστής εφαρμογής τους αλλά και διορθώσεών τους. Εκεί όμως που η πράξη και όχι οι ιδέες ή οι εμμονές, η πράξη η ίδια καταδεικνύει πως οι διορθώσεις είναι απαραίτητες.
Εμείς όμως κυρίες και κύριοι δεν διαθέτουμε αυτό το χρόνο. Υποσχόμαστε λοιπόν πως θα παλέψουμε για την εκπαίδευση αλλά και για την παιδεία, για την εύρυθμη λειτουργία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, για την ασφάλεια που πρέπει να νιώθουν οι μαθητές, οι σπουδαστές, οι φοιτητές μέσα σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που προϋποθέτει τη συζήτηση μαζί τους και που αποκλείει τον αιφνιδιασμό.
Θα παλέψουμε για την ανάταση του ηθικού του κόσμου της εκπαίδευσης, αλλά και του κόσμου που εργάζεται στη Διοίκηση της εκπαίδευσης. Θα παλέψουμε για να συμβάλλουμε στην οικοδόμηση –όσο μπορούμε- ενός δικτύου κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης και θα παλέψουμε για την κατά το δυνατό άρση των αδικιών. Θα παλέψουμε για να συμβάλλουμε στην απολύτως απαραίτητη για την πατρίδα και όλους τους πολίτες σήμερα ανάπτυξη, μέσα βέβαια από την οπτική των δραστηριοτήτων που το Υπουργείο μας από το νόμο μπορεί να ασκήσει.
Και ακόμη, κυρίες και κύριοι, παράλληλα με την ανωτέρω στοχοθεσία θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις και οι τρεις ώστε να είναι απρόσκοπτη η συνεργασία μας με την Εκκλησία της Ελλάδας αλλά και τις άλλες Εκκλησίες, στο πλαίσιο πάντα του κράτους Δικαίου και της θρησκευτικής ελευθερίας.
Έχουμε μόνο λίγες μέρες όπως ξέρετε που αναλάβαμε την ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Συνεπώς η έκταση του αντικειμένου του Υπουργείου μας που είναι πάρα πολύ μεγάλη επιβάλλει την ενδεικτική και μόνο έκθεση των προτεραιοτήτων μας. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε σήμερα και οι τρεις μας στόχους.
Για την ακρίβεια εμείς σήμερα απλώς θα σταχυολογήσουμε ορισμένες από τις πολιτικές και τις δράσεις μας και θα σας τις παρουσιάσουμε και δεν θα αναλύσουμε κάποιο στρατηγικό σχέδιο για την εκπαίδευση. Θα μιλήσουμε και οι τρεις, οι δυο Υφυπουργοί και ο Υπουργός ο καθένας ανάλογα με τις αρμοδιότητες που έχει αναλάβει.
Παρακαλώ να σημειωθεί πως είμαστε το πρώτο Υπουργείο που καθόρισε αρμοδιότητες μεταξύ του πολιτικού του προσωπικού και οι αρμοδιότητες αυτές έχουν ήδη πάρει ΦΕΚ και υπογράφουμε και οι τρεις κανονικά όπως τα έχουμε διαχωρίσει από την πρώτη μέρα.
Δυο λέξεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση που είναι αρμοδιότητά μου. Τα Ανώτατα Ιδρύματά μας έχουν πολλά προβλήματα, αυτό είναι αλήθεια. Αλλά αλήθεια είναι επίσης πως δεν είναι καθόλου σωστή η εναντίον τους ισοπεδωτική επίθεση.
Παρά τις εντυπώσεις του εύκολου και δημαγωγικού «εκσυγχρονισμού» τα Ιδρύματά μας κατατάσσονται από τις αναγνωρισμένες διεθνείς αξιολογήσεις σε υψηλές θέσεις εξωτερικών διεθνών καταλόγων. Παραδείγματος χάριν το ΑΠΘ μεταξύ 20.000 αξιολογούμενων Ιδρυμάτων κατατάσσεται στα πρώτα 200, ενώ το Μετσόβιο Πολυτεχνείο είναι 114ο μεταξύ των Πολυτεχνείων όλου του πλανήτη και 11ο στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την έρευνα.
Η Ανώτατη Εκπαίδευσή μας είναι αλήθεια, χρειάζεται πολλές και κύριες παρεμβάσεις κυρίως σε ό,τι αφορά την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων, με την οποία άρση θα ενισχυθεί η συνταγματικώς κατοχυρωμένη διοικητική αυτοτέλεια των ΑΕΙ.
Θα μιλήσουμε για συγκεκριμένα μέτρα μετά τη Σύνοδο των Πρυτάνεων και οπωσδήποτε μετά την κατάθεση των Οργανισμών τους στις 30/6/2014 όπως ακριβώς συνεννοηθήκαμε τόσο με το τριμελές συντονιστικό όργανο των Πρυτάνεων, όσο και με εκπρόσωπους των Συμβουλίων των ΑΕΙ, αλλά και τους Προέδρους των ΑΤΕΙ μόλις χτες. Όλους τους Προέδρους και Αντιπροέδρους των ΑΤΕΙ.
Χαιρετίζουμε την ανάδειξη τριμελούς συντονιστικού οργάνου και από τους Προέδρους των Συμβουλίων των ΑΕΙ που έγινε δυο μέρες πριν. Με τις ίδιες ακριβώς διαθέσεις και την ίδια ακριβώς πολιτική οπτική συζητήσαμε και με τους Προέδρους και Αντιπροέδρους των ΑΤΕΙ και θα συζητήσουμε και με τους Προέδρους των Συμβουλίων τους.
Θετικό για τη συνεργασία μας πάντως είναι πως οι επικεφαλής των ΑΤΕΙ αλλά και των ΑΕΙ πια, διαθέτουν συντονιστικά όργανα και έτσι θα διευκολύνεται η από κοινού με το Υπουργείο λήψη ορισμένων αποφάσεων.
Κυρίες και κύριοι η Ανώτατη Εκπαίδευση χρειάζεται επίσης και διεθνοποίηση. Ο Νόμος 4009/2011 Διαμαντοπούλου, όχι μόνο επιτρέπει αλλά και επιβάλλει την ίδρυση Τμημάτων που θα απευθύνονται σε αλλοδαπούς φοιτητές, οι οποίοι θα διδάσκονται σε ξένη γλώσσα, καταβάλλοντας δίδακτρα. Επαναλαμβάνω: Τμήματα από ελληνικά Ιδρύματα που θα απευθύνονται σε αλλοδαπούς μόνο φοιτητές οι οποίοι θα διδάσκονται σε ξένη γλώσσα καταβάλλοντας δίδακτρα.
Ήδη αυτή η πρακτική σε επίπεδο μεταπτυχιακών τμημάτων είναι διαδεδομένη στα Πανεπιστήμιά μας και αναφέρομαι στο Πανεπιστήμιο που ίδρυσε η κα Μαριέττα Γιαννάκου το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, αλλά αναφέρομαι και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Επαινώ αυτές τις προσπάθειες και σήμερα καλούμε όλες τις μονάδες της Ανώτατης Εκπαίδευσης ΑΕΙ και ΑΤΕΙ να ιδρύσουν Τμήματα που θα απευθύνονται σε αλλοδαπούς φοιτητές και ειδικότερα για να δοθεί ένα γρήγορο καλό παράδειγμα, καλούμε τις φιλοσοφικές Σχολές των ΑΕΙ να πάρουν αμέσως τη σχετική πρωτοβουλία. Θα προσκαλέσουμε τους εκπρόσωπους τους σε διάλογο αμέσως την επόμενη εβδομάδα.
Η οικονομική κρίση κυρίες και κύριοι που αποτελεί το σοβαρότερο μετεμφυλιακό γεγονός μετά την εισβολή και την κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου το 1974 μαστίζει χιλιάδες οικογένειες στην Ελλάδα. Το καθεστώς των μετεγγραφών νομίζω το ξέρετε ήδη εσείς αυτό, έγινε πρόσφατα το Μάιο πολύ ευνοϊκό για πολλές κατηγορίες, παραδείγματος χάριν για τους πολύτεκνους, για τους τριτέκνους.
Θα προσθέσουμε στις ήδη πολύ ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου που ψηφίστηκε στις 14 Μαΐου του 2014 πάντως αν δεν είναι ακριβής η ημέρα, οπωσδήποτε στο 1ο δεκαπενθήμερο του Μαΐου του 2014, θα προσθέσουμε σε αυτές τις ήδη πολύ ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου και διευρυμένα οικονομικά κριτήρια.
Η εφαρμογή θα γίνει από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος, δηλαδή 2014-2015. Ως προς αυτό η ηγεσία του Υπουργείου μαζί με τα συντονιστικά όργανα των Πρυτάνεων, Προέδρων Συμβουλίων των ΑΕΙ, Προέδρων Συμβουλίου των ΑΤΕΙ 12 άτομα αυτοί δηλαδή και εμείς θα συνεδριάσουμε τις επόμενες μέρες για να εξειδικεύσουμε τις συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις που υπάρχουν και αυτές που θα προκύψουν και να εκδώσουμε μετά στη συνέχεια εμείς εδώ ως Υπουργείο, Υπουργική Απόφαση που ρυθμίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής.
Επειδή οι λεπτομέρειες εφαρμογής θα αφορούν το έτος που έρχεται, θα πρέπει όλα αυτά να έχουν τελειώσει μέχρι τα μέσα ή τις 20 Ιουλίου το αργότερο.
Ως προς την έρευνα και τεχνολογία, είναι αρμοδιότητα του Υφυπουργού του κ. Δερμετζόπουλου και θα σας πει. Ένα πράγμα θέλω μόνο να σας πω γιατί είναι ενημερωτικό. Θέλω γενικώς να πω ότι κεντρικό θέμα του άμεσου ενδιαφέροντός μας είναι η αρμοδιότητα του κ. Δερμετζόπουλου θα είναι η ουσιαστική διασύνδεση της έρευνας με την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και μάλιστα με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Στο πλαίσιο πάλι αυτό μιλώντας, ήταν η σκέψη που ξεκινούσα να αναπτύσσω, θέλω να σας πω ότι υπέγραψα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, προκήρυξη μειοδοτικού διαγωνισμού ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ για την ψηφιοποίηση των σχολείων, διαδραστικοί πίνακες κτλ.
Πρόκειται για μια δράση που ξεκίνησε η Άννα Διαμαντοπούλου και ολοκλήρωσε ο Κώστας Αρβανιτόπουλος. Η προκήρυξη θα δημοσιευθεί σε ΦΕΚ την Παρασκευή και διαμορφώθηκε τις αμέσως προηγούμενες μέρες, νομίζω αυτής της εβδομάδος, μετά από απόφαση της Διακομματικής Επιτροπής.
Δυο λέξεις για τη μεταλυκειακή εκπαίδευση που αφορούν δυο μέτρα άμεσης δράσης: Είναι αρμοδιότητα του Υφυπουργού, του κ. Κουκοδήμου, δε θέλω να υπεισέλθω, θέλω όμως να πω δυο πράγματα: Υπάρχει η ανάγκη να προσαρμοστούν τα κολέγια στα κτιριολογικά κριτήρια που θέτει ο Ν. 4132/2013.
Από τα 33 λειτουργούντα σήμερα, τα 14 δεν έχουν προσαρμοστεί, επωφελούμενα τις από το 2008 παρεχόμενες παρατάσεις. Στις 30/6/2014 λήγει η τελευταία παράταση και μέχρις εδώ. Όποιος συμμορφώθηκε, συμμορφώθηκε.
Δεύτερο θέμα: Έχουμε συνεννοηθεί με τον κ. Υφυπουργό, είναι τεράστιο θέμα απ’ όσο μπόρεσα να καταλάβω, θα δουλέψουμε με ταχύτατους ρυθμούς, είναι το πρώτο θέμα που μου έθεσε ο κ. Κουκοδήμος, για να πιστοποιηθούν πάνω από 20.000 περιπτώσεις που εκκρεμούν στον ΕΟΠΠΕΠ. Είναι ένα θέμα μείζονος προτεραιότητος.
Σε ό,τι αφορά την εκκλησία και τα θρησκεύματα, προς το παρόν ανακοινώνουμε την κατάθεση μέσα στον Ιούλιο του σχεδίου νόμου για τη νομική προσωπικότητα των εκκλησιών και άλλα θέματα. Βασική αρχή της νομοθετικής παρέμβασης είναι η πλήρης εφαρμογή του άρθρου 13 του Συντάγματος περί θρησκευτικής ελευθερίας.
Με την ευκαιρία ν’ αναφέρω πως συνεργάζομαι ήδη στενά με την Εκκλησία της Ελλάδος, θα συναντηθούμε με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και θα προτείνω η συνάντηση να γίνει τις επόμενες εβδομάδες στη Θήβα. Επίσης ν’ αναφέρω πως είχα μια συνάντηση μιας ώρας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, όπου συζητήσαμε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο πάντα της αρμοδιότητάς μου. Προσκλήθηκα και αποδέχθηκα την πρόσκληση να επισκεφθώ το Οικουμενικό Πατριαρχείο στις 30 Νοεμβρίου.
Για το νομοθετικό μας έργο, της άμεσης εφαρμογής: Καταθέτουμε τρία σχέδια νόμου. Το ένα είναι δικής μου αρμοδιότητος και το ανέφερα ήδη, τα άλλα δύο είναι αρμοδιότητας του Υφυπουργού του κ. Δερμετζόπουλου. Τρία λοιπόν σχέδια νόμου που εκπόνησε το Υπουργείο υπό την ηγεσία του Κώστα Αρβανιτόπουλου και τα βρήκαμε ολοκληρωμένα, άλλα είχαν περάσει από διαβούλευση άλλα όχι, τα επεξεργαζόμαστε κι εμείς στην τελευταία λέξη πριν την κατάθεση γιατί εμείς θα βάλουμε την υπογραφή μας.
Σχέδιο νόμου για τη νομική προσωπικότητα των Εκκλησιών, κατατίθεται εντός του Ιουλίου. Παρακαλώ πολύ την Καθολική Εκκλησία, να υπερβούν ένα πρόβλημα που έχουν, που καθυστερεί την κατάθεση του σχεδίου νόμου.
Η διαβούλευση έχει γίνει ολοκληρωμένα απ’ ό,τι ο κ. Γενικός, ο κ. Καλαϊτζής μ’ έχει ενημερώσει, θεωρώ πλήρη την εργασία που έχει γίνει από την πλευρά του, και τους παρακαλώ δι’ υμών, να πουν ένα ναι και να μην επιδιώκουν τη δική τους χωριστή μεταχείριση εναντίον όλων των άλλων και της Εκκλησίας της Ελλάδος, ούτως ώστε όλοι μαζί με όρους απολύτου ισότητος, να προχωρήσουμε στην κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου νόμου που δεν κατατίθεται, εξαιτίας τους.
Το ζητώ με όλη την αγάπη ως Υπουργός και ως πολιτική ηγεσία που θα σεβαστούμε στο ακέραιο τα δικαιώματα που προκύπτουν από τη θρησκευτική ελευθερία να υπερβούν μια δυσκολία και να δώσουν τη συναίνεσή τους για να προχωρήσει με απόλυτη δημιουργικότητα και συναίνεση η κατάθεση του σχεδίου νόμου.
Το δεύτερο: Σχέδιο νόμου για την έρευνα και την τεχνολογία. Και αυτό κατατίθεται εντός του Ιουλίου, πρόβλεψή μου είναι ότι θα κατατεθεί πρώτο αυτό, αλλά θα σας πει ο κ. Υφυπουργός και σχέδιο νόμου για τα Ειδικά Σχολεία, και αυτό της αρμοδιότητος του ιδίου Υφυπουργού, του κ. Δερμετζόπουλου, που θα κατατεθεί τον Αύγουστο.
Δυο λόγια κυρίες και κύριοι αντί επιλόγου: Κλείνοντας θέλω να κάνω μια αναφορά σ’ ένα θέμα που είναι μέσα στο πλαίσιο της κοινωνικής αποστολής του σχολείου όπως λέτε και σ’ ένα άλλο θέμα που αφορά τα Μουσικά Σχολεία. Θέλω να κάνω αναφορά κατ' αρχήν στο σχολικό αθλητισμό. Για μένα είναι θέμα αρχής. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω, και οι τρεις από διαφορετικό κομμάτι αρμοδιότητας, γιατί η μείζων αρμοδιότητα είναι στον κ. Δερμετζόπουλο αλλά έχουμε κι εμείς, και οι τρεις θα κάνουμε μια πολύ σοβαρή και έντονη προσπάθεια.
Θέλουμε να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας και στη διεύρυνση της κατανόησης μεταξύ των γονιών, πως μέσω της άθλησης προστατεύεται η υγεία των παιδιών και τους δίνεται ένας χρήσιμος προσανατολισμός που μπορεί να τα βοηθήσει σε όλη την υπόλοιπη ζωή τους.
Η συνεργασία μας με φορείς όπως ο ΣΕΓΑΣ για το πρόγραμμα “Kidsathletics” αλλά και για άλλες δράσεις. Συνεργασία μας μαζί με το ΚΕΕΛΠΝΟ για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου που είχε υπογράψει το Υπουργείο Παιδείας με το Υπουργείο Υγείας τον Απρίλιο του 2011. Είναι δυο πάρα πολύ συγκεκριμένες συνεργασίες που θα προωθήσουν το στόχο του σχολικού αθλητισμού.
Έχουμε ανάμεσά μας έναν πρώην πρωταθλητή, καθαρό ως πρωταθλητή, που δε μετήλθε ποτέ πλαγίων μέσων, ένα παγκόσμιο όνομα που μπορεί να εμπνεύσει τα παιδιά. Εγώ με τον Αλέκο εκεί το παλεύουμε όσο μπορούμε, δε μπορούμε να τον συναγωνιστούμε, αλλά έχουμε τη βούληση να μπει μπροστά ο Κώστας κι εμείς να βοηθήσουμε την προσπάθεια για ν’ αποκτήσει ο σχολικός αθλητισμός αυτά που είχε στο παρελθόν κυρίες και κύριοι, επί φτωχής Ελλάδας και τα οποία έχασε στη συνέχεια.
Και σε ό,τι αφορά τέλος τα Μουσικά Σχολεία, δε θέλω να παρέμβω, είναι αρμοδιότητα του κ. Υφυπουργού, αλλά συνολικά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, θα δώσει όλες της τις δυνάμεις ώστε να προστατευθεί και να διευρυνθεί ένας θεσμός που πραγματικά σήμερα κοσμεί το εκπαιδευτικό μας σύστημα, το ακολουθούν 10.000 μαθητές σε 42 Μουσικά Σχολεία.
Ανοίγει φαντάζομαι με πρωτοβουλία του κ. Κεδίκογλου και στη Χαλκίδα το 43ο από το επόμενο σχολικό έτος, 2014-15 και θέλουμε να στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή. Και είμαστε κι οι τρεις, γιατί έχουμε κι οι τρεις αρμοδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν τον κ. Δερμετζόπουλο που έχει την κυρίως αρμοδιότητα. Είναι ήρωες όσοι ασχολούνται με τα Μουσικά Σχολεία, είναι σχολεία που μια μέρα θα κάνουμε ειδική αναφορά σ’ αυτά, θα τα παρουσιάσουμε, θα πούμε τι δουλειά έχει γίνει τόσα χρόνια και πώς αυτή η δουλειά δε φαίνεται.
Θεωρώ υποχρέωσή μου με την πρώτη επαφή μαζί σας, να τ’ αναφέρω αυτά σταχυολογώντας. Υπάρχουν δεκάδες άλλα θέματα και ορισμένα αρκετά ζουμερά που αφορούν αυτό το Υπουργείο, αλλά έχουμε εβδομάδες. Σταχυολογήσαμε τα πρώτα μας θέματα, τις πρώτες δράσεις, τις επιδιώξεις.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που με ακούσατε. Ο λόγος στον κ. Δερμετζόπουλο.
Α. ΔΕΡΜΕΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ κ. Υπουργέ. Θα ξεκινήσω κυρίες και κύριοι από το τελευταίο που είπε ο Υπουργός και αφορά κάποιες αρμοδιότητες που πραγματικά είμαστε το πρώτο Υπουργείο που πετύχαμε μετά από έντονη πίεση, να τις πάρουμε μέσα από ΦΕΚ για να μπορούμε να κινηθούμε άμεσα και να μπορούμε να υπογράψουμε άμεσα όλα αυτά που πρέπει να ξεκινήσουμε.
Ξεκινώ λοιπόν από το θέμα των αρμοδιοτήτων. Θ’ αναφερθώ στο τέλος της τοποθέτησής μου, όσον αφορά το επίπεδο της συνεργασίας. Αλλά επειδή υπάρχουν κάποια θέματα που έθεσε ο Υπουργός και αφορούν τα μουσικά σχολεία, το σχολικό αθλητισμό, παρ’ ότι ανήκουν βάσει των αρμοδιοτήτων σ’ εμένα, είναι μια προσπάθεια που θα την κάνουμε όλοι μαζί.
Και πραγματικά είναι αξιόλογο ότι έχουμε τον Κώστα Κουκοδήμο που είναι γνώστης του σχολικού αθλητισμού και τον Υπουργό ο οποίος είναι έντονα ενδιαφερόμενος γι’ αυτόν. Αυτά, λίγο αργότερα.
Θέλω να πω ότι από πλευράς δικής μου αρμοδιότητας και δικής μου στοχοθεσίας, επέλεξα να χωρίσω την επόμενη χρονιά μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2015 δηλαδή, σε τρεις περιόδους που θεωρώ ότι είναι περίοδοι που πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα σ’ αυτές.
Πρώτη μας προτεραιότητα και δε θα έλεγα μόνο πρώτη, είναι απόλυτη προτεραιότητα και ήταν η πρώτη κουβέντα που κάναμε όταν ξεκινήσαμε αυτή τη συνεργασία όπως μας ανατέθηκε από τον Πρωθυπουργό, ήταν μία: Ήταν να έχουμε μια ομαλή έναρξη του σχολικού έτους 2014-15. Καθορίσαμε την 11η Σεπτεμβρίου σαν ημερομηνία έναρξης, αλλά μέχρι την 11ης Σεπτεμβρίου οφείλουμε να έχουμε σχολεία τα οποία θ’ ανοίξουν με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα και κενά.
Έτσι λοιπόν, η πρώτη δράση η δική μου ήταν να μαζέψω τις Υπηρεσίες του Υπουργείου, να συντονιστούμε, να τους καλέσω και πραγματικά τους ευχαριστώ γι’ αυτό, να υπερβάλλουν εαυτόν, έτσι ώστε μέσα σ’ έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη, να βάλουμε όλες τις ενέργειες που πρέπει να ολοκληρωθούν, προκειμένου στις 11 Σεπτεμβρίου να μπορούμε να ξεκινήσουμε ομαλά και όπως σας είπα και πριν και μια φράση που χρησιμοποιών επανειλημμένα, με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα.
Γιατί κακά τα ψέματα, πάντα, κάθε χρονιά στη χώρα μας, έχει προβλήματα. Είμαστε ρεαλιστές και ξέρουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε. Έτσι λοιπόν, αυτή ήταν η πρώτη μας προτεραιότητα.
Όταν λέω προβλήματα, αυτό αφορά δυο πράγματα, δυο τομείς: Το ένα είναι το υλικό το εκπαιδευτικό, τα βιβλία. Σήμερα λοιπόν μπορώ να σας πω με στοιχεία που έχω από τον «Διόφαντο», ότι ήδη το 90% των βιβλίων έχει πάει σε επίπεδο Διεύθυνσης νομού και το 10% είναι στη διαδικασία της αποστολής. Εκτιμούμε και πιστεύω ότι δε θα πέσουμε έξω στις εκτιμήσεις μας, ότι τέλος Αυγούστου θα έχουν όλα τα σχολεία τα βιβλία που χρειάζονται.
Ένα δεύτερο θέμα το οποίο αποτελεί και αυτό πρώτη μας προτεραιότητα το οποίο όμως καλύπτει και διατρέχει
Ένα δεύτερο θέμα, το οποίο αποτελεί και αυτό πρώτη μας προτεραιότητα το οποίο όμως καλύπτει και διατρέχει τις τρεις περιόδους είναι το θέμα της αξιολόγησης. Ένα θέμα το οποίο πραγματικά απασχολεί την εκπαιδευτική κοινότητα, για το οποίο είχαμε με πρωτοβουλία του Υπουργού συνάντηση με την ΟΛΜΕ και με το ΔΟΕ το έθεσαν πρώτο αν δεν κάνω λάθος, απλά θα σας ενημερώσω ότι μέχρι σήμερα και κλείνει στις 30/6 το στάδιο της επιμόρφωσης των αξιολογητών. Αναφερόμαστε σε 13.000 περίπου εκπαιδευτικούς που είναι 1.000 στελέχη που ξεκινούν από τον περιφερειακό Διευθυντή και καταλήγουν στο σχολικό σύμβουλο Α και Β βαθμίδας εκπαίδευσης και περίπου 12.000 διευθυντές σχολικών μονάδων με καταληκτική ημερομηνία 30/6.
Αξίζει να σημειώσουμε εδώ κάτι επειδή γίνεται πάρα πολλή κουβέντα. Υπάρχουν ήδη Περιφέρειες και μάλιστα Περιφέρειες στις οποίες περιμέναμε ότι θα υπάρχουν προβλήματα όπως είναι η δυτική Ελλάδα ή το νότιο Αιγαίο λόγω των πολλών νησιών, όπου ήδη ο κύκλος επιμόρφωσης έχει ολοκληρωθεί κατά 100%.
Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας μας από στοιχεία που έχουμε έχει ολοκληρωθεί σε ένα ποσοστό 85 έως 90% αλλά 30/6 θα έχει κλείσει αυτός κύκλος.
Και περνάμε στο δεύτερο κύκλο που ξεκινάει από την 1η Ιουλίου και αφορά την αξιολόγηση όλων αυτών των ανωτέρω και μετά την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου προχωράμε στη διαδικασία της αξιολόγησης των υπόλοιπων εκπαιδευτικών. Εδώ θα σημειώσω ότι επειδή υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από αρκετούς εκπαιδευτικούς που θέλουν κατά προτεραιότητα με αίτησή τους να αξιολογηθούν εμείς θα το κάνουμε αυτό.
Ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι. Είναι κάποιοι οι οποίοι πιστεύουν ακράδαντα στο θεσμό της αξιολόγησης και λένε ότι «εγώ θέλω να είμαι αξιολογημένος». Εμείς σε αυτούς θα δώσουμε προτεραιότητα. Από εκεί και μετά υπάρχουν κάποιοι άλλοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι για λόγους βαθμολογικής ανέλιξης θέλουν να είναι γρήγορα μπροστά αξιολογημένοι. Και αυτοί προτάσσονται. Δεν αλλάζει καμία δική μας τακτική.
Αναφέρθηκε ο Υπουργός στο θέμα των νομοθετικών πρωτοβουλιών του Υπουργείου και είπε ότι έχω δυο νομοσχέδια για τα οποία λόγω των αρμοδιοτήτων έχω εγώ την ευθύνη. Αφορούν το νομοσχέδιο της έρευνας και τεχνολογίας το οποίο είναι σε ένα πολύ ώριμο στάδιο, εκτιμούμε ότι στις 10 Ιουλίου θα είμαστε στη θέση να έχει εισαχθεί στη Βουλή από εκεί και πέρα βέβαια είναι θέμα του προγραμματισμού της Βουλής για το πότε θα συζητηθεί.
Εδώ θα σταθώ σε αυτό που είπε ο Υπουργός και πραγματικά είναι και προσωπική μου πεποίθηση και προσπάθεια, είναι πλέον η έρευνα και τεχνολογία στη χώρα μας να πάψει να είναι κάτι το θεωρητικό και κάτι το μεγαλεπήβολο. Θα πρέπει να περάσει σε επίπεδο εφαρμοσμένης πια πολιτικής.
Αυτή η εφαρμοσμένη πολιτική στη χώρα μας με την οικονομική δομή περνάει μέσα από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε αυτή την περίοδο που όλοι μας γνωρίζουμε έχουν υποστεί όλα τα δεινά της οικονομικής συγκυρίας που διανύουμε, χρειάζονται πια και αυτή τη στήριξη που μέσα από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας μέσα από την επίβλεψη του Υφυπουργού και μέσα από την εποπτεία του Υπουργού, είμαστε αυτοί οι οποίοι θα προσπαθήσουμε να δώσουμε αυτή την ώθηση.
Το δεύτερο νομοσχέδιο πάλι δικής μου αρμοδιότητας αφορά την ειδική αγωγή, το οποίο έχει περάσει από διαβούλευση. Ήταν ένα νομοσχέδιο από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, το επεξεργαζόμαστε, αλλά αυτό βέβαια θα πάει περίπου ένα δεκαπενθήμερο θα είναι έτοιμο για να κατατεθεί στη Βουλή που σημαίνει περί τα μέσα προς τέλος Ιουλίου, οπότε κλείνει και αυτή η δική μας πλέον εισαγωγή νομοσχεδίων σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και της Βουλής θα κοιτάξουμε και στοχεύουμε αυτά τα δυο, συν το ένα αρμοδιότητας του Υπουργού, στα Θερινά Τμήματα να έχουν πια ολοκληρωθεί.
Δεύτερη περίοδος είναι από τις 11 Σεπτεμβρίου -και θα παρακαλέσω η 11η Σεπτεμβρίου να μην έχει καμία σχέση με την 11η Σεπτεμβρίου τη γνωστή- μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2014. Εδώ, αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι –και αν θέλετε, όχι οφείλουμε είμαστε αναγκασμένοι να το κάνουμε- είναι να παρακολουθούμε και να ελέγχουμε συνεχώς αυτό που θα επιδιώκουμε μέχρι τότε. Που είναι τι; Είναι η ομαλή λειτουργία των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας.
Θα προκύψουν κενά, τα οποία αφορούν ανάγκη αναπληρώσεων κι όλα αυτά, τα οποία θα τα παρακολουθούμε πολύ έντονα και αυτό αποτελεί μετά την απόλυτη προτεραιότητα που θέσαμε στην πρώτη φάση, την πρώτη μας προτεραιότητα στη δεύτερη περίοδο.
Ένα άλλο θέμα που έχει ανοίξει πάρα πολύ και απασχολεί την κοινωνία, απασχολεί τα Μέσα Ενημέρωσης είναι η Τράπεζα θεμάτων. Η Τράπεζα θεμάτων από το Σεπτέμβριο και μετά θα ολοκληρωθεί όπως ο νόμος επιτάσσει και για τη Β’ λυκείου θα είμαστε έτοιμοι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε θα είμαστε;
Α. ΔΕΡΜΕΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Από Σεπτέμβριο θα είναι η Τράπεζα θεμάτων της Β’ Λυκείου πλήρης. Θα εξαλείψουμε βέβαια και αυτό είναι πολύ σημαντικό, οποιεσδήποτε δυσλειτουργίες προέκυψαν κατά την εφαρμογή του μέχρι σήμερα θεσμού της Τράπεζας των θεμάτων. Ξέρετε η Τράπεζα θεμάτων δεν είναι μια στατική διαδικασία, είναι μια δυναμική διαδικασία την οποία οφείλουμε και εδώ θα μιλήσω και αργότερα για την απεριόριστη και πραγματικά επωφελή για μας και την κοινωνία την εκπαιδευτική κοινότητα του ΙΕΠ όπως αυτό συμβάλλει σε αυτή την υπόθεση.
Σε αυτή την περίοδο όμως από τον Σεπτέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο οφείλει το Υπουργείο Παιδείας πέρα από αυτά που πρέπει να κάνει, οφείλει να κάνει και κάποιες άλλες δράσεις. Ποιες είναι αυτές; Είναι να σχεδιάσουμε κάποια πράγματα που έχουν σχέση με την εξάλειψη κάποιων φαινομένων που δημιουργούν τον αποκλεισμό στην εκπαίδευση. Φαινόμενα, τύπου Bullying και εδώ θέλω να πω ότι με τον προηγούμενο Υφυπουργό ο κ. Κεδίκογλου είχε ξεκινήσει μια πολύ καλή δράση και έχουν φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο, αυτό ως βάση το παίρνουμε και διευρύνουμε όλο αυτό που έχει γίνει μέχρι σήμερα έτσι ώστε να έχουμε και καλύτερα αποτελέσματα.
Φαινόμενα τύπου Bullying, φαινόμενα αδυναμίας παρακολούθησης φροντιστηρίων από τους μαθητές, όπως είναι η ανάγκη πια του κοινωνικού φροντιστηρίου, θα πρέπει να τα εξετάσουμε περαιτέρω. Αυτά θα τα σχεδιάσουμε στο 1ο τρίμηνο της λειτουργίας του επόμενου διδακτικού έτους.
Παράλληλα θα πρέπει πια να δώσουμε και ειλικρινά το πιστεύω αυτό ακράδαντα και το πίστευα πριν έρθω ακόμη σε αυτό το Υπουργείο, ότι θα πρέπει να προσπαθεί πάντα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να κάνει οτιδήποτε είναι δυνατό για να έχουμε παραμονή στην εκπαίδευση όλων των παιδιών. Να έχουμε αποφυγή μαθητικής διαρροής, με δυο λόγια, ή πρόωρης εγκατάλειψης από το σχολείο. Εξάλλου αυτό προβλέπεται και από ευρωπαϊκές συνθήκες αλλά και να μην προβλεπόταν είναι κάτι που πρέπει να το θέτουμε όλοι μας.
Μαζί με αυτό όμως που πρέπει να γίνει και αυτό δεσμευόμαστε ότι θα το κάνουμε, θα σχεδιάσουμε και κάποιες δράσεις για τη σύνδεση του σχολείου με την κοινωνία. Τι μπορεί να είναι αυτό;
Αυτή τη στιγμή πέρα από το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να διασυνδεθεί πολύ πιο κοντά με την τέχνη όπως αυτή εκφράζεται από το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη μουσική, τα εικαστικά και εδώ θα πρέπει να μπει συνεργός και συμμέτοχος σε αυτές τις δράσεις και η δρώσα κοινωνία σε αυτούς τους τομείς.
Το Εθνικό Θέατρο. Θα φροντίσουμε να έχουμε επικοινωνήσει με ανθρώπους, τη Λυρική Σκηνή, αυτόνομους καλλιτέχνες που από κάποιες πρώτες κουβέντες διατίθενται να βοηθήσουν και να συνεισφέρουν. Και μιλάω για θέματα για να μην παρεξηγούμαστε μηδενικού κόστους ή ελαχίστου κόστους. Γιατί στους καιρούς που ζούμε πρέπει να σεβόμαστε και εδώ σαν Υπουργείο και το τελευταίο ευρώ, είτε είναι τακτικού προϋπολογισμού είτε ακόμη είναι ΕΣΠΑ.
Αυτά είναι η προετοιμασία όσον αφορά όλων αυτών που σας είπα μέχρι το Δεκέμβριο του 2014.
Και πάω στην τελευταία περίοδο που θα πρέπει να υλοποιηθεί που αφορά από τον Ιανουάριο ήδη ίσως και λίγο νωρίτερα θα πρέπει να σχεδιάσουμε την ομαλή έναρξη του επόμενου σχολικού έτους έτσι ώστε όλα αυτά, οι υπηρεσιακές μεταβολές, και άλλες προετοιμασίες να έχουν γίνει τόσο νωρίς ώστε το καλοκαίρι οι υπηρεσίες του Υπουργείου να μπορούν να λειτουργούν λίγο καλύτερα και όχι κάτω από την πίεση του χρόνου.
Θα μου πείτε στην Ελλάδα δυστυχώς δεν το βλέπουμε συχνά, φιλοδοξία μας είναι και όχι ματαιοδοξία μας εμείς εδώ ως πολιτική ηγεσία να το πετύχουμε.
Άρα το 1ο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς αφορά τον σχεδιασμό αυτόν, καθώς επίσης και την υλοποίηση όλων αυτών των δράσεων που αφορούν τα φαινόμενα αποκλεισμού από την εκπαίδευση και τη διασύνδεση του σχολείου με την κοινωνία.
Πριν πάω στον επίλογο θα ήθελα να πω ότι επειδή οι δυο αυτές δράσεις οι τελευταίες κυρίως αυτή που αφορά τη διασύνδεση σχολείων με την κοινωνία χρειάζεται και κάποια οικονομική στήριξη δεν αποτελεί για μας ταμπού το να έχουμε και κάποιες χορηγίες τις οποίες θα επιδιώξουμε.
Τέλος κλείνοντας θέλω να πω ότι είμαι πρώτη φορά σε υπουργικό σχήμα και πρώτη φορά είμαι ως Υφυπουργός σε ένα Υπουργείο και έτυχε να είναι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ειλικρινά θέλω να ευχαριστήσω για όλες αυτές τις λίγες μέρες που είμαι εδώ, για την άριστη συνεργασία που είχα με τις Υπηρεσίες του Υπουργείου και όπως αυτές εκφράζονται από τους Διευθυντές και Προϊσταμένους τους και την άριστη συνεργασία με το ΥΕΠ.
Όσον αφορά τη σχέση μου με τον Υπουργό και τον Υφυπουργό ειλικρινά η συνύπαρξη ήταν πολύ καλύτερη από ό,τι ήλπιζα. Και αν υπήρχε μια αμφιβολία στο πίσω μέρος του μυαλό μου ότι μπορεί κάτι να πηγαίνει στραβά δόξα τω Θεώ και χτύπα ξύλο μέχρι τώρα πάνε όλα θαυμάσια. Ευχαριστώ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ευχαριστώ πολύ κ. Υφυπουργέ. Ο Υφυπουργός κ. Κουκοδήμος έχει τον λόγο.
Κ. ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ: Ευχαριστώ κ. Υπουργέ. Εγώ θα αναφερθώ μόνο σε μερικά σμεία σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες που έχω, ξεκινώντας από τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας. Για το σχολικό έτος 2014-2015 θα λειτουργήσουν 63 ΣΔΕ εκ των οποίων τα 8 λειτουργούν μέσα σε καταστήματα κράτησης δηλαδή φυλακές και περίπου 30 εκτός έδρας τμήματα σε όλη τη χώρα. Αυτά είναι σε μικρότερα χωριά και πόλεις.
Έχει υπογραφεί και έχει σταλεί να δημοσιευτεί ο νέος κανονισμός λειτουργίας των ΣΔΕ καθώς επίσης και η απόφαση των κριτηρίων μοριοδότησης των διευθυντών των ΣΔΕ η οποία θα εκδοθεί εντός της εβδομάδας. Η έναρξη του διδακτικού έτους θα είναι στις 15/9/2014.
Τα δημόσια ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης σήμερα λειτουργούν 98 ΙΕΚ. Στόχος και επιδίωξή μας για το έτος κατάρτισης 2014-2015 είναι να λειτουργήσουν 120 ΙΕΚ. Η έναρξη του έτους κατάρτισης θα είναι στις 1/10/2014 έχει ήδη υπογραφεί η σχετική απόφαση και έχει πάει στο Υπουργείο Οικονομικών για έγκριση.
Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης. Ιδρύθηκαν 95 ΣΕΚ ολοκληρώνονται εντός του μήνα οι διαδικασίες θέσπισης του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας και θα εκδοθούν οι σχετικές ανακοινώσεις. Για τη λειτουργία τους όμως θα ενημερωθείτε και μέσω ειδικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιήσουμε στις αρχές του Ιουλίου. Η έναρξη του έτους κατάρτισης είναι η 1/10/2014.
Τώρα για τα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης Ειδικής Αγωγής. Ιδρύθηκαν 2 ΔΙΕΚ Ειδικής Αγωγής και λειτουργούν πιλοτικά. Το ένα είναι στη Θεσσαλονίκη και το άλλο είναι στην Αθήνα. Προγραμματίζουμε όμως μέχρι το τέλος του 2015 να λειτουργήσουν άλλα τρία και να έχουμε συνολικά πέντε ΔΙΕΚ στην Ελλάδα.
Οι εξετάσεις ελληνομάθειας. Έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των αιτήσεων των υποψηφίων στις 20/6/2014 και είμαστε έτοιμοι για τη διενέργεια εξετάσεων σε όλη τη χώρα στην προγραμματισμένη ημερομηνία της 5ης Ιουλίου. Εντός της εβδομάδας θα εκδοθούν οι σχετικές διευκρινιστικές αποφάσεις. Τα ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, η εποπτεία των φορέων δημόσιων και ιδιωτικών και η αρμοδιότητα διαμόρφωσης του εκπαιδευτικού πλαισίου ανήκει στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης.
Μετά τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων είμαστε έτοιμοι για την υπογραφή αποφάσεων και αδειοδοτήσεων των ιδιωτικών ΙΕΚ την επόμενη εβδομάδα.
Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς που εδώ θα έχουμε κι ένα νομοθέτημα το Σεπτέμβριο και αφορά τα Συμβούλια των Νέων, έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία με τον Γενικό Γραμματέα. Θα συνεχίσουμε την υλοποίηση των προγραμμάτων που ήδη τρέχουν και μέλημά μας είναι να πραγματοποιήσουμε δράσεις που έχουν άμεσο κοινωνικό αντίκτυπο στη νέα γενιά.
Η Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ανατράται η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να αποσπαστούν στις σχολικές μονάδες του εξωτερικού και το σχολικό έτος 2014-2015.
Προκηρύσσουμε τις θέσεις εκπαιδευτικών συμβούλων στα ευρωπαϊκά σχολεία και συνεχίζουμε τη διαδικασία για τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών που θέλουν να πάνε στα ευρωπαϊκά σχολεία για το σχολικό έτος 2017-2015
Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης. Συνεχίζουμε ορθολογικά και έγκαιρα τη διαχείριση όλων των προγραμμάτων που τρέχουν. Εντάσσουμε νέα θεματική, αυτό που είπε και ο Υπουργός μας, αθλητισμός και υγεία εμπλουτίζοντας και επικαιροποιώντας το αντικείμενο και των Σχολών γονέων.
Εδώ θα μου επιτρέψετε να κάνω μια αναφορά ιδιαίτερα σημαντική για εμένα. Στόχος μας είναι η ενίσχυση των προγραμμάτων του σχολικού αθλητισμού, μιας και όπως όλοι γνωρίζετε προέρχομαι από το χώρο του αθλητισμού και θεωρώ ιδιαίτερα κρίσιμο τον παράγοντα άθληση για τα παιδιά μας. Θα δώσω ιδιαίτερη έμφαση στο συγκεκριμένο θέμα και ευχαριστώ τον Υπουργό που μου δίνει αυτή τη δυνατότητα, γιατί πραγματικά πιστεύω ότι αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τομείς που αφορούν την υγεία των παιδιών μας.
Είναι προσωπικό μου στοίχημα και του Υπουργού και του Υφυπουργού και είναι μια υπόσχεση που έδωσα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Κάρολο Παπούλια.
Συνεχίζοντας θέλω να σας πω ότι υλοποιούμε νέα τοπικά προγράμματα στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης και προωθούμε άμεσα την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με 15 νέους Δήμους μετά τη λήξη της γ’ φάσης που προκηρύξαμε. Έτσι μεγιστοποιούμε τη διάχυση της εκπαίδευσης των ενηλίκων.
Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων Επαγγελματικού Προσανατολισμού, αυτό που είπε και ο κ. Υπουργός: Πετύχαμε την έγκριση του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. Διαμορφώσαμε τις προϋποθέσεις με την έκδοση του κανονιστικού πλαισίου για την πραγματοποίηση των εξετάσεων πιστοποίησης των φοιτητών αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης, με στόχο να διενεργηθούν στα τέλη Ιουλίου σε πρώτη φάση και βάσει του νόμου θ’ ακολουθήσει και δεύτερη εξεταστική περίοδος εντός του τρέχοντος έτους και μιλάμε περίπου για 23.000, οι οποίοι περιμένουν να βρουν πιστοποίηση.
Τέλος, η εκπαιδευτική ραδιοτηλεόραση, σε συνεργασία με τη Διοίκηση της ΝΕΡΙΤ: Θα επιχειρήσουμε την αναβίωση της θρυλικής για μένα εκπαιδευτικής ραδιοτηλέόρασης.
Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τους Γενικούς Γραμματείς αλλά και όλο το προσωπικό του Υπουργείου για την πολύ καλή συνεργασία και βέβαια τον Υπουργό μου και τον Υφυπουργό, το συνάδελφό μου, τον Αλέκο Δερμετζόπουλο για τη μέχρι στιγμής άψογη συνεργασία την οποία έχουμε. Σας ευχαριστώ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Κυριαζή έχετε το λόγο.
Α. ΚΥΡΙΑΖΗΣ: Φέτος όπως ξέρετε, οι εξετάσεις μέχρι στιγμής έχουν πάει καλά, πολύ καλά θα έλεγα, δεν υπάρχουν προβλήματα. Οι εξετάσεις ολοκληρώνονται αύριο οι επαναληπτικές και ολοκληρώνονται οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων τη Δευτέρα. Σήμερα και αύριο έχουμε διπλές εξετάσεις, πρωί – απόγευμα και τη Δευτέρα ολοκληρώνονται και των ειδικών μαθημάτων.
Η ροή της βαθμολογίας από τα βαθμολογικά κέντρα προς το μηχανογραφικό σύστημα του υπουργείου πηγαίνει πολύ καλά και ελπίζουμε ότι θα έχουμε ν’ ανακοινώσουμε τους βαθμούς το αργότερο μέχρι τις 3 Ιουλίου. Λέω μέχρι 3 Ιουλίου, μπορεί να είμαστε και νωρίτερα, αλλά επειδή θέλουμε να είμαστε ακριβείς κάπως στις ημερομηνίες, οι Υπηρεσίες θα δουλέψουν πυρετωδώς τις επόμενες μέρες, γι’ αυτό κρατάμε, μέχρι 3 Ιουλίου θα έχουν ανακοινωθεί οι βαθμοί.
Με το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει και το οποίο έχει ανακοινωθεί, από την ημέρα ανακοίνωσης των βαθμών θα μπορούν να μπαίνουν, ήδη οι μαθητές μπορούν να μπαίνουν και να βλέπουν το μηχανογραφικό αλλά να μην το κλείνουν, να μην το οριστικοποιούν. Η οριστικοποίηση θα γίνεται αμέσως μετά την ανακοίνωση των βαθμών και θα πρέπει να έχει τελειώσει μέχρι 14 Ιουλίου.
Από την ημερομηνία εκείνη και μετά δε μπορεί να γίνει καμία άλλη αλλαγή πλέον στο μηχανογραφικό, από την ώρα εκείνη και μετά, από τις 14 Ιουλίου και μετά. Πρόβλεψη είναι ότι θα έχουμε τις βάσεις το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Πιστεύουμε ότι έχουμε συμπιέσει πολύ τις ημερομηνίες γιατί φέτος οι εξετάσεις πήγαν 10 μέρες αργότερα, αλλά τόσο η ανακοίνωση των βαθμών όσο και τ’ αποτελέσματα, οι βάσεις που θα βγουν αργότερα, είναι μέσα στις ημερομηνίες που ήταν και τις άλλες χρονιές.
Νομίζουμε ότι ήταν αυτή μια μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει, και γίνεται από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, τη Διεύθυνση Διεξαγωγής Εξετάσεων και Μηχανογράφησης για όλη την προσπάθεια που έκαναν, τις Επιτροπές εξετάσεων για τον άψογο τρόπο που έγιναν φέτος οι εξετάσεις, όλους τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στις εξετάσεις και έδωσαν πραγματικά τον εαυτό τους για να βγουν πιο γρήγορα και οι βαθμοί και τ’ αποτελέσματα και πιστεύω ότι τη Δευτέρα θα έχουμε πλέον ολοκληρώσει μια επιτυχημένη χρονιά πανελλαδικών εξετάσεων.
Και σ’ αυτό θέλω να ευχαριστήσω κι εσάς, γιατί είναι ίσως η μόνη χρονιά που δεν έγιναν πρωτοσέλιδο θέμα οι πανελλαδικές εξετάσεις.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είμαστε έτοιμοι για τις ερωτήσεις σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον κ. Κυριαζή ήθελα να ρωτήσω, αν έχετε μια μικρή εικόνα από δείγματα βαθμολογιών των παιδιών, αν τα πήγαν καλύτερα ή χειρότερα..
Α. ΚΥΡΙΑΖΗΣ: Είναι νωρίς ακόμη, θα μπορέσουμε ενδεχομένως να έχουμε κάποια στατιστικά στοιχεία αμέσως μόλις ανακοινωθούν οι βαθμοί, θα είναι τα πρώτα στατιστικά στοιχεία και τότε θα πούμε οτιδήποτε. Θέλω να πω ότι αυτά τα οποία βγαίνουν κατά καιρούς από διαφόρους για το αν οι βάσεις θα είναι αυξημένες, αν θα είναι μειωμένες, αυτό δε μπορεί να το κάνει κανείς αυτή τη στιγμή, είναι παρακινδυνευμένο, πάρα πολύ και θα ήθελα να μην προχωρούμε προς αυτή την επεξεργασία.
Διότι δε μπορείς να πεις για βάση τη στιγμή κατά την οποία δεν έχεις βαθμούς και δεν έχουν φτιάξει ακόμα το μηχανογραφικό. Αυτά είναι δυο βασικά στοιχεία για να πεις για τις βάσεις. Αμέσως μετά θα ξέρουμε, αργότερα, το πού έχουν πάει και πώς θα πάνε οι βάσεις όταν αρχίσουν πλέον να μπαίνουν τα μηχανογραφικά μέσα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, για το θέμα των μετεγγραφών, περιμέναμε ότι σήμερα θα μας δώσετε ένα πλαφόν γιατί είχατε πει ότι οι γονείς που έχουν χαμηλό εισόδημα, το είχατε πει σε συνέντευξή σας, δε μπορούν ν’ ανταπεξέλθουν, να σπουδάσουν τα παιδιά τους έξω. Αλλά δεν άκουσα κάτι τέτοιο. Όταν λέτε ότι θα έχετε μια συνεργασία, τι θα γίνει δηλαδή; Θα μειώσετε κατά πόσο το πλαφόν αυτό των 9.000;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχουμε κάνει μια σειρά από σκέψεις: Να το πάρω απ’ την αρχή όπως το είπα: Σας είπα ήδη ότι ο νόμος από το Μάιο άνοιξε πολύ το θέμα και έκανε άριστα, το ψηφίσαμε εμείς. Είμαστε κι οι τρεις απ’ αυτούς που ψήφισαν στη Βουλή αυτή τη ρύθμιση.
Λέμε όμως, ότι πλάι στα κριτήρια που ήδη έχουν θεσπιστεί από το νόμο αυτό πολύ καλώς, πρέπει να προσθέσουμε ένα άνετο οικονομικό κριτήριο, όχι για να είναι ο κόφτης των υπολοίπων θετικών θεσπισμένων μέτρων, αλλά να είναι η προσθήκη, εσείς μου ζητάτε ποσό..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι ποσό. Δηλαδή θα πάει 8.200, θα πάει 5.000;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η τάξη μεγέθους θα είναι πολύ παραπάνω απόν τον αριθμό που μου είπατε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πάρα πολύ. Θα προσπαθήσει να μπει μέσα στη σημερινή πραγματικότητα, όπου η ανεργία και η απορία δημιουργούν τρομακτικά προβλήματα στις ελληνικές οικογένειες. Αυτό, ήδη ο νομοθέτης, δηλαδή εμείς με εισήγηση του Υπουργού, του κ. Αρβανιτόπουλου το κάναμε πολύ ανοιχτό, χρειάζεται ν’ ανοίξει ακόμα λίγο με την προσθήκη του οικονομικού κριτηρίου που δε θα λειτουργεί ως κόφτης όπως το λέτε..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα θα μειωθεί, αυτό μου λέτε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας λέω ότι θ’ αυξηθεί ο αριθμός των δυναμένων να ζητήσουν μετεγγραφή. Κατά πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οικονομικά λέω θα μειωθεί ο αριθμός της τάξης των 9.000;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δε θα σας δώσω την τάξη μεγέθους, σας ενημερώνω και μάλιστα αυτό ακούγεται αυτές τις μέρες γιατί το έχουμε πει με διάφορες ευκαιρίες, χθες εγώ ενημέρωσα την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ κι’ αυτό γιατί είχα και ερώτημα Βουλευτή, του κ. Σαχινίδη. Και το έχουμε πει και στις τηλεοράσεις, το έχω πει από την περασμένη εβδομάδα, δε λέω κάτι καινούργιο.
Άνεργοι, άνθρωποι που έχουν πρόβλημα πραγματικό απορίας και που δεν έχουν τα άλλα στοιχεία που δίνει ο νόμος σήμερα, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, παιδιά από οικογένειες που σπουδάζουν 2 και 3 παιδιά, θα μπουν και αυτοί. Εκείνο που με αναγκάζει να κρατηθούμε λίγο σε ότι αφορά κάποιες μέρες, είναι το γεγονός ότι ο νόμος ορθά ορίζει πως η τελική έγγραφή θα γίνεται με απόφαση του εκάστου αρμοδίου Τμήματος.
Και επειδή κάναμε μια συζήτηση ήδη χθες με τους Προέδρους των ΑΤΕΙ, δεν υπάρχει άρνηση εφαρμογής. Υπάρχει αίτημα για συνδρομή του Υπουργείου, για να βγάλουμε πέρα. Γιατί η διάταξη αυτή ψηφίστηκε το Μάιο, είναι γνωστά θέματα. άρα λοιπόν, από την πλευρά μου και στη Σύνοδο Πρυτάνεων θα θέσουμε το θέμα, θα το θέσει ο κ. Κυριαζής..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγνώμη, η Σύνοδος των Πρυτάνεων είναι το Σαββατοκύριακο αν δεν κάνω λάθος.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι αύριο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, τόσο το καλύτερο. Σας ρωτάω γιατί ο χρόνος πιέζει τους γονείς των παιδιών που πρέπει να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους να ξέρουν. Έχει το δικαίωμα μετεγγραφής; Καταλάβατε τι εννοώ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πολύ καλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέχρι τις 14 Ιουλίου δε θα ξέρει ο άλλος πού μπορεί να φέρει το παιδί του..
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τι ημερομηνία δώσατε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 14 Ιουλίου δεν είπατε τελευταίο; Για τα μηχανογραφικά.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γι’ αυτό σας ρωτάω, γιατί ρωτάνε οι γονείς, δεν ξέρουν τι να κάνουν.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κι εμάς μας ρωτούν και λέμε: Ο νόμος είναι ψηφισμένος, αυτός είναι που άνοιξε τις πόρτες, να είμαστε κυριολεκτικοί, εμείς προσθέτουμε κάτι ακόμη, όλο αυτό το πλαίσιο θα το εκθέσουμε στον καταλληλότερο δυνατό χρόνο και σας είπα στην εισήγησή μου, θα εκδοθεί η κατά νόμο απαραίτητη Υπουργική Απόφαση που θα ρυθμίζει λεπτομέρειες.
Άρα αύριο τίθεται το θέμα στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, ήδη είχαμε μια συζήτηση με τους Προέδρους των ΤΕΙ χθες και Δευτέρα ή Τρίτη στις συσκέψεις μας, θ’ αποφασίσουμε τα πρακτικά θέματα εφαρμογής. Δεν υπάρχει δυνατότητα να μοιράζουμε χρήματα. Δεν υπάρχουν χρήματα, το ξέρετε καλά, το έχουν συνειδητοποιήσει πια όλοι. Μπορούμε όμως στο μέτρο του δυνατού και στο μέτρο της διατήρησης και των ιδρυμάτων να κάνουμε παρεμβάσεις που βοηθούν την ελληνική οικογένεια να τα βγάλει πέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πέρσι παρατηρήθηκαν κάποια προβλήματα με καθυστέρηση στις μετεγγραφές και ενδεχομένως κάποια παιδιά χάσανε και το εξάμηνο. Υπήρχαν τέτοια θέματα. Αυτό σκοπεύετε με κάποιο τρόπο να το λύσετε; Δηλαδή φέτος θα μπορέσουν τα παιδιά αυτά να ξεκινήσουν κανονικά τον Οκτώβριο, έχοντας λάβει τη μετεγγραφή τους το Νοέμβριο; Γραφειοκρατικό ήταν το θέμα βεβαίως.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το έχω πει αυτό στο δημόσιο λόγο μου και μια φορά και στη Βουλή, γιατί είμαι γνώστης. Υπάρχουν ταλαιπωρίες. Υπάρχει οικογένεια που πάει στην Αλεξανδρούπολη, νοικιάζει, μου έτυχε αυτό σε γνωστή μου οικογένεια και μετά το παιδί παίρνει μετεγγραφή στην Πάτρα. Έχει δώσει προκαταβολές, έχει κάνει μία φασαρία, ταξίδια.
Δεν προσέθεσα σήμερα την ανάγκη διευθέτησης των ημερομηνιών που λέτε. Σε γενικό επίπεδο στη Βουλή και στο δημόσιο λόγο το έχω πει, γιατί εφόσον έχω την ανάγκη να συζητήσω με τα ιδρύματα την Δευτέρα ή την Τρίτη, θα το θέσουμε και θέλω να μας πούνε και αυτά από την πλευρά τους, γιατί εμείς μπορεί να βάλουμε μια αποκλειστική προθεσμία 10 Οκτωβρίου. Μπορεί, λέω εγώ, και να σου πει το Πανεπιστήμιο δεν γίνεται. Ή το ΤΕΙ δεν γίνεται.
Εγώ όμως θέλω να του πω ότι δεν είναι καλός και ο Μάιος. Επειδή όμως φέτος ανοίξαμε το παιχνίδι, δώσαμε τη δυνατότητα σε πολλούς, δεν θέλω να παρακάμψω βάζοντας ημερομηνίες και δείχνοντας μετά με το δάχτυλο ως υπεύθυνο των καθυστερήσεων τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Άρα έχετε πάρα πολύ δίκιο, θα είναι μια ρύθμιση της επόμενης εβδομάδος. Πρέπει να το κρατήσω, γιατί δεν θέλω να εκτεθούμε.
Όπως είπε ο κ. Κυριαζής εμείς θα προτιμούμε να δίνουμε λίγο πιο πίσω ημερομηνίες για να τις τηρούμε. Αυτά τη Δευτέρα και Τετάρτη του μήνα που ορίζουν πολλές φορές την πολιτική και στη συνέχεια τα παραβιάζουν, δεν μας αφορούν. Εμείς άμα πούμε Δευτέρα θα είναι Δευτέρα.
Αν είναι να μη μπορούμε Δευτέρα δεν θα πούμε Δευτέρα. Το θα το δούμε, τα κλασικά των πολιτικών τα έχουμε αποφύγει και θα τα αποφύγουμε και εδώ. Και εάν κάπου δώσουμε ημερομηνία που δεν τηρήσουμε, να είστε οι πρώτοι που να μας σταυρώσετε.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη αυτό είναι μια εκσυγχρονιστική μέθοδος. Να είναι ίδιος ο χρόνος του πολίτη με το χρόνο του κράτους. Ίδιες οι προθεσμίες. Ίδιες οι χρονικές αναφορές. Σεβασμό στο χρόνο του άλλου και δεν είναι αυτά που γράφονται κατά καιρούς από διάφορους, οι οποίοι δεν έχουν και ιδέα του τι γίνεται στα διάφορα υπουργεία. Αυτό μου πιστοποίησε η εμπειρία μου από τις κρίσιμες επάλξεις του Υπουργείου Εργασίας, Υγείας και τώρα πρόλαβα να δω και το Παιδείας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ («ΕΘΝΟΣ»): Ήθελα να ρωτήσω για τις μεταγραφές των πολύτεκνων, τρίτεκνων ειδικών κατηγοριών γιατί είναι άλλο θέμα αυτό. Γιατί κι αυτοί τώρα περιμένουν να δουν για να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά. Έχει πει ο προηγούμενος Υπουργός ελεύθερες μεταγραφές, αλλά ο κόσμος δεν ξέρει. Πώς ακριβώς θα γίνει αυτό; Τι είναι;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Απάντησα ακριβώς σε αυτό το ερώτημα. Εάν διαβάσετε το νόμο, λέμε τρίτεκνους, πολύτεκνους. Είναι και άλλοι. Θύματα τρομοκρατίας, ορφανά. Δηλαδή δείτε τη ρύθμιση.
Άρα χρειαζόμαστε τη συνεργασία με τα Πανεπιστήμια. Δεν θα κάνουμε μονομερείς ενέργειες. Θυμηθείτε τι είπα την πρώτη ημέρα, ότι δεν θα αιφνιδιάσουμε κανέναν. Θα το σεβαστούμε αυτό. Θα καθυστερήσουμε δυο μέρες γιατί έτσι πρέπει να κάνουμε για να συνεργαστούμε; Θα το κάνουμε. 12 άτομα είναι. Έτσι όπως τελικά έγινε η διοίκηση, τα συντονιστικά όργανα, θα μας διευκολύνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το ίδιο θέμα. Είπατε ότι έχετε συνεννοηθεί, έχετε μιλήσει με τους προέδρους των ΤΕΙ σχετικά με …
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν συναποφασίσαμε. Το σχολιάσαμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, απλά γνωρίζουν, εν πάση περιπτώσει μπορεί και να συμφωνούν. Με τους Πρυτάνεις όμως δεν έχετε μιλήσει. Η διαφωνία διαχρονικά των μεγάλων πανεπιστημίων ….
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχουμε μιλήσει και με τους Πρυτάνεις. Αναγνωριστικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και δεν υπάρχει πρόβλημα στην αύξηση του αριθμού των εισακτέων στην ουσία;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως το έχουν πει. Μα, και οι πρόεδροι των ΤΕΙ το έχουν πει και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθηνών. Τελούμε εν τη γνώσει όλων αυτών των θεμάτων. Θα τα κουβεντιάσουμε. Υπάρχουν και ΤΕΙ που λένε ότι εμείς θα ερημώσουμε, θα φύγουν όλοι για τα μεγάλα. Υπάρχουν πολλά δίκια. Το πρώτο δίκιο είναι της ελληνικής οικογένειας αυτή τη στιγμή.
Αλλά σε απόλυτη συσχέτιση με την εκπαιδευτική διαδικασία. Εάν μπορεί ένα ίδρυμα να αντεπεξέλθει. Γι’ αυτό και πολύ σωστά ο νόμος του Μαϊου όρισε η τελική απόφαση είναι απόφαση του τμήματος και η ευθύνη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θέλω να ρωτήσω για το θέμα των εξετάσεων, της τράπεζας θεμάτων που είπανε και πριν. Είχαμε φέτος την πρώτη εφαρμογή αυτού του θεσμού έχουν υπάρξει κάποιες διαφωνίες, κάποιοι προβληματισμοί γιατί έγινε κάπως πρόχειρα, εάν μπορούμε να το πούμε φέτος, η πρώτη εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων, έχουν υπάρξει κάποια πρώτα βαθμολογικά στοιχεία από σχολεία τα οποία δείχνουν ότι τα παιδιά φέτος για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έχουν αρχίσει να μένουν σε ένα μάθημα για να το ξαναδώσουν επαναληπτικά το Σεπτέμβριο.
Αυτό το ποσοστό σε κάποια σχολεία λέγεται ότι έχει φτάσει και το 40% στην άλγεβρα που είναι ένα δύσκολο μάθημα φέτος. Ήθελα να ρωτήσω εάν έχετε σκεφτεί κάποιες διορθωτικές παρεμβάσεις, κάποια ευεργετική διάταξη. Εάν υπάρχει κάποια σκέψη για το πώς θα αντιμετωπιστεί ο θεσμός φέτος.
Α. ΔΕΡΜΕΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ΄ αρχάς δεν έχει φτάσει στα αυτιά μας το ποσοστό αυτό που λέτε των αστοχιών. Κάθε τι που αντιμετώπιζε το ΙΕΚ κατά κύριο λόγο και το Υπουργείο από αστοχίες και δυσλειτουργίες, αμέσως επιλαμβανόμασταν, γιατί όπως είπατε και εσείς, ήταν μια πρώτη εφαρμογή η οποία έγινε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Θα σας πω ότι τη λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων εμείς την παραλάβαμε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία και τη βρήκαμε εν εξελίξει. Και επειδή πιστεύουμε και εμείς ως πολιτική ηγεσία στη δημιουργία της Τράπεζας και στη λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων, ναι σας είπα και πριν ότι οποιαδήποτε αστοχία την παρακολουθούμε και θα τη διορθώνουμε.
Υπήρξαν και θέματα στα οποία υπήρξε και παρέμβαση και υπουργική απόφαση για κάποια θέματα για να λυθούν ακαριαία. Αλλά αυτό που μου είπατε για 40% ειλικρινά δεν το έχω ακούσει και το ακούω από εσάς.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Περιμένουμε να δούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ερώτηση εκτός μικροφώνου.
Α. ΔΕΡΜΕΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Με τα πρώτα αποτελέσματα. Μπορούμε εάν θέλετε για το θέμα να ακούσουμε και τον πρόεδρο του ΙΕΚ να μας ενημερώσει.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι θέμα λίγων ημερών να βγούνε οι βαθμοί.
Θα συγκρίνουμε τα στοιχεία τα περσινά και τα φετινά και πιστεύουμε ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία να περάσουν τα σχολεία τις βαθμολογίες θα έχουν μια πρώτη εικόνα για να ενημερώσουμε μετά τους υπουργούς σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αληθεύει ότι θα υπάρξει μια αναβολή της εφαρμογής του μέτρου στην τράπεζα Θεμάτων;
ΓΚΛΑΒΑΣ: Η εισήγηση του ΙΕΠ ήταν να γίνει πιλοτική εφαρμογή. Από την ηγεσία αποφασίστηκε επειδή ο νόμος 4186 του 2013 δεν προέβλεπε πιλοτική εφαρμογή, προέβλεπε άμεση εφαρμογή, η απόφαση ήταν να εφαρμοστεί ο νόμος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επίσης αληθεύει ότι τα θέματα εν πολλοίς δόθηκαν λίγες μέρες προ των εξετάσεων;
ΓΚΛΑΒΑΣ:Ναι αληθεύει, υπό την έννοια ότι ήταν πολύ πιο νωρίς αίτημα, αλλά δεν κρίθηκε σκόπιμο να δοθούν στις αρχές Μαϊου, επειδή θα φροντιστηριοποιείτο το σχολείο και κυρίως θα γινόντουσαν γκρουπάδικα από τα φροντιστήρια προκειμένου να ετοιμάσουν τους μαθητές, υποτίθεται γι’ αυτά τα θέματα.
Αυτό που πρέπει να προσδιορίσουμε και να γίνει σαφές, τα θέματα αυτά ήταν πάνω στην ύλη που διδάχτηκαν οι μαθητές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή φέτος κ. Γκλαβά που θα δοθούν εγκαίρως θα είναι κακό;
ΓΚΛΑΒΑΣ: Όχι, αυτό προβλέπεται άλλωστε. Πρέπει από την αρχή της χρονιάς να ξέρουν μαθητές, γονείς και δάσκαλοι, ποια θα είναι τα θέματα αυτά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να πω σε σχέση με την Τράπεζα Θεμάτων, επειδή αυτό συζητάμε τώρα. Το πρόβλημα δεν είναι ότι κατά τη γνώμη μου δόθηκαν πολύ σύντομα, λίγο πριν ξεκινήσουν οι εξετάσεις, αλλά ότι επελέγησαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Δηλαδή δεν υπήρχε η δυνατότητα του πλήρους ελέγχου, του πώς τα θέματα που επιλέγονται τελικά και θα τεθούν στις εξετάσεις ήταν σωστά;
Και ήθελα να ρωτήσω το εξής: εάν υποτεθεί ότι στην άλγεβρα που είναι ένα δύσκολο μάθημα, έχουμε κάποια ποσοστά πράγματι, δεν λέω εγώ ότι θα έχουν πανελλαδικά όλα τα σχολεία 40% κάτω, αλλά εάν υποθέσουμε ότι υπάρχει ένα ποσοστό της τάξης του 10%, του 20% των παιδιών τα οποία να έχουν μείνει στο μάθημά τους, στην άλγεβρα και να χρειαστεί να ξαναδώσουν Σεπτέμβρη εξετάσεις, θα σκεφτείτε κάποια ειδική βαθμολογική οδηγία μόνο για φέτος ειδικά;
Α. ΔΕΡΜΕΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Κατ’ αρχάς θα σας πω ότι τα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων είναι μέσα από την ύλη η οποία οφείλει να διδαχτεί. Άρα εάν υπάρχει δυσκολία ή ευκολία, αυτό υφίστατο, ακόμη και αν δεν υπήρχε η Τράπεζα Θεμάτων. Τα θέματα έχουν πάντα κάποια διαβάθμιση.
Από εκεί και μετά, άλλου είδους βαθμολογική αντιμετώπιση δεν σκεφτόμαστε να κάνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ («ΚΟΚΚΙΝΟ»): Υπάρχει μια πληροφορία ότι έχετε στείλει εισαγγελέα σε ιδιωτικό σχολείο το οποίο δήλωσε ψεύτικο πρόγραμμα εξετάσεων, προκειμένου να λάβει τα θέματα νωρίτερα για την Τράπεζα Θεμάτων. Υπάρχει αυτή η πληροφορία και θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν ισχύει, εάν έχει γίνε κάποια έρευνα, ποιο σχολείο είναι αυτό και εάν ισχύει, πώς μπορεί στο μέλλον κάτι τέτοιο να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει ξανά;
Α. ΔΕΡΜΕΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Αν μας πείτε από πού είναι αυτή η πληροφορία και την πάρουμε κι εμείς θα σας απαντήσω τότε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζω ότι είναι στο site και μπορεί να τη δει ο οποιοσδήποτε. Εννοώ είναι εύκολη πρόσβαση.
Α. ΔΕΡΜΕΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Ας μας την δώσουν την πληροφορία, γιατί εμείς δεν την έχουμε ακούσει ποτέ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εμένα μου την έφεραν πάντως πριν από λίγο. Είχαμε μια συνάντηση με την ΟΙΕΛΕ και ο κ. Κουρουτός μου έδωσε μια εκτύπωση του δημοσιεύματος. Δεν πρόλαβα να το δω.
Α. ΔΕΡΜΕΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν έχω ούτε καν αυτό.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δηλαδή δυο λεπτά πριν έρθουμε εδώ. Δεν το έχω διαβάσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το τελευταίο διάστημα είχε ανακινηθεί το ζήτημα της ανανέωσης των μητρώων των πανεπιστημίων και της διαγραφής των αιώνιων λεγόμενων φοιτητών από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Πώς σκέφτεστε να προχωρήσετε σε αυτό;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα εφαρμόσουμε το νόμο. Είναι ψηφισμένος. Είναι ο περίφημος νόμος Διαμαντοπούλου από το 2011. Ο κ. Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου με ενημέρωσε, δεν το ήξερα, ότι έχουν δοθεί επιπλέον εξεταστικές περίοδοι, μου το επιβεβαίωσαν αυτό οι Πρυτάνεις, και οι πρόεδροι των ΤΕΙ. Έχουν δοθεί οι ευκαιρίες και ο κατάλληλος χρόνος αυτό που λέτε εσείς για εφαρμογή από 14 – 15 είναι ένα από τα τρία μέτρα του προσδιορισμού του χρόνου φοίτησης και τον πιο μεγάλο σε ό,τι αφορά τον αριθμό απ’ ό,τι ενημερώνομαι. Δεν έχω σκέψεις. Θα εφαρμόσω το νόμο. Δεν έχω κάτι να προσθέσω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει κάποια εκτίμηση πόσους θα αφορά;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δημοσιογραφική. Δηλαδή και οι ίδιοι δεν ξέρουν, θα το ζητήσω και θα μου το πούνε και οι ίδιοι βεβαίως οι άνθρωποι τις επόμενες μέρες, δηλαδή στη Σύνοδο, να μου δώσουν τάξη μεγέθους πριν μπούμε στο Σεπτέμβριο. Δε γνωρίζω, αν γνωρίζει ο κ. Κυριαζής κάτι περισσότερο να μας πει.
Α. ΚΥΡΙΑΖΗΣ: Να πω κάτι σ’ αυτό: Επειδή είναι και η εξεταστική του Ιουνίου κι επειδή όπως είπε και ο κ. Υπουργός, δόθηκαν έξτρα εξεταστικές περίοδοι, το ξέρετε καλά, τα τελευταία δυο χρόνια, γι’ αυτό θα ξέρουμε τον αριθμό, θα μας πουν από τα Πανεπιστήμια μετά και την εξεταστική του Ιουνίου. Είναι και ο Σεπτέμβριος, και η εξεταστική του Σεπτεμβρίου η οποία είναι επαναληπτική για όλα τα μαθήματα και για όλα τα έτη.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Από κάποια κυρία ακούστηκε η φράση για μια παράταση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, κάποια παράτασή γιατί ήταν ένα θέμα που το είχαν θέσει οι Πρυτάνεις.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μα ήδη ο νόμος 4009/2011 έδωσε περίοδο εφαρμογής 3 χρόνια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, σίγουρα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τι παράταση μετά τα 3 χρόνια;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που έλεγαν οι Πρυτάνεις είναι ότι υπάρχουν παιδιά που έχουν προσπαθήσει αυτά τα τρία χρόνια, χρωστάει κάποιος ένα-δυο μαθήματα, αν δεν το πάρει το πτυχίο το Σεπτέμβρη..
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δε μου ειπώθηκε κάτι τέτοιο με ακρίβεια. Εμείς εφαρμόζουμε το νόμο. Δεν είναι αυτό εμμονή. Προχθές δώσαμε μια δυνατότητα να δώσουμε στα πειραματικά σχολεία 85 παιδάκια. Που αν υπήρχε λάθος, το λάθος το είχε η Οργάνωση της εκπαίδευσης ή οι γονείς τους. Δεν ξέρω. Ισχυρίζονται και οι μεν και οι δε ότι τα έχουν κάνει όλα καλά.
Αυτό δε σημαίνει ότι όταν ορίζεται κάτι απαρέγκλιτα το τηρούμε. Ακόμα και αν είναι άδικο και αν είναι κακό για ορισμένους ανθρώπους και ορισμένες παιδικές ψυχές. Προς θεού. Αλλά όταν ο νόμος δίνει τρία χρόνια διάρκεια προετοιμασίας, δε μπορείς να λες «δεν το ήξερα». Και δεν έχω ακούσει και προτάσεις. Άρα η δική μας γραμμή, η απόφασή μας, η λογική μάς αν θέλετε, είναι ότι αφού δεν έχουν υπάρξει αιτιολογημένες περί του αντιθέτου σκέψεις και προτάσεις, πάμε στην εφαρμογή του νόμου 3 χρόνια μετά την πρώτη πληροφόρηση ότι αυτό θα εφαρμοστεί. 2011-14, είναι πολλά.
κα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ («REALNEWS»): Θα ήθελα περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με το θέμα των χορηγιών που αναφέρατε στα σχολεία.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είπα εγώ για χορηγίες;
κα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: Είπατε χορηγίες, ναι, δεν ξέρω αν έχει να κάνει πάλι με το θέμα της σίτισης για παράδειγμα. Έχει να κάνει με το θέμα της σίτισης των μαθητών; Έχετε σκοπό για παράδειγμα να επαναλάβετε το πρόγραμμα της σίτισης με τα μικρογεύματα κτλ.; Και από ποιους τομείς θα προέρχονται;
Α. ΔΕΡΜΕΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι κάτι που δεν το έχω δει ακόμα, θα το δω όμως και το συγκεκριμένο το πρόγραμμα. Όταν αναφέρθηκα σε χορηγίες, αναφέρθηκα σε κάποιους Οργανισμούς οι οποίοι θέλουν να βοηθήσουν σήμερα το έργο του Υπουργείου Παιδείας και επειδή από κάποιους μπορεί ν’ ακουστεί παράξενο και παράταιρο ότι βάζουμε χορηγό στην παιδεία, εμείς λέμε, γιατί όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ποιο επίπεδο ακριβώς εννοείτε βοήθεια δηλαδή;
Α. ΔΕΡΜΕΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω κάτι, ένα παράδειγμα: Αναφέρθηκα στην είσοδο της τέχνης για παράδειγμα, στην εκπαίδευση. Κάποιος ιδιωτικός Οργανισμός Τέχνης, ο οποίος δεν είναι του Δημοσίου, για μας θα είναι ευπρόσδεκτος να συμβάλλει είτε χρηματικά είτε αλλιώς σ’ εμάς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μια δεύτερη ερώτηση: Σε σχέση με τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων στα Πανεπιστήμια κι όλα αυτά τα προβλήματα που έχουν προκύψει, ποιες θα είναι οι κινήσεις σας από δω και πέρα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι μια απόφαση Πρωθυπουργού – Αντιπροέδρου της κυβέρνησης που πάει πάρα πολύ καλά στην εφαρμογή της. ΄Eχει προκηρυχθεί το σύνολο των 600 θέσεων, μάλιστα την Τρίτη μετά την Κυριακή της απόφασης και έχει δημοσιοποιηθεί από τον κ. Κυριαζή η προκήρυξη για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από εταιρείες που θέλουν να κάνουν την αξιολόγηση.
Έχουν ορισθεί οι ημερομηνίες για τον αξιολογητή ακριβέστατες, δηλαδή ένα μήνα από την υπογραφή για την εκπόνηση της αξιολόγησης των 8 οργανογραμμάτων, όχι Οργανισμών, που αφορούν τα Πανεπιστήμια που έχουν διαθεσίμους και υπολογίζει ο κ. Κυριαζής ότι από σήμερα, τότε λέγαμε σε 20 μέρες, από σήμερα σε 13, 12, 11, θα έχουμε τον αξιολογητή. Άρα αρχές Αυγούστου θα έχει τελειώσει και η αξιολόγηση.
Καμία απόλυση, 600 που ήδη έχουν δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήσεις, όλοι έχουν υποβάλλει αιτήσεις μαθαίνω, οι πιο πολλοί δηλαδή και νέα προκήρυξη μέσα στον Αύγουστο αφού οι ημερομηνίες είναι αυτές, για τους ανθρώπους, για τις θέσεις δηλαδή που παραπάνω θα χρειαστούν για να βγει πέρα η ολοκλήρωση της διαθεσιμότητας προς την κινητικότητα και τη μετάταξη και όχι την απόλυση.
Αυτό πάει εξαιρετικά καλά και νομίζω ότι κάναμε την καλύτερη δυνατή επιλογή η οποία πέρασε και στον κόσμο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο γιατί στηριχθήκαμε στην έννοια της αξιολόγησης. Αυτή είναι η έννοια που πρέπει να συνδεθεί απόλυτα, καθολικά με το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.
Δε γίνεται χωρίς αξιολόγηση. Ειδικά στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας όπου οι εργαζόμενοι βαθμολογούν, δηλαδή αξιολογούν και πρέπει ν’ αξιολογούνται. Χαίρομαι που άκουσα, δεν το ήξερα, ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί που θέλουν να πάνε ν’ αξιολογηθούν πρώτοι.
Σε ό,τι αφορά την προκείμενη ερώτηση, δεν είναι αξιολόγηση ανθρώπων, είναι αξιολόγηση αναγκών. Μα κι αυτή αξιολόγηση είναι. Και ειδικά τα μεγάλα ιδρύματα που έχουν το μεγάλο πρόβλημα, αντιλαμβάνεστε και με το φόρτο εργασιών που θα έχουν με τις μετεγγραφές, οι οποίες ψηφίστηκαν το Μάιο, δεν ήμαστε εμείς εδώ, ήταν άλλοι εδώ, οι μετεγγραφές λοιπόν που θα δώσουν στα μεγάλα Πανεπιστήμια περισσότερους φοιτητές και φοιτήτριες, και αυτά τα Πανεπιστήμιο χρειάζονται κάποιους ανθρώπους να διεκπεραιώσουν τις συγκεκριμένες εργασίες.
Χθες μου παραπονούνταν από την Ιατρική Σχολή, ένας νέος πτυχιούχος, γιατρός, μου παραπονείτο ότι δε μπορεί να εγγραφεί για το διδακτορικό του διότι δεν υπάρχει άνθρωπος να το κάνει. Άρα, πρέπει να ολοκληρωθούν γρήγορα αυτές οι διαδικασίες, νομίζω ότι οι ημερομηνίες Κυριαζή είναι πάρα πολύ καλές, θα το σεβαστούμε και θα μας βοηθήσει κι εμάς και το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αυτό και την κυβέρνηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το ίδιο θέμα κ. Υπουργέ: Είναι σε 3η εβδομάδα οι Διοικητικοί, οι καθηγητές τους λένε ότι και στο Πολυτεχνείο ότι κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα πάλι το εξάμηνο και είναι χιλιάδες φοιτητές που μένουν στην Αθήνα, είναι από επαρχία και περιμένουν να δώσουν εξετάσεις, έχουν μαθήματα, από την προηγούμενη απεργία. Μ’ αυτό το θέμα τι γίνεται;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μη με ρωτάτε γι’ αυτό, η δική μας θέση καθολικά δική μας, είναι ότι κανένα εκπαιδευτικό Ίδρυμα δεν πρέπει να είναι κλειστό. Μα κανένα. Τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τα Πανεπιστήμια, τα κλείνουν μόνο οι πόλεμοι. Άντε για τα Πανεπιστήμιο και οι αργίες. Τα νοσοκομεία δεν κλείνουν ποτέ.
Δεν τα κλείνει κανένας επειδή έχει ένα σοβαρό θέμα κι αυτό πρέπει να είναι μια θέση αρχής για κάθε πολιτικό και για κάθε συνδικαλιστή και για κάθε εργαζόμενο. Επειδή υπάρχουν βέβαια ιδιαιτερότητες που κατά κάποιον τρόπο δικαιολογούν τη δυσπιστία ορισμένων διοικητικών υπαλλήλων, συναντηθήκαμε με τους εργαζομένους και τη συνδικαλιστική τους ηγεσία στο Πολυτεχνείο και προχθές Δευτέρα, μιάμιση ώρα συνάντησης, παρ’ ότι είχαμε δει την Ομοσπονδία και εκπροσώπους τους, τους είδαμε, είδαμε όλη τη Διοίκηση. Γιατί σεβαστήκαμε ιδιαιτερότητες.
Καλώ την εκπαιδευτική κοινότητα του Πολυτεχνείου να διευκολύνει τον κόσμο της και μου είπαν οι άνθρωποι, δηλαδή έχουν συνείδηση αυτού που λέτε και ελπίζω έτσι όπως τους άκουσα, να βοηθήσουν να μη συντελεστεί κάτι τέτοιο, που θα ήταν πάρα πολύ κακό για τους ανθρώπους, τους φοιτητές του Ιδρύματος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωστόσο μέχρι τη Δευτέρα τουλάχιστον, το Πολυτεχνείο θα είναι κλειστό κ. Υπουργέ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μη με ρωτάτε εμένα, δε μπορώ να κάνω κάτι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή είχατε την τελευταία επαφή μαζί τους..
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είχα επαφή μαζί τους τη Δευτέρα, αυτά που σας λέω τους τα είπα, μου τα είπαν και οι άνθρωποι αυτοί, μη με ρωτάτε. Εμείς ζητάμε όλες οι εκπαιδευτικές λειτουργίες να συνεχιστούν. Ο κ. Κυριαζής μετέπεισε τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου που ήθελε γι’ αυτό το λόγο να παραιτηθεί, όχι εναντίον μας, αλλά λέγοντας «τι να κάνω;». Και τον έπεισε ο άνθρωπος να μην το κάνει. Ό,τι περνάει από το χέρι μας εμείς το παλεύουμε με όρους σαφείς και γνωστούς σ’ εσάς. Διαφανείς δηλαδή.
Μ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ («ΠΟΝΤΙΚΙ»): Λέτε κ. Υπουργέ ότι δε θέλετε κανένα Ίδρυμα κλειστό. Γιατί εφ' όσον δε θέλετε κανένα Ίδρυμα κλειστό, δεν υιοθετήθηκε από τη δική σας πλευρά και από την κυβέρνηση η συμφωνία των Διοικητικών με τον πρώην Υπουργό Παιδείας, τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο για 883 θέσεις, η οποία συμφωνία κρατούσε στην ουσία ανοιχτά τα Ιδρύματα και είχε σταματήσει η απεργία;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν τη δέχτηκε η κυβέρνηση αυτή τη συμφωνία.
Μ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ: Εσείς δηλαδή την είχατε υιοθετήσει.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ την είχα υιοθετήσει γιατί ήταν η μόνη σαφής εκείνη τη στιγμή, αλλά στη συνέχεια προβλήθηκαν ισχυρισμοί αμφισβήτησης των αριθμών και δεχτήκαμε ως κοινή συνισταμένη, την αξιολόγηση τρίτου. Ο τρίτος αξιολογητής είναι μια δίκαιη λύση.
Μ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ: Τα στοιχεία του θα δημοσιοποιηθούν;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως. Και μάλιστα θα μας ενημερώσει για τους δείκτες του και θα συνεργαστεί και με τα Πανεπιστήμια και με τους φορείς και με την κυβέρνηση και με όλους. Θα τους ακούσει δηλαδή. Εμείς δεν έχουμε άποψη πόσοι πρέπει να είναι. Ό,τι μας πει. Και υπάρχουν δείκτες που περιορίζουν και εξαλείφουν την αυθαιρεσία.
Οι δείκτες των σχετικών αξιολογήσεων σε όλο το πλανήτη, ειδικά στο δυτικό του ημισφαίριο. Έχω εμπιστοσύνη στην αξιολόγηση. Πρέπει να εμπιστευθούμε την αξιολόγηση. Καθολικά. Και για τα Πανεπιστήμια τα οποία, και τα ΤΕΙ, αξιολογήθηκαν. Αυτά είναι πράγματα που έγιναν και οφείλονται στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία, τον περασμένο Φεβρουάριο. Δηλαδή προχωρά η ελληνική κοινωνία. Και η οργανωμένη της μορφή.
Π. ΔΗΜΗΤΡΟΛΟΠΟΥΛΟΣ («ΑΠΕ»): Η έκθεση της αξιολόγησης σας παραδόθηκε, αυτή που έλεγαν, νομίζω, οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών ότι είχαν στη διάθεσή τους;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Την αναζήτησα από τον Υπουργό που είχε αποχωρήσει. Μου είπε ότι υπάρχει αλλά δεν την εντόπιζα. Μου την έδωσε ο κ. Κυριαζής αφού σε συνάντηση με το Πολυτεχνείο μου επέμεναν οι άνθρωποι ότι υπάρχει. Και αυτή η έκθεση που δεν την έχω στα χέριά μου τώρα, θα παραδοθεί στους αξιολογητές. Θα είναι ένα στοιχείο. Θα είναι μια αντικειμενική διαδικασία. Όλα τα στοιχεία θα τα έχετε.
Όσο είμαστε εμείς εδώ, δε θα υπάρχει κρυφή πολιτική. Γι’ αυτό σας καλούμε να είστε παρόντες και παρούσες σε όλες τις συζητήσεις με τους φορείς. Δεν έρχεστε σε όλες όμως. Γιατί έχετε το πρόγραμμά σας κι εσείς και είναι και μακριά εδώ για ορισμένους από τις εφημερίδες και τα ηλεκτρονικά μέσα. Αλλά εμείς πάντως έχουμε ανοιχτές τις πόρτες, όποιος θέλει μπαίνει και ακούει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί καθυστερεί, πού δημιουργεί προσχώματα η Καθολική Εκκλησία;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, συζήτησα το θέμα με τον κ. Καλαντζή και έχω και σημειώματά του. Για ό,τι ειδικότερο θέλετε, εδώ είναι να σας δώσει διευκρινίσεις. Ωστόσο, συγκράτησα αυτό που σας είπα στην αρχή: Οργανώνεται η νομική προσωπικότητα των Εκκλησιών, αν κατάλαβα κ. Καλαντζή και διορθώστε με για να μαθαίνω, με δυο τρόπους: Έχουμε ορισμένες περιπτώσεις Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και ορισμένες περιπτώσεις Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Στις δεύτερες είναι τα κυρίαρχα ρεύματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι δεδομένες.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακριβώς. Η Καθολική δε θέλει να μπει στην περίπτωση των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, προτείνοντας να συνάπτει τα λεγόμενα κονκορδάτα με το ελληνικό κράτος κατά τους τύπους του Βατικανού. Αυτό εάν το έκανε δεκτό η Ελληνική Δημοκρατία, δημιουργούσε δυο μέτρα και δυο σταθμά σε βάρος και της Εκκλησίας της Ελλάδος. Δε μπορεί να γίνει αυτό. Ούτε μπορεί να είναι κάτι ξεχωριστό η Καθολική Εκκλησία και έναντι των άλλων Εκκλησιών, όχι μόνο κατά το Σύνταγμα και για τους γνωστούς λόγους, λόγους τιμής και τάξης, επικρατούσα θρησκεία στη χώρα.
Δε μπορούμε να το κάνουμε αυτό, εμείς δε μπορούμε να το δεχθούμε, κατάλαβα ότι και ο Γραμματέας αυτό εισηγείται, είναι σαφέστατο. Άρα, περιμένουμε την Καθολική Εκκλησία και το ξαναλέω αυτό, να προσαρμοστεί.
Χ. ΚΑΛΟΚΥΡΗ («STAR»): Θέλω να σας ρωτήσω δυο θέματα: Ένα σχόλιο θα ήθελα. Θα έχετε μάθει προφανώς για ένα σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε χτες στα Πανεπιστήμια της Μακεδονίας Αριστοτέλειο, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης για κάποια ποσά τα οποία έχουν χαθεί για κτήματα 24 δις αναφέρει το Σώμα Επιθεωρητών Ελέγχου, το Υπουργείο Οικονομικών. Και επειδή μιλάμε για τους διοικητικούς υπαλλήλους ότι κάποιες περιπτώσεις υπήρξαν εκεί, όπου κάποιος έβαζε το γιο του, τον έκανε μετά μόνιμο, τον έβαζε για φύλακα τον έκανε μετά μόνιμο κι όλα αυτά. Ένα σχόλιό σας θέλω γι' αυτό.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν έχω κάποιο σχόλιο δεν το έχω δει. Χτες, αφού είστε σε αυτό το θεματολόγιο, μας απασχόλησε πάρα πολύ εν συνεδριάσει το θέμα του Τμήματος Χαλκίδας του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, ήταν εδώ και ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρός του, ήταν και οι υπόλοιποι Πρόεδροι οι οποίοι στη Σύνοδό τους υιοθέτησαν την ανάγκη να βρεθεί μια λύση γι' αυτό το ΤΕΙ.
Ο Πρόεδρός του λέει ότι «εγώ σας τα παραδίδω, είναι τόσα τα προβλήματα που δημιούργησε η προσθήκη ενός επί πολλά χρόνια προβληματικού ΤΕΙ αυτό της Χαλκίδας και εγώ δεν μπορώ να τα βγάλω πέρα. Κάθε μέρα έχω δεκάδες κατασχέσεις, αποφάσεις, αγωγές, μηνύσεις, δεν βγαίνει πέρα».
Και με παρακάλεσαν όλοι οι Πρόεδροι να το δω ως θέμα τους, παρ' ότι αφορά ένα μόνο ΑΤΕΙ και με τον κ. Σταϊκούρα ως αρμόδιο Υπουργό και με όποιον άλλον συναρμόδιο Υπουργό είναι θα κάνουμε μια σύσκεψη, θα καλέσουμε και τον Πρόεδρο του συντονιστικού τους οργάνου τον κ. Χρυσουλάκη αλλά και τον Πρόεδρο του ΑΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας να δώσουμε μια λύση γρήγορα γιατί η κρίση εκεί δεν είναι περιορισμένη μόνο μέσα στα όρια του ΤΕΙ, αλλά ακουμπάει και την κοινωνία. Την κοινωνία της Εύβοιας, γιατί δεν πληρώνει το ΤΕΙ αυτό λόγω των αγκυλώσεων που έχουν ήδη υπάρξει τους προμηθευτές του, μεροκαματιάρηδες ανθρώπους δηλαδή που τους οφείλει πολλά.
Θα τα δούμε και αυτά την επόμενη εβδομάδα και θα κοιτάξουμε να δώσουμε μια γρήγορη λύση γιατί έτσι όπως είναι το ΤΕΙ αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει. Δεν έχω υπόψη μου γι' αυτά που λέτε.
Χ. ΚΑΛΟΚΥΡΗ («STAR»): Να ρωτήσω κάτι τελευταίο. Για το Σώμα ελεγκτών, αναφέρομαι πάλι στο ίδιο θέμα επειδή αφορά το Υπουργείο τώρα, το Σώμα ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης έκανε έλεγχο επί Αρβανιτόπουλου και διαπίστωσε αδικαιολόγητες απουσίες υπαλλήλων και ο κ. Αρβανιτόπουλος τότε διέταξε την παύση των ελέγχων. Γνωρίζετε εσείς αν γίνονται έλεγχοι αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο σας υπαλλήλων;
Α. ΚΥΡΙΑΖΗΣ: Το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης έκανε δειγματοληπτικό έλεγχο για τους υπαλλήλους του Υπουργείου το Νοέμβριο του 2012, έβγαλε το πόρισμά του, έβγαλε ορισμένα στοιχεία τα οποία είπε για τους υπαλλήλους και έδωσε εντολή να γίνει έλεγχος από την αρμόδια Διεύθυνση για το 2013.
Ο Υπουργός παιδείας ζήτησε από τα άτομα τα οποία έλεγε μέσα το πόρισμα να παρουσιάσουν τα στοιχεία, να κάνουν κατά κάποιο τρόπο ένα είδος «απολογητικό» γιατί υπάρχει αυτό το κενό στις ώρες. είπαν τα δικά τους οι άνθρωποι αυτοί, κατέθεσαν τα στοιχεία κυρίως ρωτήθηκε γι' αυτούς που είχαν πάνω από 8 ώρες απουσίας συνολική απουσία, είπαν, δέχτηκε τα περισσότερα και επέβαλλε και κάποιες ποινές για τρία αν θυμάμαι καλά άτομα.
Από εκεί και πέρα το πόρισμα είναι για το 2013 το οποίο βρίσκεται στο στάδιο του ελέγχου από την αρμόδια Διεύθυνση. Δεν υπήρχε τίποτε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Επειδή ξέρω τι θα καλύψετε και έχω δει και ποιο είναι το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον το θεωρώ απολύτως εύλογο. Για τις μετεγγραφές. Θα σας ρωτούν για οικονομικά όρια. Εσείς θα πρέπει να σκεφτείτε για να σκεφτείτε σωστά, ότι στο μυαλό μας είναι ότι τα όρια τα οποία είναι συνήθη για τα φορολογικά θέματα και είναι σκληρά όρια δεν μπορούν να είναι αυτά τα οποία λέμε εμείς.
Εμείς σκεφτόμαστε ως εξής: πες μια οικογένεια τώρα δυο εκπαιδευτικών που είναι μια συνήθης περίπτωση. Αντιλαμβάνεστε ποιο είναι το μηνιαίο τους εισόδημα από τους μισθούς τους. Αν έχουν τίποτε ξενοδοχεία και κάποιες άλλες πηγές εισοδήματος, αυτό συνεκτιμάται.
Αλλά πείτε ότι είναι μια κανονική οικογένεια, που έχει ένα εισόδημα που προκύπτει από δυο μισθούς και έχει ένα παιδί στο Ηράκλειο της Κρήτης και ένα στη Θεσσαλονίκη. Βγαίνει αυτή επειδή δηλώνει 20.000 ευρώ το χρόνο; Μπορεί να βγει; Βγαίνει; Δεν βγαίνει.
Η βοήθεια στην οικογένεια είναι αυτό. Μια οικογένεια που ζει στη Θεσσαλονίκη μπορεί να στείλει το ένα παιδί στα Χανιά και το άλλο παιδί στην Πάτρα; Τέτοια οικογένεια. Δεν μπορεί.
Συνεπώς φεύγουμε από τα φορολογικά όρια των εισοδημάτων και πάμε στις πραγματικές ανάγκες μιας οικογένειας γιατί εδώ αν τα Πανεπιστήμια βοηθήσουν μπορούμε να δώσουμε μια βοήθεια. Αυτό είναι το σκεπτικό μας. Και πολύ σωστά ο προηγούμενος Υπουργός έδωσε τη λύση που έδωσε και η Βουλή αποδέχτηκε, αλλά πρέπει να προσθέσουμε και αυτό γιατί θα σου πει ο άλλος «ρε φίλε εγώ δεν είμαι θύμα τρομοκρατίας, ούτε τρίτεκνος αλλά είμαστε δυο παιδιά σε αυτή την οικογένεια και ο ένας πρέπει να πάει στη Σπάρτη και ο άλλος πρέπει να πάει στη Λάρισα». Δεν βγαίνει να κρατάει μια τέτοια οικογένεια τρία σπίτια. Αυτή είναι η λογική μας. Ευχαριστώ πολύ.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη