γλύπτης Δωρόπουλος
Ο καλλιτέχνης αφήνει πίσω του σπουδαίο έργο και δεκάδες διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Σε ηλικία 83 ετών έφυγε από τη ζωή ο Βασίλης Δωρόπουλος, ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες γλύπτες, αφήνοντας πίσω του μια πλούσια παρακαταθήκη έργων και βραβεύσεων.

Ο Δωρόπουλος υπήρξε μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Παρισίων, του Συλλόγου Παρισίων, του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και του Συλλόγου Γλυπτών Ελλάδος. Το ΔΣ του ΕΕΤΕ εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο και τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Ένα από τα πιο γνωστά έργα του είναι το «Μνημείο Εθνικής Συμφιλίωσης» στην πλατεία Κλαυθμώνος, φιλοτεχνημένο το 1987, με τρεις ορειχάλκινες μορφές ύψους οκτώ μέτρων.

Ο Βασίλης Δωρόπουλος γεννήθηκε το 1942 στη Μεσοποταμία Καστοριάς και σπούδασε στη École Nationale Supérieure des Beaux-Arts του Παρισιού, ολοκληρώνοντας τη φοίτησή του στη γλυπτική το 1972. Παρουσίασε το έργο του σε πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ συμμετείχε σε διεθνή συμπόσια γλυπτικής σε Ιταλία, Ιαπωνία και Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του τιμήθηκε με πλήθος βραβείων και διακρίσεων, όπως το Grand Prix Humanitaire de France, το Βραβείο Rubens στο Παρίσι και διακρίσεις για μνημεία σε πόλεις της Ελλάδας.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι ο Δωρόπουλος υπήρξε καλλιτέχνης με σπουδαίο έργο, με τα γλυπτά του να κοσμούν πλατείες σε πολλές πόλεις. Μεταξύ των τελευταίων έργων του ήταν ο Πανελλήνιος Καλλιτεχνικός Διαγωνισμός για τον μαρτυρικό τόπο του Λαζαρέτο, τα εγκαίνια του οποίου προγραμματίζονται για τις 26 Οκτωβρίου 2025. Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του καλλιτέχνη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μαθητές των Τρικάλων
Οι μαθητές των Τρικάλων «ζωντάνεψαν» την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2025
Με δράσεις δημιουργίας, μάθησης και συνεργασίας, τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία της πόλης συμμετείχαν ενεργά στο πρόγραμμα του Δήμου Τρικκαίων...
Οι μαθητές των Τρικάλων «ζωντάνεψαν» την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2025
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Κέρκυρα: Η ΕΛΜΕ για το διδακτικό και εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών
«Καμία υποχρεωτική παραμονή στο σχολείο πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου» – Διευκρινίσεις της ΕΛΜΕ Κέκρυρας για διδακτικό και διοικητικό έργο
Κέρκυρα: Η ΕΛΜΕ για το διδακτικό και εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών