Thumbnail

Και εκεί που συνέχιζα (μέσα στα νεύρα) την προετοιμασία μου στο 3ο κεφ. του μαθήματος «Διαχείριση Φυσικών Πόρων» που φέτος ως γνωστόν έχει μετονομαστεί σε «Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων», που ήταν μάθημα επιλογής της Β’ λυκείου αλλά φέτος διδάσκεται στην Α’ λυκείου και οι μαθητές θα κληθούν σε γραπτή εξέταση που το 50% των θεμάτων θα προκύψουν με κλήρωση από τράπεζα θεμάτων και που θα πάει κι ο χασάπης, που έσφαξε το βόδι, που ήπιε το ποτάμι, που έσβησε το φούρνο, που έκαψε το ξύλο,που σκότωσε το σκύλο, που έφαγε τη γάτα, που έφαγε τον ποντικό, που πήρε το φιτίλι, μέσ’ από το καντήλι, που έφεγγε και κένταγε η κόρη το μαντίλι…

 …έπεσα πάνω στο εξής σημείο:

 

όμπιασα. Τι εννοεί ο ποιητής; Έστω ο συγγραφέας. Είναι δεδομένο ότι αυτός που διαβάζει το μάθημα (ο καθηγητής που θα το διδάξει, ο μαθητής, η μάνα του μαθητή κτλ) γνωρίζει τι ακριβώς είναι η «οικολογική διαδοχή»; Είναι δηλαδή κάτι που «το γνωρίζει όλος ο κόσμος» που λέμε; Ή μπορεί κάποιος ν’ αρχίσει να υποθέτει ή ν’ αρχίσει να φαντάζεται περί τίνος πρόκειται.. Γιατί στη συνέχεια το κείμενο δεν εξηγεί τίποτα. Συνεχίζει και η ενότητα τελειώνει όπως βλέπετε παραπάνω, με το εξής: «Οι πλουτοπαραγωγικές ιδιότητες της χλωρίδας των πεδινών εκτάσεων πάντα καθόριζαν την ανάπτυξη αστικών, βιομηχανικών και πολιτιστικών κέντρων και αποτελούσαν σημείο διένεξης και αιτία εχθρότητας μεταξύ των λαών».

Σκιάχτηκα. Ένοιωσα υποδεέστερος σε σχέση με τους συγγραφείς του βιβλίου. Στη συνέχεια αφού ξεπέρασα το αρχικό σοκ θυμήθηκα ότι κάπου είχα ξανακούσει κάτι για την «οικολογική διαδοχή».

Βέβαια. Υπήρχε στο παλιό βιβλίο βιολογίας Γενικής Παιδείας Γ’ Λυκείου, (με σήμα το βατραχάκι) εκείνο που διδάχθηκε 2 χρονιές (2000 και 2001).

Η «οικολογική διαδοχή» μάλιστα «έπεσε» και στις εξετάσεις του 2001.

Παραθέτω το σημείο από το παλιό βιβλίο βιολογίας Γενικής Παιδείας Γ’ Λυκείου για να θυμηθείτε ή να μάθετε και εσείς τι ακριβώς είναι η «οικολογική διαδοχή» και να μη νοιώσετε "αγράμματοι" διαβάζοντας το μάθημα που… …έφεγγε και κένταγε η κόρη το μαντίλι…

users.sch.gr/nmpantis

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 26/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 26/05

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ilikia
Οι τρεις καθημερινές συνήθειες που μας γερνάνε πριν καν φτάσουμε τα 40
Νέες επιστημονικές ενδείξεις δείχνουν ότι ήδη από τα μέσα της τρίτης δεκαετίας της ζωής μας, το σώμα και το μυαλό αρχίζουν να πληρώνουν το τίμημα των...
Οι τρεις καθημερινές συνήθειες που μας γερνάνε πριν καν φτάσουμε τα 40
cinema
Γιατί μας αρέσουν τόσο πολύ οι ταινίες τρόμου; Η επιστήμη έχει την απάντηση
Γιατί αντί να μας απωθεί, ο φόβος μας συναρπάζει; Οι ειδικοί έχουν μελετήσει το φαινόμενο και αποκαλύπτουν ενδιαφέροντες λόγους που κρύβονται πίσω...
Γιατί μας αρέσουν τόσο πολύ οι ταινίες τρόμου; Η επιστήμη έχει την απάντηση
trofes-stomaxi-512x320.jpg
Ποιές τροφές πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε ευερέθιστο έντερο;
Εάν βιώνετε συχνά πόνους στην κοιλιά και δυσφορία στο έντερο, είναι σημαντικό να προσαρμόσετε τη διατροφή σας ώστε να αποφύγετε τροφές που μπορεί να...
Ποιές τροφές πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε ευερέθιστο έντερο;
makaronia_pesto
Ελαφριά και νόστιμη μακαρονάδα με σπανάκι και ρικότα
Αν ψάχνετε για ένα πιάτο γρήγορο, χορταστικό και γεμάτο γεύση, τότε αυτή η συνταγή για ζυμαρικά με σπανάκι και τυρί ρικότα είναι αυτό που χρειάζεστε.
Ελαφριά και νόστιμη μακαρονάδα με σπανάκι και ρικότα