Thumbnail

Και εκεί που συνέχιζα (μέσα στα νεύρα) την προετοιμασία μου στο 3ο κεφ. του μαθήματος «Διαχείριση Φυσικών Πόρων» που φέτος ως γνωστόν έχει μετονομαστεί σε «Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων», που ήταν μάθημα επιλογής της Β’ λυκείου αλλά φέτος διδάσκεται στην Α’ λυκείου και οι μαθητές θα κληθούν σε γραπτή εξέταση που το 50% των θεμάτων θα προκύψουν με κλήρωση από τράπεζα θεμάτων και που θα πάει κι ο χασάπης, που έσφαξε το βόδι, που ήπιε το ποτάμι, που έσβησε το φούρνο, που έκαψε το ξύλο,που σκότωσε το σκύλο, που έφαγε τη γάτα, που έφαγε τον ποντικό, που πήρε το φιτίλι, μέσ’ από το καντήλι, που έφεγγε και κένταγε η κόρη το μαντίλι…

 …έπεσα πάνω στο εξής σημείο:

 

όμπιασα. Τι εννοεί ο ποιητής; Έστω ο συγγραφέας. Είναι δεδομένο ότι αυτός που διαβάζει το μάθημα (ο καθηγητής που θα το διδάξει, ο μαθητής, η μάνα του μαθητή κτλ) γνωρίζει τι ακριβώς είναι η «οικολογική διαδοχή»; Είναι δηλαδή κάτι που «το γνωρίζει όλος ο κόσμος» που λέμε; Ή μπορεί κάποιος ν’ αρχίσει να υποθέτει ή ν’ αρχίσει να φαντάζεται περί τίνος πρόκειται.. Γιατί στη συνέχεια το κείμενο δεν εξηγεί τίποτα. Συνεχίζει και η ενότητα τελειώνει όπως βλέπετε παραπάνω, με το εξής: «Οι πλουτοπαραγωγικές ιδιότητες της χλωρίδας των πεδινών εκτάσεων πάντα καθόριζαν την ανάπτυξη αστικών, βιομηχανικών και πολιτιστικών κέντρων και αποτελούσαν σημείο διένεξης και αιτία εχθρότητας μεταξύ των λαών».

Σκιάχτηκα. Ένοιωσα υποδεέστερος σε σχέση με τους συγγραφείς του βιβλίου. Στη συνέχεια αφού ξεπέρασα το αρχικό σοκ θυμήθηκα ότι κάπου είχα ξανακούσει κάτι για την «οικολογική διαδοχή».

Βέβαια. Υπήρχε στο παλιό βιβλίο βιολογίας Γενικής Παιδείας Γ’ Λυκείου, (με σήμα το βατραχάκι) εκείνο που διδάχθηκε 2 χρονιές (2000 και 2001).

Η «οικολογική διαδοχή» μάλιστα «έπεσε» και στις εξετάσεις του 2001.

Παραθέτω το σημείο από το παλιό βιβλίο βιολογίας Γενικής Παιδείας Γ’ Λυκείου για να θυμηθείτε ή να μάθετε και εσείς τι ακριβώς είναι η «οικολογική διαδοχή» και να μη νοιώσετε "αγράμματοι" διαβάζοντας το μάθημα που… …έφεγγε και κένταγε η κόρη το μαντίλι…

users.sch.gr/nmpantis

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Οδήγηση τέλος για ηλικιωμένους: Ποιοι χάνουν το δίπλωμα στα 65 και ποιοι στα 67

Voucher ΔΥΠΑ 750 ευρώ: - Πότε οι πληρώνεστε και που ξεκινάτε πρώτοι

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

επαγγελματα
Σπουδές και επαγγέλματα του μέλλοντος: Τι αλλάζει και πώς να προετοιμαστούν οι νέοι σήμερα για έναν κόσμο που ακόμη διαμορφώνεται
Σπουδές και επαγγέλματα του μέλλοντος δεν είναι απλώς μια λίστα επιλογών. Είναι μια πρόσκληση για ευθύνη και φαντασία. Κανείς δεν μπορεί να σου πει...
Σπουδές και επαγγέλματα του μέλλοντος: Τι αλλάζει και πώς να προετοιμαστούν οι νέοι σήμερα για έναν κόσμο που ακόμη διαμορφώνεται
παραλία Γλύφας Ηλεία
Οι «Κυκλάδες» της Αττικής: Viral βίντεο αποκαλύπτει μυστικές παραλίες δίπλα στο Μετρό
Ξέχνα νησιά και πλοία - Οι απίθανες viral παραλίες της Αττικής που πας με εισιτήριο των 1,20€ και μοιάζουν βγαλμένες από τις Κυκλάδες (video)
Οι «Κυκλάδες» της Αττικής: Viral βίντεο αποκαλύπτει μυστικές παραλίες δίπλα στο Μετρό
Εκπαιδευτικός με απογοήτευση
Αναπληρωτές: Πότε εμποδίζεται ο διορισμός τους – Τα κωλύματα που ορίζει ο νόμος
Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Σε ποια περίπτωση παρουσιάζεται κώλυμα στον διορισμό των αναπληρωτών εκπαιδευτικών
Αναπληρωτές: Πότε εμποδίζεται ο διορισμός τους – Τα κωλύματα που ορίζει ο νόμος
sintaksei.jpeg
«Κλείδωσε» η αύξηση στα όρια ηλικίας για σύνταξη - Τι αλλάζει με βάση το προσδόκιμο ζωής
Αλλάζουν όλα στη συνταξιοδότηση για χιλιάδες ασφαλισμένους – Ποιοι προλαβαίνουν να βγουν πριν την αύξηση, ποιοι θα μείνουν πίσω στα… 68
«Κλείδωσε» η αύξηση στα όρια ηλικίας για σύνταξη - Τι αλλάζει με βάση το προσδόκιμο ζωής