Ozempic
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) βάζει στο μικροσκόπιο την παχυσαρκία και τον διαβήτη - Έκκληση για προσιτά γενόσημα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ενέταξε για πρώτη φορά στη λίστα των βασικών φαρμάκων μια νέα γενιά θεραπειών κατά της παχυσαρκίας και του σακχαρώδους διαβήτη, σηματοδοτώντας μια ιστορική αλλαγή στη στρατηγική του απέναντι σε δύο από τις μεγαλύτερες απειλές δημόσιας υγείας.

Μεταξύ των ουσιών που εγκρίθηκαν βρίσκονται η σεμαγλουτίδη –δραστική ουσία των Ozempic και Wegovy της Novo Nordisk–, η ντουλαγλουτίδη, η λιραγλουτίδη, καθώς και η τιρζεπατίδη, γνωστή από το σκεύασμα Mounjaro της Eli Lilly.

Υψηλό κόστος – χαμηλή πρόσβαση

Παρά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους και στη ρύθμιση του διαβήτη, το υπερβολικό κόστος παραμένει το μεγαλύτερο εμπόδιο. Στις ΗΠΑ, η μηνιαία θεραπεία μπορεί να ξεπερνά τα 1.000 δολάρια, γεγονός που, όπως τόνισε ο ΠΟΥ, «περιορίζει δραματικά την πρόσβαση».

Ο Οργανισμός καλεί τις φαρμακοβιομηχανίες και τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τον ανταγωνισμό μέσω γενόσημων, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι θεραπείες αυτές θα είναι διαθέσιμες και σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Η επιστημονική διάσταση και οι πατέντες

Σύμφωνα με μελέτες, η γενόσημη σεμαγλουτίδη θα μπορούσε να παραχθεί με κόστος μόλις 4 δολάρια τον μήνα στην Ινδία. Η λήξη της πατέντας της ουσίας το 2026 σε αγορές όπως ο Καναδάς, η Ινδία και η Κίνα αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για φθηνότερα σκευάσματα.

Παράλληλα, πρόσφατη δημοσίευση στο JAMA δείχνει ότι οι ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα που λαμβάνουν τα φάρμακα αυτά έχουν 40% μικρότερο κίνδυνο νοσηλείας ή πρόωρου θανάτου, ενισχύοντας το προφίλ τους ως «σωτήριες θεραπείες».

Η παγκόσμια εικόνα της παχυσαρκίας και το στοίχημα της πρόσβασης

Η παχυσαρκία αποτελεί πλέον παγκόσμια επιδημία, επηρεάζοντας πάνω από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους. Παράλληλα, ο διαβήτης πλήττει περισσότερους από 800 εκατομμύρια. Το 2021, ασθένειες που συνδέονται με την παχυσαρκία οδήγησαν σε 3,7 εκατομμύρια θανάτους – περισσότερους από όσους προκάλεσαν η ελονοσία, η φυματίωση και το AIDS μαζί.

Για τον ΠΟΥ, η ένταξη αυτών των φαρμάκων στη λίστα βασικών θεραπειών δεν είναι μόνο επιστημονική αναγνώριση, αλλά και ένα πολιτικό μήνυμα: οι θεραπείες αυτές πρέπει να γίνουν προσιτές σε όλους και όχι προνόμιο των εύπορων κοινωνιών.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αποκάλυψη alfavita.gr: Τροχαίο σοκ με ΚΤΕΛ γεμάτο φοιτητές - «Αποκοιμήθηκε ο οδηγός»

Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Τις επόμενες εβδομάδες η ανακοίνωση - Πώς διαμορφώνεται ο αριθμός

Αλλαγές κορυφής στην εκπαίδευση της Αττικής: Χηρεύουν 3 θέσεις "κλειδιά"

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανελλήνιες
Πανελλαδικές εξετάσεις 2026: «Ανάσα» για μαθητές – Καλύπτονται οι μετακινήσεις σε Εύβοια και Βοιωτία
Πανελλαδικές 2026: «Τα παιδιά της Εύβοιας και της Βοιωτίας νίκησαν» – Αποζημιώνονται οι μετακινήσεις μαθητών
Πανελλαδικές εξετάσεις 2026: «Ανάσα» για μαθητές – Καλύπτονται οι μετακινήσεις σε Εύβοια και Βοιωτία
ypourgeio_paideias_ypaith.jpg
ΥΠΑΙΘΑ: Διαγωνισμός 20 εκατ. ευρώ για εξοπλισμό σχολικών εργαστηρίων Φυσικών Επιστημών - Αιτήσεις ως 25/5
Το υπουργείο Παιδείας προκήρυξε διαγωνισμό για την αγορά νέου εξοπλισμού για τα εργαστήρια Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας στα δημόσια Γυμνάσια
ΥΠΑΙΘΑ: Διαγωνισμός 20 εκατ. ευρώ για εξοπλισμό σχολικών εργαστηρίων Φυσικών Επιστημών - Αιτήσεις ως 25/5