Μια ιστορική πρώτη είσοδο για τρία περιφερειακά Πανεπιστήμια της Ελλάδας επιφυλάσσει η νέα έκδοση της παγκόσμιας αξιολόγησης πανεπιστημίων από τον διεθνή οίκο Quacquarelli Symonds (QS) για το 2027.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ), το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας καταφέρνουν να εισέλθουν στη λίστα με τα 1.500 κορυφαία ανώτατα ιδρύματα του πλανήτη.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα πανεπιστήμια σε παγκόσμιο επίπεδο αναπτύσσονται και βελτιώνονται με σαφώς ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τα ελληνικά. Ως αποτέλεσμα, το σύνολο των εγχώριων ιδρυμάτων κατέγραψε φέτος υποχώρηση στις θέσεις του, παρόλο που σε ορίζοντα δεκαετίας η πλειονότητα των ελληνικών ΑΕΙ έχει παρουσιάσει σαφή τροχιά ανόδου. Με δέκα συνολικά εκπροσώπους, η Ελλάδα μοιράζεται την 11η θέση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με την Αυστρία, το Βέλγιο και την Ουγγαρία.
Η θέση των 10 ελληνικών πανεπιστημίων
Στην κορυφή των ελληνικών ιδρυμάτων παραμένει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το οποίο καταλαμβάνει τη θέση 378 παγκοσμίως. Το ΕΜΠ εδραιώνει την παρουσία του στους 400 κορυφαίους και διατηρείται σταθερά στα 200 πρώτα ιδρύματα παγκοσμίως για τις αναφορές επιστημονικών δημοσιεύσεων ανά καθηγητή. Ωστόσο, δέχεται ισχυρές πιέσεις στους δείκτες απασχόλησης των αποφοίτων, στη φήμη του στους εργοδότες και στο διεθνές ερευνητικό δίκτυο.
Στη δεύτερη θέση ακολουθεί το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) στη θέση 402, το οποίο για το 2027 τίθεται οριακά εκτός της πρώτης 400άδας, εμφανίζοντας πάντως βελτίωση στις αναφορές ανά μέλος ΔΕΠ (400ή θέση) και στους διεθνείς φοιτητές (619η θέση).
Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στη θέση 502, το οποίο αν και παρουσιάζει άνοδο στην ακαδημαϊκή φήμη (307η θέση), υποχωρεί από το γενικό top 500.
Την ελληνική δεκάδα συμπληρώνουν το Πανεπιστήμιο Κρήτης στη θέση 649, το Πανεπιστήμιο Πάτρας στις θέσεις 771-780, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) στις θέσεις 1001-1200 και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στη θέση 1366.
Δείτε εδώ τη διεθνή λίστα αξιολόγησης Πανεπιστημίων QS για το 2027
Τα τρία Πανεπιστήμια που έκαναν το ντεμπούτο τους
Τα τρία νέα ελληνικά πανεπιστήμια εμφανίζονται όλα στην ευρύτερη κλίμακα 1.201-1.400 της παγκόσμιας κατάταξης, με τα επίσημα δεδομένα να αποτυπώνουν το προφίλ τους:
- Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης κατατάσσεται ειδικότερα στη θέση 1224. Με βάση τα στοιχεία της QS, το ίδρυμα διαθέτει συνολικά 22.339 φοιτητές, εκ των οποίων το 73,1% αφορά προπτυχιακούς και το 26,9% μεταπτυχιακούς/διδακτορικούς φοιτητές. Οι διεθνείς φοιτητές του ανέρχονται σε 938, ενώ το συνολικό διδακτικό προσωπικό (faculty staff) φτάνει τα 768 άτομα
- Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου τοποθετείται στη θέση 1391. Σύμφωνα με την καταγραφή, το ίδρυμα αριθμεί 21,901 φοιτητές συνολικά (87,6% προπτυχιακοί και 12,4% μεταπτυχιακοί).
Οι ξένοι φοιτητές ανέρχονται σε 440, ενώ το ακαδημαϊκό προσωπικό αποτελείται από 410 μέλη, με το 99% αυτών να είναι εγχώριοι και μόλις το 1% διεθνείς
- Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κλείνει την ελληνική εκπροσώπηση στη θέση 1392. Στα επιμέρους κριτήρια αξιολόγησης, το ίδρυμα συγκεντρώνει βαθμολογία 9,9 στην ακαδημαϊκή φήμη, 21,1 στις αναφορές ανά καθηγητή, 4,3 στα αποτελέσματα απασχόλησης και 70,4 στο Διεθνές Ερευνητικό Δίκτυο. Παράλληλα, στην ειδική κατάταξη "QS WUR Ranking By Subject" τοποθετείται στις θέσεις 251-300, ενώ στη γεωγραφική υποκατηγορία της Νότιας Ευρώπης καταλαμβάνει τη θέση 103
Διεθνοποίηση και ακαδημαϊκή φήμη
Η έκθεση της QS υπογραμμίζει με σαφήνεια ότι οι κύριες αδυναμίες των ελληνικών ΑΕΙ εστιάζονται στην έλλειψη διεθνούς προσανατολισμού και στη χαμηλή αναγνώριση μεταξύ των ακαδημαϊκών του εξωτερικού. Όσον αφορά το ξένο διδακτικό προσωπικό, κανένα ελληνικό πανεπιστήμιο δεν καταφέρνει να βρεθεί εντός των 800 πρώτων της παγκόσμιας λίστας. Επιπλέον, στον δείκτη του διεθνούς ερευνητικού δικτύου σημειώθηκε απόλυτη στασιμότητα, γεγονός που αποδεικνύει την ανάγκη για διεύρυνση των παγκόσμιων συνεργασιών.
Στον αντίποδα, ο τομέας της ακαδημαϊκής φήμης παρουσίασε ορισμένα σημάδια ανάκαμψης για τρία ιδρύματα, το ΑΠΘ ηγείται στην 307η θέση, το Πανεπιστήμιο Κρήτης ανέβηκε στην 572η και το Πανεπιστήμιο Πάτρας στην 685η. Συνολικά, ωστόσο, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 14η θέση στην Ε.Ε. βάσει της μέσης βαθμολογίας της στον συγκεκριμένο δείκτη.
Η "επέλαση" της Ασίας και η σταθερότητα των ΗΠΑ
Στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης δεν καταγράφονται εκπλήξεις, με το MIT των ΗΠΑ να διατηρεί τα πρωτεία, ακολουθούμενο από το Imperial College του Λονδίνου, το Στάνφορντ, την Οξφόρδη και το Χάρβαρντ.
Σε εθνικό επίπεδο, οι ΗΠΑ παραμένουν η κυρίαρχη δύναμη με 184 εκπροσωπήσεις, αν και το 66% των ιδρυμάτων τους είδε τις θέσεις του να υποχωρούν φέτος.
Στη Μεγάλη Βρετανία 31 πανεπιστήμια βελτίωσαν τις επιδόσεις τους, ενώ εντυπωσιακή είναι η άνοδος της Κίνας, όπου το 72% των πανεπιστημίων της σημείωσε άνοδο και 26 ιδρύματα πέτυχαν ιστορικά υψηλά.
Στην Ευρώπη, η Ιταλία ξεχωρίζει ως η πιο βελτιωμένη χώρα, με το 56% των 47 ιδρυμάτων της να κινείται ανοδικά.
Τέλος, ρεκόρ καταγράφουν τα πανεπιστήμια των χωρών του Κόλπου (με τα ΗΑΕ να μπαίνουν για πρώτη φορά στο top 150), ενώ η Ινδία τριπλασίασε την παρουσία της μέσα σε μια δεκαετία, φτάνοντας τα 52 καταταγμένα ιδρύματα.