Γιώργος Χριστόπουλος
Ομιλία του Προέδρου της ΟΙΕΛΕ στο Εργατικό Κέντρο Αιγίου για την απεργία της 1ης Οκτωβρίου, για τις εκπαιδευτικές ανισότητες και για τη νεανική περιθωριοποίηση

Στην κατάμεστη από πλήθος κόσμου αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αιγίου, ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ και Γραμματέας Επικοινωνίας της ΓΣΕΕ Γιώργος Χριστόπουλος απηύθυνε κεντρική ομιλία για την απεργία της 1ης Οκτωβρίου και για την κυβερνητική πολιτική όξυνσης των εκπαιδευτικών ανισοτήτων.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αιγίου Τάκης Καυκάς, ο Αντιδήμαρχος Αιγίου και εκπαιδευτικός Δημήτρης Ελευθεριώτης, οι Πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων Κιάτου Τάκης Κόλλιας, ΝαυπάκτουΚώστας Μπουζινέκης, Μεσολογγίου Σάκης Παπαδημητρόπουλος, η Πρόεδρος του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Σταυρούλα Παναγοπούλου-Νικολάου, η Πρόεδρος της Β΄ΕΛΜΕ Αχαΐας Δώρα Μαστραπά, η Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιάλειας Αθηνά Σκανδάμη, η Διευθύντρια ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ Αιγίου Δώρα Τριανταφυλλοπούλου, εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και εργατικών Συλλόγων. Επίσης, τοποθετήθηκε ο νομικός εκπρόσωπος της ΟΙΕΛΕ Γιώργος Μελισσάρης, ο οποίος ανέλυσε τις διατάξεις του σχεδίου νόμου Κεραμέως για το 13ωρο.

Ομιλία του Προέδρου της ΟΙΕΛΕ στο Εργατικό Κέντρο Αιγίου

Ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ αρχικά αναφέρθηκε στο προς ψήφιση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και τις δυσμενείς επιπτώσεις του στους εργαζόμενους. Στόχος της κυβέρνησης, τόνισε, ότι είναι η περαιτέρω ελαστικοποίηση των όρων εργασίας για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων εργοδοτικών συμφερόντων. Η δε επιβολή του 13ωρου στον ίδιο εργοδότη, είπε, είναι μια ακόμη πράξη αποδυνάμωσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Κάλεσε τον κόσμο της εργασίας να δώσει δυναμικό παρόν στην απεργία της 1ης Οκτωβρίου με βασικά αιτήματα την απόσυρση της δέσμης μέτρων για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και για τη μείωση του χρόνου εργασίας στις 37,5 ώρες, όπως ήδη εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με εξαιρετικά αποτελέσματα. Παρέθεσε, επίσης, στοιχεία των ερευνών του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για την εργασιακή καταπόνηση και εξουθένωση και για την οικονομική περιθωριοποίηση του κόσμου της μισθωτής εργασίας.

Στη συνέχεια, η ομιλία επικεντρώθηκε στην πολιτική γιγάντωσης των εκπαιδευτικών ανισοτήτων που ακολουθεί η κυβέρνηση με αιχμές την ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών, την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που «κόβει» χιλιάδες παιδιά από την ανώτατη εκπαίδευση, την καθιέρωση των ιδιωτικών πανεπιστημίων με «θολές» διαδικασίες και την απόπειρα κατάργησης των Πανελλαδικών Εξετάσεων μέσω μεθοδεύσεων, όπως το παράλληλο απολυτήριο.

Ομιλία του Προέδρου της ΟΙΕΛΕ στο Εργατικό Κέντρο Αιγίου

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας τόνισε ότι όλες αυτές οι αλλαγές έχουν σκοπό τον σταδιακό αποκλεισμό των παιδιών των μη προνομιούχων από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και τις καλοπληρωμένες θέσεις της αγοράς εργασίας προς όφελος των τέκνων της ελίτ. Επίσης, παρέθεσε στοιχεία για την εξαγορά ιστορικών ιδιωτικών σχολείων από funds και για την εντεινόμενη απόπειρα εμπορευματοποίησης της δημόσιας εκπαίδευσης που θα κορυφωθεί με την καθιέρωση της ελεύθερης γονεϊκής επιλογής και των vouchers που θα οδηγήσουν πολλά δημόσια σχολεία σε λουκέτο. Έκανε εκτενή αναφορά στις τραγικές εργασιακές σχέσεις που αντιμετωπίζουν οι απόφοιτοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν τη χώρα. Τέλος, μίλησε για την υποβάθμιση του εκπαιδευτικού επαγγέλματος και για το δημογραφικό που απειλεί όχι μόνο την Παιδεία αλλά και την ίδια την επιβίωση της χώρας και κάλεσε τους πολίτες να αντισταθούν στη μετατροπή του εκπαιδευτικού αγαθού σε εμπόρευμα, γεγονός που θα αποβεί καταστροφικό για την ελληνική κοινωνία.

Η εκδήλωση αυτή με την πολύ μεγάλη παρουσία εργαζόμενων και τον εξαιρετικό διάλογο που αναπτύχθηκε δείχνει ότι οι πολίτες είναι σε εγρήγορση, διψούν για πραγματική ενημέρωση και είναι έτοιμοι να παλέψουν για τα δικαιώματά τους για αξιοπρεπή ζωή, για ποιοτική υγεία και παιδεία, για ένα καλύτερο μέλλον γι’ αυτούς και τα παιδιά τους.

Ομιλία του Προέδρου της ΟΙΕΛΕ στο Εργατικό Κέντρο Αιγίου

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 25/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σοφια
Υπουργείο Παιδείας: Δείτε τις προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών - Όλα τα ονόματα
Αναλυτικά οι πίνακες με τα ονόματα και τις τοποθετήσεις σε όλη τη χώρα
Υπουργείο Παιδείας: Δείτε τις προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών - Όλα τα ονόματα
foto_education_notebook_phone_alfavita.jpg
Αιρετοί ΔΑΚΕ: «Άμεσα λύση στο φαινόμενο της εργασιακής εξουθένωσης – Παραιτούνται στελέχη»
ΑΠΥΣΠΕ Αττικής: Έμφαση στις παραιτήσεις στελεχών και την εργασιακή εξουθένωση – Κριτική των αιρετών ΔΑΚΕ στο υπουργείο Παιδείας
Αιρετοί ΔΑΚΕ: «Άμεσα λύση στο φαινόμενο της εργασιακής εξουθένωσης – Παραιτούνται στελέχη»
panepistimio-aigaiou
Διεθνής διάκριση για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου: 22 καθηγητές στη λίστα με το 2% των κορυφαίων επιστημόνων
Διεθνής διάκριση για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου: 22 μέλη του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη λίστα του Stanfordμετο 2% των κορυφαίων επιστημόνων
Διεθνής διάκριση για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου: 22 καθηγητές στη λίστα με το 2% των κορυφαίων επιστημόνων