Η «ήσυχη» επένδυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης: Στην τελική ευθεία για επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ
Διεθνείς εκπαιδευτικοί όμιλοι επενδύουν μαζικά στην ελληνική ιδιωτική εκπαίδευση, βλέποντάς την ως σταθερή και χαμηλού ρίσκου επένδυση – Πώς διαμορφώνεται το νέο τοπίο για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς

Η αγορά ιδιωτικής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω μιας ιστορικής μεταμόρφωσης.

Μέσα σε μόλις έναν χρόνο, επενδύσεις ύψους 400-500 εκατ. ευρώ έχουν τοποθετηθεί στον κλάδο, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για συνολική τοποθέτηση που μπορεί να αγγίξει το 1 δισ. ευρώ έως το 2027.

Ιδιωτικά σχολεία στο στόχαστρο των πολυεθνικών ομίλων

Ονόματα όπως τα Εκπαιδευτήρια Πλάτωνα, η Ελληνογερμανική Αγωγή, τα Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα - Λιναρδάτου και τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη έχουν ήδη περάσει στον έλεγχο διεθνών εκπαιδευτικών ομίλων, σηματοδοτώντας την έναρξη ενός νέου επενδυτικού κύματος.

Όπως αποκαλύπτει έμπειρος παράγοντας του χώρου: «Είναι κερδοφόρα». Και συμπληρώνει: «Η αγορά στην Ελλάδα έχει ανοίξει και η χώρα μας έχει ανέβει επενδυτική βαθμίδα. Άρα εδώ αναζητούνται πλέον όχι τόσο η εκπαίδευση, αλλά η “ήσυχη” επένδυση με τις σταθερές αποδόσεις».

Πόσο αξίζει σήμερα ένα ιδιωτικό σχολείο στην Ελλάδα;

Η αποτίμηση ενός καλού ιδιωτικού σχολείου στη χώρα μας κυμαίνεται από 20 έως 30 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς τις κτιριακές εγκαταστάσεις. Αν η συμφωνία περιλαμβάνει και τα ακίνητα, το συνολικό τίμημα μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα 60 εκατομμύρια ευρώ, ειδικά σε περιπτώσεις μεγάλων εκπαιδευτικών συγκροτημάτων.

Στρατηγική επιλογή για κάποιους ιδιοκτήτες ήταν η παραχώρηση μόνο της επιχείρησης και η διατήρηση της ιδιοκτησίας των κτιρίων, τα οποία νοικιάζουν στον νέο επενδυτή, κάνοντας την συμφωνία πιο ελκυστική και ευέλικτη από επιχειρηματικής σκοπιάς.

Η Ελλάδα ελκύει παγκόσμιους εκπαιδευτικούς ομίλους

Η International Schools Partnership (ISP) με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει στο χαρτοφυλάκιό της πάνω από 105 σχολεία σε 25 χώρες. Η είσοδός της στην ελληνική αγορά σχολείων θεωρείται στρατηγική.

Ο εκπρόσωπός της, Τζέιμς Τζόουνς, δηλώνει: «Αξιολογούμε συνεχώς τις ευκαιρίες σε περιοχές όπου πιστεύουμε ότι μπορούμε να συμβάλουμε θετικά στα εκπαιδευτικά αποτελέσματα».

Και προσθέτει: «Η ευθυγράμμιση στις αξίες, η κληρονομιά του σχολείου και η πίστη μας στις μακροπρόθεσμες δυνατότητες του ελληνικού ιδιωτικού τομέα εκπαίδευσης έκαναν αυτή τη στιγμή την κατάλληλη στιγμή».

Εκπαίδευση: Ανθεκτικός και απαραίτητος τομέας

Ο κ. Τζόουνς επισημαίνει: «Η εκπαίδευση είναι ταυτόχρονα ανθεκτική και απαραίτητη, ειδικά σε μια εποχή ραγδαίων παγκόσμιων αλλαγών». Σύμφωνα με τον ίδιο, η ζήτηση για σχολεία με διεθνή προσανατολισμό και ακαδημαϊκή ποιότητα αυξάνεται ραγδαία στην Ελλάδα.

«Η προσέγγισή μας είναι μακροπρόθεσμη: επενδύουμε σε ανθρώπους, υποστηρίζουμε την εκπαιδευτική αριστεία και εργαζόμαστε συνεργατικά με τοπικές ομάδες για να βελτιώσουμε τα αποτελέσματα των μαθητών σεβόμενοι τη μοναδική ταυτότητα του σχολείου» προσθέτει.

Νέα εποχή για την ελληνική ιδιωτική εκπαίδευση

Η ταχεία είσοδος των ξένων ομίλων στον κλάδο δημιουργεί νέα δεδομένα και έντονο ανταγωνισμό. Όπως σχολιάζει ιδιοκτήτης μεγάλου ιδιωτικού σχολείου: «Αλλοι πιο συντηρητικοί επενδυτές προτιμούν απλά να αγοράζουν επιχειρήσεις που έχουν μικρότερη απόδοση, αλλά μεγαλύτερη σταθερότητα. Και τέτοιες είναι οι επιχειρήσεις της εκπαίδευσης».

Η αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας φαίνεται να λειτούργησε ως καταλύτης για την είσοδο διεθνών παικτών, με ορισμένες συνομιλίες που είχαν ξεκινήσει πριν την πανδημία να ολοκληρώνονται τώρα.

Το νέο τοπίο και οι προκλήσεις

Οι επενδύσεις δεν περιορίζονται στην Αθήνα. Αντίστοιχες κινήσεις γίνονται σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ιωάννινα, αν και με μικρότερη δυναμική προς το παρόν. Το ερώτημα, ωστόσο, που πλανάται είναι: πώς θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν οι ανεξάρτητοι Έλληνες ιδιοκτήτες αυτά τα διεθνή μεγαθήρια;

Όπως λέει χαρακτηριστικά συνομιλητής της εφημερίδας: «Εάν κρατήσεις το σχολείο σου, πώς θα τους ανταγωνιστείς; Εμείς στην Ελλάδα φτιάξαμε σχολεία σε δύο και τρεις γενιές και οι οργανισμοί αυτοί σε λιγότερο από 15 χρόνια συχνά ξεπερνούν τα 100».

Η εμπειρία των πρώτων deals

Η πώληση των Εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα - Λιναρδάτου στα δυτικά προάστια της Αθήνας στην ISP, σχολείο που διατήρησε τα δίδακτρά του σε προσιτά επίπεδα, συζητήθηκε ιδιαίτερα. Ο Γιώργος Λιναρδάτος εξηγεί: «Η οικογένεια και οι κόρες μου παραμένουν στη γενική διεύθυνση του σχολείου», ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θα γίνει καμία αλλαγή στην εκπαιδευτική φυσιογνωμία του σχολείου».

Ωστόσο, η αλλαγή ιδιοκτησίας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικών μεταβολών.

Διεθνείς συμμαχίες με μακροπρόθεσμο ορίζοντα

Ο Κώστας Δούκας των Εκπαιδευτηρίων Δούκα συνεργάζεται πλέον με τον εκπαιδευτικό όμιλο Cognita, που ελέγχεται από το φιλανθρωπικό ίδρυμα Jacobs Holding. «Η Ελλάδα είναι πλέον μια άλλη χώρα» δηλώνει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας τη σταθερότητα και τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η ιδιωτική εκπαίδευση.

Αντίστοιχα, ο Αθανάσιος Ζαχόπουλος των Μοντεσσοριανών Σχολείων αναγνωρίζει ότι η ελληνική αγορά, ως «παρθένα», είναι πλέον ανοιχτή στους επενδυτές.

Ο Βασίλης Δασκαλάκης, πρόεδρος του BCA College, ξεκίνησε την αλλαγή σκηνικού, πουλώντας το International School of Athens στον όμιλο Dukes Education. Όπως τονίζει: «Τα ιδιωτικά σχολεία είναι μια ασφαλής και σταθερών αποδόσεων επένδυση που θα προσέλκυε κάθε επιχειρηματία με κεφάλαια».

Τα νούμερα και η πραγματικότητα της αγοράς

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία αυξήθηκαν από 649 το 2018-2019 σε 817 το 2021-2022. Τα ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια παρουσιάζουν επίσης αύξηση, αποδεικνύοντας τη ραγδαία ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα εκπαίδευσης.

Το βλέμμα των εργαζομένων και τα ανοιχτά ερωτήματα

Η είσοδος των ξένων ομίλων προκαλεί ανησυχία και αβεβαιότητα στους εργαζόμενους, κυρίως όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα και την εκπαιδευτική ταυτότητα των σχολείων. Παρότι οι νέοι ιδιοκτήτες δηλώνουν συμμόρφωση με την ελληνική νομοθεσία, το πώς θα εξελιχθεί η καθημερινότητα στα σχολεία αυτά μένει να αποδειχθεί στην πράξη.

Η ελληνική κοινωνία έχει μάθει να συνδέεται προσωπικά με τους ιδιοκτήτες των σχολείων. Θα μπορέσει να αποδεχθεί τη νέα, περισσότερο «απρόσωπη» σχέση με διεθνή funds και επενδυτικούς εκπροσώπους;

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης ημέρας στην ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πώς λέγεται στα ελληνικά η «ντομάτα»;

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

paidikoi-stathmoi
Θεσσαλονίκη: Έκλεισε ο μεγαλύτερος βρεφονηπιακός σταθμός του δήμου Θέρμης - Σχεδον 100 βρέφη χωρίς θέση στους παιδικούς σταθμούς
Σοβαρές ανατροπές στους παιδικούς σταθμούς Θέρμης: λιγότερα τμήματα, λιγότερες θέσεις
Θεσσαλονίκη: Έκλεισε ο μεγαλύτερος βρεφονηπιακός σταθμός του δήμου Θέρμης - Σχεδον 100 βρέφη χωρίς θέση στους παιδικούς σταθμούς
Χανιά
Μη μαγαρίζετε την Κρήτη…
Αλήθεια, αγαπητέ  Κρητικέ Πρωθυπουργέ, έχετε απομακρύνει από το κόμμα σας τον ‘φραπέ ΄ και τον ‘χασάπη’ ή περιμένετε πρώτα να καταμετρήσετε τα...
Μη μαγαρίζετε την Κρήτη…
logo της ΔΥΠΑ για το voucher
Σε 3 μέρες έκλεισε το Voucher 750€ - Τι κάνετε εάν πήρατε ΚΑΥΑΣ - Ξεκινάτε!
Έχουν μαζευτεί 170.000 ωφελούμενοι με ΚΑΥΑΣ για το voucher 750 ευρώ - Άμεσα προχωρήστε στο επόμενο σας βήμα καταχωρώντας τον ΚΑΥΑΣ σας στο ΕΚΕΚ ATHENA
Σε 3 μέρες έκλεισε το Voucher 750€ - Τι κάνετε εάν πήρατε ΚΑΥΑΣ - Ξεκινάτε!