Thumbnail
15 φοιτητές της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) αντιμετωπίζουν σοβαρές κατηγορίες που σχετίζονται με τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις ενάντια στον νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ- «Να αποσυρθούν οι κατηγορίες» ζητά η Σύγκλητος ΕΜΠ

Η εκδίκαση της υπόθεσης των φοιτητών της Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ στο δικαστήριο που είχε προσδιοριστεί για σήμερα Δευτέρα 27 Οκτωβρίου, αναβλήθηκε για τις 2 Ιουνίου.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα, με τη Σύγκλητο του ΕΜΠ να παίρνει σαφή θέση υπέρ των φοιτητών.

Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν παραβίαση του νόμου περί δημόσιας τάξης και διατάραξη της ομαλής λειτουργίας του πανεπιστημίου, λόγω της συμμετοχής τους σε ειρηνικές διαμαρτυρίες και καταλήψεις. Οι ίδιοι οι φοιτητές αρνούνται τις κατηγορίες και τονίζουν ότι οι κινητοποιήσεις τους ήταν μέρος της δημοκρατικής άσκησης του δικαιώματος ελεύθερης έκφρασης και αντίστασης σε αντιδημοκρατικές πολιτικές.

Η Σύγκλητος του ΕΜΠ εξέδωσε κοινή ανακοίνωση καλώντας στην άμεση απόσυρση των κατηγοριών και υπερασπιζόμενη την ακαδημαϊκή ελευθερία.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η δίωξη των φοιτητών συνιστά πλήγμα για τη δημοκρατία και τον δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας, ενώ υπογραμμίζεται η ανάγκη προστασίας των φοιτητικών κινημάτων από ποινικοποιήσεις.

Αντιδράσεις από φοιτητικούς Συλλόγους 

Φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΜΠ και άλλων πανεπιστημίων εξέδωσαν ψηφίσματα συμπαράστασης και καλούν σε συγκέντρωση έξω από το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά την ημέρα της δίκης.

Παράλληλα, πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης καταδικάζουν τη δίωξη των φοιτητών και ζητούν την άμεση απόσυρση των κατηγοριών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων στα πανεπιστήμια.

Η υπόθεση των 15 φοιτητών έχει ευρύτερες συνέπειες για τη δημόσια παιδεία στην Ελλάδα. Πολλοί θεωρούν ότι η δίωξή τους αποτελεί μέρος μιας συνολικότερης προσπάθειας περιορισμού των φοιτητικών κινημάτων και εφαρμογής αυταρχικών πολιτικών στην ανώτατη εκπαίδευση.

Η έκβαση της δίκης αναμένεται να καθορίσει το μέλλον των φοιτητικών κινητοποιήσεων και την προστασία της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.

Η ανακοίνωση

Η κατάληψη στο κτήριο της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ αποφασίστηκε με συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες, ήταν εντελώς ειρηνική και καθορισμένης τριήμερης διάρκειας. Παρ΄ όλα αυτά, ο πρύτανης του ΕΜΠ όχι μόνο ζήτησε από την Αστυνομία να την καταστείλει, αλλά κάλεσε σε απολογία και τον κοσμήτορα της Σχολής Μεταλλειολόγων – Μεταλλουργών Μηχανικών, επειδή ενημέρωσε τη σχολή του για την απόφαση του οικείου φοιτητικού συλλόγου για κατάληψη, αντί να καταδώσει, βάσει του πρόσφατου νόμου, τους φοιτητές και τις φοιτήτριές του. (!)

Στις σκοτεινές μέρες της Δικτατορίας, η Σύγκλητος του ΕΜΠ παραιτήθηκε σύσσωμη, αρνούμενη να επιτρέψει την εισβολή της Αστυνομίας στον χώρο, ενώ πολλοί καθηγητές του ιδρύματος στάθηκαν στο πλευρό των διωκόμενων φοιτητών.

Δεν πρόκειται για ένα ακόμα κρούσμα αυταρχισμού, αλλά για αντιδημοκρατική εκτροπή. Εντάσσεται τη συνολική στρατηγική και προπαγάνδα της κυβέρνησης να εμφανίσει τα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας ως εστίες εγκληματικότητας και τους φοιτητές ως εκ συστήματος παραβατικούς, τη στιγμή που τα υποχρηματοδοτεί, μειώνει το προσωπικό τους και στερεί το δικαίωμα φοίτησης με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και τις διαγραφές φοιτητών και φοιτητριών.Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει όλες τις διατάξεις που επιβάλλουν απαράδεκτες, διχαστικές και αυταρχικές πειθαρχικές διαδικασίες.

Απαιτούμε να αποσυρθεί ο ν.5094/2024 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια (Ν.Π.Π.Ε.).

Απαιτούμε την ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης των δημοσίων πανεπιστημίων και την ενίσχυση του προσωπικού τους, ώστε να ανταποκριθούν στον συνταγματικό τους ρόλο: την παροχή δημόσιας, δωρεάν και ποιοτικής εκπαίδευσης και τη διεξαγωγή ανεξάρτητης και κοινωνικά επωφελούς έρευνας. Για να είναι ανοικτό το πανεπιστήμιο στις ανάγκες της κοινωνίας.

Το κείμενο στήριξης των μελών ΔΕΠ της Σχολής Αρχιτεκτόνων έχει υπογραφεί σχεδόν από το σύνολο του διδακτικού προσωπικού: 52 καθηγητές και καθηγήτριες, 19 ομότιμοι και 73 καθηγητές από τις υπόλοιπες σχολές του ΕΜΠ. Τη δήλωση συνυπογράφουν επίσης τα μέλη ΕΔΙΠ και ΕΕΠ της Σχολής.

Παράλληλα, σε ξεχωριστή πρωτοβουλία, 450 απόφοιτοι του ΕΜΠ υπέγραψαν έκκληση συμπαράστασης, δηλώνοντας την πλήρη υποστήριξή τους στους διωκόμενους φοιτητές και φοιτήτριες. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται δεκάδες στελέχη του αντιδικτατορικού αγώνα, που κάνουν λόγο για «ποινικοποίηση της φοιτητικής δράσης και της ελεύθερης έκφρασης μέσα στα πανεπιστήμια».

Αναλυτικά:

Ψήφισμα της Συγκλήτου του ΕΜΠ 26.10.2025

«Η Σύγκλητος του ΕΜΠ, υποστηρίζοντας το από 14.10.2025 ομόφωνο ψήφισμα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, ζητά την απόσυρση όλων των κατηγοριών κατά των συλληφθεισών και συλληφθέντων φοιτητριών και φοιτητών».

Ταυτόχρονα, το κείμενο–δήλωση στήριξης των Μελών ΔΕΠ της Σχολής Αρχιτεκτόνων έχει υπογραφεί σχεδόν από το σύνολο του διδακτικού προσωπικού: 52 καθηγητές και καθηγήτριες της Σχολής, 19 ομότιμοι, καθώς και 73 καθηγητές και καθηγήτριες από τις υπόλοιπες σχολές του ΕΜΠ. Τη δήλωση συνυπογράφουν, επίσης τα Μέλη ερευνητικού και διδακτικού προσωπικού ΕΔΙΠ και ΕΕΠ της Σχολής. Παράλληλα, σε ξεχωριστή κίνηση, έκκληση συμπαράστασης υπέγραψαν 450 απόφοιτοι του Ιδρύματος, ανάμεσά τους δεκάδες στελέχη του αντιδικτατορικού κινήματος.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

1ο Διεθνές Συνέδριο “Τεχνητή Νοημοσύνη και Καινοτομία στην Εκπαίδευση: Ηθικές και Τεχνολογικές Διαστάσεις”
Με επιτυχία το 1ο Διεθνές Συνέδριο «Τεχνητή Νοημοσύνη και Καινοτομία στην Εκπαίδευση: Ηθικές και Τεχνολογικές Διαστάσεις»
Με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το 1ο Διεθνές Συνέδριο AI Education
Με επιτυχία το 1ο Διεθνές Συνέδριο «Τεχνητή Νοημοσύνη και Καινοτομία στην Εκπαίδευση: Ηθικές και Τεχνολογικές Διαστάσεις»
Λιμός στη Γάζα
Δεν σταματούν τα εγκλήματα του Ισραήλ στη Γάζα: Άλλο ένα βρέφος νεκρό από το κρύο - 393 Παλαιστίνιοι νεκροί από τη μέρα της εκεχειρίας
Οι πρόσφατοι απολογισμοί είναι συγκλονιστικοί: από τον Οκτώβριο του 2023, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 70.667 Παλαιστίνιοι, ενώ 171.151 έχουν...
Δεν σταματούν τα εγκλήματα του Ισραήλ στη Γάζα: Άλλο ένα βρέφος νεκρό από το κρύο - 393 Παλαιστίνιοι νεκροί από τη μέρα της εκεχειρίας
Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ΕΑΠ - Hellenic Open University
ΕΑΠ: Έκπτωση για αποφοίτους προπτυχιακών που επιθυμούν να εγγραφούν σε Μεταπτυχιακά
Έκπτωση 10% για αποφοίτους του ΕΑΠ που συνεχίζουν σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα – Ποιοι μπορούν να επωφεληθούν
ΕΑΠ: Έκπτωση για αποφοίτους προπτυχιακών που επιθυμούν να εγγραφούν σε Μεταπτυχιακά