Κυριάκος Αναστασιάδης
Ο Πρύτανης του ΑΠΘ Κυριάκος Αναστασιάδης παρουσιάζει το όραμα για ένα σύγχρονο, ψηφιακό και εξωστρεφές πανεπιστήμιο, καλώντας φορείς και πολίτες να στηρίξουν την ανανέωση του ιδρύματος.

Κάλεσμα σε φορείς και πολίτες να στηρίξουν τη ριζική ανανέωση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) απηύθυνε ο Πρύτανης του Ιδρύματος, Καθηγητής Κυριάκος Αναστασιάδης, μιλώντας στην ημερίδα της εφημερίδας «Μακεδονία της Κυριακής»  με θέμα «Η Παιδεία και οι προκλήσεις της νέας εποχής».

Ο Πρύτανης έθεσε το όραμά του για ένα σύγχρονο, εξωστρεφές και ψηφιακό πανεπιστήμιο, ικανό να ανταποκριθεί στις ανάγκες της νέας γενιάς και να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για την πόλη της Θεσσαλονίκης και την Ελλάδα.

«Το ΑΠΘ γυρίζει σελίδα – Θέλουμε τη στήριξη όλων»

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει σε μια επανεκκίνηση με στόχο την αναμόρφωση της εικόνας και της λειτουργίας του πανεπιστημίου:

«Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε μια επανεκκίνηση για να φτιάξουμε τη μεγάλη εικόνα του ΑΠΘ. Θέλουμε όλους τους φορείς και τους πολίτες να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια για την ανανέωση που χρειαζόμαστε».

Με οραματικό και στρατηγικό λόγο, ο Πρύτανης του ΑΠΘ τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί και πρέπει να εξελιχθεί σε ισχυρό διεθνή εκπαιδευτικό προορισμό, με το Αριστοτέλειο να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη μετάβαση. «Θα είμαστε εμείς που θα συμβάλουμε σε κάτι τέτοιο», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην ιστορική διαδρομή του ΑΠΘ, ο κ. Αναστασιάδης υπενθύμισε ότι: «Το ΑΠΘ είναι το δεύτερο παλαιότερο πανεπιστήμιο της χώρας, μετά το ΕΚΠΑ, και συμπληρώνει 100 χρόνια προσφοράς στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την έρευνα και τη δημοκρατία. Είναι αναπόσπαστο κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας».

Ο Πρύτανης τόνισε ότι το πανεπιστήμιο υπάρχει για να υπηρετεί τους φοιτητές και τη νέα γενιά: «Είμαστε εκεί για να παραλάβουμε εφήβους και να τους κάνουμε επιστήμονες, ώστε να τους αποδώσουμε πίσω στην κοινωνία. Το πανεπιστήμιο είναι το εργαλείο της Generation Z για να κάνει πράξη τα όνειρά της».

Το ΑΠΘ του αύριο: Εξωστρεφές, διεθνοποιημένο, ψηφιοποιημένο

Ο Κυριάκος Αναστασιάδης περιέγραψε το όραμα για το ΑΠΘ του 21ου αιώνα:

  • Ένα ίδρυμα εξωστρεφές και διεθνές

  • Ψηφιακό, με τεχνολογικές υποδομές

  • Με νέο παιδαγωγικό μοντέλο που δεν βασίζεται στην αποστήθιση, αλλά στην κατανόηση και την καινοτομία

«Όταν θα ολοκληρώσω τη θητεία μου, το ΑΠΘ θα είναι ένα άλλο πανεπιστήμιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα διαχρονικά προβλήματα: Χρηματοδότηση, υποδομές, στελέχωση

Ο Πρύτανης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις προκλήσεις που παραμένουν ανοιχτές:

  • Υποχρηματοδότηση: Η έλλειψη πόρων επηρεάζει άμεσα την ποιότητα σπουδών και υπηρεσιών

  • Υποστελέχωση: Το ανθρώπινο δυναμικό δεν επαρκεί

  • Υποδομές: Η φθορά των κτιρίων απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις συντήρησης

«Όταν μιλάμε για έναν οργανισμό 100 ετών, δεν γίνεται να μην έχει τη φθορά του χρόνου. Είναι όπως τα παλιά σπίτια που χρειάζονται συντήρηση», επισήμανε.

Ο Κυριάκος Αναστασιάδης κάλεσε το σύνολο της κοινωνίας να αγκαλιάσει το νέο όραμα του ΑΠΘ«Το πανεπιστήμιο πρέπει να αντανακλά τις ανάγκες της εποχής και να προχωρά μπροστά. Και αυτό είναι υπόθεση όλων μας – φοιτητών, πολιτείας, πολιτών και τοπικών φορέων».

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ: Εάν πήρες ΚΑΥΑΣ κλείδωσε το επίδομα εδώ με ένα κλικ στο ΕΚΕΚ

Αυτά είναι τα ελληνικά επώνυμα που προέρχονται από αλβανικές λέξεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανελλαδικές.jpg
Μια ιστορία ενός υποψηφίου των Πανελλαδικών με 19.340 μόρια, από εκείνες που γράφονται αργά, με ιδρώτα, σιωπές και απόφαση!
Ο Ιωάννης Παρίσης «σάρωσε» στις Πανελλήνιες με 19.340 μόρια – Η ιστορία ενός μαθητή που νίκησε όλα τα εμπόδια
Μια ιστορία ενός υποψηφίου των Πανελλαδικών με 19.340 μόρια, από εκείνες που γράφονται αργά, με ιδρώτα, σιωπές και απόφαση!