Υλικά:
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. ψιλό αλάτι + 2 κ.γ. χοντρό αλάτι
2 κ.γ. ζάχαρη
8 γρ. ξηρή μαγιά (1 φακελάκι)
250 ml χλιαρό νερό
35 ml ελαιόλαδο
2 κ.σ. ελιές (μαύρες ή πράσινες), χωρίς κουκούτσι και χοντροκομμένες
Τα φύλλα από 1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο (ή 1 κ.σ. αποξηραμένο)
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το ψιλό αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά.
Προσθέτουμε το νερό μαζί με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ζυμώνουμε με το γάντζο ή με τα χέρια για 3-4 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.
Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ, τοποθετούμε μέσα τη ζύμη, τη σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 240°C.
Λαδώνουμε ένα ταψί (26x36 εκ.), πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι την επιφάνεια εργασίας και ανοίγουμε τη ζύμη για 2-3 λεπτά. Τη μεταφέρουμε στο ταψί και την πιέζουμε με τις παλάμες ώστε να απλωθεί.
Αλείφουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, σκορπίζουμε τις ελιές, πιέζοντάς τες ελαφρά, και πασπαλίζουμε με το δεντρολίβανο και το χοντρό αλάτι.
Ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι η φοκάτσια να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/9
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ