Με το που ανακοινώνονται οι Πανελλήνιες, η αγωνία των οικογενειών μετατοπίζεται από τα αποτελέσματα... στην εύρεση φοιτητικής στέγης. Μόλις επιβεβαιωθεί η εισαγωγή σε ΑΕΙ άλλης πόλης, αρχίζει το –γνωστό πλέον κάθε χρόνο– «σαφάρι» για τη μίσθωση ενός μικρού, επιπλωμένου διαμερίσματος.
Η εικόνα σε πολλές πόλεις θυμίζει χρηματιστήριο – μόνο που αυτή τη φορά, το «προϊόν» είναι γκαρσονιέρες 25–40 τ.μ. με ελάχιστο εξοπλισμό και... μέγιστο κόστος.
Τιμές στα ύψη – Γκαρσονιέρες στα 550 ευρώ στην Αθήνα
Η Αθήνα διατηρεί τα σκήπτρα στη φοιτητική ζήτηση, με τις τιμές για επιπλωμένα μονόχωρα να ξεκινούν από 300 ευρώ και να φτάνουν ακόμη και τα 550, ανάλογα με την περιοχή και τις παροχές. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη, με εξίσου υψηλή ζήτηση, ενώ πόλεις όπως τα Ιωάννινα, η Πάτρα, η Κομοτηνή και το Ηράκλειο ακολουθούν με αυξανόμενες τάσεις.
Σύμφωνα με στοιχεία του δικτύου E-Real Estates, μόλις το 4,75% των διαθέσιμων κατοικιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι έως 50 τ.μ., πάνω από τον 1ο όροφο και με ζητούμενο μίσθωμα κάτω των 300 ευρώ.
Στη Θεσσαλονίκη, η μέση τιμή στο κέντρο φτάνει τα 10,7 ευρώ/τ.μ., ενώ σε γειτονιές όπως η Τριανδρία – Δόξα καταγράφεται ετήσια αύξηση 14%.
Μεσίτες, διπλές αναθέσεις και διαμερίσματα-φάντασμα
Στην πραγματικότητα, σε πολλές περιοχές (όπως τα Ιωάννινα), διαμερίσματα δίνονται ταυτόχρονα σε δύο και τρεις μεσίτες, με αποτέλεσμα οι ίδιοι ενδιαφερόμενοι να βλέπουν το ίδιο ακίνητο μέσω διαφορετικών γραφείων.
Οι γκαρσονιέρες των λίγων τετραγωνικών είναι περιζήτητες και οι προνοητικοί φοιτητές που γνωρίζουν ήδη τη σχολή τους έχουν ήδη «κλείσει» τα καλύτερα.
Σε γειτονιές όπως η Κυψέλη, τα Εξάρχεια, το Κουκάκι, το Μετς και ο Γουδή –παρά την υποβαθμισμένη εικόνα ή την έλλειψη υποδομών– τα μικρά διαμερίσματα γίνονται ανάρπαστα.

Τι να προσέξετε – Συμβουλές για γονείς και φοιτητές
Ελέγξτε την υγρασία και τη θέρμανση (ιδίως σε ισόγεια/υπόγεια).
Μην αρκεστείτε σε φωτογραφίες – επισκεφθείτε το διαμέρισμα και τη γειτονιά.
Δείτε αν υπάρχει συγκοινωνία, φως στον δρόμο και βασικά καταστήματα.
Ζητείστε πληροφορίες από προηγούμενους ενοίκους – συχνά γίνεται «σκυταλοδρομία».
Οι περισσότεροι μεσίτες ζητούν δύο ενοίκια μπροστά συν την προμήθεια, ενώ επιπλωμένα διαμερίσματα με ψυγείο, κουζίνα ή πλυντήριο θεωρούνται... πολυτέλεια.
Τι ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η Πολιτεία αναζητά λύσεις. Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, ανακοίνωσε πρόσφατα πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης 12 φοιτητικών εστιών, με ορίζοντα επταετίας (2026–2032) και προϋπολογισμό 142 εκατ. ευρώ.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εστίες σε Ζωγράφου, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη (Καλαμαριά), την ΑΣΠΑΙΤΕ και τη Φοιτητική Εστία Αρρένων Αθηνών, με στόχο πιο αξιοπρεπείς και φιλικές στο περιβάλλον εγκαταστάσεις.
Ωστόσο, οι εστίες δεν επαρκούν. Οι προϋποθέσεις για φιλοξενία είναι αυστηρές (εισοδηματικά όρια, αριθμός παιδιών, ακίνητη περιουσία) και αφήνουν πολλούς εκτός.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Αλλαγές στο ωράριο εκπαιδευτικών από 1/9/2025: Ποιοι θα διδάσκουν λιγότερες ώρες
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ