109η Σύνοδος Πρυτάνεων
Τα κεντρικά ζητήματα που αναδείχτηκαν στην 109η Συνόδου Πρυτάνεων

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της 109ης Συνόδου Πρυτάνεων, παρουσία της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφίας Ζαχαράκη και εν μέσω συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας έξω από τον χώρο της συνόδου.

Φοιτητές που διαμαρτύρονταν για τα αιτήματά τους ήρθαν αντιμέτωποι με ισχυρό αστυνομικό κλοιό και δυνάμεις των ΜΑΤ.

Τα κεντρικά θέματα που τέθηκαν στην Σύνοδο: 

Ένα από τα κεντρικά ζητήματα που τέθηκε από την πλευρά των Πρυτάνεων είναι η χρηματοδότηση των Δημόσιων Πανεπιστημίων η οποία και είναι μειωμένη στο 50% σε σχέση με το 2009. 

Οι Πρυτάνεις τόνισαν πως η αύξηση της χρηματοδότησης είναι απολύτως αναγκαία. Τα πανεπιστήμια χρειάζεται να στηριχθούν οικονομικά για τηνσυντήρηση και την ανακαίνιση των υποδομών τους από το ΕΠΑ 2026-2030.

Ζητούν παράλληλα να γίνει επαναφορά της ετήσιας έκτακτης χρηματοδότησης που αποτελεί σημαντικό στήριγμα για την αντιμετώπιση των μεγάλων λειτουργικών αναγκών των ιδρυμάτων

Χρηματοδότηση των ΑΕΙ: Επιστολή σε Κυριάκο Μητσοτάκη για συνάντηση

Στο πλαίσιο αυτό οι Πρυτάνεις κατέθεσαν επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το ζήτημα της χρηματοδότησης όπου και θα ζητούν συνάντηση μαζί του.

Αναλυτικά οι προτάσεις της Συνόδου Πρυτάνεων για τα ΑΕΙ

Η 109 η Σύνοδος Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, που πραγματοποιήθηκε στην Ανάβυσσο από τις 8 έως και τις 11 Ιουλίου 2025, κατέληξε στις ακόλουθες διαπιστώσεις και προτάσεις.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα Πανεπιστήμια είναι η χρηματοδότησή τους, κυρίως για την ανακαίνιση και τη συντήρηση των υποδομών τους.

Η Σύνοδος επισημαίνει ότι είναι απολύτως αναγκαία η εξασφάλιση χρηματοδότησης από το ΕΠΑ 2026-2030, με βάση τα σχετικά αιτήματα που έχουν υποβάλει τα Πανεπιστήμια.

Επίσης, ζητά την άμεση επαναφορά του μέτρου της ετήσιας έκτακτης χρηματοδότησης που αποτελεί σημαντικό στήριγμα για την αντιμετώπιση των μεγάλων λειτουργικών αναγκών.

Η Σύνοδος αποφάσισε την αποστολή επιστολής προς τον Πρωθυπουργό, ζητώντας ταυτόχρονα συνάντηση για να του εκθέσει τη ζωτική σημασία της επαρκούς χρηματοδότησης για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των Πανεπιστημίων.

ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

Η Σύνοδος επανέλαβε τη θέση που είχε διατυπώσει στις δύο προηγούμενες Συνόδους ως προς την ανάγκη διάκρισης μεταξύ ενεργών και ανενεργών φοιτητών, με στόχο να μη διαγραφούν φοιτητές/τριες που αγωνίζονται να πάρουν το πτυχίο τους και εμπράκτως δείχνουν ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Σε σχέση με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, η Σύνοδος προτείνει τις εξής αλλαγές: α) να μειωθεί σημαντικά το απαιτούμενο ποσοστό επιτυχούς αξιολόγησης που προβλέπεται από το άρθρο 126, β) να απαλειφθεί ο όρος «επιτυχώς» και να αρκεί η συμμετοχή σε δύο ακαδημαϊκές δοκιμασίες και γ) να δίνεται η δυνατότητα στα Πανεπιστήμια αιτιολογημένης αντιμετώπισης «ειδικών» περιπτώσεων φοιτητών που κινδυνεύουν με διαγραφή.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Η Σύνοδος επαναλαμβάνει ότι τα ζητήματα ασφάλειας διαφοροποιούνται μεταξύ των Ελληνικών Πανεπιστημίων και, για τον λόγο αυτό, τα όποια μέτρα δεν θα πρέπει να έχουν οριζόντια εφαρμογή αλλά να εξειδικευτούν ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του κάθε Α.Ε.Ι., με σημαντική οικονομική στήριξη της πολιτείας.

Θεωρεί ότι προτεραιότητα έχουν τα μέτρα πολιτικής προστασίας, ώστε να προστατεύονται από κάθε πιθανό κίνδυνο η ζωή και η εργασία των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Η Σύνοδος Πρυτάνεων ζητά από την Πολιτεία να στηρίξει το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο στην προσπάθειά του να εκπληρώσει τον ύψιστο σκοπό του που είναι η εκπαίδευση των νέων γενιών σε όφελος της ελληνικής κοινωνίας, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη της προς την ακαδημαϊκή κοινότητα και σεβόμενη το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.

"Θα πάμε μαζί" δήλωσε η Υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη

Η Υπουργός Παιδείας μόλις άκουσε για την επιστολή που θα στείλουν οι Πρυτάνεις στον πρωθυπουργό όπου θα αιτούνται συνάντηση για την χρηματοδότηση είπε χαρακτηριστικά πως "θα πάμε μαζί" δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την κατανόηση και στήριξή της στο εύλογο και αναγκαίο αίτημα περί περαιτέρω αύξησης της ενίσχυσης στα ΑΕΙ.

Σχετικά με τα ζητήματα της ασφάλειας

Οι Πρυτάνεις τόνισαν πως θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση της χρηματοδότησης για την εφαρμογή και τη συντήρηση σχεδίων ασφαλείας και πολιτικής προστασίας! Με λίγα λόγια καλά τα σχέδια για ασφάλεια αλλά χρειάζονται και υποδομή οικονομική για να εφαρμοστούν.

Η νομοθέτηση καθαίρεσης των οργάνων διοίκησης δεν συμβάλει στο κλίμα εμπιστοσύνης

Ένα άλλο καυτό ζήτημα που θίχτηκε από την μεριά των Πρυτάνεων ήταν η αντίθεσή τους στην νομοθέτηση καθαίρεσης οργάνων διοίκησης του Πανεπιστημίου που έχουν εκλεγεί δημοκρατικά σε αυτοδιοικούμενα Πανεπιστήμια.

Σχετικά με τις διαγραφές Φοιτητών

Οι Πρυτάνεις τόνισαν πως χρειάζεται να συμπεριληφθούν στη ρύθμιση πιο πολλοί ενεργοί φοιτητές, ωστε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους (οσοι έχουν επιτυχει στο 65% των μαθημάτων). Να συμπεριληφθούν όλοι οι φοιτητές που συμμετείχαν σε εξεταστικές τα τελευταία 2 χρόνια, ακόμα και αν δεν είχαν βαθμολογηθεί επιτυχώς.

Σοφία Ζαχαράκη: «Καθαροί κανόνες – καθαρές ευθύνες»

«Η επόμενη μέρα για τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι ήδη εδώ: με εξωστρέφεια, διαφάνεια, ποιότητα και φιλοδοξία», σημείωσε η υπουργός Παιδείας κατά τις εργασίες της 109ης Συνόδου των Πρυτάνεων

πρυτάνεις ζαχαράκη

 

Αύξηση χρηματοδότησης και στρατηγικές επενδύσεις

Η Υπουργός επισήμανε τη σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης στα ΑΕΙ κατά 28% από το 2019, ξεπερνώντας τα 130 εκατ. ευρώ σε τακτικά κονδύλια, καθώς και τη διπλασιασμένη στήριξη στη φοιτητική στέγη. Αναφέρθηκε επίσης στα κονδύλια από το ΠΔΕ, το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης που ενισχύουν τις υποδομές, την ψηφιοποίηση και την καινοτομία.

«Συνολικά, για την περίοδο 2021-2025, η χρηματοδότηση των ελληνικών ΑΕΙ φτάνει το 1,5 δις. ευρώ, αποδεικνύοντας ότι η Κυβέρνηση ενισχύει στην πράξη το δημόσιο πανεπιστήμιο, μέσα από καινοτόμες δράσεις που ενισχύουν την ερευνητική δυναμική και την τεχνολογική υπεροχή των ιδρυμάτων», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν αφήνει τα ελληνικά Πανεπιστήμια στο περιθώριο, αλλά τα θέτει στο επίκεντρο της εθνικής στρατηγικής για ανάπτυξη, εξωστρέφεια και κοινωνική συνοχή. Το όραμά μας είναι ένα δημόσιο πανεπιστήμιο αυτόνομο, σύγχρονο, και ανταγωνιστικό σε διεθνές επίπεδο, που συνδυάζει την ακαδημαϊκή αριστεία με την κοινωνική ευθύνη», ανέφερε.

Έργα και χρηματοδοτήσεις για υποδομές και φοιτητική μέριμνα

Στα σημεία της τοποθέτησης της Υπουργού που ξεχώρισαν, ήταν η αναφορά της σε έργα συνολικού ύψους 71,5 εκατομμυρίων ευρώ που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από τον Μάρτιο του 2025 μέχρι και σήμερα, αλλά και η αξιοποίηση 97 έργων ερευνητικής αριστείας, 62 έργων επισκεπτών καθηγητών και ερευνητών, 23 πανεπιστημίων αριστείας, καθώς και 74 διεθνών κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων με κορυφαία ξένα πανεπιστήμια, τα οποία ενισχύουν σημαντικά τη θέση της Ελλάδας στον διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη.

Στη συνέχεια έκανε ειδική αναφορά, σε πρόσφατες Υπουργικές Αποφάσεις, που υπέγραψε η ίδια και με τις οποίες, μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης και αξιοποιώντας εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, αναβαθμίζονται οι κτιριακές εγκαταστάσεις σε αρκετά πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση στις φοιτητικές εστίες για τις οποίες διατίθενται 142 εκατ. ευρώ.

109η Σύνοδος Πρυτάνεων

Η Σοφία Ζαχαράκη χαρακτήρισε τον ρόλο των Πρυτάνεων κρίσιμο για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της χώρας στον τομέα της γνώσης και της καινοτομίας, δηλώνοντας ότι το Υπουργείο θα συνεχίσει να τους παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία και πόρους, ενώ τόνισε ότι η συνεργασία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου και ανταγωνιστικού πανεπιστημίου.

Τα πορίσματα της Συνόδου Πρυτάνεων στο alfavita.gr

Στην Ανάβυσσο Αττικής, η 109η Σύνοδος Πρυτάνεων χάραξε τον οδικό χάρτη για το μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Με φόντο τη Συνθήκη της Λισαβόνας, τη διεθνοποίηση των σπουδών, τις τεράστιες ανάγκες ψηφιακού μετασχηματισμού και την ενίσχυση της έρευνας, τα πορίσματα της Συνόδου αποτυπώνουν την αγωνία αλλά και τη φιλοδοξία των ελληνικών πανεπιστημίων να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της νέας εποχής.

Δείτε εδώ τα πορίσματα που δημοσίευσε πρώτο το alfavita.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Οι «Σεϋχέλλες» της Αττικής: Η παραλία-έκπληξη μόλις 1,5 ώρα από την Αθήνα!

Προσοχή! Ανακαλείται εμφιαλωμένο νερό λόγω πιθανής μόλυνσης

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 11/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ζαχαρακη
Σοφία Ζαχαράκη: Νομοθετική ρύθμιση τον Σεπτέμβριο για την ένταξη της ΑΣΠΑΙΤΕ στο ΕΚΠΑ
Η ΑΣΠΑΙΤΕ θα μετασχηματιστεί σε Τμήμα Εκπαιδευτικών Μηχανικών και θα υπαχθεί στη Σχολή Επιστημών της Αγωγής του ΕΚΠΑ. Το νέο Τμήμα θα περιλαμβάνει...
Σοφία Ζαχαράκη: Νομοθετική ρύθμιση τον Σεπτέμβριο για την ένταξη της ΑΣΠΑΙΤΕ στο ΕΚΠΑ
οπεκεπε
Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Κτηνοτρόφοι με καμμένα βοσκοτόπια στη Χίο δεν παίρνουν αποζημίωση γιατί είναι δηλωμένα… αλλού
Οι εκτάσεις τους φαίνονται δηλωμένες από άτομα που μένουν στην Κρήτη και Λήμνο
Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Κτηνοτρόφοι με καμμένα βοσκοτόπια στη Χίο δεν παίρνουν αποζημίωση γιατί είναι δηλωμένα… αλλού
Κυριάκος Αναστασιάδης
Πρύτανης ΑΠΘ: Ανάγκη για γενναία αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό
Οι προτάσεις που κατέθεσε στην 109η Σύνοδο Πρυτάνεων
Πρύτανης ΑΠΘ: Ανάγκη για γενναία αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό