Στο επίκεντρο των συζητήσεων για την κατεύθυνση της δημόσιας εκπαίδευσης βρέθηκε η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) στο Μουσικό Λύκειο Παλλήνης, με αφορμή την επικείμενη εφαρμογή του Διεθνούς Απολυτηρίου (IB) στο συγκεκριμένο σχολείο.
Η παρουσία του Προέδρου συνοδεύτηκε από διαλογική συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς, ενώ στο σχολείο παρενέβη μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ και αντιπροσωπεία της τοπικής ΕΛΜΕ, η οποία διατύπωσε σοβαρές επιφυλάξεις για την εκπαιδευτική αυτή μεταρρύθμιση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ, το IB —όπως και άλλες πρωτοβουλίες όπως τα Ωνάσεια σχολεία και τα πιλοτικά τεχνικά γυμνάσια— συνιστούν πτυχές μιας πολιτικής που οδηγεί στη δημιουργία «σχολείων πολλών ταχυτήτων».
Εκπαιδευτικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο περαιτέρω ιδιωτικοποίησης και ανισότητας στην πρόσβαση των μαθητών στη γνώση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αντιπαράθεση οξύνθηκε όταν ο Πρόεδρος του ΙΕΠ χαρακτήρισε το υφιστάμενο δημόσιο σχολείο ως «ξεπερασμένο» και απέρριψε το «σχολείο της μιζέριας και της ισοπέδωσης», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
Εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ αντέτειναν ότι η ίδρυση δομών όπως το IB σε δημόσια σχολεία, με ειδικούς όρους πρόσβασης και εναλλακτικούς τρόπους εισαγωγής στα πανεπιστήμια, δημιουργεί ένα παράλληλο σύστημα που ευνοεί λίγους και αποκλείει τους πολλούς.
Επιπλέον, οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν την προβλεπόμενη διαδικασία πρόσληψης εκπαιδευτικών στο IB —με βιογραφικά, συνεντεύξεις και αγγλόφωνη διδασκαλία— ως αδιαφανή και μακριά από την πάγια διεκδίκηση για ενιαίο τρόπο διορισμών.
Όπως αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Προέδρου του ΙΕΠ ότι «δεν υπάρχουν συνάδελφοι αλλά πτυχιούχοι που μπορούν να εργαστούν στην εκπαίδευση», καθώς και η άποψή του ότι «και τα δημόσια σχολεία είναι επιχειρήσεις».
Η ΕΛΜΕ τόνισε την ανάγκη συνέχισης του συλλογικού αγώνα και κάλεσε τους εκπαιδευτικούς σε μαζική συμμετοχή το επόμενο σχολικό έτος, ώστε να υπερασπιστούν τον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης και το δικαίωμα όλων των παιδιών σε ισότιμη και ποιοτική μόρφωση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση
«Την Παρασκευή 27/6/2025 ο πρόεδρος του ΙΕΠ επισκέφτηκε το μουσικό λύκειο Παλλήνης προκειμένου να ενημερώσει τους εκπαιδευτικούς για τη σχεδιαζόμενη λειτουργία του IB (Μπακαλορεά) στο συγκεκριμένο σχολείο και να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις εκπαιδευτικών.
Στο σχολείο παρευρέθηκε μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ και αντιπροσωπεία του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΜΕ η οποία έκανε παρέμβαση στη συνάντηση αυτή θεωρώντας ότι το ΙΒ, τα Ωνάσεια σχολεία, τα σχέδια για νέου τύπου τεχνικό γυμνάσιο οδηγούν σε σχολεία πολλών ταχυτήτων, στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και υποβάθμιση της εκπαίδευσης για την μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών.
Η ΕΛΜΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρχει ένα σχολείο με σύγχρονα και ολοκληρωμένα μορφωτικά δικαιώματα για όλους τους μαθητές χωρίς διακρίσεις και προνόμια για λίγους. Ο Πρόεδρος απάντησε ότι αυτό το σχολείο είναι «ξεπερασμένο», ότι δεν θέλουμε το σχολείο της μιζέριας και της ισοπέδωσης.
Ο Πρόεδρος του ΙΕΠ ανέφερε επίσης ότι το Υπουργείο επιδιώκει να βρει ένα τρόπο («με ποσόστωση»), ώστε μέσω του ΙΒ να γίνεται εισαγωγή και σε Δημόσια Πανεπιστήμια.
Οι εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ επισήμαναν ότι όταν χιλιάδες μαθητές κάθε χρόνο πετιούνται έξω από τα πανεπιστήμια λόγω μείωση των εισακτέων και λόγω ΕΒΕ είναι προκλητικό να δημιουργείται ένας παράλληλος τρόπος εισαγωγής στα Πανεπιστήμια χωρίς εξετάσεις που αντικειμενικά θα χωρίσει ακόμα περισσότερο τους μαθητές σε προνομιούχους και μη. Με αφόρμη μάλιστα την συγκέντρωση μεγάλων ιδιωτικών σχολείων σε ακόμα λιγότερα χέρια ρωτήσαμε κατά πόσο η δημιουργία τάξεων IB στα δημόσια σχολεία να δώσει την αφορμή να ανοίξει μια συζήτηση περί “αθέμιτου ανταγωνισμού” από τα ιδιωτικά σχολεία και την “ανάγκη ενίσχυσή τους από το κράτος” χωρίς να λάβουμε κάποια σαφή απάντηση.
Το σωματείο έθεσε επίσης ότι ο τρόπος εισαγωγής των συναδέλφων με κριτήρια βιογραφικό σημείωμα, βιντεοσκόπηση και σχέδιο μαθήματος στην αγγλική γλώσσα ουσιαστικά δημιουργεί νέα υποκειμενικά και αδιαφανή κριτήρια στην επιλογή των εκπαιδευτικών και ανοίγει και άλλους δρόμους για την κατάργηση του ενιαίου τρόπου των διορισμών για όλους τους συναδέλφους. Ο Πρόεδρος του ΙΕΠ απάντησε με έκπληξη ότι δεν υπάρχουν συνάδελφοι αλλά πτυχιούχοι που μπορούν να εργαστούν και στην εκπαίδευση. Μάλιστα υπερασπιζόμενος την πολιτική της κατηγοριοποίησης και της ιδιωτικοποίησης είπε ότι δεν είναι μόνο τα ιδιωτικά σχολεία επιχειρήσεις αλλά και τα δημόσια.
Ενώ μάλιστα κλείνοντας είπε ότι ο ίδιος δεν είναι πολιτικός και ότι αυτά που λέει δεν είναι πολιτικά, υπερθέματισε ότι αυτός είναι νόμος της κυβέρνησης και δεν μπορεί να αλλάξει, για να λάβει την απάντηση ότι και ο Σύλλογος Γονέων έχει αντιδράσει στο Δημοτικό Παλλήνης Συμβούλιο απέναντι στην θέσπιση του IB και ότι το εκπαιδευτικό κίνημα στην πράξη έχει εμποδίσει την εφαρμογή αντιλαϊκών πολιτικών.
Συνάδελφοι, από την συνάντηση αυτή είναι φανερή η ανάγκη και την επόμενη χρονιά να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η συμμετοχή μας στο κίνημα, να μαζικοποιηθεί ο αγώνας απέναντι σε μια πολιτική που θεωρεί τα σχολεία επιχειρήσεις, τους μαθητές πελάτες και τους εκπαιδευτικούς εργαζόμενους με περιορισμένα δικαιώματα που θα υπηρετούν μια πολιτική που θα περικόπτει μορφωτικά δικαιώματα και θα διαχωρίζει ακόμα περισσότερο τους μαθητές.»
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Συναγερμός για τον 1ο καύσωνα: 43°C και υψηλός κίνδυνος πυρκαγιών
Δόμνα Μιχαηλίδου: Επίδομα 200 ευρώ για εκπαιδευτικούς και δημοσίους υπαλλήλους
750 ευρώ σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ