Με την απόφαση 890/2025, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) καθιστά σαφές ότι οι επαγγελματικοί σύλλογοι και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) οφείλουν να εγγράφουν αποφοίτους κολλεγίων που κατέχουν τίτλους από Βρετανικά Πανεπιστήμια, ακόμη και για επαγγέλματα που ρυθμίζονται από νόμο. Η απόφαση βάζει τέλος στην αμφισβήτηση της ισχύος της επαγγελματικής ισοδυναμίας για τίτλους σπουδών από τρίτες χώρες.
Τι είναι η Επαγγελματική Ισοδυναμία;
Η Επαγγελματική Ισοδυναμία αφορά τη διαδικασία αναγνώρισης τίτλων σπουδών για την επαγγελματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, όταν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ για αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων. Στηρίζεται στο πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο (άρθρα 45 & 49 της ΣΛΕΕ), διασφαλίζοντας την ελευθερία εγκατάστασης και την ισότιμη πρόσβαση σε επαγγελματικές δραστηριότητες.
Τι αποφάσισε το ΣτΕ;
Η απόφαση 890/2025 αφορά απόφοιτο φυσικοθεραπευτή που σπούδασε σε ελληνικό κολλέγιο με πρόγραμμα πανεπιστημίου του Ηνωμένου Βασιλείου. Παρότι το πτυχίο αποκτήθηκε μετά την αποχώρηση του ΗΒ από την Ε.Ε. και τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, το ΣτΕ έκρινε ότι το αίτημα αναγνώρισης μέσω επαγγελματικής ισοδυναμίας ήταν νόμιμο.
Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας, μέσω του ΠΔ 38/2010, υποχρεούται να αναγνωρίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα κατόχων τίτλων σπουδών από τρίτες χώρες, εφόσον υπάρχει ουσιαστική αντιστοιχία με τα απαιτούμενα στην Ελλάδα προσόντα.
Η υπόθεση βασίστηκε στη ρήτρα της αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας κατά το άρθρο 2 παρ. 3 του ΠΔ 38/2010, που εφαρμόζεται όταν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της ευρωπαϊκής οδηγίας 2005/36/ΕΚ.
Ποια είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (τομέας Εσωτερικής Αγοράς) έχει διευκρινίσει ότι η ελευθερία εγκατάστασης ισχύει και για πολίτες της ΕΕ που κατέχουν προσόντα από τρίτες χώρες. Οι αρμόδιες εθνικές αρχές οφείλουν να αξιολογούν ισοδυναμία γνώσεων, δεξιοτήτων και εμπειρίας με τα εγχώρια πρότυπα.
Υποχρέωση Εγγραφής σε Συλλόγους και ΝΠΔΔ
Η απόφαση αποτελεί δεδικασμένο και καθιστά υποχρεωτική την εγγραφή των αποφοίτων κολλεγίων σε επαγγελματικούς φορείς, όπως π.χ. Σύλλογοι Φυσικοθεραπευτών, Μηχανικών, Ψυχολόγων κ.ά., ανεξάρτητα από το αν το πτυχίο προέρχεται από τρίτη χώρα.
Αντίδραση της ΠΕΑΚ (Πανελλήνια Ένωση Αναγνωρισμένων Κολλεγίων)
Η ΠΕΑΚ χαρακτήρισε την απόφαση «ιστορική νίκη» και δικαίωση του μακροχρόνιου αγώνα των αποφοίτων. Υπενθυμίζεται ότι η Ένωση είχε παρέμβει στη διαδικασία του ΣτΕ, προσφέροντας νομική και τεχνογνωσιακή υποστήριξη.
Η απόφαση 890/2025 του ΣτΕ ανοίγει τον δρόμο για χιλιάδες απόφοιτους που μέχρι πρότινος αποκλείονταν από την άσκηση του επαγγέλματός τους, ενισχύοντας την ισονομία, την ευρωπαϊκή συνοχή και την αξιοκρατία.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 26/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 26/05
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ