Μια σημαντική επαγγελματική και θεσμική νίκη σημείωσε η Ένωση Γεωγράφων Ελλάδας (Ε.ΓΕΩ.), κατοχυρώνοντας, ύστερα από τεκμηριωμένη παρέμβαση, την ένταξη του πτυχίου Γεωγραφίας στους αποδεκτούς τίτλους σπουδών για τη διδασκαλία του μαθήματος «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ). Η απόφαση αφορά το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 και αναμένεται να ισχύσει διαχρονικά.
Όπως ανέφερε η Ένωση σε σχετική ανακοίνωσή της, «η θετική ανταπόκριση στο αίτημα διορθώνει μια χρόνια παράλειψη και κατοχυρώνει πλήρως τον ρόλο του Γεωγράφου στον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης», ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τη διοίκηση της ΣΜΥ.
Η παρέμβαση έγινε με επίσημη επιστολή προς τη Σχολή, στην οποία επισημαινόταν ότι το πτυχίο Γεωγραφίας είχε «εκ παραδρομής παραλειφθεί» από την προκήρυξη, παρά το γεγονός ότι «οι πτυχιούχοι Γεωγράφοι έχουν την επιστημονική κατάρτιση και τη νομική πρόβλεψη να διδάσκουν το μάθημα», όπως κατοχυρώνεται μεταξύ άλλων και από το Π.Δ. 147/2002, που αφορά την επαγγελματική αναγνώριση του κλάδου.
Η Ένωση τονίζει ότι η αναγνώριση αυτή ανοίγει νέους επαγγελματικούς ορίζοντες, ενώ σημειώνει ότι «αρκετοί απόφοιτοι εργάζονται ήδη στον τομέα της περιβαλλοντικής προστασίας ή διδάσκουν Γεωγραφία και Γεωλογία ως Π.Ε. 04.05».
Όπως υπενθυμίζει η επιστολή, τα Τμήματα Γεωγραφίας των Πανεπιστημίων Αιγαίου και Χαροκοπείου «προσφέρουν πλήθος μαθημάτων σχετικών με το περιβάλλον και φυσικές καταστροφές», ενώ διαθέτουν και εξειδικευμένα μεταπτυχιακά προγράμματα με τίτλους όπως «Φυσικοί Κίνδυνοι και Αντιμετώπιση Καταστροφών».
Η Ένωση Γεωγράφων δεσμεύεται να συνεχίσει «την ενίσχυση του επαγγελματικού ρόλου των Γεωγράφων» και καλεί τους ενδιαφερόμενους να ενημερωθούν για τις ευκαιρίες που προκύπτουν.
Δείτε εδώ την προκήρυξη για Πρόσληψη Διδακτικού Προσωπικού στη ΣΜΥ με Ωριαία Αποζημίωση για το Ακαδημαϊκό Έτος 2024 - 2025.
Δείτε εδώ την προκήρυξη για Πρόσληψη Διδακτικού Προσωπικού στη ΣΜΥ με Ωριαία Αποζημίωση για το Ακαδημαϊκό Έτος 2025 - 2026.
Η ανακοίνωση της Ένωσης Γεωγράφων Ελλάδας (Ε.ΓΕΩ.)
Η Ένωση Γεωγράφων Ελλάδας πέτυχε την ένταξη του πτυχίου Γεωγραφίας στους αποδεκτούς τίτλους σπουδών για τη διδασκαλία της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη ΣΜΥ
Η Ένωση Γεωγράφων Ελλάδας (Ε.ΓΕΩ.), με συντονισμένη παρέμβαση και τεκμηριωμένη επιστολή προς τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ), πέτυχε την αναγνώριση του πτυχίου Γεωγραφίας ως αποδεκτού τίτλου σπουδών για τη διδασκαλία του μαθήματος «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» στη ΣΜΥ για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 και στο εξής.
Η Ένωση Γεωγράφων Ελλάδας εκφράζει την ικανοποίησή της για τη θετική ανταπόκριση στο αίτημα, το οποίο διορθώνει μια χρόνια παράλειψη και κατοχυρώνει πλήρως τον ρόλο του Γεωγράφου στον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Παράλληλα, εκφράζει θερμές ευχαριστίες προς τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών για την αποδοχή και υλοποίηση του αιτήματος αυτού.
Η Ένωση παραμένει αφοσιωμένη στην προάσπιση και ενίσχυση του επαγγελματικού ρόλου των Γεωγράφων και καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να ενημερωθούν για τις νέες προοπτικές απασχόλησης που δημιουργούνται.
Με εκτίμηση,
Μεταξάκης Γιώργος
Πρόεδρος Ε.ΓΕΩ.
Ένωση Γεωγράφων Ελλάδας (Ε.ΓΕΩ.)
Η επιστολή της Ένωσης Γεωγράφων
Αξιότιμε Διοικητά,
Με την παρούσα, αποσκοπούμε στην ενημέρωση σας, σχετικά με το πτυχίο Γεωγραφίας που συνδέεται άρρηκτα με την περιβαλλοντική εκπαίδευση, ωστόσο εκ παραδρομής παραλείπεται από τους αποδεκτούς τίτλους σπουδών για την διδασκαλία του συγκεκριμένου μαθήματος, τόσο στην τρέχουσα προκήρυξη ακαδημαϊκού έτους 2024-2025 (ΑΔΑ: 62Ι26 - ΝΚΓ) όσο και σε προηγούμενες.
- Η Ένωση Γεωγράφων Ελλάδας
Η Ένωση Γεωγράφων Ελλάδας, με έδρα την Αθήνα, δραστηριοποιείται είκοσι δύο (22) χρόνια, αποτελώντας το επιστημονικό και επαγγελματικό σωματείο που εκπροσωπεί τους -περίπου 2000- πτυχιούχους Γεωγράφους, απόφοιτους των ελληνικών Τμημάτων Γεωγραφίας - Πανεπιστημίου Αιγαίου και Χαροκόπειου Πανεπιστημίου αντίστοιχα - καθώς και απόφοιτους ομώνυμων τμημάτων του εξωτερικού.
Η Γεωγραφία μελετά μια σχεδόν ανεξάντλητη ποικιλία σημαντικών φυσικών και κοινωνικών φαινομένων, θέτοντας στο επίκεντρο την χωρική ανάλυση, κατανόηση και ερμηνεία των χαρακτηριστικών καθώς και την σχέση αλληλεπίδρασης μεταξύ φυσικού περιβάλλοντος, οικονομίας και κοινωνίας. Ενδεικτικά παρατίθενται η κλιματική αλλαγή, η περιβαλλοντική προστασία, η παγκοσμιοποίηση, η γεωπολιτική, η μετανάστευση, η περιφερειακή και αστική ανάπτυξη, ο τουρισμός κ.ά.
Οι πτυχιούχοι Γεωγράφοι δύναται _______-μεταξύ άλλων- να απασχοληθούν στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, με την ειδικότητα “Π.Ε. Γεωγραφίας” (Π.Δ. 85/2022 - ΦΕΚ 232/Α/ 17-12-2022), η δημιουργία της οποίας αποτέλεσε ιστορικό ορόσημο στην επαγγελματική αποκατάσταση του κλάδου.
Επιπρόσθετα, συμμετέχουν στο “Π.Ε. Περιβάλλοντος” (ομοίως με το προηγούμενο Π.Δ. 50/2001), στον επικουρικό πίνακα του “Π.Ε. Ωκεανογράφων” (πρώτη φορά με το Π.Δ. 85/2022) καθώς και σε θέσεις “Π.Ε. Διοικητικού - Οικονομικού” όπου γίνονται αποδεκτά όλα τα πτυχία.
- Πρόσληψη Διδακτικού Προσωπικού στη Σ.Μ.Υ. - Περιβαλλοντική Εκπαίδευση |
Ιστορικό
Η τρέχουσα Προκήρυξη “Πρόσληψης Διδακτικού Προσωπικού στη ΣΜΥ με Ωριαία
Αποζημίωση για το Ακαδημαϊκό Έτος 2024-2025”, όπως εκδόθηκε την 25 Απριλίου 2024 και αναρτήθηκε στο Διαύγεια (ΑΔΑ: 62Ι26 - ΝΚΓ), ορίζει ρητώς τα απαιτούμενα προσόντα - αποδεκτούς τίτλους σπουδών που αντιστοιχούν σε κάθε μάθημα που διδάσκεται στη σχολή.
Ωστόσο, με ιδιαίτερη λύπη διαπιστώσαμε ότι στο μάθημα “Περιβαλλοντική
Εκπαίδευση” και στους αποδεκτούς τίτλους σπουδών για τη διδασκαλία του εν λόγω μαθήματος, απουσιάζει το Πτυχίο Γεωγραφίας (παρ.3, σελ 6). Μια παράλειψη, που μόνο ως εκ παραδρομής μπορεί να αιτιολογηθεί, σύμφωνα με τα κατωτέρω:
1) Οι Γεωγράφοι ανέκαθεν εντάσσονται στο Π.Ε. Περιβάλλοντος, τόσο σύμφωνα με το προϋφιστάμενο Προσοντολόγιο (Π.Δ.50/2001, Αρθ.8), όσο και με το νέο Κλαδολόγιο - Προσοντολόγιο που ψηφίστηκε πρόσφατα (Π.Δ.85/2022, Αρθ.3, Παράρτημα Α’, Πίνακας 1).
2) Οι Γεωγράφοι ανέκαθεν δύνανται να λαμβάνουν μελετητικό πτυχίο στην
κατηγορία μελετών 27 - Περιβαλλοντικές μελέτες, από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Εξάλλου, πλήθος συναδέλφων έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και εργάζονται επί σειρά ετών στον τομέα αυτό (μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων κ.λπ.)
3) Σύμφωνα με το Π.Δ. 147/2002 Επαγγελματικής Κατοχύρωσης των Γεωγράφων (ΦΕΚ 124/Α/04-06-2002), οι πτυχιούχοι Γεωγράφοι έχουν την ικανότητα να μελετούν φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών ζητημάτων (Αρθ.1, παρ. 1 & 2). Παράλληλα, κατοχυρώνεται ρητώς η δυνατότητα απασχόλησης τους στην εκπαίδευση και στην τεχνική και επαγγελματική κατάρτιση για να διδάξει και απασχοληθεί ευρύτερα σε αντικείμενα της ειδικότητας του (Αρθ.1, παρ.3, εδ.β).
4) Οι 2000 -και πλέον- απόφοιτοι των δύο ομώνυμων τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Μυτιλήνη) και του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου (Αθήνα) αναγνωρίζονται ως εξειδικευμένοι επιστήμονες, έχοντας αποκτήσει ένα ευρύ φάσμα γνώσεων που εκτείνεται, ενδεικτικά, από την περιβαλλοντική προστασία και τη διαχείριση φυσικών πόρων (φυσική γεωγραφία), ως τη διερεύνηση των κοινωνικό – οικονομικών χαρακτηριστικών και την πολιτισμική ταυτότητα μιας ομάδας (ανθρωπογεωγραφία).
Αρκετοί εξ´αυτών εργάζονται τόσο σε εταιρείες με αντικείμενο την περιβαλλοντική προστασία, όσο και στην εκπαίδευση (Π.Ε. 04.05 Γεωλόγων - Γεωγράφων) διδάσκοντας το μάθημα Γεωλογίας - Γεωγραφίας.
Ειδικότερα, στον Τομέα του Περιβάλλοντος, τα Τμήματα Γεωγραφίας -Πανεπιστημίου Αιγαίου και Χαροκοπείου Πανεπιστημίου αντίστοιχα - διαθέτουν:
α) Πλήθος σχετικών μαθημάτων υποχρεωτικής παρακολούθησης για όλους τους φοιτητές, όπως ενδεικτικά: Περιβάλλον και Οικολογία, Περιβάλλον και Άνθρωπος, Διαχείριση Περιβάλλοντος, Υδρολογία - Διαχείριση Υδάτινων Πόρων, Αξιολόγηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, Φυσική Γεωγραφία - Γεωμορφολογία, Φυσική Γεωγραφία - Κλιματολογία, Γεωγραφία Φυσικών Καταστροφών κ.α.
β) ειδικές κατευθύνσεις στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών με ομάδες μαθημάτων υποχρεωτικής παρακολούθησης που εστιάζουν στη Φυσική Γεωγραφία και το Περιβάλλον, ενώ παρέχουν πλήθος προαιρετικών μαθημάτων για περαιτέρω εξειδίκευση των γνώσεων των φοιτητών τους.
γ) ειδικά Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών σχετικών με την περιβαλλοντική προστασία και τη διαχείριση του Περιβάλλοντος γενικότερα. Συγκεκριμένα, στο Τμήμα Γεωγραφίας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου λειτουργεί το Π.Μ.Σ. με τίτλο «Εφαρμοσμένη Γεωγραφία και Διαχείριση του Χώρου» (ΦΕΚ 113726π.έ/Β7/ 29-1-2004), το οποίο περιλαμβάνει την Κατεύθυνση Α: Διαχείριση Φυσικών και Ανθρωπογενών Κινδύνων και Καταστροφών. Παράλληλα, στο Τμήμα Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Αιγαίου λειτουργεί από το 2018 το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Φυσικοί Κίνδυνοι και Αντιμετώπιση Καταστροφών", το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Δείτε αναλυτικά, τους οδηγούς σπουδών των δύο Τμημάτων:
Τμ. Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Αιγαίου: https://geography.aegean.gr
Τμ. Γεωγραφίας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου: https://www.geo.hua.gr/
Συμπερασματικά, αποδεικνύεται αδιαμφισβήτητα ότι ο Γεωγράφος διαθέτει την επιστημονική κατάρτιση και συνάμα την νομική πρόβλεψη να αποτελεί ειδικότητα, δυνάμενη να αναγραφεί ρητώς στους αποδεκτούς τίτλους για τη διδασκαλία του μαθήματος “Περιβαλλοντική Εκπαίδευση” στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών.
Κατόπιν των παραπάνω, σας παρακαλούμε όπως ενστερνιστείτε όσα εκτέθηκαν, προχωρώντας στις απαραίτητες εκείνες ενέργειες που θα αποκαταστήσουν τα παραπάνω και θα εντάξουν ρητώς την ειδικότητα του Γεωγράφου στους αποδεκτούς τίτλους για τη διδασκαλία του μαθήματος “Περιβαλλοντική Εκπαίδευση” στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών, όπως περιγράφονται στη σχετική προκήρυξη ή και σε τυχόν επόμενες αντίστοιχες προκηρύξεις.
Σημειώνεται τέλος, ότι ήδη η προκήρυξη έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον αρκετών συναδέλφων, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να συμμετέχουν, βάσει της πρόβλεψης (4) -σελ.12- προσκομίζοντας με τον τίτλο σπουδών βεβαίωση από τη γραμματεία της Σχολής, με την οποία θα βεβαιώνεται ότι ο τίτλος αυτός στηρίζεται σε σπουδές που καλύπτουν με πλήρη επάρκεια το γνωστικό αντικείμενο.
Παραμένοντας πάντα στη διάθεση σας, θα ήταν ιδιαίτερη χαρά και τιμή για μας, να συζητήσουμε λεπτομερώς τα παραπάνω καθώς και εν γένει τις δυνατότητες αξιοποίησης των Γεωγράφων στις σύγχρονες ανάγκες της χώρας και δη στις στρατιωτικές σχολές εκπαίδευσης.Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος - Μεταξάκης Γιώργος
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 26/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 26/05
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ