Σαφείς ενστάσεις για τα νέα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία στην Ξάνθη εκφράζει η ΕΛΜΕ Ξάνθης, απαντώντας σε δηλώσεις της διευθύντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης που χαρακτήρισε τα Πρότυπα, Πειραματικά και ΔΗΜΩΣ ως επιτυχημένες παρεμβάσεις στον χώρο της εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ, η συμμετοχή στις εξετάσεις για τα Ωνάσεια Γυμνάσια και Λύκεια κινήθηκε μόλις στο 10% του μαθητικού δυναμικού του νομού, ποσοστό που δεν συνιστά επιτυχία, παρά τις πανηγυρικές δηλώσεις. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι πολλές αιτήσεις προήλθαν από γειτονικούς νομούς, ενώ πολλοί μαθητές προσήλθαν για να αποφύγουν ενδεχόμενη απομάκρυνση από το σχολείο της περιοχής τους.
ΕΛΜΕ: ΤΑ Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία θεσμός που εντείνει τις εκπαιδευτικές ανισότητες
Η ΕΛΜΕ τονίζει ότι τα ΔΗΜΩΣ αποτελούν θεσμό που εντείνει τις εκπαιδευτικές ανισότητες, με τους περισσότερους εκπαιδευτικούς να αντιδρούν από την αρχή στη λειτουργία τους. Όπως αναφέρουν, η ύπαρξη διοικούσας επιτροπής με συμμετοχή ιδιωτικού φορέα προκαλεί περαιτέρω ερωτήματα για τον χαρακτήρα των συγκεκριμένων σχολείων.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο Πρότυπο ΕΠΑΛ Ξάνθης, με την ΕΛΜΕ να υποστηρίζει ότι πέρα από την αλλαγή ονομασίας, δεν υπήρξαν ουσιαστικές καινοτομίες, ενώ καυτηριάζεται η απουσία της υποσχόμενης χρηματοδότησης από το υπουργείο.
Κλείνοντας, η ΕΛΜΕ Ξάνθης υπερασπίζεται το «ανοιχτό, συμπεριληπτικό σχολείο της γειτονιάς» ως βασικό πυλώνα ισότητας και κοινωνικής συνοχής, τονίζοντας πως η μαθησιακή θέληση και επιτυχία δεν είναι έμφυτα χαρακτηριστικά, αλλά εξαρτώνται από το κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον κάθε παιδιού.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ξάνθης
«Σε ύφος πανηγυρικό, σχεδόν διθυραμβικό η νέα συνέντευξη της Δ/ντριας ΔΔΕ Ξάνθης, όπου εκθειάζει τα Πρότυπα, Πειραματικά και τα άρτι ιδρυθέντα ΔΗΜΩΣ στον νομό μας.
Απαντούμε σε βασικά σημεία των ισχυρισμών της:
Μας διαβεβαίωσε ότι:«από τον εκπαιδευτικό κόσμο και από την κοινότητα των γονέων το ενδιαφέρον είναι μεγάλο για τα ΔΗΜΩΣ και οι αιτήσεις ξεπέρασαν τον αριθμό των θέσεων.
Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Αρχικά οι αιτήσεις ήταν 187 για το Ωνάσειο Λύκειο και 183 για το Ωνάσειο Γυμνάσιο. Τελικά, προσήλθαν στις εξετάσεις 167 και 165, αντίστοιχα. Με δεδομένο ότι αποφοιτούν από τα δημοτικά του νομού Ξάνθης κατά μέσο όρο 1000 παιδιά, συνυπολογίζοντας και την υπογεννητικότητα, ( Δημόσια: 906 και Μειονοτικά:380 Σύνολο:1286, με στοιχεία του 2021-2022), το να έχουν συμμετάσχει τελικά στις εξετάσεις μόλις το 10% του μαθητικού δυναμικού δεν αποτελεί και μεγάλη επιτυχία! Πόσο μάλλον που, σύμφωνα με δήλωσή της, υπήρχαν αιτήσεις και από γειτονικούς νομούς.
Και φυσικά τα περισσότερα παιδιά που τελικά προσήλθαν στις εξετάσεις απλά προτίμησαν αντί να εκδιωχθούν από το σχολείο της γειτονιάς τους, να μπουν στη βάσανο των εξετάσεων.
Οι εκπαιδευτικοί, εξαρχής, στο σύνολό τους, αντέδρασαν στα ΔΗΜΩΣ ως αντιπαιδαγωγικό θεσμό που διευρύνει τις ανισότητες. Όσες/οι αναγκάστηκαν να παραμείνουν, δεν το έπραξαν γιατί αντιλήφθηκαν ότι «κάτι καλό γίνεται» αλλά διότι απλά δεν μπόρεσαν να βρουν οργανική θέση σε άλλο σχολείο.
Διαβάσαμε: «Τα σχολεία αυτά προσπαθούν να αναβαθμίσουν το κομμάτι της εκπαίδευσης. Το έχει δείξει η πράξη ότι κάτι καλό γίνεται»
Η ΑΛΗΘΕΙΑ: έχουν λειτουργήσει ξανά στο παρελθόν ΔΗΜΩΣ; από όσο ξέρουμε ΟΧΙ. Ποια πράξη το έδειξε, αφού δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία;;;; Τα Ωνάσεια θεωρούνται, μεν, Πρότυπα με τη διαφορά ότι για πρώτη φορά θα έχουμε διοικούσα επιτροπή με μέλη από έναν ιδιωτικό φορέα!
Όσο για τα Πρότυπα, στην πραγματικότητα, το Πρότυπο ΕΠΑΛ Ξάνθης εκτός από την αλλαγή της ταμπέλας, τι άλλο καινοτόμο πρόσφερε στην πόλη; Που είναι το 1.000.000 ευρώ που έταξε το υπουργείο; Ένα θετικό των προτύπων, που το διεκδικούμε για ποιοτικότερη εκπαίδευση σε ΟΛΑ τα σχολεία, είναι ο μειωμένος αριθμός παιδιών στις τάξεις. Αποδείχθηκε όμως ότι τα πλεονάζοντα παιδιά που δε χωρούν στα δύο ΕΠΑΛ, απλά εγκαταλείπουν την εκπαίδευση.
Ακόμη, υπάρχουν σχολεία στην Ξάνθη που χρόνια περιμένουν να λυθεί το κτιριακό. Γιατί, λοιπόν, δεν επιστράτευσε τις δυνάμεις της η Δ/ντρια Β/θμιας ώστε να συνεισφέρει το Ωνάσειο Ίδρυμα σε αυτόν το τομέα στον τόπο μας αλλά τους παρέδωσε δύο απόλυτα λειτουργικά σχολεία;
Και το κερασάκι: «...Για αυτό λέμε να ακολουθήσουν και όλα τα σχολεία με στόχο να γίνουν σαν αυτά. Σαν τα Πειραματικά, τα Πρότυπα, τα Ωνάσεια».
Υπονοεί η κ. Δ/ντρια ότι τα υπόλοιπα σχολεία δεν λειτουργούν με τρόπο ποιοτικό και υποδειγματικό; Γιατί αυτή η ανάγκη διαχωρισμού και υποτίμησης των υπόλοιπων σχολείων; Εξάλλου τα δύο Ωνάσεια πριν μετονομαστούν σε ΔΗΜΩΣ οι ίδιες/οι συναδέλφισσες/οι δεν τα λειτουργούσαν; Άλλαξε κάτι -εκτός από την ονομασία και φυσικά την επιπλέον χρηματοδότηση (τα πάγια έξοδα παραμένουν στην πολιτεία), η οποία ΘΑ προσφερθεί στα ΔΗΜΩΣ ενώ στα άλλα σχολεία ρόχι; Και, τελικά, γιατί δεν αγωνίζεται η κ. Δ/ντρια μαζί με το σωματείο για τη βελτίωση των συνθηκών σε ΟΛΑ τα σχολεία;
Εν κατακλείδι, για όσες και όσους διατρανώνουν ότι τα Πρότυπα και δη τα Ωνάσεια είναι «ειδικού τύπου σχολεία που απευθύνονται σε παιδιά με θέληση να μάθουν» να πούμε ότι δεν γεννιόμαστε με ή χωρίς αυτήν τη θέληση. Όπως μας τα έχουν διδάξει και οι μεγάλοι παιδαγωγοί και κοινωνιολόγοι της εκπαίδευσης η θέληση των παιδιών για γράμματα και η επιτυχία τους σε αυτά είναι σε άμεση συνάρτηση με το κοινωνικό-οικονομικό τους υπόβαθρο. Γι΄αυτό επιμένουμε ότι το ανοιχτό, συμπεριληπτικό σχολείο της γειτονιάς είναι το θεμελιώδες κύτταρο μιας υγιούς, συνεκτικής κοινωνίας.
ΕΛΜΕ Ξάνθης»
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 21/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/05
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ