Η ασφάλεια στα πανεπιστήμια επανέρχεται δυναμικά στην πολιτική επικαιρότητα, με την κυβέρνηση να επιμένει να μεταθέτει τις ευθύνες στους πρυτάνεις, παρά την αποτυχία των δικών της μέτρων και του πολυσυζητημένου θεσμού της πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Ο υφυπουργός Παιδείας, Νίκος Παπαϊωάννου, μιλώντας στο MEGA, τόνισε πως, παρόλο που οι πρυτάνεις είναι ακαδημαϊκά πρόσωπα χωρίς επιχειρησιακή εμπειρία, φέρουν ευθύνη να δράσουν όταν παρατηρούνται φαινόμενα παραβατικότητας στα ιδρύματα.
Νίκος Παπαϊωάννου: «Οι Πρυτάνεις πρέπει να σπάσουν αυγά»
Ειδικότερα, ο υφυπουργός Παιδείας, τόνισε πως ναι μεν οι πρυτάνεις είναι ακαδημαϊκά πρόσωπα και δεν έχουν επιχειρησιακή λογική, αλλά «θα πρέπει να συναποφασίσουμε ότι όταν αποφασίζεις να εκλεγείς στη θέση του πρύτανη, θα πρέπει κάποια στιγμή, όταν υπάρχουν τέτοιου είδους δραστηριότητες, να πάρεις μέτρα και να σπάσεις αυγά. Είμαι σίγουρος ότι όταν έρθει η στιγμή θα το κάνουν». Έκανε λόγο, επίσης, για συνέπειες των πράξεων σε ποινικό, πειθαρχικό και αστικό επίπεδο.
«Όταν επιλέγεις να γίνεις πρύτανης, πρέπει να είσαι έτοιμος να πάρεις δύσκολες αποφάσεις. Κάποια στιγμή, πρέπει να σπάσεις αυγά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, έκανε λόγο για συνέπειες σε ποινικό, πειθαρχικό και αστικό επίπεδο, δίνοντας σαφές μήνυμα ότι η αδράνεια δεν θα μένει αναπάντητη.
Καθυστερήσεις στα σχέδια ασφαλείας – Μόνο 8 από τα 24 πανεπιστήμια έχουν συμμορφωθεί
Ο κ. Παπαϊωάννου αποκάλυψε πως μόνο 8 από τα 24 πανεπιστήμια της χώρας έχουν υποβάλει τα προβλεπόμενα σχέδια ασφαλείας, παρά τη σχετική προτροπή του πρωθυπουργού. Όπως είπε, αυτά τα σχέδια δεν αφορούν μόνο καταστάσεις βίας και παραβατικότητας, αλλά καλύπτουν και σενάρια φυσικών καταστροφών, όπως σεισμοί ή πυρκαγιές.
«Ακόμα και σε περίπτωση καταδρομικών επιθέσεων, οι δημόσιες δυνάμεις πρέπει να γνωρίζουν πώς είναι διαρθρωμένος ο χώρος, πού βρίσκονται κρίσιμες υποδομές», σημείωσε.
Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία σε αδιέξοδο – Το φιάσκο παραμένει
Η πραγματικότητα είναι ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία, που παρουσιάστηκε ως “λύση”, δεν κατάφερε ποτέ να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Η περιορισμένη αποδοχή της από την πανεπιστημιακή κοινότητα και τα λειτουργικά της προβλήματα την κατέστησαν ένα μέτρο-βιτρίνα που τελικά δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα.
Κι ενώ οι ευθύνες για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των μέτρων ασφαλείας ανήκουν σαφώς στην κυβέρνηση, η πολιτική ηγεσία φαίνεται να μετατοπίζει το βάρος στους πανεπιστημιακούς.
«Καμία κατάληψη από το 2019»
Ο υφυπουργός Παιδείας δήλωσε επίσης πως από το 2019 και έπειτα δεν καταγράφεται καμία ενεργή κατάληψη σε ελληνικό πανεπιστήμιο, αποδίδοντας το γεγονός στα νομοθετικά εργαλεία που θεσπίστηκαν επί κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Κλείνοντας, ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι τα δημόσια πανεπιστήμια παραμένουν ανταγωνιστικά, τόσο σε επίπεδο σπουδών όσο και έρευνας, επισημαίνοντας την υψηλή κατάταξή τους σε διεθνείς λίστες.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ