Thumbnail
«Αυτές οι προτάσεις αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν ένα πιο ευέλικτο και λειτουργικό νομικό πλαίσιο για τους εκπαιδευτικούς, το οποίο θα τους επιτρέπει να διαμορφώνουν την επαγγελματική τους πορεία με βάση τις προσωπικές και επαγγελματικές τους επιθυμίες και ανάγκες»

Στο τρέχον νομικό πλαίσιο που διέπει την παραίτηση των μόνιμων εκπαιδευτικών στην Ελλάδα, οι δυνατότητες αποχώρησης από την εκπαιδευτική υπηρεσία περιορίζονται σε αυστηρά χρονικά πλαίσια. Οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να παραιτηθούν μόνο κατά το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, ενώ κατά το υπόλοιπο διάστημα του έτους μπορούν να αποχωρήσουν μόνο για σοβαρούς προσωπικούς λόγους, με την αντίστοιχη διοικητική έγκριση. Αυτό το πλαίσιο, ωστόσο, δημιουργεί συνθήκες «εγκλωβισμού» των εκπαιδευτικών, εμποδίζοντας τη φυσική ροή εναλλαγής σταδιοδρομίας και τη μετακίνηση προς άλλους επαγγελματικούς τομείς.

Εκτός από τις παραιτήσεις, οι άδειες άνευ αποδοχών αποτελούν μια άλλη περιοχή στην οποία οι εκπαιδευτικοί αισθάνονται ότι οι υφιστάμενες ρυθμίσεις είναι περιοριστικές. Παρά το γεγονός ότι οι άδειες αυτές μπορούν να ληφθούν, οι αυστηροί όροι και οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν καθιστούν τη χορήγησή τους δύσκολη, ειδικά όταν αφορούν προσωπικούς ή επαγγελματικούς λόγους που δεν εμπίπτουν σε «σοβαρές» καταστάσεις. Επιπλέον, η απαγόρευση απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα κατά τη διάρκεια των αδειών αυτών περιορίζει περαιτέρω τις επιλογές των εκπαιδευτικών για επαγγελματική εξέλιξη.

Με βάση τα παραπάνω, προτείνεται η αναθεώρηση της νομοθεσίας με τις εξής κατευθύνσεις:

  • Ευελιξία στην υποβολή παραίτησης: Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να μπορούν να υποβάλλουν παραίτηση οποιαδήποτε χρονική στιγμή του έτους, με την τήρηση μιας περιόδου προειδοποίησης, όπως ισχύει σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης. Αυτή η ευελιξία θα προσφέρει μεγαλύτερη προσωπική και επαγγελματική ελευθερία στους εκπαιδευτικούς.
  • Απλοποίηση και ενίσχυση της πρόσβασης σε άδειες άνευ αποδοχών: Θα πρέπει να διευκολυνθεί η χορήγηση αδειών άνευ αποδοχών για προσωπικούς λόγους, χωρίς τις σημερινές αυστηρές προϋποθέσεις. Παράλληλα, θα πρέπει να επιτρέπεται στους εκπαιδευτικούς η δυνατότητα απασχόλησης με πλήρη απασχόληση σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα κατά τη διάρκεια αυτής της άδειας, ώστε να ενισχύεται η επαγγελματική τους ευελιξία και να αποτρέπεται η εξάρτηση αποκλειστικά από την εκπαιδευτική υπηρεσία.

Αυτές οι προτάσεις αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν ένα πιο ευέλικτο και λειτουργικό νομικό πλαίσιο για τους εκπαιδευτικούς, το οποίο θα τους επιτρέπει να διαμορφώνουν την επαγγελματική τους πορεία με βάση τις προσωπικές και επαγγελματικές τους επιθυμίες και ανάγκες.

Ερωτήματα και προβληματισμοί, όπως αυτά που κατατίθενται στη διαδικτυακή πλατφόρμα του Vouliwatch, δείχνουν την ανάγκη για άμεση δράση. Είναι ώρα για μια αναθεώρηση της νομοθεσίας που θα ευθυγραμμίζεται με τις πραγματικές ανάγκες των εκπαιδευτικών και θα τους δίνει μεγαλύτερη επαγγελματική αυτονομία.

* Αλέξανδρος K., Eκπαιδευτικος Β/θμιας

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε – Τι προβλέπει το σχέδιο για την εκπαίδευση το 2025

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αστυν
Μακελειό σε φεστιβάλ στη Γιούτα: Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες από πυροβολισμούς
Ένα βρέφος, μια 41χρονη και ένας 18χρονος μεταξύ των θυμάτων σε αιματηρή συμπλοκή κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Westfest στο Σολτ Λέικ Σίτι
Μακελειό σε φεστιβάλ στη Γιούτα: Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες από πυροβολισμούς
taksi
Ένωση Γονέων Καλαμαριάς κατά του «χαρατσιού» στη θερινή απασχόληση 2025
Οι γονείς καλούνται να πληρώσουν για πρώτη φορά συμμετοχή στο πρόγραμμα, ενώ η Ένωση ζητά άμεση κατάργηση της εισφοράς και διεύρυνση των θέσεων
Ένωση Γονέων Καλαμαριάς κατά του «χαρατσιού» στη θερινή απασχόληση 2025
Μια γιορτή για όλους
«Μια γιορτή για όλους» – Διήμερες εκδηλώσεις στην Πλαζ Αρετσούς με επίκεντρο τα δικαιώματα όλων των παιδιών
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Καλαμαριάς και ο «Ηλιάτορας» ενώνουν δυνάμεις για ένα διήμερο δράσεων, τέχνης και συζητήσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση και...
«Μια γιορτή για όλους» – Διήμερες εκδηλώσεις στην Πλαζ Αρετσούς με επίκεντρο τα δικαιώματα όλων των παιδιών