sholiki_taxi
Το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει νομοθετική παρέμβαση που θα ισχύει για τις προσλήψεις από τη σχολική χρονιά 2025-2026

Νέο πλαίσιο διορισμών αναμένεται να διαμορφωθεί στην εκπαίδευση μετά τις υπ’ αριθμ. 1251/2024 και 1253/2024 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίες κρίθηκε ότι η διάταξη του νόμου 4589/2019, με την οποία δεν υπολογίζεται η προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση κατά τη διαδικασία μοριοδότησης για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία, αντίκειται στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και αξιοκρατίας.

Σύμφωνα με το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, πρέπει να προσμετράται η προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση για την πρόσληψη στο δημόσιο, καθότι είναι θεμιτό ο νομοθέτης να ενισχύει όσους έχουν υπηρετήσει ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι στην δημόσια εκπαίδευση και να προβλέπει ευνοϊκότερο τρόπο υπολογισμού της προϋπηρεσίας τους έναντι της παρασχεθείσας στον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο δεν μπορεί να αγνοεί  παντελώς την προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση, δοθέντος μάλιστα ότι το σύστημα προσλήψεων του ν. 4589/2019 αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εκπαιδευτική εμπειρία. 

Η απόφαση είναι ευνοϊκή για τους εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών με αποτέλεσμα να αναμένεται κύμα παραιτήσεων από τα ιδιωτικά για να προσληφθούν στα δημόσια σχολεία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Καθημερινής», το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει νομοθετική παρέμβαση που θα ισχύει για τις προσλήψεις από τη σχολική χρονιά 2025-2026.

Με το ισχύον καθεστώς, για να προσμετρηθεί η προϋπηρεσία ενός ιδιωτικού εκπαιδευτικού πρέπει να έχει απολυθεί από το σχολείο. Αντίθετα, εάν έχει παραιτηθεί, δεν μοριοδοτείται. Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει 8 εκπαιδευτικοί ιδιωτικού σχολείου της Θεσσαλονίκης (έχει κλείσει), η εργοδοσία του οποίου τους ανάγκασε να παραιτηθούν. Καθώς δικαιώθηκαν, άνοιξαν τον δρόμο προς το Δημόσιο για τους συναδέλφους τους.

Σήμερα στα ιδιωτικά σχολεία υπηρετούν 9.800 εκπαιδευτικοί, και αναμένεται ότι από την επόμενη σχολική χρονιά ουκ ολίγοι θα καταθέσουν αίτηση προκειμένου να μπουν στους πίνακες του ΑΣΕΠ για πρόσληψη ή διορισμό σε δημόσιο σχολείο. 

Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) περιορίστηκε να αναφέρει χθες ότι «πρόκειται για σημαντική απόφαση που θωρακίζει την προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση ως “πραγματική, δημόσια υπηρεσία”, όπως άλλωστε προβλέπεται από πλήθος νομοθετημάτων την τελευταία εικοσαετία».

Αναδρομικότητα

Πάντως, καθώς η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ δεν άλλαξε το σκεπτικό της απόφασης του Τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου, η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη τόσο από τους σχολάρχες και την ΟΙΕΛΕ όσο και από το υπουργείο Παιδείας. Μάλιστα υπήρξαν και σχετικές επαφές μεταξύ των τριών. Πλέον, το υπουργείο θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση, εναρμονισμένη με την απόφαση του δικαστηρίου.

Πάντως, όπως ανέφεραν στην «Κ» υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, το νέο καθεστώς θα ισχύσει από τους πίνακες εκπαιδευτικών που θα καταρτιστούν για το σχολικό έτος 2025-2026. Επίσης, θα μελετηθεί και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που θα διορίζονται να υπηρετούν για μία διετία σε «δύσκολες» περιοχές της χώρας (νησιά, ακριτικά χωριά).

Τέλος, η αναδρομικότητα της ρύθμισης θα αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς από το σχολείο της Θεσσαλονίκης, που προσέφυγαν στο ΣτΕ. 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα