Η δικηγορική εταιρεία Απ. Παπακωνσταντίνου – Ν.-Κ. Χλεπάς & συνεργάτες γνωστοποίησε τις αποφάσεις που λήφθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας σε ιδιωτικά σχολεία.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις, κρίθηκε ότι η διάταξη του νόμου 4589/2019 με την οποία δεν υπολογίζεται η προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση κατά τη διαδικασία μοριοδότησης για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία αντίκειται στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και αξιοκρατίας.
Η ενημέρωση αναφέρει ότι, «ειδικότερα, κρίθηκε ότι ο νομοθέτης δεν μπορεί να αγνοεί παντελώς την προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση, δοθέντος μάλιστα ότι το σύστημα προσλήψεων του ν. 4589/2019 αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εκπαιδευτική εμπειρία. Με τις σκέψεις αυτές ακυρώθηκαν οι δύο προσβληθείσες προκηρύξεις ΑΣΕΠ 1ΓΕ/2019 και 2ΓΕ/2019 κατά το μέρος που αφορούσε τη μη προσμέτρηση της προϋπηρεσίας.».
Η ενημέρωση
«Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι.
Σας ενημερώνουμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι με τις υπ’ αριθμ. 1251/2024 και 1253/2024 αποφάσεις της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε ότι η διάταξη του νόμου 4589/2019 με την οποία δεν υπολογίζεται η προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση κατά τη διαδικασία μοριοδότησης για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία αντίκειται στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και αξιοκρατίας. Υιοθετήθηκε έτσι το σύνολο των νομικών επιχειρημάτων που προβάλαμε ενώπιον του Δικαστηρίου επί του θέματος. Ειδικότερα, κρίθηκε ότι ο νομοθέτης δεν μπορεί να αγνοεί παντελώς την προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση, δοθέντος μάλιστα ότι το σύστημα προσλήψεων του ν. 4589/2019 αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εκπαιδευτική εμπειρία. Με τις σκέψεις αυτές ακυρώθηκαν οι δύο προσβληθείσες προκηρύξεις ΑΣΕΠ 1ΓΕ/2019 και 2ΓΕ/2019 κατά το μέρος που αφορούσε τη μη προσμέτρηση της προϋπηρεσίας.
Η Δικηγορική Εταιρεία μας θα εκδώσει συντόμως ανακοίνωση για το ζήτημα της εφαρμογής των αποφάσεων αυτών και τη διεκδίκηση των διαφυγόντων κερδών (μισθών) των εκπαιδευτικών που είχαν αποκλειστεί από τους διορισμούς, καθώς και για τους εκπαιδευτικούς που έλαβαν μέρος στις προκηρύξεις ΑΣΕΠ 1Γ/2023 και 2Γ/2023.»
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Αλλάζουν όλα στους μισθούς λόγω ΑΜΚΑ: Ποιες ηλικίες θα δουν αυξήσεις
«Έβλεπα τον γιο μου να καταρρέει και δεν ήξερα το γιατί»: Η μάχη μιας εκπαιδευτικού με τη δυσλεξία
Πώς τα χρήματά σας «φεύγουν» αθόρυβα από τον τραπεζικό σας λογαριασμό
Σπίτι με 50 ευρώ το μήνα για δημόσιους υπαλλήλους: Το νέο πρόγραμμα που αλλάζει τα δεδομένα
Alfavita Newsroom