Οχι στην περικοπή 2 ωρών διδασκαλίας από το μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας στην Α΄ τάξη του Γενικού Λυκείου και την προσθήκη τους σε μάθημα Οικονομίας, λέει η Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων με ανακοίνωσή της.
Οπως τονίζει η ΕΕΦ, τυχόν μείωση ωρών διδασκαλίας της Αρχαίας Ελληνική Γλώσσας και Γραμματείας θα είχε σοβαρότατες επιπτώσεις στη γνώση της ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στη διαχρονία τους, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της λεξιπενίας και της χρήσης ξενόφερτων όρων, που ατυχώς χαρακτηρίζουν σε σημαντικό βαθμό τον επικοινωνιακό λόγο των νέων μας
Όλη η ανακοίνωση της ΕΕΦ
Η Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων με ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορήθηκε ότι δρομολογείται περικοπή 2 ωρών διδασκαλίας από το μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας στην Α΄ τάξη του Γενικού Λυκείου και την προσθήκη τους σε μάθημα Οικονομίας. Αναγνωρίζουμε τη σημασία των Θετικών και Οικονομικών Επιστημών και της Τεχνολογίας, αλλά όχι εις βάρος της Ανθρωπιστικής Παιδείας, που αποτελεί το θεμέλιο του ελληνικού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Τυχόν μείωση ωρών διδασκαλίας της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας θα είχε σοβαρότατες επιπτώσεις στη γνώση της ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στη διαχρονία τους, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της λεξιπενίας και της χρήσης ξενόφερτων όρων, που ατυχώς χαρακτηρίζουν σε σημαντικό βαθμό τον επικοινωνιακό λόγο των νέων μας. Η απομάκρυνση από την αρχαία ελληνική αποδυναμώνει σημαντικά την κατανόηση και την ορθή χρήση και της νεοελληνικής, όπως απέδειξαν οι αλόγιστες και κατά το παρελθόν περικοπές των ωρών διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών. Έτσι, δεν πρέπει να εκπλήσσουν οι πενιχρές αποδόσεις των μαθητών μας τα τελευταία χρόνια και στα Διεθνή Προγράμματα Αξιολόγησης Μαθητών PISA του ΟΟΣΑ.
Η επιχειρούμενη για άλλη μια φορά υποβάθμιση της Ανθρωπιστικής Παιδείας στη χώρα μας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα κρατούντα σε πολλές άλλες χώρες ανά τον κόσμο, που αναγνωρίζουν τα κλασσικά γράμματα ως την κοιτίδα παιδείας, διανόησης και πνευματικής δημιουργίας ανά την οικουμένη. Για τον λόγο αυτόν η Ιταλία, για παράδειγμα, διαθέτει 783 Κλασσικά Λύκεια (Licei classici) με πλήθος μαθητών και η Γερμανία 208. Η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ανθεί στην Ισπανία, στη Γαλλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Αυστρία, Κροατία και αλλού.
Η Ενωμένη Ευρώπη, οι Η.Π.Α. και η Αυστραλία ενισχύουν τον πολιτισμό τους με τη διδασκαλία της Αρχαίας και Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας στη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ακόμα και σε χώρες με διαφορετικό τρόπο γραφής και φωνητικής, όπως η Κίνα και η Κορέα, προωθείται συστηματικά η εκμάθηση της γλώσσας και της λογοτεχνίας μας στη διαχρονία τους. Σημειώνεται ότι η Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Κίνας, σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών, εκτιμώντας την αξία της Ανθρωπιστικής Παιδείας σήμερα, οργανώνει Παγκόσμιο Συνέδριο Κλασσικών Σπουδών τον προσεχή Νοέμβριο στο Πεκίνο με συμμετοχή κλασσικών φιλολόγων αλλά και επιστημόνων άλλων ειδικοτήτων από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.
Με βάση την αξία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και γραμματείας για τον Έλληνα μαθητή αλλά και την οικουμενική αναγνώριση της σημασίας της, η Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων ζητεί να μην εφαρμοσθεί μείωση των ωρών διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών. Δεν νοείται περαιτέρω υποβάθμιση της Ανθρωπιστικής Παιδείας στη χώρα που τη δημιούργησε.
Για το Δ.Σ. της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 9/9
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη