καθηγητές
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google

Όπως έχει γράψει πριν λίγες μέρες το alfavita.gr η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων σε ανακοίνωσή της σημείωνε ότι το Υπουργείο Παιδείας αναμένεται να αναπροσαρμόσει το Πρόγραμμα Μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και σύμφωνα με πληροφορίες της ΠΕΦ προβλέπεται νέα περικοπή ωρών από το μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας 

Στην ανακοίνωση της αυτή η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων εξέφραζε την πλήρη αντίθεσή με οποιαδήποτε περαιτέρω συρρίκνωση της κλασικής παιδείας και δήλωνε ότι "ελπίζουμε ότι οι πληροφορίες δεν θα επιβεβαιωθούν και ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν θα προχωρήσει στην αποδοχή σχετικών προτάσεων που έχουν υποβληθεί από αρμόδιους φορείς και εν προκειμένω από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής." 

Τι ακριβώς συμβαίνει και ποια είναι η αλήθεια;

Το alfavita.gr επικοινώνησε με στελέχη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για το θέμα και αποκόμισε τα παρακάτω:

1. Φέτος (σχολική χρονιά 2024-2025) το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών έχει ήδη ανακοινωθεί και καμιά αλλαγή δεν προβλέπεται.

2. Στο αναλυτικό πρόγραμμα της επόμενης σχολικής χρονιάς 2025-2026 θα υπάρξει αναπροσαρμογή του Προγράμματος Μαθημάτων στο Λύκειο καθώς θα έχουμε αύξηση των ωρών διδασκαλίας των οικονομικών μαθημάτων. Αυτό ανακοινώθηκε από τον υπουργό Παιδείας τον Ιούνιο που μας πέρασε στη διάρκεια της σημερινής ομιλίας του στο 5ο Διεθνές Συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. «Από τον Σεπτέμβριο του 2025, με ένα επιπλέον μάθημα για τα βασικά οικονομικά μεγέθη και εργαλεία στην Α’ Λυκείου και με στοχευμένο εμπλουτισμό των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, οι μαθητές θα αποκτούν χρήσιμες γνώσεις για να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τις μελλοντικές προκλήσεις».

3.Το ΙΕΠ προετοιμάζει αυτή την εξέλιξη και οι εισηγήσεις είναι να μπει το μάθημα είτε ένα δίωρο στην Α΄ Λυκείου είτε από μια ώρα στην Α΄ Λυκείου και στη Β΄ Λυκείου. Υπάρχει και εισήγηση για μία ώρα μόνο στην Α΄ Λυκείου 

4. Στο ΙΕΠ μία από τις προτάσεις για την παραπάνω αλλαγή είναι η περικοπή ωρών από το μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας. Ωστόσο μέχρι τώρα δεν υπάρχει τελική απόφαση και γι αυτό το λόγο δεν έχει έρθει ακόμη καμιά πρόταση στο υπουργείο Παιδείας. 

Το alfavita.gr σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου κ. Σπύρο Δουκάκη για το θέμα αυτό έλαβε την απάντηση ότι η εισαγωγή μαθήματος  Οικονομίας και σε άλλη τάξη του Λυκείου είναι ειλημμένη απόφαση καθώς ουσιαστικά είναι το μοναδικό πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα που διδάσκεται μόνο στην Γ΄ τάξη του Λυκείου. Όσον αφορά το θέμα της περικοπής ωρών από το μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας δήλωσε ότι υπάρχουν διάφορες εισηγήσεις, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μια τελική απόφαση.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας
Πειραιάς: Περισσότερες από 900 θέσεις εργασίας ανοίγουν στη Γαλάζια Οικονομία
Η «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ φέρνει κοντά επιχειρήσεις και υποψηφίους από τον ναυτιλιακό και θαλάσσιο κλάδο
Πειραιάς: Περισσότερες από 900 θέσεις εργασίας ανοίγουν στη Γαλάζια Οικονομία
Ενδοσχολική βία
Αμαλιάδα: Στο νοσοκομείο 13χρονη μαθήτρια μετά από άγριο ξυλοδαρμό έξω από Γυμνάσιο
Καθοριστική η παρέμβαση εφημερεύουσας εκπαιδευτικού, υπέβαλε μήνυση ο πατέρας της ανήλικης
Αμαλιάδα: Στο νοσοκομείο 13χρονη μαθήτρια μετά από άγριο ξυλοδαρμό έξω από Γυμνάσιο
πανεπιστήμιο ιωαννίνων
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Βιωματικό Εκπαιδευτικό Εργαστήριο «Η τέχνη των Αβορίγινων μας εμπνέει»
Ένα δημιουργικό ταξίδι γνωριμίας με τον πολιτισμό και την τέχνη των Αβορίγινων της Αυστραλίας μέσα από εικαστικές, μουσικές και διαθεματικές...
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Βιωματικό Εκπαιδευτικό Εργαστήριο «Η τέχνη των Αβορίγινων μας εμπνέει»