Τα κορίτσια της Νομικής Αθηνών που νίκησαν Κέμπριτζ και Οξφόρδη
Ο βαθμός δυσκολίας ήταν μεγάλος. Επρεπε δε να διαγωνιστούν στην αγγλική γλώσσα έχοντας απέναντι τους σχολές που μόνο στ’ όνομα νιώθεις δέος: Οξφόρδη και Κέμπριτζ.

Η Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών απέσπασε το πρώτο βραβείο στον 17ο Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου (International Roman Law Moot Competition) που φιλοξένησε η Νομική Σχολή της Βιέννης στις 3-6 Απριλίου 2024.

Την Σχολή  εκπροσώπησαν οι φοιτήτριες Δανάη Αργυροπούλου, Μαρία Μαργαρίτη, Ροδάνθη Καραβασίλη και Μαρία Φεφέ. Στη Μαρία Μαργαρίτη απονεμήθηκε επίσης το δεύτερο βραβείο καλύτερου αγορητή.

Η ομάδα προετοιμάστηκε υπό την εποπτεία της καθηγήτριας Αθηνάς Δημοπούλου, με την πολύτιμη συμβολή ως προπονητών των φοιτητών Χαράλαμπου Βεργαδή, Αναστασίας Δρόσου, Ακριβής Οικονόμου και Δέσποινας Πολυζώη - οι οποίοι είχαν επίσης λάβει το 1ο βραβείο του διαγωνισμού στη διοργάνωση του 2023 στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης - καθώς και της δικηγόρου Αρτεμησίας Παπαδάκη.

Στον προκριματικό γύρο του διαγωνισμού η Νομική Αθηνών προκρίθηκε στον πρώτο όμιλο μαζί με το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ. Στους ημιτελικούς επικράτησε έναντι του  Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζουμε παρακάτω ένα άρθρο του Λουκά Βελιδάκη στην εφημερίδα Καθημερινή αναφορικά με τις τέσσερις φοιτήτριες που πρώτευσαν στον 17ο Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου στη Βιέννη

Συνομιλία με τις τέσσερις φοιτήτριες που πρώτευσαν στον 17ο Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου στη Βιέννη

φοιτητριες που πρώτευσαν
Από αριστερά: Μαρία Φεφέ, Μαρία Μαργαρίτη, Δανάη Αργυροπούλου και Ροδάνθη Καραβασίλη. Φωτ: Νίκος Κοκκαλιάς

Γύρω από ένα μακρόστενο τραπέζι που καταλαμβάνει τον περισσότερο χώρο του μικρού δωματίου, κάθονται τέσσερις νεαρές φοιτήτριες – δίπλα τους η καθηγήτρια Νομικής, Αθηνά Δημοπούλου. Στο πλάι, μέλη της ομάδας που συνέδραμε στην προπόνησή τους.

Στη μέση δεσπόζει μία καλαίσθητη δημιουργία, ένα αγαλματίδιο στο οποίο διαφαίνεται η μορφή μίας γυναίκας. Πάνω, με μεγάλα γράμματα, αναγράφεται «Palma Prima».

Είναι το πρώτο βραβείο που κέρδισε πριν από μερικές ημέρες η παρέα αυτή των φοιτητριών της Νομικής Σχολής Αθηνών στον 17ο Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου, που φιλοξενήθηκε από τη Νομική Σχολή της Βιέννης.

Ο διαγωνισμός ήταν διήμερος, ωστόσο η δική τους προετοιμασία άρχισε τον περασμένο Δεκέμβριο και ήταν μαραθώνια (μεσολάβησε κι εξεταστική). Επρεπε να μελετήσουν ογκώδη βιβλία του Ρωμαϊκού Δικαίου και να προπονούνται καθημερινά επί πολλές ώρες στο μικρό γραφείο της οδού Ακαδημίας.

Ο βαθμός δυσκολίας ήταν μεγάλος. Επρεπε δε να διαγωνιστούν στην αγγλική γλώσσα έχοντας απέναντι τους σχολές που μόνο στ’ όνομα νιώθεις δέος: Οξφόρδη και Κέμπριτζ.

Οι κοπέλες της Αθήνας όμως προετοιμάστηκαν σκληρά και αποδείχθηκαν καλύτερες.

Θυμούνται μάλιστα έναν έκπληκτο φοιτητή από την Οξφόρδη να τις πλησιάζει στο τέλος, λέγοντας: «Αυτό που κάνατε ήταν αριστούργημα (masterpiece)».  

Στη Μαρία Μαργαρίτη, τριτοετή φοιτήτρια με καταγωγή από τη Νάξο, απονεμήθηκε επίσης το δεύτερο βραβείο καλύτερου αγορητή. Εξηγεί το πώς εξελίχθηκε η διαδικασία, τι έπρεπε να κάνουν, ποια η προετοιμασία και το πώς κατάφεραν να επικρατήσουν. Η ευγλωττία της είναι εμφανής.

Στον διαγωνισμό είχε τον ρόλο του ενάγοντος – είχε ασκήσει αγωγή σε μία υπόθεση ακινήτου. Αντίδικος στην ίδια υπόθεση ήταν η Μαρία Φεφέ. Απέναντι κάθεται η 19χρονη δευτεροετής φοιτήτρια Δανάη Αργυροπούλου. Ηταν επίσης ενάγουσα σε μια υπόθεση προσβολής προσωπικότητας. Αντίδικος της ήταν η τριτοετής φοιτήτρια, Ροδάνθη Καραβασίλη. 

Οι φοιτήτριες είχαν στη διάθεσή τους 10 λεπτά. Οι κανόνες ήταν αυστηροί και κάθε παρέκκλιση εκτός συζήτησης. Σε αυτό το διάστημα έπρεπε να απαντήσουν επίσης στις ερωτήσεις των κριτών, οι οποίες είχαν μεγάλο βαθμό δυσκολίας.

Η ιδιαιτερότητα ήταν η εξής: Οφειλαν να επικαλούνται πηγές του Ρωμαϊκού Δικαίου, που ήταν γραμμένες στα λατινικά ή στα ελληνικά της εποχής του Ιουστινιανού και τις είχαν σε αγγλικές μεταφράσεις.

«Το Ρωμαϊκό Δίκαιο αποτελεί τη βάση όλου του συγχρόνου αστικού δικαίου», τονίζει η κ. Δημοπούλου, εξηγώντας πως επειδή κάθε χώρα έχει το δικό της εθνικό δίκαιο, δεν θα ήταν εύκολο να διαγωνιστούν με βάση τους σύγχρονους αστικούς κώδικες, οι οποίοι διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

«Ο διαγωνισμός του Ρωμαϊκού Δικαίου επιτρέπει σε φοιτητές που προέρχονται από εντελώς διαφορετικές νομικές παραδόσεις και έννομες τάξεις να διαγωνιστούν σε ένα θέμα αστικού δικαίου που είναι η καρδιά κι ο κορμός του δικαίου. Γιατί οι υπόλοιποι διαγωνισμοί εικονικής δίκης συνήθως αφορούν το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο του διαστήματος, το αεροπορικό δίκαιο, δίκαια όπου υπάρχει κοινό σημείο επαφής για όλες τις χώρες. Αυτός είναι ο μοναδικός που έχει αυτό το χαρακτηριστικό, το αστικό δίκαιο».

φοιτητριες Νομικής

Στον προκριματικό γύρο, η Νομική Αθηνών προκρίθηκε στον πρώτο όμιλο μαζί με το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Στους ημιτελικούς επικράτησε έναντι του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Στον μεγάλο τελικό, που έλαβε χώρα στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστρίας ενώπιον πενταμελούς σύνθεσης κριτών, η ελληνική ομάδα επικράτησε έναντι της Λιέγης. Συνολικά έλαβαν μέρος 8 πανεπιστήμια από 6 χώρες.

«Είναι μια απόδειξη ότι εμείς, όσον αφορά στο επίπεδο γνώσης που παίρνουμε μέσα από τη σχολή και που καλούμαστε να δείξουμε στον διαγωνισμό –τις ρητορικές ικανότητες, τις δεξιότητες, κ.λπ.– είναι κάτι το οποίο κατέχουμε και μπορούμε να εξασκήσουμε σε αντίστοιχο, αν όχι καλύτερο βαθμό, όπως μπορούν και τα άλλα πανεπιστήμια που έχουν μεγάλο όνομα», λένε οι νικήτριες.


 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mathimatika
Μαθηματικά στον αρχαίο ελληνικό κόσμο»: Νέα έκθεση στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Η Έκθεση «Μαθηματικά στον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο» στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Μαθηματικά στον αρχαίο ελληνικό κόσμο»: Νέα έκθεση στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
xevgenis
Έφυγε απρόσμενα από τη ζωή ο αγαπημένος εκπαιδευτικός Φώτης Ξευγένης
Με μεγάλη μας θλίψη, πληροφορηθήκαμε την ξαφνική απώλεια του Φώτη Ξευγένη, ενός εξαιρετικού δασκάλου και ιδιαιτέρως αγαπητού σε όσους τον γνώριζαν...
Έφυγε απρόσμενα από τη ζωή ο αγαπημένος εκπαιδευτικός Φώτης Ξευγένης