Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσιάζοντας χτες το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ανέφερε με υπερηφάνεια ότι για να διασφαλιστεί η ισότητα και να υπάρχει ένα καθεστώς ισονομίας ανάμεσα σε δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια όσον αφορά στην εισαγωγή των Ελλήνων φοιτητών, οι εισακτέοι δεν θα «γλιτώνουν» τις πανελλαδικές.
Προκειμένου να εισαχθούν, είπε, θα πρέπει να δίνουν πανελλαδικές και μάλιστα να πιάνουν την ΕΒΕ του πεδίου για το οποίο ενδιαφέρονται, αφού βεβαίως πληρούν και όλα τα επιπλέον κριτήρια που το μητρικό ξένο πανεπιστήμιο θα έχει θέσει. Εξήγησε ότι για να είναι κάποιος υποψήφιος, θα πρέπει να καλύπτει την ελάχιστη βάση εισαγωγής, επί 0,8.
Ο υπουργός αυτό το ονόμασε «πανελλαδικές εξετάσεις και για την πρόσβαση στα ιδιωτικά ΑΕΙ» αλλά στην πραγματικότητα αφορά μόνο την ΕΒΕ καθώς όλα τα υπόλοιπα όσον αφορά στην εισαγωγή των φοιτητών θα τα ορίζουν τα ίδια τα ξένα ΑΕΙ και το υπουργείο Παιδείας δεν θα έχει λόγο.
Τι «ξέχασε» να πει ο Υπουργός
Λύνει αυτή η πρόβλεψη το πρόβλημα; Οχι, αφού υπάρχουν 2 παράμετροι που δεν αναλύθηκαν επαρκώς -και υπάρχει λόγος γι αυτό:
* Αφενός, αν κάποιος ενδιαφέρεται για ιδιωτική σχολή, θα μπορεί να μπει εφόσον (έχει τα δίδακτρα βέβαια) και πιάσει τον χαμηλότερο μέσο όρο ΕΒΕ των επιστημονικών πεδίων, πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή 0.8. Ειδικότερα, "ο εν λόγω όρος πρόσβασης θα ταυτίζεται με το χαμηλότερο μέσο όρο ΕΒΕ των επιστημονικών πεδίων, πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή 0.8", όπως διευκρίνισε το Υπουργείο. Τι σημαίνει αυτό με βάση τα περυσινά δεδομένα; Σύμφωνα με τον φροντιστή κ.Αντώνη Φλωρόπουλο, σημαίνει ότι θα μπορεί να μπει κάποιος σε ιδιωτική Ιατρική σχολή λχ, αν πιάσει ΕΒΕ ...7,39 (πρόκειται για τον χαμηλότερο Μ.Ο της ΕΒΕ τν πεδίων πέρυσι, πολλαπλασιασμένο επι 0,8)!
Δηλαδή κάποιος που έχει λεφτά για δίδακτρα θα γίνεται γιατρός με βαθμό 7,39 στα 20, όταν η βάση στις Ιατρικές σχολές της χώρας ξεπερνά το 18+ και στις κεντρικές το 19+ ! Καλό;
* Αφετέρου, από τη διάταξη για την ΕΒΕ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ όσοι έχουν αποκτήσει το πολυσυζητημένο Διεθνές Απολυτήριο (International Baccalaureate) η άλλο αντίστοιχο τίτλο σπουδών. Ποιά σχολεία χορηγούν τέτοια απολυτήρια; Ορισμένα ακριβά ιδιωτικά σχολεία. Το απολυτήριο αυτό δεν χρειάζεται συμμετοχή στις πανελλήνιες για να αποκτηθεί, αφού χορηγείται κατόπιν άλλων εξετάσεων, που οργανώνονται από το ίδιο και ελέγχονται από το εξωτερικό. Ποιοι σπουδάζουν σε αυτό; Παιδιά πολιτικών, ευπόρων και όσοι ενδιαφέρονταν να μη δώσουν πανελλαδικές αλλά να σππουδάσουν στο εξωτερικό. Τώρα θα μπορούν να σπουδάζουν και στην Ελλάδα, χωρίς να ταλαιπωρούνται με ΕΒΕ και πανελλήνιες όπως οι υπόλοιποι «πληβείοι...»
Αρα δύο μέτρα και δύο σταθμά κι εδώ -και επιπλέον «πριμοδότηση» των μεγάλων ιδιωτικών σχολείων που προσφέρουν το Διεθνές Απολυτήριο και οι απόφοιτοί του θα μπορούν πλέον να σπουδάζουν και εντός Ελλάδας, ενώ έως τώρα στρέφονταν αποκλειστικά σε ΑΕΙ του εξωτερικού...
Διετές πρόγραμμα σπουδών για μαθητές 16 έως 19 ετών
Το International Baccalaureate (IB) είναι διετές πρόγραμμα σπουδών για μαθητές 16 έως 19 ετών, που έχει διεθνοποιημένη εκπαιδευτική φιλοσοφία και οι κάτοχοι του αποκτούν και ένα ισχυρό διαβατήριο για τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Η ιδέα για τη δημιουργία του ξεκίνησε στην Ελβετία το 1968. Από το 1971 άρχισαν να οργανώνονται τα πρώτα προγράμματα του IB σε σχολεία διαφόρων κρατών. Εκτοτε, το πρόγραμμα αυξάνει τους οπαδούς του. Ο αριθμός των μαθητών σε IB ξεπερνά τις 500.000 σε 2.300 σχολεία σε 127 χώρες. Τα περισσότερα προγράμματα λειτουργούν στις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη, όπου ο θεσμός έχει βρει μεγάλη ανταπόκριση. Στην Ελλάδα, συνολικά 13 ιδιωτικά σχολεία προσφέρουν προγράμματα IB.Το IB Diploma αναγνωρίζεται από κορυφαία Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Κάθε χρόνο τελειόφοιτοι του IB Dilpoma Programme αιτούνται την εισαγωγή τους σε 3.300 ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε περίπου 90 χώρες. Τα πιο δημοφιλή από αυτά τα ιδρύματα κατατάσσονται μεταξύ των καλύτερων Πανεπιστημίων στον κόσμο. Από την Ελλάδα οι απόφοιτοι του IB Diploma Programme έχουν εισαχθεί ενδεικτικά στα εξής Πανεπιστήμια: Cambridge, Harvard, Oxford, UCL κ.α. Ωστόσο, τα κριτήρια εισαγωγής ποικίλουν σε μεγάλο βαθμό στα διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα, καθώς πέραν του διπλώματος IB μπορεί να έχουν επιπλέον προϋποθέσεις εισαγωγής, όπως για παράδειγμα ελάχιστη βαθμολογία σε μαθήματα βαρύτητας, πιστοποίηση IELTS, TOEFL, SAT, ACT κ.α. Συγκεκριμένα, για τα Πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας χρειάζεται αίτηση μέσω του συστήματος UCAS και λοιπά έγγραφα (συνολικός βαθμός ΙΒ Diploma, personal statement, συστατική επιστολή, φοιτητική visa κλπ). Για τα ελληνικά ιδιωτικά ΑΕΙ, δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρχουν ανάλογα πρόσθετα κριτήρια.
Και καταγγελίες για διαρροή θεμάτων
Μάλιστα πριν απο χρόνια, το μακρυνό 2009, υπήρξαν καταγγελίες για διαρροή θεμάτων στις εξετάσεις του International Baccalaureate (IB) στην Ελλάδα. Ο Οργανισμός International Baccalaureate (IBO) με έδρα στη Γενεύη ενημέρωσε τα ελληνικά ιδιωτικά σχολεία που διαθέτουν πρόγραμμα IB ότι δεν θα εκδοθούν αποτελέσματα έως ότου ερευνηθούν οι παραπάνω καταγγελίες. Οι καταγγελίες αυτές πάντως δεν προχώρησαν και το θέμα κάπου ξεχάστηκε...
Και δίδακτρα στα ελληνόφωνα προπτυχιακά -προσώρας για αλλοδαπούς
Να σημειώσουμε ακόμα ότι σύμφωνα με άλλη πρόβλεψη του νομοσχεδιου, εισάγονται δίδακτρα στα δημόσια ΑΕΙ δια της πλαγίας οδού, δηλαδή στους αλλοδαπούς φοιτητές, που αποκτούν τώρα δυνατότητα να εγγραφούν σε ελληνόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα!
Συγκεκριμένα, στην ενότητα «Ενίσχυση διεθνοποίησης δημοσίων πανεπιστημίων» προβλέπεται επιβολή διδάκτρων για αλλοδαπούς φοιτητές, σε ελληνόφωνα προγράμματα σπουδών.
«Θεσμοθέτηση δυνατότητας εγγραφής αλλοδαπών φοιτητών στα ελληνόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα, με μαθήματα ελληνικής γλώσσας για τον πρώτο χρόνο. Ο αριθμός των φοιτητών και το ύψος των διδάκτρων καθορίζεται από τα ιδρύματα»,
αναφέρει η σχετική διάταξη.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 9/9
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη