Υπουργείο Παιδείας

Νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια: Αναλυτικά η παρουσίαση του Υπουργείου

ιδιωτικα εισο
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα αναρτηθεί προς δημόσια διαβούλευση

Συνέντευξη τύπου έδωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Το νομοσχέδιο πρόκειται να αναρτηθεί προς δημόσια διαβούλευση.

Οι δηλώσεις Πιερρακάκη

Από τον Σεπτέμβριο του 2025, θα λειτουργήσουν  τα πρώτα παραρτήματα ξένων ΑΕΙ στην Ελλάδα  με αυστηρές προϋποθέσεις.

Όσον αφορά την εισαγωγή των σπουδαστών, διασαφηνίστηκε ότι δικαίωμα εγγραφής θα έχουν:

  • Οι κάτοχοι ελληνικού απολυτηρίου ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ και ΕΒΕ του επιστημονικού πεδίου που αντιστοιχεί το πρόγραμμα.
  • Οι κάτοχοι International Baccalaureate ή αντίστοιχου τίτλου.
  • Οι κάτοχοι ισότιμου απολυτηρίου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής.

Ειδικά για την πρώτη και πολυπληθέστερη κατηγορία, ο κ.Πιερρακάκης εξήγησε ότι για να είναι κάποιος υποψήφιος, θα πρέπει να καλύπτει την ελάχιστη βάση εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου που τον ενδιαφέρει. Αυτό θα προκύπτει από τον μέσο όρο της επίδοσής του στα μαθήματα του επιστημονικού πεδίου που τον ενδιαφέρει επί 0,8.

Παράλληλα, στην ενότητα «Ενίσχυση διεθνοποίησης δημοσίων πανεπιστημίων» προβλέπεται επιβολή διδάκτρων για αλλοδαπούς φοιτητές, σε ελληνόφωνα προγράμματα σπουδών.

«Θεσμοθέτηση δυνατότητας εγγραφής αλλοδαπών φοιτητών στα ελληνόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα, με μαθήματα ελληνικής γλώσσας για τον πρώτο χρόνο. Ο αριθμός των φοιτητών και το ύψος των διδάκτρων καθορίζεται από τα ιδρύματα», αναφέρει η σχετική διάταξη.

Το νομοσχέδιο

αα
αβ
αγ
αδ
ιδ1
ιδ2
id3
id4
ιδιωτικα εισο

Δείτε ΕΔΩ όλη την παρουσίαση

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Market Pass 2026: 600.000 δικαιούχοι παίρνουν ως 240 ευρώ - Πότε τα παίρνετε

Ανατροπή στους πίνακες ΑΣΕΠ: Ακυρώνονται προσλήψεις αναπληρωτών μετά από ελέγχους

Πανελλήνιες 2026: Η πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις σε  Νομικές, Πολυτεχνεία και Ιατρικές

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

υπουργείο παιδείας