ΥΠΑΙΘ
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Ο μέγιστος Συνολικός Προϋπολογισμός των χρηματοδοτούμενων προτάσεων των έργων ανέρχεται σε 85.267.964,25 ευρώ

Με σημερινή πράξη του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη, αποφασίστηκε η τροποποίηση της Προκήρυξη υλοποίησης του έργου «Επισκέπτες Καθηγητές/Επισκέπτες Ερευνητές» στο πλαίσιο της Μεταρρύθμισης «Προώθηση της ποιότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας στα πανεπιστήμια» - Άξονας 3.2: Ενίσχυση των ψηφιακών δυνατοτήτων της εκπαίδευσης και εκσυγχρονισμός της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, Πυλώνας 3: Απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή.

Δείτε όλη την απόφαση

Ο μέγιστος Συνολικός Προϋπολογισμός των χρηματοδοτούμενων προτάσεων των έργων ανέρχεται σε 85.267.964,25 ευρώ. Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη των έργων σύμφωνα με την παρούσα Πρόσκληση ανέρχεται σε 58.172.250,62 ευρώ, η οποία χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2022-2025 (RRF budget).  Αντίστοιχα το συνολικό ποσό της ιδιωτικής συμμετοχής που απαιτείται για την υλοποίηση των έργων ανέρχεται σε 25.528.829,41 ευρώ. Συνεισφορά Εθνικού ΠΔΕ- ΦΠΑ: 1.566.884,22 ευρώ

Ο μέγιστος προϋπολογισμός της πρότασης δε δύναται να ξεπερνά το ποσό των 344.581,00 ευρώ, για τη συνολική διάρκεια του έργου, εκ των οποίων:  Δημόσια Δαπάνη έως 239.581,00 ευρώ μέσω του ΤΑΑ (134.581,00 ευρώ για το Α.Ε.Ι. και 105.000,00 ευρώ για την Επιχείρηση ) και   Ιδιωτική Συμμετοχή έως 105.000,00 ευρώ για την Επιχείρηση Εφόσον η πρόταση δεν περιλαμβάνει επιχείρηση, ο μέγιστος προϋπολογισμός ανά έργο για το Α.Ε.Ι. περιορίζεται στο ποσό των 134.581,00 ευρώ. 

Τι αφορά

Το έργο απευθύνεται σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας (Α.Ε.Ι.) για την χρηματοδότηση του Επισκέπτη καθηγητή/Επισκέπτη ερευνητή για την παροχή διδακτικού/ ερευνητικού έργου που τους ανατίθεται βάσει της απόφασης της Συνέλευσης του Τμήματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 171 του Ν. 4957/2022.

Ειδικότερα, Επισκέπτες καθηγητές/Επισκέπτες ερευνητές δύναται να είναι στο πλαίσιο της παρούσας Πρόσκλησης Έλληνες ή αλλοδαποί επιστήμονες, οι οποίοι είτε κατέχουν θέση καθηγητή/ καθηγήτριας σε πανεπιστήμιο της αλλοδαπής ή ερευνητή/ ερευνήτριας σε ερευνητικό οργανισμό της αλλοδαπής, είτε διαθέτουν κατ’ ελάχιστον τα προσόντα που απαιτούνται για την εκλογή σε θέση Επίκουρου/ης καθηγητή/τριας σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής, ή ερευνητή/ ερευνήτριας Γ΄ βαθμίδας σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 18 του Ν. 4310/2014 (Α’ 258) υπό την προϋπόθεση ότι τόσο η διαμονή τους όσο και η άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους στην Ελλάδα δεν υπερβαίνει τους δώδεκα (12) μήνες κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα έξι (36) μηνών πριν την υποβολή της αίτησης.  

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) θα πραγματοποιήσουν ανοιχτές προσκλήσεις για έμπειρους ακαδημαϊκούς/ ερευνητές για την εισαγωγή νέων επιστημονικών αντικειμένων ή προσεγγίσεων στη διάρθρωση και τη διδασκαλία των προγραμμάτων σπουδών ή νέων ερευνητικών πεδίων και αντικειμένων της ερευνητικής δραστηριότητας του Ιδρύματος. Επιπροσθέτως, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας (Α.Ε.Ι.) δύναται να συνεργαστούν με επιχειρήσεις από την Ελλάδα ή το εξωτερικό με στόχο να υλοποιήσουν συνεργατικά ερευνητικά έργα με τη συμμετοχή ενός Επισκέπτη καθηγητή/Επισκέπτη ερευνητή.

 Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) καλούνται να προσκαλέσουν ακαδημαϊκό ή/και ερευνητικό προσωπικό του εξωτερικού, προκειμένου να παράσχει διδακτικό ή ερευνητικό έργο (σύμφωνα με το άρθρο 171 του Ν.4957/2022) και παράλληλα να υλοποιήσει ένα συνεργατικό ερευνητικό έργο εφόσον συμμετέχει και επιχείρηση. Οι Αιτήσεις Χρηματοδότησης που θα ενισχυθούν στο πλαίσιο του έργου υποβάλλονται από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας (Α.Ε.Ι) σε συνεργασία με επιχειρήσεις, εφόσον αυτές συμμετέχουν.  

Εφόσον η Αίτηση Χρηματοδότησης περιλαμβάνει και συνεργατικό ερευνητικό έργο θα υλοποιηθεί από τον Επισκέπτη καθηγητή/Επισκέπτη ερευνητή σε συνεργασία με το προσωπικό της επιχείρησης, με μέσα τα οποία θα παρέχονται από το Α.Ε.Ι. και την επιχείρηση αντίστοιχα.

Το συνεργατικό ερευνητικό έργο θα υλοποιηθεί βάσει Συμφωνητικού Συνεργασίας μεταξύ του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.), της συνεργαζόμενης επιχείρησης και του Επισκέπτη καθηγητή/ Επισκέπτη ερευνητή. Τα έργα θα λάβουν χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ιδιωτικών κεφαλαίων, για μια περίοδο από ένα (1) εξάμηνο και έως 31/12/2025 το αργότερο. 

Στόχος του Έργου  

Το έργο στοχεύει στη δημιουργία νέων δεσμών μεταξύ διακεκριμένου ακαδημαϊκού και ερευνητικού προσωπικού του εξωτερικού και Ελλήνων επιστημόνων, στην προώθηση ευκαιριών και στην ανάπτυξη μελλοντικών συνεργασιών για συνεργατική έρευνα με ιδιωτικές επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα θα συμβάλλει τόσο σε ερευνητικές δραστηριότητες υψηλού επιπέδου στα ελληνικά πανεπιστήμια, όσο και στη διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων, τη μεταφορά τεχνογνωσίας από το εξωτερικό, καθώς και την ανάπτυξη νέων ερευνητικών δραστηριοτήτων και προσεγγίσεων μεταξύ Α.Ε.Ι. και επιχειρήσεων. Οι βασικές στρατηγικές προτεραιότητες στις οποίες συμβάλλει το έργο είναι οι εξής:

  Σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα με τελικό στόχο τη μετάβαση στην ποιότητα, την καινοτόμο επιχειρηματικότητα και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.

  Παροχή κινήτρων σε διακεκριμένο ακαδημαϊκό ή/και ερευνητικό προσωπικό πανεπιστημίων του εξωτερικού για τη διεξαγωγή καινοτόμων συνεργατικών ερευνητικών έργων με επιχειρήσεις.

 Ενίσχυση της σύνδεσης μεταξύ Α.Ε.Ι. και της αγοράς, διευκόλυνση της μεταφοράς γνώσης στην πραγματική οικονομία και τόνωση της καινοτομίας.

 Συμβολή στη βελτίωση της διεθνούς προβολής για τα ελληνικά πανεπιστήμια, την προσέλκυση των αλλοδαπών φοιτητών, την αύξηση της συμμετοχής της εκπαίδευσης στο ελληνικό ΑΕΠ και στη μετατροπή της ελληνικής οικονομίας σε μια διεθνή ανταγωνιστική οικονομία εκπαιδευτικών υπηρεσιών.

 Συνεισφορά στη μεταφορά τεχνογνωσίας από το εξωτερικό, που θα ενισχύσει και θα βελτιώσει την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου και τη μεταφορά γνώσης στην πραγματική οικονομία προκειμένου να τονωθεί η καινοτομία, εντός των ελληνικών πανεπιστημίων.

 Συμβολή στην ανάπτυξη συνεργατικής έρευνας με επιχειρήσεις και παροχή κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις.

 Ενδυνάμωση δεσμών μεταξύ επιστήμης και επιχειρήσεων.

 Αύξηση της εκμετάλλευσης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας η οποία θα αντιστρέψει το «brain drain». 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκαβ 5
Φθιώτιδα: «Είπαν ότι ευθύνη έχουν ο παππούς και η γιαγιά» - Τι είπε ο πατέρας του 6χρονου που καταπλακώθηκε από πόρτα σχολείου
Τι υποστήριξε ο πατέρας του παιδιού
Φθιώτιδα: «Είπαν ότι ευθύνη έχουν ο παππούς και η γιαγιά» - Τι είπε ο πατέρας του 6χρονου που καταπλακώθηκε από πόρτα σχολείου