mathimatika
Η πρόθεση ενός συστήματος AGI με απλά λόγια είναι να εκτελέσει οποιαδήποτε εργασία είναι ικανός να εκτελέσει ένας άνθρωπος, να έχει ενσυναίσθηση και συνείδηση

Μπορεί οι εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης σήμερα να αντιμετωπίζονται με μια αισιοδοξία, όσον αφορά λύσεις προβλημάτων της καθημερινότητάς μας, προκαλούν όμως και δικαιολογημένους φόβους για το που μπορεί να φτάσει και το πως μπορεί να εξελιχθεί.

Παρόλαυτα η AI είναι εδώ και αν κάτι πρέπει να αντικρίσουμε με δέος είναι η εξέλιξη της, η AGI δηλαδή. Η Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη (AGI) είναι η αναπαράσταση γενικευμένων ανθρώπινων γνωστικών ικανοτήτων σε λογισμικό, έτσι ώστε όταν έρθει αντιμέτωπη με μια άγνωστη εργασία, το σύστημα AI να είναι σε θέση να βρει μια λύση. 

Η πρόθεση ενός συστήματος AGI με απλά λόγια είναι να μπορεί να εκτελεί οποιαδήποτε εργασία είναι δυνατόν να εκτελεί ένας άνθρωπος, να έχει ενσυναίσθηση και συνείδηση.

Οι ορισμοί του AGI ποικίλλουν, καθώς ειδικοί από διαφορετικούς τομείς ορίζουν την Ανθρώπινη Νοημοσύνη υπό διαφορετικές οπτικές γωνίες. Οι επιστήμονες υπολογιστών συχνά ορίζουν την Ανθρώπινη Νοημοσύνη ως προς την ικανότητα επίτευξης στόχων. Οι ψυχολόγοι, από την άλλη πλευρά, συχνά ορίζουν τη Φυσική Νοημοσύνη ως προς την προσαρμοστικότητα ή την επιβίωση.

Το AGI θεωρείται ισχυρή Τεχνητή Νοημοσύνη, ενώ έρχεται σε αντίθεση με την αδύναμη ή περιορισμένη Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία είναι η εφαρμογή της ΑI σε συγκεκριμένες εργασίες ή προβλήματα. Το ChatGPT, τα έμπειρα συστήματα και τα αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα είναι παραδείγματα στενής Τεχνητής Νοημοσύνης.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πραγματικά συστήματα AGI και παραμένουν μέρος της επιστημονικής φαντασίας. Η απόδοση αυτών των συστημάτων δεν διακρίνεται από αυτή ενός ανθρώπου, τουλάχιστον με αυτούς τους όρους. 

Ωστόσο, οι ευρείες πνευματικές ικανότητες της AGI θα ξεπερνούσαν τις ανθρώπινες ικανότητες, λόγω της ικανότητάς της να έχει πρόσβαση και να επεξεργάζεται τεράστια σύνολα δεδομένων με απίστευτες ταχύτητες.

Το ChatGPT στην ερώτηση αν κάποια στιγμή θα έχει τη δυνατότητα να παίρνει από μόνο του αποφάσεις, απάντησε: "Ως γλωσσικό μοντέλο, δεν έχω τη δυνατότητα να παίρνω αποφάσεις ή να κάνω ενέργειες μόνο μου. Δεν είμαι αισθανόμενο ον και δεν έχω αυτογνωσία ή συνείδηση. Είμαι ένα πρόγραμμα υπολογιστή που έχει σχεδιαστεί για να επεξεργάζεται και να δημιουργεί κείμενο με βάση τα δεδομένα που μου παρέχονται. Η ανάπτυξη της Τεχνητής Γενικής Νοημοσύνης (AGI), όπου οι μηχανές μπορούν να διαθέτουν γενική νοημοσύνη και μπορούν να εκτελούν οποιοδήποτε πνευματικό έργο που μπορεί ένας άνθρωπος, εξακολουθεί να είναι ένας ενεργός τομέας έρευνας, αλλά δεν είναι σαφές πότε ή εάν αυτό θα επιτευχθεί."

Θανάσης Κοπάδης

Μαθηματικός Συγγραφέας

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα