mathimatika
Η πρόθεση ενός συστήματος AGI με απλά λόγια είναι να εκτελέσει οποιαδήποτε εργασία είναι ικανός να εκτελέσει ένας άνθρωπος, να έχει ενσυναίσθηση και συνείδηση

Μπορεί οι εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης σήμερα να αντιμετωπίζονται με μια αισιοδοξία, όσον αφορά λύσεις προβλημάτων της καθημερινότητάς μας, προκαλούν όμως και δικαιολογημένους φόβους για το που μπορεί να φτάσει και το πως μπορεί να εξελιχθεί.

Παρόλαυτα η AI είναι εδώ και αν κάτι πρέπει να αντικρίσουμε με δέος είναι η εξέλιξη της, η AGI δηλαδή. Η Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη (AGI) είναι η αναπαράσταση γενικευμένων ανθρώπινων γνωστικών ικανοτήτων σε λογισμικό, έτσι ώστε όταν έρθει αντιμέτωπη με μια άγνωστη εργασία, το σύστημα AI να είναι σε θέση να βρει μια λύση. 

Η πρόθεση ενός συστήματος AGI με απλά λόγια είναι να μπορεί να εκτελεί οποιαδήποτε εργασία είναι δυνατόν να εκτελεί ένας άνθρωπος, να έχει ενσυναίσθηση και συνείδηση.

Οι ορισμοί του AGI ποικίλλουν, καθώς ειδικοί από διαφορετικούς τομείς ορίζουν την Ανθρώπινη Νοημοσύνη υπό διαφορετικές οπτικές γωνίες. Οι επιστήμονες υπολογιστών συχνά ορίζουν την Ανθρώπινη Νοημοσύνη ως προς την ικανότητα επίτευξης στόχων. Οι ψυχολόγοι, από την άλλη πλευρά, συχνά ορίζουν τη Φυσική Νοημοσύνη ως προς την προσαρμοστικότητα ή την επιβίωση.

Το AGI θεωρείται ισχυρή Τεχνητή Νοημοσύνη, ενώ έρχεται σε αντίθεση με την αδύναμη ή περιορισμένη Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία είναι η εφαρμογή της ΑI σε συγκεκριμένες εργασίες ή προβλήματα. Το ChatGPT, τα έμπειρα συστήματα και τα αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα είναι παραδείγματα στενής Τεχνητής Νοημοσύνης.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πραγματικά συστήματα AGI και παραμένουν μέρος της επιστημονικής φαντασίας. Η απόδοση αυτών των συστημάτων δεν διακρίνεται από αυτή ενός ανθρώπου, τουλάχιστον με αυτούς τους όρους. 

Ωστόσο, οι ευρείες πνευματικές ικανότητες της AGI θα ξεπερνούσαν τις ανθρώπινες ικανότητες, λόγω της ικανότητάς της να έχει πρόσβαση και να επεξεργάζεται τεράστια σύνολα δεδομένων με απίστευτες ταχύτητες.

Το ChatGPT στην ερώτηση αν κάποια στιγμή θα έχει τη δυνατότητα να παίρνει από μόνο του αποφάσεις, απάντησε: "Ως γλωσσικό μοντέλο, δεν έχω τη δυνατότητα να παίρνω αποφάσεις ή να κάνω ενέργειες μόνο μου. Δεν είμαι αισθανόμενο ον και δεν έχω αυτογνωσία ή συνείδηση. Είμαι ένα πρόγραμμα υπολογιστή που έχει σχεδιαστεί για να επεξεργάζεται και να δημιουργεί κείμενο με βάση τα δεδομένα που μου παρέχονται. Η ανάπτυξη της Τεχνητής Γενικής Νοημοσύνης (AGI), όπου οι μηχανές μπορούν να διαθέτουν γενική νοημοσύνη και μπορούν να εκτελούν οποιοδήποτε πνευματικό έργο που μπορεί ένας άνθρωπος, εξακολουθεί να είναι ένας ενεργός τομέας έρευνας, αλλά δεν είναι σαφές πότε ή εάν αυτό θα επιτευχθεί."

Θανάσης Κοπάδης

Μαθηματικός Συγγραφέας

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κλειστά σχολεία στην Αττική; Πότε θα βγει η απόφαση - Τι είπε ο Περιφερειάρχης

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Λεωφόρος, αυτοκίνητα, δρόμος, κέντρο Αθήνας
Νέα έρευνα: Η Ελλάδα πέτυχε μείωση των θανατηφόρων τροχαίων κατά 50% το 2020
Στην Ελλάδα σημειώθηκαν 54 θάνατοι από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, δηλαδή μειώθηκαν πάνω από το μισό (54%) συγκριτικά με το 2010...
Νέα έρευνα: Η Ελλάδα πέτυχε μείωση των θανατηφόρων τροχαίων κατά 50% το 2020
ΥΠΑΙΘ-Κεραμέως
Νίκη Κεραμέως: Αυτά θα κάνουμε για τους διορισμούς και τους μισθούς των εκπαιδευτικών
Αυξήσεις μισθών σε δασκάλους, καθηγητές και πανεπιστημιακούς εφόσον ο ελληνικός λαός ανανεώσει την εμπιστοσύνη του στη Νέα Δημοκρατία, προανήγγειλε η...
Νίκη Κεραμέως: Αυτά θα κάνουμε για τους διορισμούς και τους μισθούς των εκπαιδευτικών
kardia.jpg
Μοναξιά και κοινωνική απομόνωση αυξάνουν ραγδαία τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
Η κοινωνική απομόνωση αφορά την αντικειμενική κατάσταση ανυπαρξίας κοινωνικών επαφών και σχέσεων, ενώ η μοναξιά αφορά το οδυνηρό συναίσθημα αδυναμίας...
Μοναξιά και κοινωνική απομόνωση αυξάνουν ραγδαία τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
τρόφιμα
Πότε το κρατάς, πότε το πετάς: Λύση στο αίνιγμα της ημερομηνίας λήξης των τροφίμων
Ξέρετε ότι τα αναψυκτικά θα κρατήσουν το αέριό τους για χρόνια αν πρόκειται για κουτάκι, μέχρι ένα χρόνο σε γυάλινο μπουκάλι και μερικούς μήνες σε...
Πότε το κρατάς, πότε το πετάς: Λύση στο αίνιγμα της ημερομηνίας λήξης των τροφίμων