Thumbnail
Ο ΔΟΑΤΑΠ εκπροσώπησε το ΥΠΑΙΘ την 9η Συνάντηση της Επιτροπής της Σύμβασης της Λισαβόνας για την Αναγνώριση προσόντων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. εκπροσωπώντας το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, παραβρέθηκε, ως Παρατηρητής, στην 9η Συνάντηση της Επιτροπής της Σύμβασης της Λισαβόνας για την Αναγνώριση προσόντων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (Lisbon Recognition Convention Committee-LRC Committee) η οποία συνεκλήθη από το Συμβούλιο της Ευρώπης και την UNESCO και πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο στις 15-11-2022 στους χώρους του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Lisbon Recognition Convention εγκρίθηκε το 1997 και έχει 54 συμβαλλόμενα κράτη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγιναν σύντομες αναφορές από το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Unesco και το δίκτυο των Enic/Naric στις πρόσφατες εργασίες τους για την Ανώτερη Εκπαίδευση και την Αναγνώριση σχετικές με τις εργασίες της Επιτροπής. Το προεδρείο της LRC Committee αναφέρθηκε στις  δραστηριότητες του κατά το διάστημα 2019-2022 και τις προτάσεις του για τη περίοδο 2023-2025 και παρουσίασε τα κύρια σημεία και τις συστάσεις της από την δεύτερη έκθεση παρακολούθησης της εφαρμογής της LRC με στοιχεία από το 2020 η οποία επικεντρώθηκε στα άρθρα της Σύμβασης που σχετίζονται με το δικαίωμα προσφυγής, την παροχή πληροφοριών και τη διακρατική εκπαίδευση, καθώς και στην αυτόματη αναγνώριση και τις ψηφιακές λύσεις που δεν αποτελούν άμεσα μέρος της σύμβασης.

Επίσης, ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. συμμετείχε, ως μέλος, στη 10η συνάντηση της Ομάδας Συντονισμού Έργου του Ευρωπαϊκού Διαβατηρίου Προσόντων για τους Πρόσφυγες (European Qualifications Passport for refugees- EQPR) που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο στις 16-11-2022 στους χώρους του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η συνάντηση έδωσε την ευκαιρία για ανταλλαγή πληροφοριών και καλών πρακτικών, συμπεριλαμβανομένων και των παρουσιάσεων από την Ειδική Αντιπρόσωπο για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Leyla Kayacik,  τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα στο Στρασβούργο, κ. Andreas Wissner και τον Προϊστάμενο του Τμήματος Εκπαίδευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Villano Qiriazi.

Στο έργο EQPR, το οποίο εφαρμόζεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης από το 2017 και επιτρέπει στους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο να αξιολογούνται τα προσόντα τους ακόμη και αν δεν υπάρχει πλήρης τεκμηρίωση, συμμετέχουν πλέον 20 χώρες εταίροι. Το EQPR βοηθά τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο να συνεχίσουν τις σπουδές τους ή να αναζητήσουν εργασία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Οι «Σεϋχέλλες» της Αττικής: Η παραλία-έκπληξη μόλις 1,5 ώρα από την Αθήνα!

Προσοχή! Ανακαλείται εμφιαλωμένο νερό λόγω πιθανής μόλυνσης

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 11/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

lipos-stin-koilia
Σπλαχνικό λίπος: Ο αόρατος κίνδυνος και πώς να τον αντιμετωπίσετε
Το σπλαχνικό λίπος είναι ο λιπώδης ιστός που βρίσκεται βαθιά στην κοιλιακή χώρα, περιβάλλοντας ζωτικά όργανα όπως το συκώτι, το στομάχι και τα έντερα.
Σπλαχνικό λίπος: Ο αόρατος κίνδυνος και πώς να τον αντιμετωπίσετε
gymnastiki
Πώς το 12-3-30 στο διάδρομο μπορεί να αλλάξει τη φυσική σου κατάσταση
Η μέθοδος 12-3-30 έχει γίνει παγκόσμιο φαινόμενο μέσω του TikTok, προσφέροντας έναν απλό αλλά αποτελεσματικό τρόπο για να κάψετε θερμίδες.
Πώς το 12-3-30 στο διάδρομο μπορεί να αλλάξει τη φυσική σου κατάσταση
alkool
Ποια αλκοολούχα ποτά δεν πρέπει να βάζετε στην κατάψυξη
Πολλοί καταφεύγουν στην κατάψυξη για να δροσίσουν γρήγορα τα αγαπημένα τους αλκοολούχα ποτά, όμως αυτή η μέθοδος σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να...
Ποια αλκοολούχα ποτά δεν πρέπει να βάζετε στην κατάψυξη
mitsotakis
Μητσοτάκης: Οι παράνομες είσοδοι δεν θα οδηγούν σε νόμιμη εγκατάσταση

Σε μια συγκυρία κατά την οποία η Ευρώπη καλείται να επανεξετάσει τη στρατηγική της για το μεταναστευτικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε σαφές και...

Μητσοτάκης: Οι παράνομες είσοδοι δεν θα οδηγούν σε νόμιμη εγκατάσταση