Ενα πανεπιστήμιο-επιχείρηση, που θα διοικείται απο ένα Συμβούλιο Διοίκησης με πρύτανη «υποτελή» και υπόλογο σε αυτό, χωρίς πρυτανικό συμβούλιο, αλλά με εκτελεστικό διευθυντή-μάνατζερ, με βιομηχανικά διδακτορικά συνεργασίας των ΑΕι με επιχειρήσεις, με επαναφορά των ΤΕΙ τριετούς φοίτησης, με κριτήρια αριστείας ακόμα και στην απαλλαγή από τέλη φοίτησης στα Μεταπτυχιακά, με αποδυναμωμένες τις φοιτητικές παρατάξεις που -ουσιαστικά- καταργούνται, και πολλά άλλα, φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ που παρουσίασε σήμερα η κ.Κεραμέως.
Το ογκωδέστατο νομοσχέδιο περιέχει περίπου 340 άρθρα και θα τεθεί σε διαβούλευση το επόμενο διάστημα, ενώ η κ.Κεραμέως καλεσε τους πανεπιστημιακούς σε συζητήσεις και προτάσεις, εν αναμονή της έκτακτης Συνόδου που έχουν ήδη συγκαλέσει οι (υπό υποβάθμιση) πρυτάνεις, τις επόμενες μέρες στο Λαύριο.
Και start ups στα ΑΕΙ
Ανάμεσα στις διατάξεις, ξεχωρίζουν αυτές που προεβλέπουν νεοφυείς επιχειρήσεις (start ups) στα ΑΕΙ, με τα Ιδρύματα να μπορούν έτσι να συμμετάσχουν σε εταιρικά σχήματα. Επίσης το λεγόμενο εσωτερικό Εράσμους, δηλαδή η δυνατότητα εσωτερικής κινητικότητας φοιτητών και φοιτητριών για 'ένα εξάμηνο. Ενας φοιτητής ιστορίας λχ θα μπορεί για ένα εξάμηνο να παρακολουθήσει εντελώς διαφορετικό αντικείμενο σε άλλο τμήμα, ή ΑΕΙ. Η πλήρης απελευθέρωση των μεταπτυχιακών και η δυνατοτητα τηλεμαθημάτων. Η συκρότηση Μητρώου γνωστικών αντικειμένων για τις εκλογές μελών ΔΕΠ, με το επιστημονικό αντικείμενο κάθε τμήματος και 4ετη ισχύ. Η σύσταση Μητρώου εσωτερικών και εξωτερικών εκλεκτόρων ανά επιστημονική περιοχή. Η σύνδεση υποτροφιών με την αριστεία. Η απλοποίηση της διαδικασίας αναγνώρισης πτυχίων από τον ΔΟΑΤΑΠ, με κατάργηση της ατομικής αίτησης και συγκρότηση μητρώου αναγνωρισμένων ΑΕΙ εξωτερικού. Για πτυχιούχουςν που θέλουν να κάνουν μεταπτυχιακό σε ελληνικο ΑΕΙ, θα ζητείται βεβαίωση τόπου σπουδών, ώστε να μην περιλαμβάνονται απόφοιτοι κολεγίων με σπουδές στην Ελλάδα, όπως διευκρινίστηκε.
Ακολούθως, παρουσιάζουμε συνοπτικά τις βασικότερες προβλέψεις του νομοσχεδίου με γραφήματα, όπως το ανακοίνωσε η κ. Κεραμέως, ώσπου να δοθεί ολόκληρο στη δημοσιότητα και να το δούμε αναλυτικά.
Τι αλλάζει στη διοίκηση: Θα μπορούν να απολύουν τον διορισμένο πρύτανη
Επανέρχονται τα Συμβούλια διοίκησης των Ιδρυμάτων. Έξι μέλη τους θα εκλέγονται από τα μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ). Οι έξι πανεπιστημιακοία επιλέγουν πέντε εξωτερικά μέλη, που θα μπορούν να είναι προσωπικότητες ή καθηγητές άλλων, και ξένων, ΑΕΙ. Όλα τα μέλη του νέου Συμβουλίου θα επιλέγουν τον πρύτανη μέσα από τα 6 εκλεγμένα μέλη του Συμβουλίου. Το Συμβούλιο θα μπορεί και να απολύει τον Πρύτανη!
Η νέα δομή των διοίκησης των ΑΕΙ
Οι 4 άξονες
Το νομοσχέδιο κεραμέως, έχει 4 άξονες. Η ίδια τους περιγράφει ως εξής:
Πώς θα ιδρύονται νέα προγράμματα Σπουδών
Με πιστοποιήσεις της ΕΘΑΑΕ και δυνατότητα τηλεμαθημάτων στα Μεταπτυχιακά.
Φοιτητές: Τι ισχύει για πρακτική άσκηση
Αυτονομία Πανεπιστημίων: Θα μπορούν να παρατείνουν το εξάμηνο με δική τους απόφαση
Ελληνικό ERASMUS
Μεταπτυχιακά
Υποτροφίες ΜΟΝΟ με αριστεία
Βιομηχανικά διδακτορικά
Πανεπιστήμια -εταιρείες
Εκλογές μελών ΔΕΠ
Εκπροσώπηση φοιτητών
Εκσυγχρονισμός ΔΟΑΤΑΠ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη