kerameos-sirigos
ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ / INTIME NEWS
Το ογκωδέστατο νομοσχέδιο περιέχει περίπου 340 άρθρα και θα τεθεί σε διαβούλευση το επόμενο διάστημα, ενώ η κ.Κεραμέως καλεσε τους πανεπιστημιακούς σε συζητήσεις και προτάσεις, εν αναμονή της έκτακτης Συνόδου Πρυτάνεων

Ενα πανεπιστήμιο-επιχείρηση, που θα διοικείται απο ένα Συμβούλιο Διοίκησης με πρύτανη «υποτελή» και υπόλογο σε αυτό, χωρίς πρυτανικό συμβούλιο, αλλά με εκτελεστικό διευθυντή-μάνατζερ, με βιομηχανικά διδακτορικά συνεργασίας των ΑΕι με επιχειρήσεις,  με επαναφορά των ΤΕΙ τριετούς φοίτησης, με κριτήρια αριστείας ακόμα και στην απαλλαγή από τέλη φοίτησης στα Μεταπτυχιακά, με αποδυναμωμένες τις φοιτητικές παρατάξεις που -ουσιαστικά- καταργούνται,  και πολλά άλλα,  φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ που παρουσίασε σήμερα η κ.Κεραμέως.

Το ογκωδέστατο νομοσχέδιο περιέχει περίπου 340 άρθρα και θα τεθεί σε διαβούλευση το επόμενο διάστημα, ενώ η κ.Κεραμέως καλεσε τους πανεπιστημιακούς σε συζητήσεις και προτάσεις, εν αναμονή της έκτακτης Συνόδου που έχουν ήδη συγκαλέσει οι (υπό υποβάθμιση) πρυτάνεις, τις επόμενες μέρες στο Λαύριο.

Και start ups στα ΑΕΙ

Ανάμεσα στις διατάξεις, ξεχωρίζουν αυτές που προεβλέπουν νεοφυείς επιχειρήσεις (start ups) στα ΑΕΙ, με τα Ιδρύματα να μπορούν έτσι να συμμετάσχουν σε εταιρικά σχήματα. Επίσης το λεγόμενο εσωτερικό Εράσμους, δηλαδή η δυνατότητα εσωτερικής κινητικότητας φοιτητών και φοιτητριών για 'ένα εξάμηνο. Ενας φοιτητής ιστορίας λχ θα μπορεί για ένα εξάμηνο να παρακολουθήσει εντελώς διαφορετικό αντικείμενο σε άλλο τμήμα, ή ΑΕΙ. Η πλήρης απελευθέρωση των μεταπτυχιακών και η δυνατοτητα τηλεμαθημάτων. Η συκρότηση Μητρώου γνωστικών αντικειμένων για τις εκλογές μελών ΔΕΠ, με το επιστημονικό αντικείμενο κάθε τμήματος και 4ετη ισχύ. Η σύσταση Μητρώου εσωτερικών και εξωτερικών εκλεκτόρων ανά επιστημονική περιοχή. Η σύνδεση υποτροφιών με την αριστεία. Η απλοποίηση της διαδικασίας αναγνώρισης πτυχίων από τον ΔΟΑΤΑΠ, με κατάργηση της ατομικής αίτησης και συγκρότηση μητρώου αναγνωρισμένων ΑΕΙ εξωτερικού. Για πτυχιούχουςν που θέλουν να κάνουν μεταπτυχιακό σε ελληνικο ΑΕΙ, θα ζητείται βεβαίωση τόπου σπουδών, ώστε να μην  περιλαμβάνονται απόφοιτοι κολεγίων με σπουδές στην Ελλάδα, όπως διευκρινίστηκε.

Ακολούθως, παρουσιάζουμε συνοπτικά τις βασικότερες προβλέψεις του νομοσχεδίου με γραφήματα, όπως το ανακοίνωσε η κ. Κεραμέως, ώσπου να  δοθεί ολόκληρο στη δημοσιότητα και να το δούμε αναλυτικά.

Τι αλλάζει στη διοίκηση: Θα μπορούν να απολύουν τον διορισμένο πρύτανη

Επανέρχονται τα Συμβούλια διοίκησης των Ιδρυμάτων. Έξι μέλη τους θα εκλέγονται από τα  μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ).  Οι έξι πανεπιστημιακοία επιλέγουν πέντε εξωτερικά μέλη, που θα μπορούν να είναι προσωπικότητες ή καθηγητές άλλων, και ξένων, ΑΕΙ. Όλα τα μέλη του νέου Συμβουλίου θα επιλέγουν τον πρύτανη μέσα από τα 6 εκλεγμένα μέλη του Συμβουλίου. Το Συμβούλιο θα μπορεί και να απολύει τον Πρύτανη!

21_prytanis.jpg

 

Η νέα δομή των διοίκησης των ΑΕΙ

21_manatzer.jpg

Οι 4 άξονες

Το νομοσχέδιο κεραμέως, έχει 4 άξονες. Η ίδια τους περιγράφει ως εξής:

2.jpg

 Πώς θα ιδρύονται νέα προγράμματα Σπουδών

Με πιστοποιήσεις της ΕΘΑΑΕ και δυνατότητα τηλεμαθημάτων στα Μεταπτυχιακά.

4.jpg
6.jpg

Φοιτητές: Τι ισχύει για πρακτική άσκηση

5.jpg

Αυτονομία Πανεπιστημίων: Θα μπορούν να παρατείνουν το εξάμηνο με δική τους απόφαση

6.jpg

 Ελληνικό ERASMUS

7.jpg

Μεταπτυχιακά

8.jpg

 

9.jpg

 Υποτροφίες ΜΟΝΟ με αριστεία

10.jpg

Βιομηχανικά διδακτορικά

11.jpg

 Πανεπιστήμια -εταιρείες

14.jpg

 Εκλογές μελών ΔΕΠ

17_dep.jpg

 

18_dep.jpg
19_dep.jpg

 Εκπροσώπηση φοιτητών

27_foitites_eniaio.jpg

 Εκσυγχρονισμός ΔΟΑΤΑΠ

37_doatap.jpg

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

συνταξιουχοι εκπαιδευτικοι
Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης: Επιστολή στους νέους και νέες συνταξιούχους εκπαιδευτικούς
Αφετηρία και σταθερός προσανατολισμός της ΕΣ.Ε.Θ. από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας της ήταν η άποψη πως λύσεις στα προβλήματά μας μπορούν να...
Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης: Επιστολή στους νέους και νέες συνταξιούχους εκπαιδευτικούς
PANELLINIES
Να σταματήσουν να παίζουν με τις αντοχές και τα όνειρα των παιδιών!
«Το μόνο που καταφέρνουν είναι η Φυσική επιστήμη να γίνει απωθητική και να εγγραφεί στις συνειδήσεις των παιδιών ως ένα αποσπασμένο από την φυσική...
Να σταματήσουν να παίζουν με τις αντοχές και τα όνειρα των παιδιών!
elidek_1.png
ΕΛΙΔΕΚ: Πρόσκληση για την πλήρωση μίας θέσης προσωρινού τακτικού μέλους του Επιστημονικού Συμβουλίου
Οι ενδιαφερόμενοι/ες υποψήφιοι/ες θα πρέπει να αποστείλουν υπογεγραμμένη αίτηση έως και την Τρίτη 2 Ιουλίου 2024.
ΕΛΙΔΕΚ: Πρόσκληση για την πλήρωση μίας θέσης προσωρινού τακτικού μέλους του Επιστημονικού Συμβουλίου