golearn-engl_970-250
diagonisma exetaseis
Andy Barbour /Pexels
Επιλέγω να μείνω άνθρωπος, να μείνω πατέρας, γονιός και κυρίως επιλέγω να μείνω εκπαιδευτικός που κάνει αυτό που αισθάνεται η καρδιά του και θα μπορεί να κοιμάται ήσυχα το βράδυ.

…Περάσαμε δύο πολύ δύσκολες χρονιές …σχολικές χρονιές για την ακρίβεια, μακριά από την τάξη,  μακριά από τους μαθητές μας. Μήνες ολόκληρους απέναντι από μια οθόνη να προσπαθούμε να μιλήσουμε σε σιωπηλούς μάρτυρες μια εκπαιδευτικής ακροβασίας που ήταν σίγουρο ότι θα έμενε στο κενό. Χάσαμε τα πρόσωπά τους, χάσαμε το χαμόγελό τους, χάσαμε και την φωνή τους…ήταν πολύ δύσκολο για όλους

Πέρασε όμως και ήρθε η φετινή σχολική χρονιά, να επιστρέψουμε στην δια ζώσης διδασκαλία που τόσο πολύ περιμέναμε. Όλοι προσμέναμε, σαν να μην πέρασε μια μέρα, ότι όλα θα λειτουργήσουν ρολόι… Και όμως…η μαθησιακή διαδικασία δεν μπορούσε να προχωρήσει με τίποτα, παρά τις καλές προθέσεις όλων. Η ύλη αβάσταχτο φορτίο που κουβαλούσαμε κάνοντας μερικά εκατοστά κάθε φορά... πάντα μέναμε πίσω λες και η απόσταση που είχαμε να διανύσουμε ήταν μια ξερή έρημος...Χαμένοι μαθητές, όχι πλέον σε μια τάξη ή σε ένα σχολείο αλλά βρισκόμενοι ακόμα στο κρεβάτι,ή τον καναπέ του σπιτιού τους… Και έρχεται εκείνη η στιγμή που λες «πρέπει να αξιολογήσω». 

Τι να μετρήσεις άραγε και πώς… Τα απίστευτα μαθησιακά κενά, τις αμέτρητες ώρες που χάθηκαν, τον συντονισμό που περίμενες να βρεις μέχρι το τέλος της χρονιάς με τους μαθητές σου και δεν ήρθε ποτέ; Όχι, δεν θα τους κυνηγήσω με τα διαγωνίσματα μέχρι τέλους στο Α και Β τετράμηνο. Έχω την δυνατότητα να ξεπεράσω τον νόμο με τον ίδιο το νόμο! 

Αλήθεια πώς θα αξιολογήσω το διδακτικό μου κατόρθωμα που έφτασε στο όριό του με μια ύλη κάθε χρόνο ακόμα πιο μεγάλη και με μειωμένες ώρες ανά μάθημα; Έβλεπα μαθητές να γράφουν ξανά και ξανά διαγωνίσματα …έβλεπα μαθητές να αρπάζονται και να γράφουν ό,τι χρωστούσαν επειδή έλειπαν… Προφορικές εξετάσεις στο πουθενά και εγώ έπρεπε να αξιολογήσω τους μαθητές μου… Είδαν τα μάτια μου δεκάδες κρίσεις πανικού… Είδαν τα μάτια μου  μαθητές μου να κλαίνε και να μη μπορούν να πάρουν ανάσα σε σκαλοπάτια και σε καρέκλες έξω από άχρωμα γραφεία… Είδα χαμένα βλέμματα. 

Άκουσα το άγχος τους για τις εξετάσεις και την τράπεζα θεμάτων και εγώ έπρεπε να αξιολογήσω και να βαθμολογήσω αυτούς τους μαθητές! Επιλέγω να μείνω άνθρωπος, να μείνω πατέρας, γονιός και κυρίως επιλέγω να μείνω εκπαιδευτικός που κάνει αυτό που αισθάνεται η καρδιά του και θα μπορεί να κοιμάται ήσυχα το βράδυ. 

Μαθητές, που επί δύο χρόνια κάποιοι τεμάχισαν κάθε τι που υπήρχε από την παιδικότητά τους, επιλέγω να τους αξιολογήσω όλους με άριστα, απλά επειδή βρέθηκαν δίπλα μου …απλά επειδή μπορέσαμε να περάσουμε μαζί αρκετές ώρες μιλώντας για Φυσική και επειδή είχαν και έχουν το θάρρος να συνεχίσουν και του χρόνου που θα είναι ακόμη πιο δύσκολα.

Αν όλο αυτό λέγεται χειραγώγηση μαθητών θα βαπτιστώ και με αυτόν τον χαρακτηρισμό και απλά θα σιωπήσω…

Θα νικήσουμε!

*Ο Παπαδόπουλος Ιορδανης είναι φυσικός, μόνιμος εκπαιδευτικός του κλάδου Πε04. 01

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

1000 ΕΥΡΩ ΈΚΤΑΚΤΟ επίδομα σε ανέργους - Πώς θα τα πάρετε και πότε μέσω του GoLearn

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους δύο ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Fuel Pass 2: Κατατέθηκε η τροπολογία στη Βουλή -Πόσο θα επιδοτηθείτε για την βενζίνη και το πετρέλαιο

Σήμερα ψηφίζεται από την ολομέλεια της Βουλής η νέα ενίσχυση του κράτους προς τους πολίτες, που έχει ως σκοπό την κάλυψη...

Fuel Pass 2: Κατατέθηκε η τροπολογία στη Βουλή -Πόσο θα επιδοτηθείτε για την βενζίνη και το πετρέλαιο
Κορονοϊός: Διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα μήνα οι νοσηλευόμενοι
Ανησυχία έχει προκαλέσει η εκ νέου έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού και η παράλληλη αύξηση των εισαγωγών και νοσηλειών στα νοσοκομεία.
Κορονοϊός: Διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα μήνα οι νοσηλευόμενοι
Θεμιστοκλέους - Θεοδωρίδου
Κορονοϊός: Έκτακτη ενημέρωση για εμβολιασμούς από Θεοδωρίδου και Θεμιστοκλέους
Έκτακτη ενημέρωση για τον εμβολιασμό θα πραγματοποιήσουν η Μαρία Θεοδωρίδου και ο Μάριος Θεμιστοκλέους το απόγευμα από το υπουργείο Υγείας
Κορονοϊός: Έκτακτη ενημέρωση για εμβολιασμούς από Θεοδωρίδου και Θεμιστοκλέους