ειδικη αγωγή
Η Ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ξεκαθαρίζει με τη σημερινή της ανακοίνωση ότι  «είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε κάθε μορφής κρατική χρηματοδότηση σε ιδιωτικούς φορείς, ακόμη και μη κερδοσκοπικούς»

Νέα ανακοίνωση-απάντηση για το ζήτημα του ιδιωτικού πρότυπου ΕΠΑΛ TEENS της Χίου εξέδωσε σήμερα η ΟΙΕΛΕ, με αφορμή το ρεπορτάζ του alfavita.gr που έκανε λόγο για αντιπαράθεση ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς, με αντικείμενο το νόμο του Υπουργείου Παιδείας που έδωσε τη δυνατότητα χαρακτηρισμού ως Προτύπων, σε ΕΠΑΛ τα οποία δεν είναι δημόσια αλλά τα διαχειρίζονται νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Η Ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ξεκαθαρίζει με τη σημερινή της ανακοίνωση ότι  «είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε κάθε μορφής κρατική χρηματοδότηση σε ιδιωτικούς φορείς, ακόμη και μη κερδοσκοπικούς. Ελπίζουμε η παροχή δωρεάν διδάκτρων να μην συνδέεται με ενδεχόμενη χρηματοδότηση από την Πολιτεία, διότι η κοινωνική πολιτική από ιδιώτες θα πρέπει να γίνεται με ίδιους πόρους κι όχι με χρήμα του ελληνικού λαού. Θα αναμένουμε ενημέρωση από τους υπεύθυνους του σχολείου για το ζήτημα. Άλλωστε, είναι πάγια θέση μας ότι η έναρξη χρηματοδότησης ιδιωτικών δομών εκπαίδευσης με πλάγιους τρόπους από το κράτος, ανοίγει την κερκόπορτα για επώδυνες και επικίνδυνες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, όπως για παράδειγμα την καθιέρωση του θεσμού των vouchers»

Αφορμή για το ρεπορτάζ ήταν η καταγγελία εκπαιδευτικών της  Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης,  ότι το ιδιωτικό, μη κερδοσκοπικό ναυτικό ΕΠΑΛ ΤΕΕΝS που εδρεύει στη Χίο, ήταν αυτό που ουσιαστικά «οδήγησε» το ΥΠΑΙΘ σε αυτή την νομοθέτηση, και κατόπιν «έσπευσε άμεσα να υποβάλει αίτηση και φρόντισε να διαφημίσει την μη καταβολή διδάκτρων από την πλευρά των μαθητών ως μέτρο κοινωφελούς προσφοράς» 

Αντίθετα η ΟΙΕΛΕ με δική της ανακοίνωση, είχε συγχαρεί το συγκεκριμένο ΕΠΑΛ, γιατί ανακοίνωσε ότι από το ερχόμενο έτος η φοίτηση ανηλίκων μαθητών θα είναι δωρεάν, και συνεπώς είναι το πρώτο ιδιωτικό σχολείο στην Ελλάδα που θα δέχεται σπουδαστές χωρίς δίδακτρα.

Η ΟΙΕΛΕ τονίζει ότι δεν γνώριζε ούτε την αίτηση του σχολείου να γίνει Πρότυπο, ούτε τα περί κρατικής χρηματοδότησης, ούτε την ανακοίνωση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης. Υπήρξε μάλιστα επαφή των δύο πλευρών και ξεκαθαρίστηκε η θέση της Ομοσπονδίας στους δημόσιους συναδέλφους μας.

Η ανακοίνωση-απάντηση της ΟΙΕΛΕ

Με αφορμή σημερινό άρθρο του alfavita σχετικά με το TEENS Χίου, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τα ακόλουθα:

1. Δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση με τους δημόσιους συναδέλφους μας. Η κριτική αντίθεση τόσο της ΟΙΕΛΕ όσο και του ΙΝΕ και του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ στην ίδρυση Πρότυπων (αντί για την επέκταση των Πειραματικών) ΕΠΑΛ είναι καταγεγραμμένη. Δεν ήταν σε γνώση της ΟΙΕΛΕ ούτε το αίτημα του σχολείου να γίνει Πρότυπο ούτε η ενδεχόμενη χρηματοδότησή του από την πολιτεία. Η Ομοσπονδία χαιρέτισε πολύ συγκεκριμένα δύο ενέργειες του σχολείου. Τα δωρεάν δίδακτρα για τους μαθητές και τη δυνατότητα χρήσης εγκαταστάσεων από δημόσιες δομές, μια ιδιαίτερα ασυνήθιστη για το χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης ενέργεια.

2. Είναι αυτονόητο ότι είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε κάθε μορφής κρατική χρηματοδότηση σε ιδιωτικούς φορείς, ακόμη και μη κερδοσκοπικούς. Ελπίζουμε η παροχή δωρεάν διδάκτρων να μην συνδέεται με ενδεχόμενη χρηματοδότηση από την Πολιτεία, διότι η κοινωνική πολιτική από ιδιώτες θα πρέπει να γίνεται με ίδιους πόρους κι όχι με χρήμα του ελληνικού λαού. Θα αναμένουμε ενημέρωση από τους υπεύθυνους του σχολείου για το ζήτημα. Άλλωστε, είναι πάγια θέση μας ότι η έναρξη χρηματοδότησης ιδιωτικών δομών εκπαίδευσης με πλάγιους τρόπους από το κράτος, ανοίγει την κερκόπορτα για επώδυνες και επικίνδυνες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, όπως για παράδειγμα την καθιέρωση του θεσμού των vouchers.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τραγική η κατάσταση στην Κέρκυρα για τους Εκπαιδευτικούς με την εξεύρεση κατοικίας

ΑΣΕΠ: Πιστοποίηση Αγγλικών χωρίς Speaking - Έκθεση σε 1 ημέρα: Υπάρχει και σαρώνει το ενδιαφέρον

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ειδικηαγωγή
Το εξ αποστάσεως (με ελληνικό ΦΕΚ) ΠΜΣ στην ΕΑΕ του Παν.Λευκωσίας (ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ)
ΜΕΣΩ ΤΟΥ ALFAVITA.GR συμπλήρωσε την παρακάτω φόρμα και διεκδίκησε υποτροφία στο μοριοδοτούμενο ΠΜΣ της Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και...
Το εξ αποστάσεως (με ελληνικό ΦΕΚ) ΠΜΣ στην ΕΑΕ του Παν.Λευκωσίας (ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ)
ΠΑΣΑΔ: Αίτημα επικαιροποίησης κενών ώστε να προσμετρηθούν οι άδειες των νεοδιόριστων
ΠΑΣΑΔ: Ζητά καταγραφή των αδειών των νεοδιόριστων και προσμέτρησή τους για την Α' φάση προσλήψεων αναπληρωτών
ΠΑΣΑΔ: Αίτημα επικαιροποίησης κενών ώστε να προσμετρηθούν οι άδειες των νεοδιόριστων
36χρονη καταγγέλλει το σύζυγό της: «Με κακοποιεί και με βιάζει επί 19 χρόνια»
Τις καταγγελίες επιβεβαίωσε και η κόρη τους η οποία επιπλέον κατήγγειλε ότι ο πατέρας ασκούσε σωματική βία και στην ίδια.
36χρονη καταγγέλλει το σύζυγό της: «Με κακοποιεί και με βιάζει επί 19 χρόνια»
Αναπληρωτές: Κάποιες Διευθύνσεις συμπεριέλαβαν κενά Ολοήμερων στην Α' φάση προσλήψεων, άλλες όχι!
ΠΑΣΑΔ - Ενημέρωση για Α' φάση αναπληρωτών:«Αν δεν υπάρξει κοινή γραμμή από όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, θα παρατηρηθεί το φαινόμενο να γίνουν...
Αναπληρωτές: Κάποιες Διευθύνσεις συμπεριέλαβαν κενά Ολοήμερων στην Α' φάση προσλήψεων, άλλες όχι!