ειδικη αγωγή
ΟΙΕΛΕ: Είναι γνωστό ότι η ελληνική πολιτεία με το Σύνταγμα του 1975 παραχώρησε τη δυνατότητα σε ιδιώτες να παρέχουν το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης. Είναι καιρός να υπάρξει έμπρακτη ανταπόδοση της παροχής αυτής στην κοινωνία

Το πρώτο και μόνο ιδιωτικό σχολείο της χώρας χωρίς δίδακτρα, είναι το ιδιωτικό ναυτικό ΕΠΑΛ Χίου ΤΕΕΝS. Οπως ανακοίνωσε σήμερα η Ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) από την επόμενη σχολική χρονιά οι ανήλικοι μαθητές δεν θα καταβάλλουν δίδακτρα. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του σχολείου, οι εγκαταστάσεις του θα ανοιχτές για χρήση από δημόσιες δομές (από τα ενδιαφερόμενα λύκεια της Χίου, από τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού Χίου και Οινουσσών και από το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου).

Η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ

Σε μια αξιέπαινη, ιδιαίτερη σημαντική, πρωτοβουλία προβαίνει το ιδιωτικό ΕΠΑΛ Χίου TEENS, ένα εκπαιδευτήριο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Από την επόμενη σχολική χρονιά οι ανήλικοι μαθητές δεν θα καταβάλλουν δίδακτρα. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του σχολείου, οι εγκαταστάσεις του θα ανοιχτές για χρήση από δημόσιες δομές (από τα ενδιαφερόμενα λύκεια της Χίου, από τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού Χίου και Οινουσσών και από το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου). Ταυτόχρονα, οι μαθητές με υψηλές επιδόσεις θα λαμβάνουν πλήρεις υποτροφίες. Την υποστήριξη των δράσεων αυτών έχει αναλάβει το «Κοινωφελές Ίδρυμα Μαρία Τσάκος». Θυμίζουμε εδώ ότι το TEENS Χίου στήριξε το Πρόγραμμα CERN 2022 που εκπόνησε η ΟΙΕΛΕ σε συνεργασία με το ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ.

Το σχολείο λειτουργεί από το Σεπτέμβριο του 2018, ιδρυθέν από τον Καπετάνιο Παναγιώτη Ν. Τσάκο, και παρέχει ειδικότητες που σχετίζονται με το ναυτικό επάγγελμα, καθώς έχει διαπιστωθεί ερευνητικά η δραματική μείωση Ελλήνων εργαζόμενων στη ναυτιλία. Μέχρι σήμερα παρέχονται οι ειδικότητες Πλοιάρχων, Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων/Ηλεκτρονικών, ενώ από το Σεπτέμβριο του 2022 θα λειτουργήσει και τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού για όλες τις προβλεπόμενες ειδικότητες.

Η ΟΙΕΛΕ χαιρετίζει την πρωτοβουλία του εν λόγω εκπαιδευτηρίου. Αντιλαμβανόμαστε, φυσικά, ότι ακόμη και μη κερδοσκοπικά ιδιωτικά σχολεία δεν είναι δυνατόν να στερηθούν τα δίδακτρα που αποτελούν τον μοναδικό σχεδόν πόρο τους. Θεωρούμε, ωστόσο, ότι το μήνυμα που εκπέμπει το TEENS Χίου για ένα ανοιχτό σχολείο στην κοινωνία θα πρέπει να ακουστεί δυνατά στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Θέλουμε τα ιδιωτικά σχολεία να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες κοινωνικού χαρακτήρα, να επιδιώκουν συμπράξεις με τη δημόσια εκπαίδευση, να προωθούν προγράμματα υποτροφιών και αλληλεγγύης, να διασυνδεθούν ισχυρότερα με τις τοπικές κοινωνίες.

Είναι γνωστό ότι η ελληνική πολιτεία με το Σύνταγμα του 1975 παραχώρησε τη δυνατότητα σε ιδιώτες να παρέχουν το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης. Είναι καιρός να υπάρξει έμπρακτη ανταπόδοση της παροχής αυτής στην κοινωνία. Το ΤΕΕΝS Χίου δείχνει το δρόμο.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μελέτη σοκ για την Όμικρον - Έως και 1.000 φορές αυξημένα τα σωματίδια του κορονοϊού που αποβάλλει ένας ασθενής

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα