Με τα κρούσματα του κορονοϊού να καταγράφουν το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, είναι φανερό ότι ξαναμπαίνει στη συζήτηση το θέμα του ανοίγματος των σχολείων καθώς η λειτουργία τους θα ήταν σχεδόν αδύνατον να μείνει ανεπηρέαστη μπροστά στο νέο κύμα που σαρώνει τη χώρα μας. Μετά τα νέα περιοριστικά μέτρα σε εστίαση, κέντρα διασκέδασης και εργασία, οι ειδικοί εξετάζουν τη λήψη νέων μέτρων και στα σχολεία από τον Ιανουάριο.
Σε δηλώσεις του στο MEGA, o υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ξεκαθάρισε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά και στην ώρα τους «αλλά μέχρι τότε, θα κοιτάξουμε εάν χρειαστεί να επικαιροποιηθούν κάποια θέματα του πρωτοκόλλου».
Αυτό επιβεβαίωσε άλλωστε με δηλώσεις του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας πως «αν μας εγγυηθούν οι επιστήμονες ότι μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια, δεν υπάρχει λόγος να μετατεθεί το άνοιγμα τους».
Το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου παραμένει ένας δυνατός πονοκέφαλος για την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, ενώ κορυφαία στελέχη άφησαν να εννοηθεί ότι τα δεδομένα των επόμενων ημερών είναι εκείνα που θα κρίνουν τις τελικές αποφάσεις.
Μετά τη "συντριβή" όλων των προβλέψεων των ειδικών για τον αριθμό των κρουσμάτων είναι φανερό ότι ξαναμπαίνει στη συζήτηση το θέμα του ανοίγματος των σχολείων. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δηλώνει με κάθε τρόπο ότι τα σχολεία θα ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, ωστόσο όλο και περισσότερα μέλη της Επιτροπής Ειδικών θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει παράταση των διακοπών.
Μιλώντας, χθες, στον ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια στις 10 Ιανουαρίου», αλλά… δεν έβαλε και το χέρι του στη φωτιά.
Κρατώντας αποστάσεις από βεβαιότητες του τύπου "τα σχολεία θα ανοίξουν στην ώρα τους" ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας δήλωσε στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών» ότι η 10η Ιανουαρίου είναι μακριά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο αρχικός σχεδιασμός μπορεί να ανατραπεί.
Μιλώντας χθες Παρασκευή στον ΣΚΑΪ η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, είπε ότι ο προγραμματισμός και η διάθεση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουάριου, αλλά πρόσθεσε ότι έχουμε δέκα ήμερες μπροστά μας για να αξιολογηθούν τα δεδομένα.
Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει εδώ και ημέρες πως πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικά σενάρια για την εκπαίδευση είτε με παράταση των διακοπών για λίγες ημέρες είτε με αλλαγή πρωτοκόλλων, ενώ έχουν εκφραστεί και απόψεις πως εάν δεν υπάρξουν τα απαραίτητα μέτρα, τα σχολεία θα κλείσουν σύντομα λόγω κρουσμάτων.
Και όσο τα κρούσματα εκτοξεύονται και οι προβλέψεις μιλούν για έως και 100.000 κρούσματα την ημέρα το επόμενο χρονικό διάστημα, η παράταση των διακοπών γίνεται σιγά σιγά "σχέδιο Β" το οποίο μάλιστα το αναφέρουν και οι επιστήμονες τις τελευταίες ημέρες στα κανάλια.
Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις για τα σχολεία θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά.
Ποιοι προκρίνουν μικρή παράταση των σχολικών διακοπών
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αποκάλυψε ότι οι ειδικοί θα επανεξετάσουν το ζήτημα των σχολείων το επόμενο δεκαήμερο.
Απαντώντας στο ερώτημα αν είναι πιθανό να παραταθούν οι σχολικές διακοπές, ο καθηγητής ανέφερε ότι θεωρητικά θα μπορούσε να συζητηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, εξήγησε στην εκπομπή “Live News” του Νίκου Ευαγγελάτου ότι αν τα σχολεία ανοίξουν μια εβδομάδα αργότερα, θα ήταν θετικό γιατί θα αποφύγουμε να συμπέσει το άνοιγμα των σχολείων με την κορύφωση του κλίματος.
Παράλληλα, την αναγκαιότητα να παρθούν μέτρα άμεσα τόνισε ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής στη Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, καθώς όπως επισήμανε η μετάλλαξη Όμικρον θα φέρει ένα «τσουνάμι» κρουσμάτων. Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ της παράτασης ανοίγματος των σχολείων.
«Επειδή πάντα πρέπει να προβλέπουμε, από τη στιγμή που βλέπω τέτοια κατάσταση στο σύστημα υγείας, αφήνω και ανοιχτό το άνοιγμα των σχολείων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Νίκος Καπραβέλος μιλάει για κλείσιμο σχολείων και επίσης δεν είναι ο μόνος. Να θυμίσουμε ότι στο τέλος Νοεμβρίου, αναφορικά με την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, ο ίδιος δήλωνε πως «δραστικά μέτρα χρειάζονται. Μάσκα στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους για εμβολιασμένους και μη. Στα γήπεδα έλεγχος, και όχι συνωστισμός, τα σχολεία να κλείσουν για μικρό διάστημα».
Παράλληλα ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης πρότεινε να υπάρξει παράταση μιας εβδομάδας στις διακοπές στα σχολεία, η οποία θα αναπληρωθεί στο τέλος της χρονιάς «με στόχο να προλάβουμε την κορύφωση στα μέσα του Γενάρη».
Υπογράμμισε δε ότι «από 1 έως 26 του μήνα είχαμε 135.909 ενεργά κρούσματα. Μέσα σε πέντε μέρες είχαμε όσα κρούσματα είχαμε τον υπόλοιπο Δεκέμβριο… καταλαβαίνετε τι μάς περιμένει». Παράταση μια εβδομάδα (στις διακοπές) θα βοηθήσει εξήγησε. Άλλη μια εβδομάδα θα δώσει μια ανάσα να ανακοπεί η διάδοση. «Η Όμικρον όσο απότομα ανεβαίνει τόσο απότομα ανεβαίνει τόσο απότομα και καταστέλλεται» τόνισε πάντως.
Κατά της απόφασης της κυβέρνησης να ανοίξει τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου στρέφεται ο γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.
Όπως είπε χαρακτηριστικά για τη μετάλλαξη Όμικρον στον ΣΚΑΪ, «το τσουνάμι τώρα αρχίζει». Μάλιστα, υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη «θα σαρώσει τους ανεμβολίαστους».
«Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα» υπογράμμισε και χαρακτήρισε τοξικό να λέμε ότι τελειώνει η πανδημία του κορονοϊού καθώς ακόμα και όσοι έχουν νοσήσει, μπορεί να ξανακολλήσουν.
«Εάν το τσουνάμι κορυφωθεί στα μέσα Ιανουαρίου δεν είναι σοφό να ανοίξουν τα σχολεία» επισήμανε ο γιατρός και τόνισε ότι δεν πρέπει να επαναπαυθούμε.
Η συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών
Στη σκιά των ιστορικών ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού (22.000 την Τρίτη, 28.000 χθες Τετάρτη) την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η Επιτροπή των ειδικών, ώστε να αξιολογήσουν εκ νέου την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα με τη διασπορά του κορονοϊού και να παρθούν αποφάσεις που θα αφορούν τα σχολεία.
Οι σκέψεις μέχρι τώρα είναι οι αλλαγές στα σχολεία να αφορούν πιο αυστηρούς διαγνωστικούς ελέγχους (αυξημένο testing), την αναστολή των σχολικών εκδρομών κυρίως του εξωτερικού, ενώ υπάρχουν σκέψεις για την αλλαγή του πρωτοκόλλου στα σχολεία αναφορικά τον αριθμό των κρουσμάτων που θα πρέπει να καταγραφούν για να κλείσει ένα τμήμα. Σήμερα το υφιστάμενο πρωτόκολλο, το οποίο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς και γονείς, προβλέπει ότι για να κλείσει ένα τμήμα θα πρέπει να νοσήσουν παραπάνω από τους μισούς μαθητές (50%+1).
Είναι φανερό ότι αν συνεχιστεί ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων και το επόμενο χρονικό διάστημα αυτό θα επηρεάσει και τις αποφάσεις της Επιτροπής των Ειδικών και της κυβέρνησης για τα σχολεία. Όσα δηλώνονται σήμερα από το κυβερνητικό επιτελείο μπορεί να μην ισχύουν την επόμενη μέρα εάν η αύξηση των κρουσμάτων συνεχίσει την ανοδική πορεία και κυρίως εάν αυτή η νέα κατάσταση δημιουργήσει περαιτέρω συνθήκες ασφυξίας στα νοσοκομεία. Όπως και να έχει υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του alfavita.gr στο τραπέζι των ειδικών μαζί με άλλες προτάσεις θα πέσει και η πρόταση (που έχει πολλούς υποστηρικτές) να ανοίξουν τα σχολεία όχι στις 10 Ιανουαρίου αλλά στις 17 Ιανουαρίου.
Το υπουργείο Παιδείας γνωρίζει καλά πως η αναθεώρηση του πρωτοκόλλου (ρύθμιση που προβλέπει ότι για να κλείσει ένα τμήμα θα πρέπει να νοσήσουν παραπάνω από τους μισούς μαθητές), με τη γεωμετρική αύξηση των κρουσμάτων θα απουσιάζει μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικοί και μαθητές που θα μολύνονται και τα σχολεία θα είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσουν.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη