Είναι γνωστό ότι η υπουργός Παιδείας αγαπά το νόμο και την τάξη, όπως εκείνη τα αντιλαμβάνεται.
Το απέδειξε πηγαίνοντας στα δικαστήρια τους εκπαιδευτικούς και ενεργοποιώντας τα "φιλικά προσκείμενα" στελέχη για την αξιολόγηση, εγκαθιδρύοντας την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, αντιμετωπίζοντας κάθε διαμαρτυρία με την αστυνομία, στέλνοντας εισαγγελείς στις καταλήψεις, κλπ.
Τώρα το επιχειρεί πάλι με τους φοιτητές, αλλά με μια πολύ περίεργη για δικηγόρο αντίληψη: Επικαλούμενη τις μαρτυρίες μόνο της μιας πλευράς και ρίχνοντας λάδι σε μια φωτιά που αν δεν είχε παρέμβει, θα είχε πιθανότατα σβήσει...
Σήμερα το μεσημέρι, οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία, ενώ αύριο το απόγευμα θα προχωρήσουν σε συλλαλητήριο μαζί με τους εργαζόμενους στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς Χανίων, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για μια υπόθεση που πιθανότατα...θα είχε λήξει, αν δεν την ανακινούσε η υπουργός Παιδείας!
Παράκαμψη Συρίγου
Η κ.Κεραμέως, με μια ακατανόητη κίνηση ευθείας παρέμβασης στο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων προκάλεσε νέα αναστάτωση στο Πολυτεχνείο της Κρήτης, για μια αντιπαράθεση που συνέβη πριν από 20 μέρες(!) και την οποία ο ίδιος ο Πρύτανης του ιδρύματος κ.Διαμαντόπουλος την έχει χαρακτηρίσει λήξασα, "αδειάζοντας" έτσι την υπουργό.
Η κ.Κεραμέως στη σπουδή της να βάλει τον Εισαγγελέα μέσα στο ίδρυμα, παρέκαμψε μάλιστα ακόμα και τον ίδιο τον υφυπουργό της Άγγελο Συρίγο ο οποίος είναι καθ' ύλην αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, και μάλιστα έχει ο ίδιος υποστεί επίθεση στο Πάντειο και έχει καλέσει αστυνομία και προσέφυγε στη δικαιοσύνη. Ενώ λοιπόν στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κ.Συρίγος -που δεν τον λες και σιωπηλό όταν υπάρχει ζήτημα επίθεσης κατά πανεπιστημιακών- δεν παρενέβη, το έκανε προσωπικά η κ.Κεραμέως.
Ζήτησε παρέμβαση Εισαγγελέα σε μια διαμάχη μεταξύ φοιτητών και καθηγητών του Πολυτεχνείου, παρουσιάζοντας μάλιστα σαν μοναδική αλήθεια την εκδοχή των γεγονότων που υποστήριξαν οι πανεπιστημιακοί, αλλά αποκρύπτοντας την εκδοχή των φοιτητών.
Το χρονικό
Όλα ξεκίνησαν στις 12 Οκτωβρίου από έναν πίνακα ανακοινώσεων που έχει κρεμαστεί σε έναν τοίχο του ιδρύματος, στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) Ο πίνακας αυτός όμως είναι τόσο μικρός, που οποιοσδήποτε έχει περάσει από πανεπιστήμιο αντιλαμβάνεται ότι είναι αδύνατον να φιλοξενήσει τις ανακοινώσεις και αφίσες όλων των παρατάξεων και των φοιτητών.
Όταν ορισμένοι φοιτητές κόλλησαν αφίσες εκτός του πίνακα ανακοινώσεων, ορισμένοι καθηγητές του Τμήματος κατέβασαν και κατέστρεψαν το υλικό, επικαλούμενοι το γεγονός ότι οι αφίσες αυτές είχαν κολληθεί εκτός του πίνακα ανακοινώσεων της σχολής και οι καθηγητές απαίτησαν να μεταφερθούν εντός του προβλεπόμενου πλαισίου.
Μάλιστα, όπως καταγγέλθηκε από τους φοιτητές, ζητούσαν επίμονα τα ονόματα των φοιτητών φωνάζοντας και απειλώντας: «θα κάνω ό,τι θέλω», «θα σε διώξω από το Πολυτεχνείο», «θα φας πειθαρχικό και θα σε στείλω σπίτι σου για έξι μήνες». Αποκορύφωμα της έντασης ήταν η αποστολή λίγη ώρα αργότερα σχετικού email στον πρόεδρο του Φοιτητικού Συλλόγου της σχολής από τον κοσμήτορα του ΗΜΜΥ, κ. Καρυστινό, με το οποίο τον καλούσε να δώσει «εξηγήσεις» για αφισορύπανση
"Εγκλεισμός"
Τότε, σύμφωνα με ανακοίνωση καθηγητών, οι φοιτητές απέκλεισαν για ώρες στον Κοσμήτορα στο γραφείο του, ενώ κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του απαγορεύθηκε η χρήση του σταθερού τηλεφώνου του και του ζητούσαν επίμονα να ανακαλέσει αυτό το μειλ, ενώ φώναζαν και τον απειλούσαν.
Όμως αυτή είναι μόνο η εκδοχή των καθηγητών. Οι φοιτητές έδωσαν μια εντελώς διαφορετική εξήγηση όσων συνέβησαν. Διέψευσαν κατηγορηματικά ότι υπήρξε εγκλεισμός του Κοσμήτορα και εξέδωσαν ανακοίνωση:
«Η στοχοποίηση των φοιτητών, με αφορμή την ύπαρξη συνδικαλιστικού υλικού στο χώρο του πανεπιστημίου, αποτελεί ευθεία επίθεση απέναντι στον Φοιτητικό Σύλλογο, τα όργανα και τις δράσεις του και αποτελεί ακραία αυταρχική κίνηση που αποπνέει αντιλήψεις και πρακτικές της σκοτεινής εποχής της δικτατορίας, όταν το σπουδαστικό της ασφάλειας και οι εγκάθετοι της χούντας καταδίωκαν φοιτητές για την πολιτική τους δράση και τη συνδικαλιστική τους ιδιότητα», σημειώνουν οι φοιτητές και συνεχίζουν: «Ευθυγραμμίζεται πλήρως με τον αντιδραστικό νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη που σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα καταδίκασε όλο το προηγούμενο διάστημα, πετυχαίνοντας με τους αγώνες μας την αναβολή του αυταρχικού μέτρου της πανεπιστημιακής αστυνομίας».
Ο Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης «καλεί όλους τους φοιτητικούς συλλόγους και τους μαζικούς φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας να καταδικάσουν την προσπάθεια πειθαρχικής δίωξης σε βάρος φοιτητών και εκλεγμένων συνδικαλιστών».
Ακόμα τονίζει: «Το φοιτητικό κίνημα θα υπερασπιστεί την ελεύθερη πολιτική δράση και τη διεκδίκηση στο χώρο των πανεπιστημίων και δεν θα επιτρέψει την διενέργεια πειθαρχικών ή άλλων πρακτικών τρομοκρατίας σε βάρος φοιτητών που μας επιστρέφουν σε συνθήκες αντιδημοκρατικής εκτροπής».
Δύο εβδομάδες μετά...
Ενώ λοιπόν έγιναν συγκεντρώσεις και διαψεύσεις του εγκλεισμού του κοσμήτορα και το θέμα είχε σχεδόν ξεχαστεί, ξαφνικά το θυμήθηκε η κ.Κεραμέως! Κι οχι μονο κάλεσε τον εισαγγελέα να ερευνήσει τι έγινε, ενώ οι ίδιοι οι πανεπιστημιακιοί αλλά και ο πρύτανης μιλούσαν για ζήτημα που έληξε, αλλά καμάρωσε κιόλας:
Βέβαια η κ.Κεραμέως ως δικηγόρος που είναι, θα όφειλε να αναφέρει και την εκδοχή των γεγονότων που δίνουν οι φοιτητές, αφού θα όφειλε να γνωρίζει το γνωμικό του Φωκυλίδη "Μηδενί δίκην δικάσης, πριν αμφοίν μύθον ακούσης".
Αντί αυτού, επιχείρησε να φέρει τον εισαγγελέα στο Πανεπιστήμιο με μονόπλευρη πληροφόρηση, εξαγριώνοντας και πάλι τους φοιτητές. Ακόμα και οι καθηγητές όμως, απόρησαν με την καθυστερημένη πρωτοβουλία της, όπως κατέγραψε σε ρεπορτάζ της η Εφημερίδα των Συντακτών:
Ο καθηγητής και μέλος της Κοσμητείας Βασίλη Σαμολαδάς, ο οποίος ήταν παρών και στα δύο περιστατικά της έντασης με τους φοιτητές, αν και ο ίδιος τάσσεται κατηγορηματικά υπέρ της οριοθετημένης ανάρτησης αφισών και ανακοινώσεων μόνο στον σχετικό πίνακα που υπάρχει για αυτόν τον σκοπό, εν τούτοις εκφράζει την απορία του για την ετεροχρονισμένη παρέμβαση της υπουργού Παιδείας. «Η υπουργός ρωτά αν ενημερώθηκαν τα αρμόδια όργανα για αυτά τα περιστατικά. Τα αρμόδια όργανα είμαστε εμείς, τα όργανα του Πολυτεχνείου, που χειριστήκαμε το θέμα κάνοντας αυστηρές συστάσεις προς τους φοιτητές μας», λέει ο ίδιος, επιβεβαιώνοντας πως η παρέμβαση Κεραμέως στην ουσία οξύνει αντί να αποκλιμακώνει την ένταση. Ακόμα όμως και ο ίδιος ο κοσμήτορας Γεώργιος Καρυστινός, που κατήγγειλε τον εγκλεισμό του, απέφυγε επιμελώς να πάρει θέση για την παρέμβαση της υπουργού Παιδείας παρά το γεγονός ότι κλήθηκε επανειλημμένα από τα μέσα ενημέρωσης.
Οι φοιτητές
Όσο για τους φοιτητές, είναι προφανές ότι ξεκίνησαν νέες κινητοποιήσεις, εκτιμώντας ότι η κ.Κεραμέως επιχειρεί με κάθε τρόπο να επιβάλει αστυνομοκρατία μέσα στα Πανεπιστήμια, όπως είναι ο διακηρυγμένος της στόχος...
«Η "άφαντη" για τα προβλήματα του πολυτεχνείου Κρήτης υπουργός κ Κεραμέως εμφανίστηκε με μια επιστολή που απευθύνεται στον εισαγγελέα», σημειώνει η ΠΚΣ Πολυτεχνείου Κρήτης, με αφορμή τοαίτημα της υπουργού Παιδείας για εισαγγελική παρέμβασηγια την καταγγελία περί«αναγκαστικού εγκλεισμού» καθηγητή.
«Η κατάπτυστη επιστολή της υπουργού παιδείας Κεραμέως που ζητά εισαγγελική παρέμβαση στο Πολυτεχνείο Κρήτης 15 μέρες μετά (!) την τοποθέτηση της κοσμητείας για τα συγκεκριμένα γεγονότα, επιβεβαιώνει ότι ο λόγος που η κυβέρνηση συνεχίζει και επιλέγει να συντηρεί μια βολική για εκείνη συζήτηση είναι γιατί από την αρχή της χρονιάς ξετυλίγει ένα ύπουλο σχέδιο για εφαρμογή του νόμου Κεραμέως- Χρυσοχοϊδη, ο οποίος καταδικάστηκε μαζικά και κατηγορηματικά από τους φοιτητές σε όλη τη χώρα και που για αυτό έχει “μείνει στα χαρτιά”», σημειώνουν οι φοιτητές.
Υποσημείωση
Ίσως ρόλο σε όλα αυτά να έχει και το γεγονός ότι οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, δεν είναι "φρόνιμα παιδιά", όπως θα τα ήθελε η κυβέρνηση. Έχουν αντιδράσει και στην εμπορευματοποίησητου λόφου Καστέλι και άλλων ιδιοκτησιών του ιδρύματος: "Η κυβέρνηση έχει βάλει στο στόχαστρο τους δημόσιους χώρους με απώτερο σκοπό και σχέδιο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, ενώ δεν διστάζει να αξιοποιεί κάθε «αρχή» και τον αυταρχισμό για να εφαρμόσει αυτές τις επιδιώξεις. Καταστρατηγεί το άσυλο και μαζί με αυτό τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις των φοιτητών. Ανάγκες για δωρεάν σίτιση, στέγαση, ψυχαγωγία, πολιτισμό, ελεύθερη διακίνηση ιδεών, στις οποίες κλείνει τα μάτια και η διοίκηση του ιδρύματος", ανέφεραν τον Ιούνιο σε ανακοίνωσή τους, προσθέτοντας: "Όλοι αυτοί οι χώροι όπως τα κτήρια στο λόφο Καστέλι, η Γαλλική, το Παπαδοπέτρου, το κολυμβητήριο και δεκάδες ακόμα κτήρια και χώροι ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου, του ΕΛΜΕΠΑ, του δήμου ή του κράτους (παλιό Ψυχιατρείο, στρατόπεδο Μαρκόπουλο κ.α.) πρέπει να αξιοποιηθούν τώρα για να καλύψουν τις ανάγκες μας Να καλυφθούν τώρα οι ανάγκες των φοιτητών, του λαού και της νεολαίας της πόλης, να σταματήσει το ξεπούλημα – κάθε σκέψη για εμπορευματοποίηση"
Αναρωτιέται λοιπόν κανείς: Όταν κάποιος χαρακτηρίζεται "μπαχαλάκιας" και τον κυνηγάει ο Εισαγγελέας, θα συνεχίσει να αντιδρά;
Ας δεχθούμε όμως ότι αυτά είναι καχυποψίες μας που δεν στηρίζονται στα γεγονότα. Τα γεγονότα πάντως, σίγουρα καταδεικνύουν τον χαρακτήρα και τις μεθόδους της πολιτικού Κεραμέως. Ο αυταρχισμός είναι αυταπόδεικτος και η στόχευση προφανής: "Όποιος δεν συμφωνεί με τις αποφάσεις μας θα διώκεται. Οι απόψεις του θα αγνοούνται. Ο νόμος είμαστε εμείς"
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη